Konec ultimáta. Separatisté nejenže vzdorují, ale dále útočí

Proruské síly na východě Ukrajiny se nehodlají vzdát.

Navzdory ultimátu kyjevského vedení, které vypršelo dnes ráno, obsadili proruští separatisté na východě země další policejní stanici. Skupina ozbrojenců pronikla do služebny ve městě Horlivka asi 50 kilometrů severovýchodně od Doněcka. Podle očitých svědků útočníci použili dýmovnice a dělobuchy. Policisté údajně postupně stanici opouštějí.

Ultimátum dal o víkendu proruským ozbrojencům úřadující prezident Oleksandr Turčynov.

Anketa:

V souvislosti s nynější krizí kolem Ukrajiny užívá část lidí včetně novinářů ráda jméno Adolf Hitler. Pokud byste to udělali také, kterého současného politika byste k nacistickému vůdci přirovnali?

"Zůstaneme na svých místech," řekl například Alexej Čumulenko, mluvčí ozbrojených separatistů ve městě Luhansk. Jejich skupina prý má dostatek munice, vody a potravin. "Žádný z nás se nevzdá," řekl agentuře Interfax.

Moskva varovala Kyjev před nasazením armády proti separatistům. 

Navzdory ultimátu kyjevského vedení, které vypršelo dnes ráno, obsadili proruští separatisté na východě země další policejní stanici. Skupina ozbrojenců pronikla do služebny ve městě Horlivka asi 50 kilometrů severovýchodně od Doněcka.

Podle očitých svědků útočníci použili dýmovnice a dělobuchy. Policisté údajně postupně stanici opouštějí.

Ultimátum dal o víkendu proruským ozbrojencům úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Výměnou za amnestii měli do dnešních devíti hodin místního času (8.00 SELČ) složit zbraně a uvolnit obsazené státní úřady. Ve městě Slavjansk a nyní i v Horlivce se vzbouřenci zmocnili policejní stanice a nehodlají ji bez boje vyklidit.

Podle ukrajinské tiskové agentury Unian zabili proruští ozbrojenci ve Slavjansku již čtyři lidi. Vzbouřenci tam kromě policejní stanice drží i kanceláře tajné služby a radnici.

Proruští ozbrojenci obsazují policejní stanici v Kramatorsku.V Horlivce dnes dopoledne zaútočilo na policejní velitelství asi 150 ozbrojených mužů. Policisté se v budově zabarikádovali a útok se snažili odrážet, informovala televizní stanice Espreso.

Separatisté rovněž zablokovali nedalekou Leninovu ulici, kde zastavili dopravu; několik z nich proniklo již v neděli v noci do budovy místní radnice.

Po několika hodinách obléhání se povstalcům podařilo do budovy policejní stanice proniknout. Podle zpravodajského webu Ostrov likvidují vnitřní zařízení a zabavují písemnosti. Hodlají vytvořit koridor, jímž mají poslední policisté z budovy odejít.

V Luhansku, jednom z dalších center separatistických nepokojů, dnes místní úřady evakuovaly sídlo gubernátora. Pozice uvnitř budovy zaujali těžkooděnci, údajně v obavě před útokem proruských vzbouřenců. Oddíl separatistů už od počátku minulého týdne okupuje kanceláře místní odbočky tajné služby SBU. Objekt je obehnán barikádami, v prostoru před budovou stanují proruští aktivisté.

V Mariupolu, půlmilionovém městě na jihu Doněcké oblasti, se dnes sešli představitelé takzvané Doněcké lidové republiky vyhlášené minulý týden, aby zvolili "lidového" mariupolského starostu. Stal se jím proruský aktivista Vjačeslav Kuklin. Mariupolskou radnici obsadili vzbouřenci v neděli, městské zastupitelstvo vyhlásili za rozpuštěné a z řad demonstrantů zvolili nové poslance. Jejich jména nezveřejnili.

Blíže neidentifikovaný ozbrojenec zastřelený u města Slavjansk.Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nevyloučil referendum o jednotě Ukrajiny.

Je přesvědčen, že by se v něm většina Ukrajinců vyjádřila pro nerozdělování země. Hlasování by se mohlo konat společně s prezidentskými volbami, které se uskuteční 25. května.

"Nejsme proti konání referenda. Naopak jsem přesvědčený, že většina Ukrajinců v něm bude hlasovat pro nerozdělenou, demokratickou a jednotnou Ukrajinu," prohlásil údajně Turčynov. Ukrajinci jsou podle něj připraveni čelit "agresorovi, který porušuje územní celistvost" jejich země.

Lavrov pro celistvost Ukrajiny

Rusko nezasahuje do dění na Ukrajině, bylo by to proti jeho zájmům. Prohlásil to dnes podle agentury Interfax ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň řekl, že na východě Ukrajině nejsou žádní ruští agenti. Podle ministra je v ruském zájmu, aby Ukrajina zůstala jednotná; všichni občané však musejí mít stejná práva.

Lavrov upozornil, že žádá vysvětlení zpráv o přítomnosti šéfa americké tajné služby CIA v Kyjevě. S touto informací v neděli přišel sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který v ruské televizi obvinil americkou Ústřední zpravodajskou službu z toho, že stojí za rozhodnutím ukrajinské vlády poslat proti proruským ozbrojencům na východě země armádu.

Janukovyč, který po svém svržení našel útočiště v Rusku, tvrdil, že šéf CIA John Brennan se v Kyjevě setkal s ukrajinskými představiteli.

(ukrajinská televize 24 Канал živě)

Ukrajinský úřadující prezident Turčynov v neděli večer zdůraznil, že kyjevské úřady nepřipustí opakování krymského scénáře. Incidenty a výpady proti symbolům ukrajinské státní moci, kterých se na Krymu účastnili prorusky orientovaní ozbrojenci, předcházely ruské březnové anexi ukrajinského poloostrova.

"Bezpečnostní rada rozhodla zahájit rozsáhlou protiteroristickou operaci se zapojením ozbrojených sil," prohlásil v neděli Turčynov. Známky této operace však zatím nebyly na východě Ukrajiny znát.

Názor Karla Schwarzenberga

Na otázku on-line deníku TYDEN.CZ, kam povede současná situace na Ukrajině v momentě, kdy se Kyjev připravuje na zásah proti proruským separatistům na východě země a u ukrajinské hranice čeká kolem 40 tisíc ruských vojáků v bojové pohotovosti, bývalý český ministr zahraničí a současný šéf zahraničního výboru PČR Karel Schwarzenberg řekl: "Stát je oprávněn zasáhnout proti cizím silám na svém území. Představte si, že by u nás nepřátelská armáda operovala třeba u Chrudimi. Česká republika by v tomto konfliktu měla stát na straně práva, tedy na straně toho, na koho se útočí." 

Někdejší ministr také uvedl, že se obává, že Rusko obsadí další část Ukrajiny. Už dříve přirovnal anexi Krymu k obsazení Sudet Německem v roce 1938.

Foto: ČTK/AP

Autor: - red -, ČTK , Reuters, INTERFAX





Čtěte dále

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti...

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Vizitka bývalého portugalského premiéra a současného generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který 30. dubna oslaví 75....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi