Politolog: Referendum na Krymu? Kreml si zařídí 90 procent

Fašisti z Kyjeva, nebo moskevští osvoboditelé? Místo demokratické kampaně vládne Krymu propaganda.

V neděli se má na Krymu uskutečnit referendum o budoucnosti regionu. Hlasovat lze pro takřka úplnou nezávislost na Ukrajině, nebo pro připojení k Rusku. Politolog Emil Souleimanov z katedry ruských a východoevropských studií Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity si je jistý, že to má pevně v rukou Kreml. "Nejde o věcnou podstatu. Jen se musí dát na papír, že Krym chce k Rusku," říká v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Čísla se tváří jasně: na Krymu převažují Rusové, a tedy referendum dopadne ve prospěch připojení. Souhlasíte?
Já myslím, že si to přejí hlavni ti Rusové, co žijí v Sevastopolu nebo v jeho okolí, ale není jisté, jestli to chce i zbytek Rusů, kteří jsou rozptýlení po zbytku Krymu. Podle jednoho průzkumu veřejného mínění, loňského nebo předloňského, chtělo jen čtyřicet procent celé krymské populace k Rusku. Rusů je tam kolem pětapadesáti, maximálně šedesáti procent. Totiž v roce 2001 jich bylo 58 procent, ale Krymští Tataři mají vyšší porodnost, a Ukrajinců tam také přibylo. A zdaleka ne všichni Rusové podporují myšlenku připojení. Nevíme, jestli se to v posledních měsících nějak nezměnilo, podle toho, co říkají kolegové, tak moc ne.

Jaká je motivace? V čem si připojením k Rusku polepší?
Mnozí věří, že budou mít ruské platy, ruské důchody, že Krym bude stejně drahý a turisticky atraktivní jako třeba Soči. A samozřejmě nějaký patriotismus, myšlenka Krymu jako předsunuté vojensko-politické základny ruské říše.

Sergej Aksjonov, novopečený krymský premiér.Byla tato otázka na pořadu dne i v minulých letech, nebo se vše vzedmulo v důsledku politického zvratu na Ukrajině?
Sem tam se tak vyjádřil nějaký ruský politik, v 90. letech tam rád jezdíval třeba starosta Moskvy a prohlašoval, že Krym je ruská půda. Ale neřešilo se to, všichni počítali s tím, že jsou Ukrajinci. Rozjelo se to až teď. Bavím se s kolegy v regionu, včetně Rusů, ani oni nic takového nečekali. A vše se odehrává odshora dolů - změnilo se vedení krymského parlamentu, nasadili tam třeba bývalého gangstera Sergeje Aksjonova, který snad ani nemá ukrajinské občanství. Je strašně kontroverzní postavou, a teď je z něj premiér. A na hlasování byli vojáci se samopaly... Několika poslancům se prý dokonce vyhrožovalo.

Takže role Kremlu bude velmi významná.
Pokud ne stoprocentní, tak devětadevadesátiprocentní. Načasování a metody byly hodně zvláštní.

Řekl byste, že probíhá něco jako věcná politická diskuse o otázce samostatnosti a připojení k Rusku?
Neprobíhá žádná diskuse, jen stoprocentní propaganda. Opačný názor nemá šanci se projevit. Je to dost černobílé, my politologové riskujeme, že budeme vypadat zaujatě, ale opravdu je to dost černobílá situace.

Ani vlastně není všem jasné, o čem se má hlasovat...
Buď návrat k ústavě z roku 1992 - ve smyslu že Krym je de facto samostatný subjekt -, nebo připojení k Rusku. Možnost setrvání současného stavu se vůbec neprobírá. Ale stejně myslím, že volby budou zmanipulované. I kdyby hlasovali všichni Rusové pro, a to je padesát pět, možná šedesát procent, tak to není zas tak přesvědčivý poměr. Prakticky všichni Ukrajinci a Krymští Tataři budou proti. Stejně ale očekávám výsledek kolem devadesáti procent.

Myslím, že víme, jak Kreml pracuje, a pokud by dal prostor takovým pochybnostem, tak vůbec žádné referendum nebude. Tam nejde o nějakou věcnou podstatu, jen se musí dát na papír, že Krym chce k Rusku. Dopadne to, jak to musí dopadnout.

Několikrát se tam snažili dostat mezinárodní pozorovatelé, asi se jim to nepovede...
Přesně, ani z OSN, ani z OBSE, to nejsou žádné nátlakové organizace, jsou neutrální.

K čemu má takové referendum sloužit? Kdo mu bude věřit?
Krymskou svobodnou vůli hlídají ostří hoši s ostrými náboji.Asi Rusko, Kreml. Je to takové formální, technický postup, který asi Moskva chce nějak uplatnit, aby to vypadalo správně. V okamžiku, kdy Západ bude namítat, že to nebylo svobodné referendum, Rusko odvětí, že je Západ zaujatý, trénoval fašisty a teroristy na Majdanu v Kyjevě. Jakákoli kritika ze Západu je v očích ruského veřejného mínění diskreditovaná, nedůvěryhodná, protože Západ za všechno může a nemá Rusku co vyčítat a do toho co mluvit.

Jak moc je Krym opravdu součástí Ukrajiny?
Je a není. Jak je to poloostrov, tak žije trochu vlastním odděleným životem. Dodnes to byla autonomní republika. Na druhé straně je závislý na dodávkách vody z kontinentální Ukrajiny a je považován za oblast, která potřebuje dotovat. Ukrajinský rozpočet to ročně stálo několik miliard dolarů.

A co pověstní ukrajinští oligarchové?
Krym není zajímavý, má dva miliony obyvatel, nemá žádný průmysl, takže není důležitý.

Čili po ekonomické stránce by to pro Ukrajinu zas tak velká ztráta nebyla?
Ne, ale bude to politický problém. Rusové by mohli dál ohrožovat východ Ukrajiny, bude to základna, ze které Rusové mohou expandovat na sever do Chersonské oblasti. Bude to takové ohnisko napětí.

Pro Rusko to není novinka, že se k němu chce přidat některé území z bývalého Sovětského svazu. Kvůli Jižní Osetii a Abcházii bojovalo s Gruzií, ruští vojáci jsou celou dobu v separatistickém Podněstří, které se chce odtrhnout od Moldavska. Ale ještě se nestalo, že by se nějaký takový region vrátil pod nadvládu Moskvy.
Nestalo, protože Kreml na tom asi zatím neměl takový zájem. Podněstří nemá s Ruskem hranici, takže by to byl problém i technicky, a je moc malé. Nicméně myslím, že Moskva ještě může Podněstří využít, kdyby se Moldávie dostala blíž k evropským strukturám či do NATO.

Emil Souleimanov.

Jižní Osetinci se už dnes chtějí připojit k Severní Osetii, čili Ruské federaci. Naopak Abcházové jsou zdrženliví, nedávno i tam nějaký politik, myslím ministr zahraničí, prohlásil, že zatím to není na pořadu dne. Podle některých zaplatili příliš vysokou cenu za nezávislost, než aby se stali součástí Ruska. Můžou být donuceni, bude-li třeba, ovšem teď to Moskva nepotřebuje.

Výrazně proti moskevské nadvládě jsou Krymští Tataři. Byli by na tom tak zle? V Ruské federaci je přece spousta menšin.
Menšinám se v Rusku daří mnohem hůř než na Ukrajině. Xenofobie, islamofobie, rasistické skupiny či rétorika jsou v Rusku mnohem, mnohem silnější. Ukrajina je v těchto věcech docela uvolněná. Navíc se Tataři bojí, že jak se snažili vracet na Krym, byli konfrontováni s nechutí místních Rusů, kteří to brali jako ohrožení jejich majetku. A Krymští Tataři se obávají, že budou muset čelit kriminálnímu státu, protože teď Rusové vyzbrojují kriminální skupiny, takzvané titušky, a nebudou mít šanci se bránit. A že je Rusové vyženou a budou muset do druhého exilu. A samozřejmě tam jsou také historické reminiscence, od konce 18. století nemají moc dobrou zkušenost s ruskou nadvládou, mnohokrát je vyháněli, třeba v 19. století během krymské války, za Stalina. To nebylo jenom jednou.

Foto: Facebook , ČTK/AP , andrew lubimov, alexander shalgin, ivan sekretarev

Autor: Martin Valeš





Čtěte dále

Skupina Izraelců dnes v ranní špičce v Tel Avivu asi na půl hodiny zablokovala dálnici, žádá dohodu o příměří v Gaze

Skupina Izraelců dnes v ranní špičce v Tel Avivu asi na půl hodiny zablokovala dálnici, žádala dohodu o příměří v Gaze

Skupina Izraelců dnes v ranní špičce v Tel Avivu asi na půl hodiny zablokovala dálnici a opět požadovala dohodu izraelské vlády s...

Americký bombardér B-29 se stal symbolem válečné zkázy Japonska

Americký bombardér B-29 se stal symbolem válečné zkázy Japonska

Americký bombardér B-29 Superfortress byl jednou z nesložitějších zbraní druhé světové války, stal se také symbolem ničivého...

Ruský útok vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl provozovatel

Ruský útok vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl provozovatel

Ruský vzdušný útok v noci na dnešek vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich provozovatel, firma DTEK....

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany. Masivní únik dat byl zaměřen na...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi