Putin: ČR je jeden z nejdůležitějších partnerů Ruska

Ruský prezident Vladimír Putin přijal v Kremlu hlavu českého státu Václava KlauseRuský prezident Vladimir Putin v pátek v Moskvě označil americký záměr postavit v Evropě protiraketovou základnu za hrozbu podobnou americkým raketám typu Pershing a zdůraznil, že Rusko si v této souvislosti vyhrazuje právo na obranu. Česko-ruské vztahy by ale podle něj tento záměr ovlivnit neměl.

"Radar je součástí amerických ozbrojených sil. Poprvé v historii se v Evropě objevují části amerického strategického komplexu. Pro nás, pro Rusko, je to jako rozmístění pershingů. Hrozba je naprosto stejná," řekl Putin novinářům po setkání s českým prezidentem Václavem Klausem.

"Nehodláme se vměšovat do vnitropolitických debat ani v Polsku, ani v České republice," řekl dále ruský prezident. "Chceme ale, aby informace byly objektivní a aby český lid věděl, co se doopravdy děje," dodal.

"Měl jsem dvě ambice při tomto setkání. První bylo pokusit se, abychom při této návštěvě uměli oddělit celkovou kvalitu česko-ruských vztahů od této jedné konkrétní otázky. Myslím, že to se nám podařilo, a jsem přesvědčen, že tato otázka nebude znamenat zásadní poškození česko-ruských vztahů. Druhou ambicí bylo vysvětlit české argumenty pro tuto radarovou základnu na českém území. V tom jsem určitě úspěšný nebyl," odpověděl Klaus na dotaz ČTK, zda americký radar na českém území může poškodit česko-ruské vztahy.

Klaus ruského prezidenta prý ubezpečil, že z české strany není sebemenší ambice, aby tato radarová základna byla namířena proti Ruské federaci. Putin to přijal s tím, že je to pochopitelné. "Česko totiž nebude řídit ani ovlivňovat činnost těchto center. To je zřejmé pro všechny," uvedl ruský prezident.

"Nezareagujeme-li, budou tyto systémy monitorovat ruské území až po Ural," řekl Putin. "A my vskutku zareagujeme. Každý by to udělal. Nepropadneme kvůli tomu hysterii. Podnikneme jen přiměřená opatření," dodal, aniž by upřesnil, o jaká opatření půjde. 

Závazky Ruska 

Putin dále řekl, že Rusko "dělá všechno pro to, aby plnilo své závazky. V evropské části Ruska nezůstaly žádné těžké zbraně. NATO ale chce rozmístit dvě nové základny v Bulharsku a v Rumunsku s 5000 vojáky v každé a postavit dvě části systému protiraketové obrany v Polsku a v České republice. Rusko se odzbrojuje, zatímco naši partneři zaplňují evropský prostor novými druhy zbraní," prohlásil ruský prezident.

Klausovy argumenty Putin před novináři odmítl a uvedl, že jej nepřesvědčily. "Nechápeme, proč se v Evropě stupňuje takový rozruch spojený s růstem zbrojení. Co se nyní v Evropě děje, co by vyžadovalo takové dostatečně agresivní kroky? Pochopitelně, pokud tato rozhodnutí budou přijata, pak Ruská federace si vyhrazuje právo zajistit svou bezpečnost," konstatoval.

Ohlasy a vyjádření ČR

"Jsou to očekávané postoje a argumentace nejvyšších ruských míst. Budeme dál jednat," řekl ČTK první náměstek ministryně obrany Martin Barták, který Klause na cestě doprovází. Za stěžejní považuje další jednání mezi ruskou a americkou stranou. "Je třeba, aby USA jednaly s Ruskem na co nejvyšší úrovni a co nejotevřeněji," dodal Barták. Podobný názor má také náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který se cesty rovněž účastní.

Za očekávanou považuje Putinovu reakci také šéf nejsilnější opoziční strany ČSSD Jiří Paroubek. Rovněž podle něj je stěžejní jednání mezi USA a Ruskem. Paroubek stejně jako mnohokrát v minulosti dodal, že sociální demokraté chtějí, aby základna byla začleněna do obranného systému NATO.

Předsedu sněmovního výboru pro obranu Jana Vidíma (ODS) prý Putinovy výroky velmi mrzí. Ruský prezident podle něj dobře ví, že americký protiraketový systém ve střední Evropě nijak nenaruší zbrojní rovnováhu a ani nemůže být namířen proti Rusku. Zdůraznil přitom, že Spojené státy nabízejí Rusku účast na celém projektu. "Poslední vyjádření prezidenta Putina jsou velmi podobná těm, která jsme slýchali z úst (Leonida) Brežněva a podobných," řekl Vidím.

Předseda bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD) s Putinem souhlasí v tom, že budování americké protiraketové obrany k větší bezpečnosti Evropy nepřispívá. "Je to skutečně bojování minulých válek," řekl na páteční tiskové konferenci ČSSD. Zároveň však míní, že Putin svým výrokem hrál na "city a aniticity" českých občanů, kteří mají zkušenost s umístěním sovětských raket v Česku.

Česko-ruské vztahy poškozeny nebudou

Za jednoho z nejdůležitějších evropských partnerů Ruska označil Českou republiku ruský prezident Vladimir Putin. Po ukončení rozhovoru s Václavem Klausem prohlásil, že vzájemné vztahy se rozvíjejí dynamicky, a zajímal se také o postoj Prahy k partnerství Ruska s Evropskou unií.

"Počítáme s tím, že v době českého předsednictví v Evropské unii se podaří posunout vztahy mezi Ruskem a EU," řekl Putin při jednání delegací. Velké perspektivy má podle něj spolupráce v obchodně ekonomické, ale také kulturní a humanitární vztahy. Upozornil, že se od poloviny příštího roku připravuje česká kulturní sezona v Rusku. Jedním z mezivládních dokumentů, které byly v pátek v Kremlu podepsány, byla i dohoda o kulturní spolupráci.

Putin v pátek podobně jako loni v Praze opět přiznal morální odpovědnost Ruska za okupaci Československa Sovětským svazem v roce 1968. "Rusko je formálně i právně nástupcem Sovětského svazu. Současné Rusko je zároveň zcela jiný stát, pokud jde o jeho politický systém. Nejen odsuzujeme všechno, co bylo v minulosti negativní, mám na mysli události roku 1968, ale cítíme také morální odpovědnost za minulost. Zdá se mi, že čeští přátelé chápou upřímnost naší pozice. Jsme jim za to vděční a myslím, že minulost by neměla bránit směřování do budoucnosti," řekl ruský prezident.

Stavba budoucnosti: na společných zájmech 

Zdůraznil, že obě země mají mnoho společných zájmů v politice i v ekonomice. "Jsme spokojeni s tím, jak se vyvíjí naše vztahy. Měli bychom vycházet z toho nejlepšího, co mezi námi bylo, a na tom budovat naši budoucnost," uvedl.

Putin nicméně upozornil, že vztahy s Prahou chce Moskva i nadále rozvíjet. "Jako hlava ruského státu, pro který vzniknou hrozby po rozmístění protiraketových systémů, bych měl říct: ano, vztahy se zhorší. Chci ale znovu zdůraznit, že budeme rozvíjet vztahy s celou Evropou včetně Česka," řekl ČTK. "Růst hrozeb vzájemného poškození, nebo i zničení však stoupne mnohonásobně," odpověděl na dotaz, zda umístění amerického radaru v Česku může česko-ruské vztahy poškodit.

Žádné napětí při jednání s ruským partnerem Klaus prý necítil. "Je to nepřesný dojem," uvedl. Připustil, že návštěva získala nový rozměr, než byl její původní cíl. "Když jsme plánovali tuto cestu, netušili jsme, že tento problém bude tak dominantní. Záměrem bylo maximálně přispět k rozvoji česko-ruských vztahů ve všech oblastech. Mise a poselství cesty je ale úplně jiný. Nyní je mým cílem udělat všechno proto, aby tato radarová základna nezpůsobila poškození česko-ruských vztahů," řekl český prezident.

Českou delegaci Putinův postoj nepřekvapil. Ruský prezident navíc několikrát zdůraznil, že otázku základny je třeba oddělit od dalších témat česko-ruských vztahů, které by neměly být touto debatou poznamenány.

Foto: ČTK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: ČTK





Čtěte dále

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

V Berlíně vzplála hala firmy ze skupiny Diehl, pod Diehl patří i výrobce Iris-T

V Berlíně vzplála hala firmy ze skupiny Diehl, pod Diehl patří i výrobce Iris-T

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny nebezpečné chemikálie. Úřady proto...

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře. Malé želvičky patřící většinou k...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi