V Donbasu pokračuje zabíjení. Bojují tam i Bělorusové?

Dům v Doněcku zasažený při palbě ukrajinských jednotek.

Pět ukrajinských vojáků padlo a dalších 28 utrpělo zranění v potyčkách s proruskými separatisty na východě Ukrajiny během uplynulých 24 hodin. Celkem od propuknutí bojů zahynula téměř tisícovka ukrajinských vojáků. Oznámil to dnes hlavní vojenský prokurátor Anatolij Matios. Sedm zabitých civilistů naopak ohlásily úřady v hlavních povstaleckých baštách, v Doněcku a Luhansku.

Dělostřelba neutichá ani dnes v Doněcku, kde se povstalci snaží z letiště vypudit ukrajinské vojáky. Nové boje se podle čerstvých informací rozhořívají také u Luhansku.

Domobranec zraněný šrapnelem.O dodržování příměří, na kterém se obě strany dohodly počátkem září v Minsku, jedná ukrajinské vedení s Kremlem, uvedl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. "Rozhodnutí o zrušení klidu zbraní je v kompetenci nejvyššího vedení státu. Není tomu tak, že bychom jen přihlíželi, jak po nás střílejí.

Vedou se jednání na nejvyšší úrovni, a to i se zemí, která teroristům dodává bojovou techniku," řekl Lysenko podle agentury Unian. Ukrajinská strana se podle něj snaží Rusy přesvědčit, aby i druhá strana dodržovala příměří. Dalších podrobností se zdržel.

Moskva stále popírá, že by se angažovala v ukrajinské krizi.

Od dubna, kdy na východě Ukrajiny vypuklo proruské povstání, zahynulo 953 ukrajinských vojáků, dalších 3657 utrpělo zranění, uvedl prokurátor Matios podle webu listu Ukrajinska pravda. Podobné údaje jsou ale opakovaně zpochybňovány a hovoří se o vyšším počtu mrtvých.

Ukrajinští vojáci s obrněným vozem.Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádal více než 3600 mrtvých a téměř 8500 zraněných. Skoro 380 tisíc lidí uprchlo z oblasti bojů do jiných míst Ukrajiny, dalších 426 tisíc do okolních zemí.

I tyto údaje se ale zpochybňují. Například Rusko uvádí, že se do něj uchýlilo až 800 tisíc běženců.

Před měsícem dohodnuté příměří obě strany konfliktu neustále porušují.

Spekulace o běloruských bojovnících. Záhadná odstřelovačka  

Běloruská tajná policie KGB varovala před trestním postihem běloruské občany bojující či hodlající bojovat na východě Ukrajiny. Výstraha zazněla před pár dny, ačkoli tresty za verbování, vycvičení a financování žoldnéřů (od sedmi do patnácti let vězení) a za účast v ozbrojených konfliktech v cizích státech (od tří do sedmi let) jsou už dávno v běloruských zákonech, napsal server BBC ve své ruské verzi.

Podle šéfa KGB Valeryje Vakulčyka zatím žádní Bělorusové stíháni nejsou. "Pokud se takový případ objeví, média se o tom dozvědí," řekl.

Běloruská odstřelovačka v Donbasu.Běloruska Natalja Krasovská, kterou tisk překřtil na "odstřelovačku z Borisova", na začátku června vyprávěla novinářům, že její rodiče v Borisovu vyslýchali agenti KGB. Soudě podle dalšího vývoje byl tento případ odložen ad acta ještě během prověřování informací.

Natalja Krasovská asi jako jediná ukázala na kameru běloruský pas, uvedla své jméno a adresu. Mladá žena v maskovací uniformě tvrdila, že na začátku května se dobrovolně přidala k separatistům a "zabíjí nepřátele".

"Taťko, tvoji občané stojí na této straně. Na každý pád, abys o tom věděl. Nikdo nás nevyslal, přijeli jsme sem sami. Z Běloruska tu nejsem sama a chci, abys o tom věděl," řekla Natalja na adresu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Drzá řeč se rozletěla po internetu, ale nevyvolala žádnou veřejnou reakci ani Lukašenka, ani úřadů.
Brzy na to se rozneslo, že Natalja utrpěla těžké zranění u Slavjansku, objevovaly se a dementovaly zprávy o zajetí. Redaktor ruského listu Komsomolskaja pravda tvrdil, že Natalja padla v polovině září. Četné pokusy reportérů nalézt její rodiče na uvedené adrese neuspěly.

Náměstek předsedy Volyňské oblastní rady Ihor Huz zase hovořil o jednotce nazvané podle starého běloruského znaku Pahoňa, ve které prý cvičí desítky mladých Bělorusů, toužících se připojit k ukrajinským dobrovolníkům na východě země. Koncem července prý výcvik zvládlo deset lidí, další údajně odmítli kvůli podezření, že jsou ve styku s běloruskými tajnými službami.

Běloruský prezident Lukašenko."Doufáme, že naše metody utajení nedovolí běloruským tajným službám odhalit členy jednotky. Ale není snadné se skrýt před KGB," řekl Huz a připustil, že měl kvůli Pahoni potíže s ukrajinskou prokuraturou.

Ačkoliv se Huz odvolával na běloruské opoziční spolky, aktivisté v Minsku vše popřeli. K podpoře se hlásila jen bloggerka Taťjana Jelová, žijící v Česku.

O činech Pahoni se možná tak málo ví díky utajení. Koluje i šeptanda o "válečných hrdinech" doufajících v ukrajinské či evropské občanství za zásluhy v boji o demokratickou Ukrajinu. Ale tyto pomluvy prý šíří KGB.

Každopádně jednou z prvních obětí demonstrací na kyjevském Majdanu se stal Bělorus Michail Žyzneuski, který zahynul 22. ledna. Rozloučit se s ním přišlo na deset tisíc lidí, včetně vůdců Majdanu. O pár dní později se padesátka příbuzných a novinářů sešla ve vsi u Gomelu na pohřbu, který se odehrál rychle a fakticky v noci (mrtvé tělo dlouho prohlíželi na celnici), za svitu automobilových reflektorů. Předáci běloruské opozice se neukázali.

Matka Nina přežila infarkt i hádku v autobuse, kde jí vševědoucí sousedky vyčítaly koupi bytu v Gomelu. "Jedni křičí, že syn byl nacionalista a udělal naší zemi ostudu, druzí odpovídají, ať si pohřbí vlastní děti! Jsou tu u nás špatní lidé," kormoutí se žena.

Ženy v řadách separatistů.K přestěhování z nájemného do vlastního bytu skutečně pomohli pozůstalým po hrdinovi Ukrajiny lidé a organizace ze sousední země, zapojily se i charitativní fondy oligarchů, přispěla ukrajinská vláda. Na pomoc rodinám po zabitých demonstrantech se sbírala celá Ukrajina.

Běloruské úřady ani KGB rodině zjevnou pozornost nevěnovaly.

Kolik Bělorusů bojovalo se zbraní v ruce na Ukrajině, přesně nevědí ani v Minsku, ani v Kyjevě.
Běloruský novinář Emicer Lukašuk se ani od velitele ukrajinského praporu Donbas Semena Semenčenka nedozvěděl, kolik Bělorusů má v jednotce: "Nejdřív řekl, že patnáct. Ale při další schůzce odpovídal, že hodně."

Právní postavení Bělorusů i občanů jiných zemí válčících na Ukrajině zůstalo nejasné. "Ukrajinští představitelé říkají, že teď není čas na takové změny a že by to pro Kyjev nebylo politicky únosné," objasnil Lukašuk.

Už po návratu do Minsku se novinář na žádost ukrajinských dobrovolníků obrátil na hrdinu jedné ze svých reportáží, povstaleckého "premiéra" Alexandra Zacharčenka, kvůli osudu osmi zajatců. Po pár telefonátech je povstalci propustili, dokonce mimo výměnu zajatců.

Zdá se, že na neklidné Ukrajině vynikají Bělorusové hlavně v roli vyjednávačů.

 

Foto: ČTK/AP , screenshot youtube , úřad prezidenta Běloruska

Autor: - red -, ČTK , BBC





Čtěte dále

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti...

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Vizitka bývalého portugalského premiéra a současného generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který 30. dubna oslaví 75....

Depardieu viněný ze sexuálního násilí po výslechu dostal předvolání k soudu

Depardieu viněný ze sexuálního násilí po výslechu dostal předvolání k soudu

Francouzský herec Gérard Depardieu dostal předvolání k soudu poté, co byl téměř celý dnešní den vyslýchán na policii v...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi