Rusové se obávají razantního zdražování (nejen) chleba

Zdražujeme...

Rusové sice stojí stále ve své většině pevně za svým vůdcem Vladimirem Vladimirovičem, ale při pohledu na ceny potravin v obchodech je přece jen přepadá stále větší pesimismus. Čerstvě se s obavami diskutuje i o rostoucích cenách mouky, a tedy i chleba a dalšího pečiva. Cena chleba může už brzy vzrůst až o padesát procent - alespoň teoreticky. Je ale téměř jisté, že Kreml něco podobného nepřipustí.

Na první pohled to může znít paradoxně. Jak vedle dalších expertů uvedl Ivan Borisov, prezident Dálněvýchodní asociace výrobců mouky, chleba a pečiva, Rusko letos očekává rekordní sklizeň obilí. Zhruba 110 milionů tun.

Pekárna a prodejna v Moskvě.Přesto se předpokládá, že cena chleba se bude dále zvyšovat. O kolik, lze zatím jen spekulovat. Sankce Západu vůči Moskvě a ruské protisankce hrají v tomto vývoji jen jednu z řady rolí. Tou hlavní je, že ruští zemědělci zvyšují ceny obilí s ohledem na jeho ceny na světových trzích.

Cena obilí na ruském vnitřním trhu přímo souvisí s kurzem amerického dolaru, vysvětluje předseda Ruského obilnářského svazu Arkadij Zločevskij.

Při nynějším pádu rublu to může teoreticky znamenat, že cena obilí se zvedne až o 150 procent. Další zvyšování ceny obilí souvisí také s utlumením nabídky. Prodejci si své zásoby ponechávají a čekají, až je budou moci prodat ještě výhodněji.

Cena mouky stoupla koncem listopadu ve srovnání s koncem října o 22 procent. Třeba na Dálném východě to bylo ale až o 60 procent.

Letos čeká Rusko rekordní úrodu obilovin.Podle Ruského statistického úřadu se konkrétně cena chleba zvýšila od 2. do 8. prosince letošního roku o 0,7 procenta.

Z širokého spektra zdražování potravin uveďme jako příklad stolní olej, který za zmíněný týden podražil o 1,5 procenta, vejce o 4,5 procenta, pohanka o 7 procent a rýže o 1,7 procenta.

Pro ruské spotřebitele to nejsou dobré zprávy. Zvláště pro lidi žijící v bídě. Jak čerstvě uvedla vicepremiérka Olga Goloděcová, stát registruje pod hranicí životního minima asi 15,7 milionu občanů, mezi těmito chudáky jsou hlavně důchodci.

Maloobchodníci předpovídají růst cen potravin v první polovině roku 2015 o 14,5 až 15 procent. Jde o prognózu, o níž v Moskvě před několika dny informoval Andrej Karpov, ředitel Asociace obchodních firem (AKORT). "Nechceme teď měnit svůj výhled," řekl.

AKORT tak ale může učinit už na konci letošního roku, a sice v souvislosti s prudkými změnami hodnoty rublu. Pro zajímavost, na černém trhu se nyní v Moskvě dává za dolar až 100 rublů. Za tomu úměrnou sumu se nakupuje také euro.

Chléb se urodí. Dobová komunistická propaganda.Pokud jde o konec letoška, hovoří Karpov o zvýšení cen potravin o 20 až 25 procent. Vyšší výkyvy už neočekává, neboť velkoobchod už hlavní nákupy uzavřel. Příští rok ale může být mnohé jinak.

Situaci na trhu a růst cen nicméně pozorně sleduje Generální prokuratura Ruské federace. "Určitě zasáhneme, když uvidíme nezákonné konání jednotlivých hráčů na spotřebitelském trhu, neodůvodněné předražování, jež zjevně porušuje práva občanů," varuje první náměstek generálního prokurátora Alexandr Buxman, kterého citovala agentura Interfax.

Mimochodem, o kontrole růstu cen výrobků hovořil ve svém poselství k Federálnímu shromáždění Ruské federace 4. prosince i prezident Vladimír Putin: "Musíme nezbytně chránit zájmy občanů, a to hlavně s nízkými příjmy. Vláda a regiony musejí zajistit kontrolu situace na trzích s potravinářskými produkty, léky a dalšími důležitými věcmi."

Je ale současně třeba si uvědomit, že cena mouky představuje jen zhruba 30 procent z ceny chleba. Zbytek tvoří náklady na platy zaměstnanců, logistiku a další nezbytné výdaje podniků.

Zrychlující se inflace v zemi však téměř nevyhnutelně povede k dalšímu zvýšení počtu chudých, především u rodin s dětmi, přiznává vicepremiérka Goloděcová.

K už zmíněným oficiálně 16 milionům občanů tak přibydou další milionové šiky. Existující napětí u většiny spotřebitelů bude tak jako tak vyostřovat hlavně rostoucí cena chleba.

Ruský národní stůj. Chléb, vodka, kaviár...Ruská federace se sice chlubí rekordní sklizní obilí, ovšem jedním z problémů je, že podíl pšenice je v tomto objemu poměrně nízký. A ještě méně je pšenice vhodné pro pekaře, byť se Rusové rádi chlubí, že kvalita jejich zrnin je už tradičně vynikající. Nedostává se pšenice tzv. třetí třídy - na pečení chleba.

V evropské oblasti se podle ruského ministerstva zemědělství zvýšila cena pšenice třetí třídy a prodávala se až za 11 tisíc rublů za tunu. V porovnání s tržními cenami byla kupní cena pšenice v Rusku nízká, ministerstvo proto intervenovalo a její minimální kupní cenu stanovilo na 10 tisíc rublů.

I to je ovšem málo. Průměrná nákupní cena třeba v USA byla téměř dvakrát vyšší, než kolik platil ruský stát. "Stát nyní nakoupil do intervenčního fondu kolem 1,5 milionu tun zrna. Ale to nestačí. Rozhodlo se, že dodatečně by se mělo nakoupit ještě 3,5 milionu tun obilí, hlavně pšenice," uvedl příslušný ministr Nikolaj Fedorov.

Spekulovalo se také o zákazech vývozu obilí, což by mohlo jeho cenu doma stabilizovat. Ruské ministerstvo zemědělství o tom údajně ale zatím nechce ani diskutovat. Obilní exporty totiž znamenají významné devizové příjmy, což je při katastrofálním propadu kurzu rublu vítané nejen pro firmy, ale i pro stát.

Ruští producenti obilí sázejí hodně na export.Výrazné vládní intervence v nákupu a prodeji obilí s cílem stabilizovat ceny na domácím trhu zažila Ruská federace naposledy v roce 2001. Kvůli zoufalé situaci domácí měny se zemědělci stále více orientují na export obilí.

A to tak mocně, že by se letos mohl vyvézt rekordní objem zrna - až 32 milionů tun. Výhodným exportním segmentem se můžou stát také slunečnice, řepka olejka a len. Velký zájem o ně má průmysl biopaliv.

Obavy ruských spotřebitelů uklidňuje také tamní ministerstvo průmyslu a obchodu. Velké cenové výkyvy u cen chleba jsou prý vyloučené, neboť ceny pečiva kontroluje pečlivě kartelový úřad, napsala agentura RIA Novosti.

Poněkud specifická situace existuje v Kalinigradské oblasti, ruské enklávě vtěsnané mezi Polskem a Litvou. Letos tam zemědělci opakovaně protestovali proti dovozům obilí a mouky z Pobaltí. S pomocí metody, jež se jim rychle osvědčila. Zablokovali nejdůležitější regionální silnici, jež spojuje východ a západ enklávy.

S úspěchem. Regionální vláda slíbila, že litevské importy skutečně omezí.

V dobách samoděržaví.Jak uvádí místní tisk, obilí a mouky vyprodukuje Kalinigrad dost, ale tamním zemědělcům a dalším producentům škodí konkurence z Evropské unie, která má díky dotacím z Bruselu nižší náklady. Kaliningradští rolníci tak stále ještě neprodali část své letošní sklizně, pročež jim chybějí peníze na splácení úvěrů, palivo, náhradní díly, hnojivo...

Pekaři kupují levnější mouku z Litvy. Loni jí Litevští vyvezli do Kaliningradu 18 tisíc tun. A také spotřebitelé mají raději výrobky z unijní mouky, neboť jsou o něco levnější než z domácí.

Unijní exportéři mouky využívají i dalších výhod včetně faktického osvobození od daně z přidané hodnoty. Kaliningradští zemědělci zuří.

Ještě před deseti lety byla pro kaliningradské zemědělce, paradoxně, situace opačná. Protože Litva ještě nebyla členem EU, pěstovali obilí levněji oni. Chleba ale vždy bylo a bude politicky relevantní zboží. A tak nad jeho cenou budou vlády nejspíše vždy bdít.

Když není na chleba, nelze se, jak známo z historie, krmit koláči...

Stále snově oblíbený Putin. Foto z návštěvy Přímořské oblasti.

Foto: Shutterstock , ČTK/AP , archiv , Kreml

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení...

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Američané Art Hunt, Dave Richey a Wayne Pierce vyráběli a prodávali lyže, jejich obchod ale notně poznamenal nedostatek sněhu ve...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi