Bojuje se i na jihu Ukrajiny, Slováci se bojí střelby na hranici

Nepokoje v Oděse - proukrajinští demonstranti.

Situace na Ukrajině se každou minutou zhoršuje. V pátek ráno zahájily ukrajinské vládní jednotky útok na proruské separatisty na východě země, odpoledne vypukly střety i na jihu. V převážně ruskojazyčném přístavním městě střetli proruští a proukrajinští demonstranti.

"Stoupenci Ruska napadli účastníky pochodu za jednotnou Ukrajinu," napsala ukrajinská agentura Unian; na počátku pochodu prý byl průvod fotbalových fanoušků, k nimž se přidali i lidé s ukrajinskými vlajkami v rukou. Po zpěvu ukrajinské hymny však na průvod zaútočili mladíci s baseballovými pálkami.

Nepokoje v Oděse.Do rvačky se pak zapojilo několik tisíc lidí. "Je již více než deset raněných, zkrvavělé lidi odvádějí z davu," dodala.

Naopak podle ruské agentury ITAR-TASS "masové nepokoje v centru Oděsy vyprovokovalo asi 1500 radikálně naladěných stoupenců kyjevského režimu a fotbalových 'ultras'".

Maskovaní radikálové z Pravého sektoru prý skandují "Sláva Ukrajině!" a "Smrt nepřátelům!". Střetli se však s aktivisty, protestujícími proti uchopení moci na Ukrajině, a žádajícími vyhlášení referenda o federalizaci země a povýšení ruštiny na úřední jazyk.

Ranění jsou podle ITAR-TASS na obou stranách a i mezi policisty, kteří se pokoušejí rozdělit znesvářené tábory. Na ulici začínají vyrůstat barikády.

Vojenská operace proti proruským separatistům ve Slavjansku na východě Ukrajiny postupuje pomaleji, než se původně očekávalo, nadále ale pokračuje. Dnes to prohlásil úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Ten také řekl, že postup vojáků komplikuje fakt, že ozbrojenci používají lidské štíty.

Proruský ozbrojenec ve východoukrajinském Slavjansku."Žádáme, aby teroristé, sabotéři a všichni, kteří zvedli zbraně proti naší zemi, aby tyto zbraně složili, vzdali se, propustili rukojmí a opustili (okupované) budovy úřadů," řekl Turčynov. K vojenské operaci dodal, že rebelové se schovávají "za obyvatele" a že "střílí z obytných domů".

Kyjev během dne obvinil separatisty, že záměrně budují střelecké posty v obytných domech, na které nesmí ukrajinští vojáci podle rozkazu opětovat palbu.

Turčynov také zmínil údajné noční incidenty u ukrajinsko-ruských hranic, které se prý pokusili překročit ruští "ozbrojení sabotéři".

Ruská pohraniční stráž, která je součástí tajné služby FSB, Turčynovovo tvrzení o pokusech diverzantů o překročení hranice popřela jako "neodpovídající skutečnosti". "Situace na rusko-ukrajinské hranici zůstává klidná a pod kontrolou," ujistili pohraničníci.

Ukrajinské vládní jednotky dnes zahájily útok na proruské separatisty ve východoukrajinských městech Slavjansk a Kramatorsk, které již po několik týdnů Kyjev neovládá.

Vystrašení Slováci 

Na slovensko-ukrajinské hranici stoupá podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka napětí. Rizikem je nejen nárůst počtu nelegálních migrantů ze třetích zemí, ale zejména zvyšující se agresivita a vyzbrojenost převáděčů z ukrajinských organizovaných skupin, citují ministra slovenské weby. Konkrétní čísla, která by dokládala nárůst imigrace, ale nebyla zveřejněna.

Vzhledem k omezené kontrole Ukrajiny nad migračním tokem ze země existuje podle slovenského ministra reálné riziko, že by na hranici mohlo dojít ke konfliktu za užití střelných zbraní. Ministr tak vyjádřil obavy ze současné bezpečnostní situace a připomněl, že ke střelbě na hranici došlo již v minulém roce.

Připustil však, že zatím nebyl zaznamenán nárůst počtu žádostí o trvalý pobyt či udělení víz pro ukrajinské občany. Slovenská policie navíc přijala opatření, aby situaci na hranici zvládla.

Podle Moskvy zabil Kyjev dohodu ze Ženevy

"Zločinci utrpěli značné ztrátry," prohlásil dnes v podvečer k situaci na východě Ukrajiny prozatímní prezident Olexandr Turčynov.

Kyjev dnešní "trestnou operací" na jihovýchodě Ukrajiny zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod o vyřešení ukrajinské krize. Podle agentury ITAR-TASS to dnes prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Mluvčí zároveň sdělil, že v oblasti operace se nachází Putinův zmocněnec Vladimir Lukin, s nímž Moskva prý ztratila kontakt. Lukin byl podle Peskova vyslán na východ Ukrajiny ve čtvrtek večer, aby vyjednal propuštění zadržovaných vojenských inspektorů OBSE, mezi nimiž je i jeden Čech. Minulý týden se jich tam zmocnili proruští separatisté a zatím je odmítají propustit.

Ukrajinští vojáci střeží jedenu ze silnic do Slavjansku."Od zahájení trestné operace ruská strana zatím nemůže s Lukinem navázat kontakt," uvedl Peskov. Obvinil přitom Kyjev, že "bojovými letouny ostřeluje civilní sídliště", a vyzval k zajištění bezpečnosti Lukina a ruských i jiných zahraničních novinářů.

"Zatímco Rusko vyvíjí úsilí k uklidnění situace a urovnání konfliktu, kyjevský režim se rozhodl ostřelovat bojovými letouny civilní sídliště, zahájil trestnou operaci, čímž fakticky zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod," citoval ITAR-TASS Peskova.

Ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na ruská média později napsala, že Lukin ve spojení s Moskvou nadále je. "S Lukinem je všechno v pořádku. Kde se vzala ta informace, nevím," sdělila prý Lukinova tajemnice Natalija Mirzuová.

Nad informací o přítomnosti Lukina na východě Ukrajiny se pozastavilo kyjevské ministerstvo zahraničí. Upozornilo, že se tam Putinův zmocněnec vydal bez vědomí ukrajinských úřadů. Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk upozornil, že v případě zmizení ruské delegace může jít o provokaci již dříve naplánovanou Kremlem.

Sestřeleného a zraněného pilota ukrajinského vrtulníku podpírají domobranci.Mluvčí ale rovněž uvedl, že Putin operativně dostává veškeré informace o vývoji situace na jihovýchodě Ukrajiny "související se zahájením trestné operace s nasazením ozbrojených sil, včetně bojového letectva".

Kyjev obviňuje Rusko, že napjatou situace na jihovýchodě země vyvolalo podněcováním rebelie proruských separatistů a že tam vyslalo své lidi. Moskva ale opakovaně důrazně popřela, že by na ukrajinském území měla jakékoli vojáky či agenty.

Podobně Kreml popíral přítomnost ruských vojáků na území Krymu v době, kdy se tamní proruské obyvatelstvo postavilo proti novému režimu v Kyjevě a rozhodlo o připojení poloostrova k Rusku. Putin později přiznal, že ruští vojáci separatisty zabezpečovali.

Kanada posílá do Polska 50 vojáků

Kanada v rámci odpovědi NATO na ukrajinskou krizi posílá na cvičení do Polska padesát vojáků. V pátek to prohlásil kanadský premiér Stephen Harper. Cvičení ve Świdwině na severozápadě Polska se uskuteční od 5. do 9. května. Kanada také tento týden vyslala do Rumunska šest stíhaček, aby chránily hranici s Ukrajinou.

"Neustálá vojenská agrese režimu (ruského prezidenta Vladimira) Putina a pokračující nelegální okupace Krymu a dalších částí Ukrajiny ohrožuje stabilitu a bezpečnost střední a východní Evropy," řekl Harper.

Kanadský premiér ke zmíněným manévrům v Polsku řekl, že kanadští vojáci budou spolu s polskými a americkými kolegy pod vedením USA nacvičovat seskoky padákem a letecké a pěchotní operace.

NATO kvůli událostem na Ukrajině posiluje bezpečnost své východní hranice. Minulý týden aliance rozmístila své námořní síly v Baltském moři. USA pak do Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska vyslaly celkem 600 vojáků, kteří se zde zúčastní manévrů. Kromě toho k zajištění vzdušného prostoru Pobaltí vyslaly své letouny Británie, Dánsko a Francie.

Foto: ČTK/AP , Alexander Zemlianichenko

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Slovenská sněmovna projedná zákon o televizi a rozhlasu, který kritizuje opozice

Slovenská sněmovna projedná zákon o televizi a rozhlasu, který kritizuje opozice

Slovenská sněmovna začne dnes dopoledne jednat o vládním návrhu nového zákona o veřejnoprávní Slovenské televizi a rozhlasu...

Izraelský dron na jihu Libanonu zabil jednoho z velitelů Hizballáhu

Izraelský dron na jihu Libanonu zabil jednoho z velitelů Hizballáhu

Izraelský dron na jihu Libanonu v úterý večer zabil dva lidi, včetně jednoho z velitelů Hizballáhu. Uvedla to agentura AFP s...

Pomoc už přijíždí a bude mít skutečný vliv na boje, řekl Blinken v Kyjevě

Pomoc už přijíždí a bude mít skutečný vliv na boje, řekl Blinken v Kyjevě

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část dorazila a další zásoby jsou na...

V Gaze dochází zásoby humanitární pomoci, distribuci ztěžují boje a evakuace

V Gaze dochází zásoby humanitární pomoci, distribuci ztěžují boje a evakuace

Za poslední týden donutily boje v Pásmu Gazy přes půl milionu Palestinců, aby se přemístili do jiných oblastí. Jde o zhruba...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi