Ozbrojenci na Krymu podle AP vyhnali misi OBSE střelbou

Informace o násilnostech na Krymu nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se v sobotu neúspěšně pokusili už potřetí dostat na Krym. Ozbrojenci blokující silnici vedoucí do krymského vnitrozemí neozbrojenou pozorovatelskou misi, v níž jsou také dva Češi, zahnali varovnými výstřely. Nikdo neutrpěl při incidentu zranění, oznámila OBSE na svém twitterovém účtu. Jde podle všeho o první incident s misí OBSE, kdy bylo použito střelných zbraní, byť varovně.

"Vojenští pozorovatelé ze zemí OBSE se vrátili do Chersonu, aby naplánovali další kroky poté, co jim byl dnes odepřen vstup na Krym v Armjansku," informovala dále OBSE v dalším krátkém prohlášení.

Padesátičlenná mise OBSE dostala k provedení monitorovací mise na Krymu týden. Mandát inspektorům vyprší v úterý.

Podle ozbrojenců, kteří vytvořili umělý "hraniční" přechod mezi ukrajinskou pevninou a Krymem, nejsou zahraniční vojenští pozorovatelé ke vstupu na Krym oprávněni. Jestliže OBSE byla k pozorovatelské misi pozvána kyjevskou vládou, krymské autonomní úřady, které se rozhodly převzít s ruskou pomocí totální kontrolu nad poloostrovem, s OBSE nijak nespolupracují.

Ruské ministerstvo zahraničí v pátečním prohlášení obvinilo OBSE, že porušila vlastní pravidla o rozhodování konsensem, když misi vyslala "bez přihlédnutí k názoru a doporučení ruské strany a bez vyčkání na oficiální pozvání od krymských úřadů". Podle OBSE ale krymský režim nemá právo o misi rozhodovat, protože partnerem celoevropské instituce je výhradně vláda v Kyjevě.

Tým neozbrojených inspektorů se o vjezd na okupovaný poloostrov pokouší od čtvrtka. Ani jeden z předchozích dvou pokusů ale nebyl úspěšný a kontroloři se museli s nepořízenou vrátit zpět do svého hotelu v Chersonu, který leží asi 100 kilometrů severozápadně od Krymu.

Střelba zasáhla nad Krymem ukrajinský letoun, nikdo nebyl zraněn

Sobotní střelba zasáhla nad vnitroukrajinskou hranicí s Krymem letadlo ukrajinské pohraniční stráže. Neozbrojený stroj, letící v rámci pozorovatelské mise ve výšce asi jednoho kilometru, se ocitl v plamenech. Tři členové posádky ale vyvázli bez zranění, informovala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího pohraničníků.

Zasažen byl letoun rakouské značky Diamond. Za útočníky byli označeni blíže neupřesnění "ozbrojenci".

Rusko tvrdí, že na Krymu nemá více vojáků, než kolik jich podle dohody s Ukrajinou je umístěno zejména na námořní základně v Sevastopolu. Množí se ale důkazy o tom, že na poloostrově se volně pohybují silné ruské vojenské jednotky, které Moskva označuje za příslušníky krymské domobrany. Podle ukrajinských zdrojů je na Krymu kolem 30.000 ruských vojáků.

V Simferopolu se střílelo, ozbrojenci napadli kyjevské aktivisty

Neznámí ozbrojenci v sobotu v krymském Simferopolu ostřelovali automobil kyjevských aktivistů, kteří se pokusili proniknout do sídla místní vojenské správy obsazeného ruskými vojáky. Oznámil to list Ukrajinska pravda. Střelbu v Simferopolu potvrzuje videozáznam vystavený na sociální síti YouTube. Jde pravděpodobně o první incident od začátku ruské invaze na Krym, kdy byly palbou ohroženy životy lidí.

Simferopolskou vojenskou správu v sobotu ráno obsadila stovka lidí se samopaly, kteří se označili za příslušníky "sil sebeobrany". Jejich velitelé rozestavěli hlídky uvnitř budovy, později do objektu dorazily další tři autobusy s vojáky.

Když se k budově vojenské správy odpoledne přiblížil automobil se stoupenci nové vlády v Kyjevě, ozbrojenci na něj zahájili palbu. Vůz z místa incidentu spěšně odjel, zraněn střelbou zřejmě nebyl nikdo.

Informace o násilnostech na Krymu nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Média jsou pod kontrolou místních separatistů, ukrajinské televizní kanály na poloostrově nechala autonomní vláda vypnout a nahradila je ruskou státní televizí. Zahraniční novináři na Krymu pracují v obtížných podmínkách, nejednou už byli vystaveni fyzickým útokům.

Agentura AP informovala, že ruský vojenský konvoj mířící na krymskou leteckou základnu Gvardějskoje, na níž vlaje ruská vlajka, zaregistrovala asi 40 kilometrů západně od města Feodosija. Některá vozidla měla ruské poznávací značky a číselné označení, které určují, že patří k moskevskému vojenskému okruhu. Podle agentury Reuters bylo v konvoji asi 50 vozidel, doprovázených osmi obrněnými vozy, dvěma sanitkami a cisternami s palivem.

Ukrajinská pohraniční služba v sobotu oznámila, že ruská vojska dál blokují trajektovou dopravu přes Kerčský průliv, který poloostrov Krym odděluje od ruské pevniny. Pohraniční post v Kerči obsadilo sto ruských vojáků a padesát vojáků "domobrany". Místní ukrajinská pohraniční kontrola je nefunkční, v pátek údajně okupační jednotka umožnila vjezd na Krym dvěma kolonám ruských vojenských vozidel bez registračních značek.

Vojenskou techniku, vozy zdravotnické služby a armádní komunikační techniku převážejí podle ukrajinské pohraniční služby na Krym i lodě ruské černomořské flotily. V sevastopolském Kozáckém zálivu bylo ze dvou ruských lodí vyloženo 35 nákladních automobilů Ural a Kamaz a jeden obrněný transportér.

V obci Ščolkine západně od Kerče v sobotu agresivní dav proruských aktivistů podporovaný ruskými vojáky napadl jednotku ukrajinských pohraničníků. Zbili velitele ukrajinské jednotky a zmocnili se zbrojního skladu. Byty ukrajinských důstojníků útočníci vyrabovali a rodiny pod pohrůžkou zastřelení vyhnali na ulici.

Informaci novinářů potvrdilo velení ukrajinských pohraničníků, podle něhož je pohraniční post v obci Ščolkine plně v rukou proruských povstalců. Stanoviště leží asi 70 kilometrů západně od přístavu Kerč,

V krymském správním středisku Simferopolu napadla podle místních médií skupina neoznačených ozbrojenců tým kameramanů americké agentury AP. Novináři chtěli u jedné z restaurací připevnit kameru, která měla v on-line režimu přenášet dění na přilehlém náměstí. Američtí žurnalisté byli označeni za špiony a technika jim byla zabavena. Po dvouhodinovém výslechu byli propuštěni na svobodu.

V Sevastopolu byla podle agentury Unian u jednoho z vojenských objektů napadena skupina zpravodajů ruského časopisu Russkaja planěta. Reportéra Pavla Nikulina neznámí ozbrojenci surově zbili, zraněni byli další čtyři novináři. Pětice Rusů je v nemocničním ošetření.

Polsko na akce ruských vojáků a proruských sil "domobrany" na Krymu reagovalo uzavřením konzulátu v Sevastopolu. Polské ministerstvo zahraničí zároveň vyzvalo polské občany na Krymu, aby poloostrov opustili. Ostatním doporučilo, aby se nevypravovali ani do dalších východních oblastí Ukrajiny, kde žije ruskojazyčné obyvatelstvo.

Česká republika na Krymu diplomatické zastoupení nemá, uzavření konzulátů ve Lvově a Doněcku a honorárního konzulátu v Charkově nechystá, sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

"Česká republika má úřad v Kyjevě, Lvově a Doněcku, v tuto chvíli o jejich uzavření neuvažuje," řekla ČTK Grohová. České ministerstvo zahraničí kvůli napjaté situaci na východě Ukrajiny a zejména na Krymu už v minulém týdnu doporučilo občanům zrušit nebo odložit cesty do těchto regionů. Čechům, kteří tam pobývají, radí odjet.

Foto: ČTK/AP

Autor: AP, ČTK





Čtěte dále

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi