Rutte po téměř 14 letech v čele nizozemské vlády stane v čele NATO

Rutte po téměř 14 letech v čele nizozemské vlády stane v čele NATO

Vizitka bývalého nizozemského premiéra Marka Rutteho (57), který se 1. října ujme funkce generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO):

- Rutteho čtyřčlenná vládní koalice se loni v červenci rozpadla kvůli neshodám ohledně změn v azylovém a migračním systému. Následně Rutte ohlásil konec domácí politické kariéry s tím, že v dalších volbách se už nebude ucházet o opětovné zvolení do parlamentu a skončí i jako lídr Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD). Oficiálně skončil ve funkci premiéra letos v červenci.

- Rutte oznámil svou kandidaturu na post generálního tajemníka NATO po Jensi Stoltenbergovi loni v říjnu. Poté mu vyjádřily podporu klíčové alianční země jako USA, Británie, Francie a Německo. Letos v dubnu nizozemského politika podpořilo i Turecko, poté i maďarský premiér Viktor Orbán po delším váhání uvedl, že jeho země také už není proti. Poslední překážka padla v červnu poté, co se kandidatury vzdal rumunský prezident Klaus Iohannis. Rutteho jmenování potom potvrdili zástupci členských států NATO.

- Rutte je považován za schopného politika a vyjednavače, který se dokáže dohodnout s nejrůznějšími aktéry. V nové funkci pro něj mezi hlavními výzvami budou pokračující ruská agrese na Ukrajině nebo sílící napětí mezi Západem a Čínou, která podporuje Rusko dodávkami technologií dvojího použití ve válce na Ukrajině. Rutte bude také dohlížet na rozsáhlé změny v plánech kolektivní obrany, které aliance zahájila ve světle války vedené Moskvou u východních hranic NATO.

- Politik měřící 193 centimetrů má mnoho přezdívek, mimo jiné "teflonový Mark" pro svou odolnost vůči skandálům nebo "Trumpův našeptávač" pro svou schopnost domluvit se s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem i mu oponovat. Během návštěvy Washingtonu v roce 2018 přerušil Trumpa rezolutním "ne" poté, co Trump řekl, že nedosažení obchodní dohody s EU by bylo "pozitivní". Trumpa viditelně vyvedl z míry a Rutte podle komentátorů vyšel z rozhovoru, který se jinak vedl v přátelském duchu, jako vítěz.

- Právě vztahy mezi Evropou a USA označují analytici za jednu z největších výzev, které na Rutteho čekají. Pouhý měsíc poté, co Rutte nastoupí do nové funkce, půjdou totiž Američané k volbám a mohou znovu zvolit prezidentem Donalda Trumpa, který je vůči NATO skeptikem. "Všechno to fňukání a naříkání na Trumpa, to jsem v posledních dnech slyšel neustále, přestaňme s tím," řekl ale Rutte podle agentury AFP na letošní Mnichovské bezpečnostní konferenci. Trumpa podporoval i v jeho kritice zemí, které nevydávají na obranu požadovaná dvě procenta HDP.

- V čele vlády stál Rutte od října 2010, což bylo jen o půl roku méně než nynější rekordman v EU, maďarský premiér Orbán. Před 14 lety se stal prvním nizozemským liberálním předsedou vlády od roku 1918.

- V polovině ledna 2021 byl sice Rutte donucen podat společně s vládou demisi, když byly tisíce rodičů neprávem obviněny z podvodu při pobírání přídavků na děti. Ale jeho vláda zůstala v úřadě, aby řešila každodenní záležitosti, včetně koronavirové krize. Ve zvládání pandemie covidu-19 Rutteho vláda podle voličů obstála, navzdory kritice některých opatření, zejména lockdownu. Jeho další, již čtvrtá vláda, která se ujala moci v lednu 2022, se už věnovala jen dozvukům koronavirové krize. Mezi své priority zařadila bytovou výstavbu, zvýšení rodičovských dávek či navyšování výdajů na školství a zdravotnictví. Kromě toho se od ní očekávaly investice do ekologických programů poté, co Nizozemsko nezvládalo plnit klimatické cíle a zůstávalo jedním z největších znečišťovatelů v EU na obyvatele.

- Právě s ekologií, přesněji těžbou fosilních paliv, souvisela loňská krize Rutteho vlády, která začátkem června 2023 v parlamentu jen těsně přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Důvodem se stalo obvinění, že kabinet necitlivě reaguje na stížnosti lidí bydlících kolem největšího evropského plynového pole Groningen na severovýchodě Nizozemska, kde od 80. let stovky zemětřesení poničily tisíce domů. Pole, jež je od roku 1963 klíčovým zdrojem plynu pro velkou část západní Evropy a také páteří nizozemských veřejných financí, se nakonec vláda rozhodla od 1. října uzavřít.

- Loňský konec vlády nakonec přišel kvůli jinému palčivému problému nizozemské politiky - stoupajícímu počtu azylantů. Rutteho nový program, který měl omezit počet příchozích mimo jiné tím, že znemožní dětem válečných uprchlíků přicestovat do země dříve než po dvou letech a stanoví horní hranici počtu těchto dětí, získal podporu jen od Křesťanskodemokratické výzvy, zatímco D66 a Křesťanská unie jej odmítly.

- Důležitou agendou Rutteho poslední vlády byla ruská invaze na Ukrajinu a pomoc Kyjevu, který Nizozemsko plně podporuje. Po začátku války se Nizozemsko stalo důležitým ukrajinským spojencem, poskytlo Ukrajině rozsáhlou vojenskou pomoc. Někteří komentátoři dávali rázný postoj Nizozemska do souvislosti se sestřelením letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014, jež si vyžádalo 298 životů převážně Nizozemců. "Chladný, brutální, bezohledný," tak popsal Rutte ruského prezidenta Vladimira Putina po zahájení invaze. Letos Rutte pochválil českou muniční iniciativu, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici v zemích i mimo EU.

- Loni v říjnu odsoudil útok palestinského Hamásu na Izrael a vyjádřil podporu Izraeli a jeho právu na sebeobranu. Koncem října navštívil Izrael, v Jeruzalémě se setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

- Rutte má image "normálního" občan. Do práce někdy jezdí na kole nebo ve starém saabu. Je svobodný a bezdětný, což vyvolává v médiích řadu spekulací. Rutte všechny otázky odráží tím, že je "šťastný".

- Na evropské úrovni je tento politik známý jako "Pan Ne", a to proto, že se v roce 2020 stal neoficiálním lídrem zemí, které blokovaly dohodu o fondu na obnovu ekonomik zasažených koronavirovou krizí. Přezdívka "Pan Ne" pochází z videa, na kterém na ministerského předsedu pokřikuje popelář a žádá, aby Rutte "těm Italům a Francouzům" žádné peníze nedával. "Ale jistěže ne. To si budu pamatovat," odpověděl mu premiér.

- O Rutteho soukromém životě se ví jen málo. Narodil se 14. února 1967 jako nejmladší ze sedmi dětí. Celý život žije v Haagu a sám sebe popisuje jako "muže zvyků a tradic". Politicky aktivní začal být už za studií na Leidenské univerzitě, kde v roce 1992 získal diplom z historie. V letech 1988 až 1991 vedl hnutí mladých liberálů, které se v roce 2000 stalo součástí strany VVD. Od července 2002 do června 2004 byl státním tajemníkem pro sociální péči a zaměstnanost, od června 2004 do června 2006 pak státním tajemníkem pro výchovu, kulturu a vědu.

- Po škole také deset let pracoval pro potravinářský gigant Unilever a jeho dceřiné firmy. Od roku 2006 převzal vedení strany VVD a o čtyři roky později stanul tento přesvědčený zastánce volného obchodu a velký obdivovatel Winstona Churchilla a Margaret Thatcherové poprvé v čele vlády. V roce 2012 kabinet padl, liberálové ale v předčasných volbách zvítězili a Rutte mandát obhájil - stejně jako v roce 2017. Tehdy se snažil přebrat voliče Geertu Wildersovi, předsedovi krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), když vyzval Nizozemce, aby zastavili "nesprávný populismus".

Přehled dosavadních generálních tajemníků NATO:

Lord Hastings Lionel Ismay, Británie (ve funkci 1952 až 1957)

Paul Henri Spaak, Belgie (1957 až 1961)

Dirk Stikker, Nizozemsko (1961 až 1964)

Manlio Brosio, Itálie (1964 až 1971)

Joseph Luns, Nizozemsko (1971 až 1984)

Lord Peter Carrington, Británie (1984 až 1988)

Manfred Wörner, Německo (1988 až 1994)

Willy Claes, Belgie (1994 až 1995)

Javier Solana, Španělsko (1995 až 1999)

Lord George Robertson, Británie (1999 až 2003)

Jaap de Hoop Scheffer, Nizozemsko (2004 až 2009)

Anders Fogh Rasmussen, Dánsko (2009 až 2014)

Jens Stoltenberg, Norsko (2014-2024)

Mark Rutte, Nizozemsko (od října 2024).

Foto: archiv , x.com/@CarineKnapen

Autor: ČTK





Čtěte dále

Putin na výročí anexe ukrajinských území uvedl, že Moskva dosáhne svých cílů

Putin na výročí anexe ukrajinských území uvedl, že Moskva dosáhne svých cílů

Moskva dosáhne splnění všech svých stanovených cílů, uvedl dnes ruský prezident Vladimir Putin při příležitosti druhého výročí...

Prezident Íránu vyzval k odezvě na izraelský úder, Biden nechce válku v regionu

Prezident Íránu vyzval k odezvě na izraelský úder, Biden nechce válku v regionu

Íránský prezident Masúd Pezeškján na dnešním zasedání vlády vyzval k odhodlané odezvě na izraelské údery proti Libanonu. Píše to...

V Nepálu v souvislosti se záplavami zemřelo nejméně 170 lidí, uvedly úřady

V Nepálu v souvislosti se záplavami zemřelo nejméně 170 lidí, uvedly úřady

V souvislosti se záplavami a silnými dešti, které od pátku postihly Nepál, zemřelo podle poslední policejní bilance nejméně 170...

Rusové oznámili sestřelení 125 ukrajinských dronů, Ukrajinci 15 ruských strojů

Rusové oznámili sestřelení 125 ukrajinských dronů, Ukrajinci 15 ruských strojů

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zničení 125 ukrajinských dronů nad sedmi ruskými regiony a nad Azovským mořem v noci na...

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Lesní požár, který se ve středu rozhořel na severu Kalifornie, se rychle stal jedním z největších v dějinách západoamerického...

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě...

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Evropská unie si vytyčila cíl do roku 2040 vychovat celoevropskou generaci nekuřáků. Podle tohoto plánu má za 16 let v zemích...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi