Rakety na Damašek? Rusko mluví o fatálních následcích

Ilustrační foto.

Spojené státy, Británie a Francie v noci na dnešek podnikly koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Útok podpořilo i NATO. Syrská státní média jej označily za flagrantní porušení mezinárodního práva, ruský velvyslanec ve Washingtonu za urážku prezidenta Vladimira Putina. Česká diplomacie vnímá útok jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Podle Hradu by vojenské řešení mělo být poslední možností.

Anketa:

Souhlasíte s raketovým útokem na Sýrii?

Rusko důrazně odsoudilo dnešní raketový útok USA, Británie a Francie proti Sýrii. Podle prezidenta Vladimira Putina je úder aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi. Moskva kvůli útoku svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Uvažuje také o tom, že by Sýrii dodala lepší systém protiletadlové obrany. Generální štáb stejně jako Pentagon nemá informaci o žádných obětech nočních úderů.

"Rusko co nejdůrazněji odsuzuje útok na Sýrii, kde ruští vojáci pomáhají legitimní vládě v boji proti terorismu," uvedl v prohlášení prezident Vladimir Putin.

"Spojené státy svými kroky dále zhoršují humanitární katastrofu v Sýrii, přinášejí další utrpení civilistům a v podstatě zavírají oči před teroristy, kteří Syřany trýzní už sedm let, a vyvolávají další uprchlickou vlnu," dodala ruský prezident. Podle Putina budou mít údery "ničivý vliv na celý systém mezinárodních vztahů".

Americký prezident Donald Trump o probíhajícím útoku na Sýrii informoval v přímém přenosu. Uvedl, že se k USA připojily i Francie a Británie. Vojenskou akci tří zemí označil za boj proti barbarství. "Nejsou to činy jednoho člověka. Jsou to místo toho zločiny jednoho monstra," prohlásil Trump. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí krátce před tím uvedla, že USA mají důkaz o tom, že Asadovy síly použily minulý týden při útoku na syrské město Dúmá chemické zbraně.

Americký ministr obrany James Mattis oznámil, že zásah proti Sýrii byl tvrdší než ten z roku 2017. Odpálen byl podle něj oproti loňsku zhruba dvojnásobek střel. V roce 2017 vystřelily americké vojenské lodě 59 raket. Mattis zdůraznil, že útok byl namířen proti syrskému režimu. Šlo o jednorázovou akci, jejímž cílem bylo vyslat Asadovi tvrdý vzkaz.

Po Trumpovi oznámili také britská premiérka Theresa Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron, že nařídili společný útok s USA na Sýrii s cílem omezit chemické kapacity režimu. Francouzská ministryně obrany uvedla, že Rusko dostalo o chystaném útoku na Sýrii předem zprávu.

Rusko požádalo OSN o schůzku

Rada bezpečnosti OSN zamítla rezoluci odsuzující noční údery na Sýrii. Navrhovatelem textu bylo Rusko, na jehož žádost se dnes rada mimořádně sešla.

K úderům se rozhodly USA, Británie a Francie v odvetě za údajný chemický útok na syrskou Dúmu, kde 7. dubna zemřely desítky lidí.

V noci bylo vypáleno na tři chemické provozy v Sýrii přes 100 raket. Cíle byly zničeny a zatím nejsou hlášeny žádné oběti mezi civilisty ani vojáky.

Rusko v návrhu rezoluce útoky označilo za agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců a za porušení mezinárodního práva a Charty OSN. Více ZDE

Generál Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu dnes uvedl, že Moskva uvažuje o tom, že by Sýrii "a dalším zemím" dodala protiletadlové rakety S-300. Rusko před několika lety odmítlo Sýrii tento protiletadlový systém dodat "vzhledem k naléhavé žádosti některých našich západních partnerů".

Na tiskové konferenci ministerstva obrany Rudskoj řekl, že Rusko nemá informaci, že při nočních úderech zemřeli civilisté nebo syrští vojáci. "Podle předběžných informací můžeme říci, že mezi civilisty ani syrskými vojáky nejsou oběti," sdělil. Informace ale stále prověřují a veřejnost bude informována.

Také Pentagon oznámil, že neví o žádných obětech. Na rozdíl od Ruska, které tvrdí že ze 103 raket vypálených na Sýrii syrská protivzdušná obrana 71 zachytila, Pentagon sdělil, že na tři cíle bylo vypáleno 105 raket a žádnou z nich ani žádné z letadel syrská obrana nezasáhla.

Sýrie v současnosti disponuje protiletadlovým systémem, který z větší části spoléhá na rakety vyrobené v Sovětském svazu.

PODÍVEJTE SE NA RANNÍ SLED UDÁLOSTÍ: 

On-line

  • 03:06
     

    Americký prezident Donald Trump nařídil v pátek vojenský úder proti Sýrii v reakci na chemický útok před týdnem, který přičítají USA syrskému režimu. Útok právě probíhá, oznámil Trump v přímém televizním přenosu.

  • 03:15
     

    Ke Spojeným státům připojily také Francie a Británie. Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil prezident s odkazem na chemický útok s desítkami mrtvých před týdnem, který Západ přičítá syrskému vládnoucímu režimu.

  • 05:37
     

    Syrské státní sdělovací prostředky dnes označily trojstranný vojenský útok USA, Francie a Británie za agresi a také za flagrantní porušení mezinárodního práva. Podle nich je ale zásah odsouzen k neúspěchu a také nezachrání teroristy působící v Sýrii. Nejmenovaný činitel syrského režim sdělil podle agentury Reuters, že úřady nyní vyhodnocují škody.

  • 05:50
     

    Západní státy podle syrského režimu odpálily na Sýrii asi 30 raket, z nichž zhruba třetinu protivzdušná obrana sestřelila. Vojenská sídla, která byla dnes zasažena, byla včas evakuována před několika dny po ruském varování. Sýrii se prý podařilo vojenský úder "absorbovat". Jiný syrský zdroj řekl, že pokud šlo o jednorázový útok, pak bude mít jen omezené dopady.

  • 06:15
     
  • 06:40
     

    Miroslav Kalousek: Vrazi a zločinci proti lidskosti rozumí jen síle. I když je každé bombardování hrozná věc, souhlasím s tím, že naši spojenci v tomto případě vojenskou sílu použili.

  • 06:55
     
  • 07:22
     
  • 07:37
     
  • 07:50
     

    Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval členské státy organizace, aby se po raketovém útoku USA, Francie a Británie proti Sýrii chovaly zdrženlivě a upustily od kroků, které by nyní mohly situaci dále vyhrotit. Ve svém prohlášení však rovněž uvedl, že užití chemických zbraní je nepřípustné.

  • 07:56
     

    Ruská protivzdušná obrana se nijak nepodílela na zastavení amerického raketového útoku proti Sýrii, uvedlo ruské ministerstvo obrany. "Žádná z řízených střel vypálených Spojenými státy a jejich spojenci nevstoupila do zóny ruské letecké obrany v okolí Tartúsu a Hmímímu," stojí v prohlášení ruské armády.

  • 07:58
     

    Írán odsoudil útok Západu proti Sýrii, varoval před následky. "Spojené státy a jejich spojenci bez jakéhokoli důkazu a dokonce i před vyjádřením názoru Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) provedly tuto vojenskou akci proti Sýrii a jsou odpovědné za regionální důsledky této dobrodružné akce," reagoval podle agentury AFP mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

  • 07:59
     
  • 08:14
     

    Rusko předem dostalo zprávu o raketovém útoku Spojených států, Británie a Francie na Sýrii. Řekla to dnes na tiskové konferenci francouzská ministryně obrany Florence Parlyová. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že operace je legitimní, přiměřená a omezená.

    "Nehledáme konfrontaci a odmítáme logiku eskalace, proto jsme spolu s našimi spojenci zajistili, aby Rusové dostali varování předem," sdělila Parlyová.

  • 08:17
     

    Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Rada bezpečnosti OSN podle ní nedokázala situaci v Sýrii účinně řešit. Česko společně s dalšími státy Evropské unie vyzývá všechny aktéry syrského konfliktu ke zmírnění bojů a k obnovení mírových jednání, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení.

  • 08:24
     

    Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. Na twitteru to uvedl mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáček po nočním útoku USA, Británie a Francie na Sýrii. Zároveň slovně napadl novináře, neziskové organizace a kritiky prezidenta Zemana, že podporují válku.

  • 08:38
     
  • 08:39
     
  • 09:07
     

    Libanonské šíitské hnutí Hizballáh ocenilo syrskou protivzdušnou obranu za to, jak se postavila proti "třístranné agresi". Válka USA proti Sýrii, lidem v regionu a "hnutím odporu" nedosáhne svých cílů, prohlásil Hizballáh ve své televizi Al-Manar.

  • 09:25
     

    Také Komunisté se vyjádřili k útoku. "Jednoznačně odsuzuji útok USA, Británie a Francie v Sýrii," uvedl předseda komunistů Filip, který je také místopředsedou Sněmovny. "Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí, a právě tento útok může mít katastrofický dopad," doplnil.

  • 09:38
     

    Britský ministr obrany Williamson rozhlasové stanici LBC řekl, že raketový útok už skončil a že měl významný dopad na to, co bude Sýrie v budoucnu schopna podnikat. Údery popsal jako "vysoce úspěšné" a vyzval Rusko, aby využilo svého vlivu na Damašek a pokusilo se přispět k ukončení konfliktu.

  • 10:00
     

    Spojené státy, Británie a Francie v noci na dnešek vyslaly více než stovku raket na vědecká centra, která podle spojenců vyvíjejí chemické zbraně. Zasáhly také několik vojenských základen v Sýrii. Podle Pentagonu byla zasažena trojice vývojových a skladovacích center. Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) registrovala útoky na několik dalších vojenských cílů, většinou v oblasti syrské metropole Damašku. Spojenci nasadili do akce letadla a lodě ve Středozemním moři.

  • 10:01
     
  • 10:02
     

    Podle Pentagonu bylo zasaženo vědecké výzkumné středisko v Damašku vyvíjející chemické a biologické zbraně. Rakety byly zacíleny rovněž na skladiště chemických zbraní západně od Homsu a velící centrum, kde se skladuje vybavení k chemickým útokům. To se nachází také nedaleko Homsu.

  • 10:06
     

    Rusko důrazně odsoudilo dnešní raketový útok USA, Británie a Francie proti Sýrii. Podle prezidenta Vladimira Putina je úder aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi. Moskva kvůli útoku svolá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

  • 10:23
     

    První exploze se podle médií ozvaly okolo 3:00 SELČ, tedy ve chvíli, kdy americký prezident Donald Trump světu oznamoval, že nařídil úder v odvetě za chemický útok u města Dúmá. Při úderech byla nasazeny desítky spojeneckých letadel, rakety byly odpalovány rovněž z lodí ve Středozemním moři. Washington podle zdroje televize CNN vyslal do akce bombardéry B-1B, které jsou schopny zasáhnout střelami JASSM cíle vzdálené až 370 kilometrů, nemusely se tedy vystavovat riziku zasažení syrskou protivzdušnou obranou. Použita byla rovněž nejméně jedna vojenská loď vybavená střelami Tomahawk s doletem až 2500 kilometrů.

  • 11:06
     

    "Vojenská intervence byla potřebná a přiměřená," uvedla v prohlášení kancléřka Merkelová. Útok byl podle ní potřebný, aby byla zachována situace, ve které je použití chemických zbraní mezinárodně zavrhováno. Nutné podle ní bylo také varovat režim v Damašku, aby se dalších podobných akcí vyvaroval.

  • 11:07
     
  • 11:11
     

    Bezpečnost ČR není po útoku USA, Francie a Británie v Sýrii ohrožena, v pořádku jsou i Češi na ambasádě v Damašku a čeští vojáci v misi na Golanských výšinách. Novinářům to řekla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) po dnešním jednání užšího krizového štábu ministerstva obrany.

  • 11:59
     

    "Pokud by náhodou znovu překročili červenou linii, následovaly by nové údery, ale myslím, že lekci pochopili," uvedl ministr Le Drian v rozhovoru poskytnutém stanici BFMTV. Cíle úderů podle něj byly splněny a další prozatím nejsou v plánu. Asad podle Le Driana ale poselství dnešní akce pochopil.

  • 12:58
     

    Také podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka je chemický útok odsouzeníhodný. "Odpovědí ale není ukázka síly bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Řešení syrského konfliktu se tak bohužel odkládá stejně jako spolupráce mocností na jeho hledání," uvedl Hamáček. Očekává, že premiér v demisi Andrej Babiš a ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (oba ANO) postoj ČR vysvětlí ve Sněmovně.

  • 13:07
     
  • 13:25
     

    "Spojené státy svými kroky dále zhoršují humanitární katastrofu v Sýrii, přinášejí další utrpení civilistům a v podstatě zavírají oči před teroristy, kteří Syřany trýzní už sedm let, a vyvolávají další uprchlickou vlnu," dodala ruský prezident. Podle Putina budou mít údery "ničivý vliv na celý systém mezinárodních vztahů".

  • 14:47
     

    Prezident Trump označil útok na Sýrii za bezchybný

    <blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">A perfectly executed strike last night. Thank you to France and the United Kingdom for their wisdom and the power of their fine Military. Could not have had a better result. Mission Accomplished!</p>&mdash; Donald J. Trump (@realDonaldTrump) <a href="https://twitter.com/realDonaldTrump/status/985130802668294144?ref_src=twsrc%5Etfw">April 14, 2018</a></blockquote>
    <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/AP/Hassan Ammar

Autor: ČTK





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi