Do Ruska byly převezeny první oběti letecké nehody

Těla obětí byla přepravena do Ruska k identifikaci.

V Petrohradě v pondělí brzy ráno přistál letoun s prvními 144 těly obětí nehody ruského civilního letadla, které se v sobotu zřítilo na egyptském Sinajském poloostrově. Nejhorší katastrofu v dějinách ruského civilního letectví nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Petrohrad a přilehlá Leningradská oblast prodloužily na pondělí a na úterý smutek, který prezident Vladimir Putin vyhlásil na neděli.

Trosky letadla.Do Ruska byla převezena zatím objevená těla. Ta zbývající se stále snaží najít záchranáři. Egyptské úřady v neděli večer uvedly, že v troskách stroje byly pozůstatky 162 obětí. Do Petrohradu se sjeli příbuzní zemřelých, od nichž chtějí úřady získat vzorky DNA kvůli identifikaci obětí. Ta už začala. Speciální vozidlo přivezlo pozůstatky z letiště do laboratoře forenzní genetiky. Na koordinaci prací se tam podílí i petrohradský vicegubernátor Igor Albin. Po identifikaci mají být těla předána pozůstalým.

Na petrohradském letišti Pulkovo zřídilo ministerstvo pro mimořádné situace krizový štáb. Zhruba stovka příbuzných obětí je v péči psychologů a lékařů.
"Nejprve je třeba lidi vyslechnout, jen s nimi sedět, držet je za ruku. Nenechat je samotné s jejich zármutkem," vysvětlila psycholožka Natalja Kravčenková, která se přihlásila jako dobrovolnice.

Pozůstalí na letišti.Mnozí ale podle listu Komsomolskaja pravda zprvu pomoc psychologů odmítali, protože nechtěli uvěřit, co se stalo. "Nepochovávejte naše blízké, ještě se nic neví!" křičela uplakaná dívka, která v katastrofě přišla o matku. "Víte, kdo přežil?" vyptávali se další novinářů. "Dceruško! Byla moje jediná. Nikoho nemám. Jak budu žít?" plakala jedna žena. "Mami!" volala k nebesům žena, kterou se snažila uklidnit malá dcerka.
Další letadlo s pozůstatky se v Pulkovu čeká v pondělí večer.

Záchranáři prohledávají v Egyptě oblast o rozloze dvaceti kilometrů čtverečních a na této práci se podílejí i Rusové. "Budou hledat těla mrtvých, jejich osobní věci, trosky letadla," řekl o úkolu ruských záchranářů ruský ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov.
V sobotu se našlo několik těl ve vzdálenosti pěti kilometrů od dopadu letadla, tělo tříleté dívky se našlo dokonce v osmikilometrové vzdálenosti, poznamenala stanice BBC na svém ruském webu.

"Nyní se zjišťuje názor pozůstalých, zda chtějí pochovat své blízké tam, kde mají místa na hřbitovech, anebo to udělat na jednom místě. Bude-li přijato rozhodnutí o jediném místě pochování, město má možnost to uspořádat," řekl petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko. Ujistil, že finanční pomoc dostanou všichni pozůstalí.
Pojišťovna Ingosstrach, u níž byli cestující a posádka pojištěni, uvedla, že vyplatí na jednoho cestujícího více než dva miliony rublů (asi 770 tisíc korun).

Lidé nosí na letiště k uctění památky obětí svíčky, kytice i plyšáky.Charterovým spojem s výjimkou asi čtyř Ukrajinců cestovali z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu výhradně Rusové. Příčina havárie Airbusu A321 ruské společnosti Kogalymavia není známa. Spekuluje se o technické závadě, vyloučen prý ale není ani teroristický útok.
Více by mělo být známo po analýze obou nalezených letových záznamníků. Na místě neštěstí působí vedle egyptských vyšetřovatelů i týmy z Ruska a Francie, jakož i dva inspektoři z Irska, kde byl letoun formálně zaregistrován.

Krátce po startu ve výšce přes 9100 metrů začal stroj prudce klesat a poté letoví dispečeři s posádkou ztratili spojení.

K tragédii se už v sobotu přihlásilo teroristické hnutí Islámský stát.

Podle expertů ale teroristé v oblasti nemají k dispozici zbraně, kterými by letadlo v takové výšce mohli sestřelit. Vyšetřovatelé nicméně nevylučují možnost pumového útoku.
"Na závěry je příliš brzy. Letoun se rozpadl ve vzduchu a jeho úlomky se rozptýlily po velké ploše," řekl novinářům Viktor Soročenko z Mezistátního leteckého výboru, který v postsovětských zemích vyšetřuje letecké nehody.

Společnost Kogalymavia do objasnění příčin tragédie pozastavila lety svých strojů Airbus A321.

Davy lidí uctily oběti na petrohradském náměstí.Podle ruské televize NTV si prý druhý pilot Sergej Truchačov na letadlo stěžoval. "Před odletem s ním telefonovala starší dcera. Říkal, že technický stav letadla mohl být lepší," řekla bývalá pilotova manželka NTV.

Kogalymavia tvrdí, že letoun byl zcela v pořádku. Vyloučila i chybu posádky, vedené zkušeným kapitánem Valerijem Němovem s dvanácti tisíci hodinami ve vzduchu. Úřady ujistily, že z paluby stroje nezaznělo žádné hlášení o mimořádné situaci.

Na hlavním petrohradském náměstí v neděli večer uctily oběti tisícovky lidí. Před Zimním palácem se k nebi vzneslo 224 bílých balonků. Mnozí lidé pokládali květiny a zapalovali svíčky.

Na petrohradském letišti neštěstí připomínalo moře rudých karafiátů a plyšových medvídků. Mezi oběťmi bylo sedmnáct dětí včetně desetiměsíční Dariny.

Fakta o nehodě ruského letounu v Egyptě:
- Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia (Metrojet) startoval v sobotu 31. října z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch ve 4.58 (SEČ). Asi 23 minut poté zmizel z radarů. Stroj směřoval do Petrohradu, kam měl doletět v 10.12 (SEČ).
- Krátce předtím, než letoun zmizel z radarů, byl ve výšce zhruba 9450 metrů. Z ní začal prudce klesat vertikální rychlostí asi 1830 metrů za minutu.
- Letoun se zřítil na Sinajském poloostrově asi 35 kilometrů od města Aríš, které leží na pobřeží Středozemního moře.
- Na palubě letounu bylo 217 pasažérů a sedm členů posádky. Všichni zahynuli. Z obětí bylo zřejmě 219 Rusů, čtyři Ukrajinci a jeden Bělorus. Celkem bylo na palubě 140 žen, 67 mužů a 17 dětí. Seznam všech obětí zveřejnila například Asociace ruských cestovních kanceláří (ATOR) na svých stránkách. Mezi mrtvými jsou údajně i tři pracovníci ruského ministerstva pro mimořádné situace.
- Černé skříňky z letounu byly nalezeny již v sobotu a neděli je začali zkoumat v Káhiře ruští a egyptští experti. Zatím se neví, kdy budou výsledky. Vyšetřování povede Egypt, ale podílet se na něm budou i ruští a mezinárodní odborníci.

- O příčinách nehody se zatím jen spekuluje. Podle šéfa ruské federální agentury pro leteckou dopravu (Rosaviacija) Alexandra Něradka se stroj rozpadl ještě ve vzduchu a ve vysoké výšce, což by svědčilo pro bombu na palubě nebo technickou závadu. O špatném technickém stavu letounu prý mluvil v telefonu před osudným letem jeden z pilotů se svou dcerou.
- V sobotu se k odpovědnosti za pád letounu přihlásili místní džihádisté napojení na Islámský stát (IS), kteří ale neuvedli, jak letadlo zničili. Objevily se spekulace o sestřelení. Podle expertů však tamní extremisté nedisponují zařízeními schopnými sestřelit letoun v takové výšce. Nicméně již dříve prý i americký Federální úřad pro letectví varoval před přelétáváním nad Sinajským poloostrovem ve výšce nižší než 8000 metrů.
- Některé aerolinky, mj. Lufthansa, Air France - KLM a Emirates, oznámily, že do vyjasnění příčin nehody nebudou létat nad Sinajským poloostrovem.
- Pozůstatky obětí jsou nalézány ve velkém okruhu od místa pádu. Například tělo tříleté holčičky se našlo asi osm kilometrů od místa dopadu většiny trosek.
- Zřícený stroj Airbus A321 byl vyroben v roce 1997 a měl nalétáno asi 56 tisíc letových hodin. Aerolinky Metrojet, se sídlem na západní Sibiři, ho provozovaly od roku 2012.
- Kvůli tragédii vyhlásil na neděli prezident Vladimir Putin v Rusku státní smutek. Vlajky byly spuštěny na půl žerdi a na různých místech země se konaly smuteční akce.

Foto: ČTK/AP , Dmitry Lovetsky, Amr Nabil

Autor: ČTK , DPA, AFP





Čtěte dále

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení...

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Američané Art Hunt, Dave Richey a Wayne Pierce vyráběli a prodávali lyže, jejich obchod ale notně poznamenal nedostatek sněhu ve...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi