Osud zajatých pozorovatelů OBSE včetně Čecha je stále nejasný

Ukrajinské síly se snaží získat kontrolu nad vzbouřenými regiony. Situaci na místě sledují pozorovatelé OBSE, několik z nich zajali proruští separatisté a označily je za špiony.

Zadržené zástupce mezinárodní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi kterými je i Čech, považují proruští separatisté za špiony NATO. Moskva v sobotu oznámila, že učiní vše, aby se pozorovatelé dostali na svobodu. Na východ Ukrajiny mezitím odcestoval tým OBSE, aby se pokusil vyjednat propuštění svých kolegů, které separatisté ve východoukrajinském Slavjansku od pátku zadržují. Podle ukrajinské tajné služby SBU jsou inspektoři drženi v "nelidských podmínkách".

"Včera (v pátek) jsme zadrželi zvědy NATO," řekl představitel vzbouřenců na východě Ukrajiny Denis Pušilin. "Ti lidé z OBSE nebudou propuštěni, vyměníme je za naše, kteří jsou věznění," dodal. Další z vůdců separatistů Vjačeslav Ponomarjov později možnost takové výměny potvrdil.

"Kyjevská junta drží naše kamarády. Pokud tedy bude příležitost, jsme připraveni k výměně," uvedl Ponomarjov, který je samozvaným starostou Slavjanska. V pátek prohlásil, že ve skupině pozorovatelů byl vojenský špion najatý ukrajinskou vládou.

Moskva uvedla, že se zasadí o propuštění pozorovatelů. "Tito lidé by se měli dostat na svobodu co nejdříve," řekl ruský velvyslanec při OBSE Andrej Kelin. "Rusko jako člen OBSE podnikne v této věci všechny možné kroky," dodal. Ponomarjov nicméně uvedl, že ruská vláda s ním zatím o propuštění pozorovatelů nejednala.

SBU vydala prohlášení, ve kterém označila podmínky věznění inspektorů OBSE za "nelidské". Mezi zadržovanými je i člověk, který potřebuje bezodkladnou lékařskou péči. SBU v této souvislosti sdělila, že ukrajinské úřady jsou připraveny zdravotní péči poskytnout, ale separatisté takovou nabídku odmítají.

"Teroristé je (inspektory) chtějí využít jako lidské štíty," uvedla dále SBU. Podle ukrajinské rozvědky bylo zadržení mise plánované a koordinoval ho jistý ruský občan, které je podle Kyjeva příslušníkem zvláštních ruských sil. Moskva nicméně popírá, že by na východní Ukrajině působili její agenti či vojáci. V ruských médiích se naopak objevily zprávy, že na Ukrajině jsou vojáci NATO a také alianční vojenští instruktoři. Mluvčí NATO Oana Lungescuová na Twitteru označila takové informace za "naprostý výmysl a očividnou záminku pro vměšování se".

Zásah proti inspektorům považuje ukrajinské ministerstvo zahraničí za další důkaz, že ozbrojenci na východě Ukrajiny nejsou mírumilovní demonstranti, jak tvrdí Moskva, ale teroristé.

OBSE již v pátek na Twitteru upřesnila, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajině současně působí také mise civilních pozorovatelů.

Zadrženou skupinu, kterou vede Německo, tvoří podle OBSE tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Zadržený český voják má hodnost podplukovníka a v armádě působil v odboru kontroly odzbrojení, informovalo české ministerstvo obrany. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

V zajetí by tedy mělo být 14 lidí. Zda je tomu skutečně tak, není ovšem jasné. Německá televize n-tv s odvoláním na separatisty informovala o 12 zadržených, jiná média zase hovoří o 13 lidech.

Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží povstalce k propuštění pozorovatelů přinutit diplomatickou cestou. Německá média to ale považují za obtížné řešení.


Zeman i Sobotka požadují propuštění pozorovatelů na Ukrajině

Vláda i prezident Miloš Zeman žádají propuštění mezinárodního týmu pozorovatelů zadržených na Ukrajině, mezi nimiž je i Čech. Oba vysoce postavení politici to v sobotu řekli novinářům. Proruští separatisté mají pozorovatele pustit na svobodu a umožnit jim, aby nadále svobodně vykonávali svou pozorovatelskou činnost, řekli prezident a premiér Bohuslav Sobotka . Separatisté ale tým považují za špióny NATO a chtějí je vydat jen výměnou za jiné zajatce.

"Měli bychom samozřejmě žádat od ruskojazyčně mluvícího obyvatelstva na východě Ukrajiny, aby tito lidé byli propuštěni, protože tam plní užitečnou funkci, řekl Zeman.

"Jednoznačně trváme na tom, aby pracovníci a účastníci mise byli propuštěni a aby jim bylo umožněno volně působit na Ukrajině a monitorovat situaci, která tam je," řekl Sobotka. Podle premiéra jde o zcela standardní pozorovací misi, jež pracuje po dohodě mezinárodního společenství s Kyjevem.

Ukrajinské síly se snaží získat kontrolu nad vzbouřenými regiony. Situaci na místě sledují pozorovatelé OBSE, několik z nich zajali proruští separatisté a označily je za špiony."Myslím si, že takovéto věci nepřispívají ke zklidnění situace a Česká republika opakovaně deklarovala svůj zájem na politickém a diplomatickém řešení celé krize na Ukrajině. Tyto kroky bohužel přispívají k eskalaci," uvedl Sobotka.

Premiér v pátek požádal ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, aby diplomacie přispěla k řešení situace. Sobotka doufá, že pozorovatelé budou brzy propuštěni. Vzniklá situace podle něj nicméně dokazuje, že krize na Ukrajině je opravdu složitá. "Ve věci zadržení pozorovatelů je Česká republika v kontaktu s ukrajinským ministerstvem zahraničí, centrálou OBSE a také zeměmi, jejichž pozorovatelé byli rovněž zadrženi a podporuje diplomatické úsilí směřující k jejich rychlému osvobození," napsal později Sobotka v prohlášení, které zaslal médiím.

Podle původních informací má mezinárodní pozorovatelský tým spadat pod misi OBSE. Organizace však v pátek oznámila, že zadržení pozorovatelé nejsou z OBSE, ale ze speciálního týmu, který na základně Vídeňského dokumentu monitoruje odzbrojení. Stejně se pro ČTK vyjádřila i mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny oznámili, že v pátek zadrželi "zvědy z NATO". "Nejsou rukojmí, ale váleční zajatci," řekl již dříve podle APA jeden z vůdců separatistů Vjačeslav Ponomarjov, který je zároveň samozvaným starostou Slavjanska. V pátek prohlásil, že ve skupině pozorovatelů byl vojenský špion najatý ukrajinskou vládou.

Zásah proti inspektorům označilo ukrajinské ministerstvo zahraničí za další důkaz, že ozbrojenci na východě Ukrajiny nejsou mírumilovní demonstranti, jak tvrdí Moskva, ale teroristé. Moskva oznámila, že učiní vše, aby se pozorovatelé dostali na svobodu.

Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východoukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží povstalce k propuštění pozorovatelů přinutit diplomatickou cestou. Německá média to ale považují za obtížné řešení.

Foto: ČTK/ZUMA/Michal Burza, ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Autor: DPA, Reuters, ČTK





Čtěte dále

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi