Ruský soud uznal vinu bývalého ropného magnáta Chodorkovského

Soud uznal Chodorkovského vinu ze zpronevěry miliard.

Moskevský soud uznal vinným bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského z praní špinavých peněz a zpronevěry majetku v někdejším koncernu Jukos. Zahájené čtení rozsudku potrvá několik dní a trest bude nejspíš oznámen až začátkem ledna, Chodorkovskému hrozí šestileté vězení. Dnešní soudní stání provázely protesty a policie zatkla kolem dvaceti demonstrantů.

Ve stejném procesu, v němž se jedná o krádež 218 milionů tun ropy, je od roku 2009 souzen také Chodorkovského někdejší hlavní obchodní partner Platon Lebeděv. Moskevský soud ho dnes také uznal vinným.

Ostře sledovaný proces s nejznámějším ruským vězněm Chodorkovským a jeho společníkem pokládá opozice za politicky vykonstruovaný. Kreml prý chce posílit kontrolu nad energetickým odvětvím a svou politickou moc potlačením vlivu stran, které Chodorkovskij zakládal a podporoval.

"Tribunál dospěl k závěru, že Chodorkovskij a Lebeděv ukradli majetek s využitím svých profesionálních funkcí," uvedl hlavní soudce. Mužům také přiřkl vinu za "vyprání" 23,5 miliardy dolarů (452,2 miliardy korun).Kdysi nejbohatší Rus Chodorkovskij, stejně jako Lebeděv, byl již dříve odsouzen k osmi letům vězení za údajné daňové úniky a jeho koncern Jukos pod tlakem státu zbankrotoval.

Opozice považuje Chodorkovského za politického vězně a za oběť nejmocnějšího ruského politika, bývalého prezidenta a nyní premiéra Vladimira Putina, kterého si prý znepřátelil vlastními ambicemi a přílišnou nezávislostí na Kremlu.

Před soudem se sešlo na 250 sympatizantů Chodorkovského."Svobodu politickým vězňům!", "Rusko bez Putina," skandovali přívrženci Chodorkovského před budovou moskevského tribunálu. Sešlo se zde kolem 250 lidí včetně mnoha novinářů.

Putin, který nevyloučil zájem vrátit se do čela státu při volbách v roce 2012, začátkem měsíce označil Chodorkovského za zločince, který má sedět ve vězení. Opozice to odsoudila jako vměšování do procesu, během kterého mnoho svědků, včetně vládních představitelů, vypovědělo, že obvinění proti oběma mužům jsou neuvěřitelná až absurdní.

Test Kremlu

Chodorkovskij by měl po odpykání nynějšího trestu vyjít na svobodu v roce 2011. Loni v březnu ale začal nový proces. Za údajné zpronevěry ve výši stamiliard rublů obžaloba původně navrhla více než 22 let vězení. Nakonec však rozsah obvinění zredukovala. Pokud jí soud vyhoví, vězeň neopustí celu před rokem 2017.

Uznání viny Chodorkovského se podle dřívějších komentářů očekávalo. Nakonec se tak stalo krátce poté, co se poradce ruského prezidenta Dmitrije Medveděva vyslovil pro zproštění viny Chodorkovského. "Jedině zproštění viny by byl rozsudek, který bychom mohli považovat nejen za spravedlivý, ale i za pragmatický a racionální ve všech směrech. Takový rozsudek by uspokojil podnikatele a Západ stejně jako případné investory v Rusku," vyjádřil se v tisku Igor Jurgens, ředitel think-tanku INSOR, ve kterém působí i Medveděv.

Chodorkovskij s obchodním partnerem Platonem Lebeděvem jsou souzeni naráz.Jurgens má pověst velkého zastánce modernizace Ruska, ze které Medveděv udělal svou prioritu s cílem snížit závislost ruské ekonomiky na ropném odvětví. Zproštění viny Chodorkovského by podle něj bylo signálem, že prezidentem prosazované změny jsou možné. "Pesimismus, pocit, že změny nejsou možné a hypochondrie se již staly národní posedlostí. Je nutné s tím skoncovat."

Případ Chodorkovského a Lebeděva se v Rusku i v zahraničí vnímá jako test, zda Kreml má vůli reformovat. Podle německého velvyslance v Rusku Ulricha Brandenburga proces vzbuzuje obavu západních podnikatelských kruhů a ukáže, jestli je Rusko právní stát.

Padlí oligarchové

Boris BEREZOVSKIJ (64) - Kdysi jeden z nejvlivnějších oligarchů, který byl šedou eminencí tehdejšího prezidenta Borise Jelcina. Ve svých rukou soustředil některá významná média, ale po nástupu Vladimira Putina k moci se dostával do stále větších problémů. Nakonec se zbavil významné části svého majetku a odešel do londýnského exilu, kde získal v roce 2003 azyl. Nyní je velkým kritikem Putina.

V Británii spolupracoval například s bývalým ruským agentem Alexandrem Litviněnkem, který zemřel v listopadu 2006 v Londýně na otravu vzácným radioaktivním izotopem polonium-210. Litviněnko těsně před skonem obvinil ze své smrti ruské úřady, podle Kremlu naopak za vraždou stál právě Berezovskij, který chtěl údajně poškodit Putina v očích Západu.

V Rusku byl odsouzen k šesti letům vězení za rozkrádání letecké společnosti Aeroflot, k 13 letům byl odsouzen za údajné vytunelování automobilky Autovaz a byl také obviněn z pokusu o státní převrat a dalších trestných činů.

 

Vladimir GUSINSKIJ (58) - Kdysi jeden z nejmocnějších mediálních podnikatelů v Rusku, který se stal prvním oligarchou, který doplatil na střet s Putinem. Přes skupinu Media-Most, označovanou za první ruskou mediální říši, ovládal například televizní stanici NTV a moskevskou banku Most Bank. Stanice NTV proslula pod jeho vedením kritikou ruského tažení v Čečensku a politiky tehdejšího prezidenta Putina.

V roce 2000 byl Gusinskij nucen z Ruska uprchnout poté, co byl zatčen a obviněn z finančních podvodů a praní špinavých peněz, ještě před tím se na nátlak Kremlu zbavil akcií svých společností. Nejdříve odjel do Španělska, kde byl zatčen. Tamní soudy ale odmítly všechna obvinění, jimiž Rusko podpořilo žádost o jeho vydání, a Gusinskij odcestoval do Izraele. Jeho jméno také figurovalo v jednom z bodů obžaloby Chodorkovského.

Nyní žije ve Španělsku, má izraelské a španělské občanství. V roce 2003 byl zatčen na žádost Ruska v Řecku, které ho ale nakonec nevydalo. V Izraeli měl podíl v listu Maariv, který vyměnil s izraelskou bankou Hapoalim za odmazání svého dluhu, a v basketbalovém klubu Hapoel Tel Aviv.

 

Michail CHODORKOVSKIJ (47) - Ke značnému majetku se údajně dostal podobně jako další ruští oligarchové během privatizace v 90. letech. V roce 1995 koupila Chodorkovského banka Menatep od státu za 350 milionů dolarů ropnou společnost Jukos a v letech 1998-2003 byl Chodorkovskij generálním ředitelem této společnosti, která byla největším producentem ropy v Rusku.

V roce 2005 byl odsouzen za zpronevěru a daňové úniky na osm let. V březnu 2009 opět stanul před soudem. V novém procesu je obviněn z toho, že podvodným způsobem se společně s dalšími osobami zmocnili akcií různých firem a že zpronevěřili obrovské množství ropy za stovky miliard rublů. Obžaloba požadovala pro Chodorkovského dalších 22,5 roku vězení, nakonec se vyslovila pro 14 let se započtením stávajícího trestu.

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Rusko chystá vojenské cvičení zaměřené na přípravu taktických jaderných zbraní

Rusko chystá vojenské cvičení zaměřené na přípravu taktických jaderných zbraní

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní, oznámilo dnes ruské ministerstvo...

Rafáh opouštějí první civilisté, Izrael čelí výzvám, aby ofenzivu nezačínal

Rafáh opouštějí první civilisté, Izrael čelí výzvám, aby ofenzivu nezačínal

Město Rafáh na jihu Pásma Gazy začali dnes ráno opouštět první palestinští civilisté. Izraelská armáda asi 100.000 z nich vyzvala...

Německo nebude mít na Putinově inauguraci zástupce, Francie ano, píše Reuters

Německo nebude mít na Putinově inauguraci zástupce, Francie ano, píše Reuters

Německo nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina, který v Kremlu zahájí další šestileté...

The Guardian: Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

The Guardian: Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

Nové údaje ukazují, že téměř 14 procent všech domů v Japonsku je prázdných. Přebytek nemovitostí přitahuje rostoucí zájem...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi