Putinovy hry? Olympiádu v Soči vymyslela neznámá Ruska

Další návštěva. Putin v olympijském domě Kanaďanů v Soči.

Právě završené zimní olympijské hry v Soči byly ve světě vnímány převážně jako záležitost (megalomanského) ruského prezidenta: Putinovy hry. Putin, Putin... Šéf Kremlu se také více či méně tvářil, že v olympiáda v subtropech byla jeho nápadem, že ji do Soči přivedl právě on. Sám však dobře ví, ne ovšem široká veřejnost, hlavně ta zahraniční, že idea olympiády u Černého moře, konkrétně v Krásné Poljaně, je stará už téměř půl století.   

Sen o olympiádě na Kavkaze se zrodil v hlavě jedné sovětské učitelky či trenérky lyžování. Dnes je jí osmdesát let a o zimních hrách v Krásné Poljaně začala znít přesně před 45 roky.

Putin (vlevo) a Medveděv lyžují u Krásné Poljany.Jmenuje se Světlana Mojsejevna Gurjevová a v šedesátých letech minulého století byla ředitelkou jedné internátní lyžařské školy na úpatí hory Elbrus. Za existence Sovětského svazu tam bylo poměrně známé zimní středisko. Manžel Gurjevové působil jako lyžařský trenér. Škola v Terskolu byla první svého druhu v zemi.  

Jednoho dne však ředitelku přeložili do zapadlého kavkazského hnízda, jež bylo mnohdy kvůli sesuvům půdy a lavinám dostupné jen vrtulníkem. Jméno oné obce zná dnes na světě kde kdo, jde o Krásnou Poljanu (Красная Поляна).

Místní Gurjevové zpočátku říkali, že na myšlenku tady lyžovat by přišel snad jen blázen. Hlavním problémem byl podle nich lepící se sníh. Když nesla ve svém barevném elastickém oblečku lyže na ramenou, dívali se na ni jako na blázna. Přespolní dáma to ale zkusila, a jak říká, na svazích masivu Aigba našla bílý "osmý div světa" - úžasný prašan.

V pozadí. Světlana Gurjevová bojovala o olympiádu v Soči bezmála půl století. Dnes zde stojí nóbl středisko alpského lyžování Roza Chutor. Uplynulé dva týdny bylo plné olympioniků. Jen při myšlence na něco takového by si místní před půl stoletím ťukali na čelo.

Kdyby jednou Sovětský svaz dostal možnost uspořádat olympijské hry, pak by to mohla být jedině Krásná Poljana a Soči, napsala jednou Gurjevová. Byla to ústřední věta článku, který napsala roku 1969, poté co se vrátila ze zimní olympiády ve francouzském Grenoblu.

Její kavkazské olympijské nadšení bylo soudruhům a cenzorům v Moskvě podezřelé. Považovali ho za politicky nezralé. Článek sice schválili k vytištění v magazínu Technika mládeži, avšak beze zmínek o olympijských hrách. Měl proto i nemastný neslaný nadpis Soči: moře, hory, sníh, sport. 

Když Moskvě roku 1974 přiklepli letní olympiádu (1980), zdálo se, že vize Gurjevové zůstanou navždy jen vizemi. Zdálo se velmi nepravděpodobným, že by v blízké budoucnosti dostali Sověti šanci uspořádat po letních hrách ještě i zimní.

I díky této nadšenkyni zažila vesnička Krásná Poljana roku 1968 svou první lyžařskou sezonu. O osm let později Gurjevovou opět přeložili, tentokrát k Moskvě. O olympiádě v dalekém Soči prý ale snít nepřestala. Že by se tam však jednou opravdu uskutečnila, tomu sama moc nevěřila, svěřila se nedávno ruskému listu Itogi.

Soči. Konečně!

Po "úspěchu" zčásti bojkotované olympiády v Moskvě začalo sovětské vedení přemýšlet, kam by případně lokalizovalo zimní olympiádu v jeho režii. Zvažovala se třeba místa Kavgolovo (Leningradská oblast) a Monchenorsk (Murmanská oblast).  

Pak ale přišel rok 1989 a o Soči jako místo možného konání zimní olympiády se začala zajímat vláda Michaila Gorbačova. Poprvé se černomořské lázně objevily v kremelských dokumentech jako možná lokalita zimních olympijských her. Prý splňovaly všechny požadavky včetně kapacit na ubytování. Co chybělo, to by se dostavělo.

Lyžovaná na Kavkaze za sovětských dob. Na snímku středisko na Elbrusu.Začátkem devadesátých se začal v Krásné Poljaně rozvíjet soukromý lyžařský byznys, byť v malém. Hlavní roli v něm hrála firma Alpika Servis. Roku 1993 v údolí postavili první malý vlek.

Soči se poprvé ucházelo o pořadatelství olympiády roku 1998, ale kandidaturu poté stáhlo. Město i země měly jiné, důležitější starosti. Také válka v nedalekém Čečensku nedávala Soči téměř šanci.

Půl roku poté, co Mezinárodní olympijský výbor přiklepl zimní hry japonskému Naganu, se obří sovětská říše rozpadla.

Desetiletí marných snah a nadějí leckoho umoří, ale Světlanu Gurjevovou svým způsobem zocelily. Je členem skupiny žen nadšených pro extrémní sporty. Říkaly si Sněhová bouře a mimo jiné procestovaly ostrovy Země Františka Josefa v Severním ledovém oceánu. Na lyžích vyrazily i k jižnímu pólu, což byl Gurjevové velký sen.

Pak přišel rok 2000 a prezidentské žezlo převzal po Borisi Jelcinovi jeho favorit Vladimír Putin. Vedle juda i vášnivý lyžař. A Gurjevová, která byla tehdy viceprezidentkou Federace lyžařského sportu a snowbordu, vycítila svou šanci. Konečně!

Ruský prezident na zahajovacím ceremoniálu olympiády v Soči.

Rychle sepsala některé své plány a poslala je Leonidu Tjagačevovi, pozdějšímu šéfovi Ruského olympijského výboru. Tjagačev byl totiž Putinovým učitelem lyžování. Byl také po jeho boku, když nový pán Kremlu přijel poprvé jako prezident do Krásné Poljany lyžovat. Bylo to hned roku 2000.

Ruský prezident dnes rád říká, že si toto místo vybral jako dějiště olympiády sám. A svět ho bere za slovo. A pak je ještě občas slyšet oligarcha Vladimír Potanin, který tvrdí, že to byl právě on, kdo při společném lyžování roku 2001 přemluvil Putina, že by olympiáda měla být právě v Krásné Poljaně.

Putin na olympijském ledě coby hokejista. Sborná ho později nepotěšila.

Jak to tedy v historii až příliš často bývá, skutečnost je jiná, než co stojí černé na bílém. A Světlana Gurjevová je příliš slušná a skromná na to, aby se hlasitě v médiích brala o své ideové prvenství.

Splnil se přece její desítky let starý sen. A o to jí hlavně šlo. Gurjevová oslavila letos 7. ledna osmdesáté narozeniny. A vypadá velmi dobře. Kdo se s touto vizionářkou setká tváří v tvář, uhodne její (vysoký) věk jen stěží. 

Ruský premiér Medveděv řídí sněžný skútr nad Krásnou Poljanou.

Foto: ČTK/AP , archiv kremlu, w.lib.el-cap.kiev.ua, wiki

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi