Odpovědi na šest otázek okolo Usámova skonu

Pákistánská vláda není nutně komplicem al-Kajdy, ale alespoň některé elementy v tamních vládních kruzích se dlouhodobě projevují jako nespolehliví spojenci v boji proti terorismu.

Proč Američané nezajali Usámu bin Ládina živého? Proč ho téměř okamžitě pohřbili do moře? Proč ho pohřbili s muslimskými poctami? Proč otáleli se zveřejněním fotografií mrtvoly? Znamená to konec "války proti terorismu"? Mají Pákistánci máslo na hlavě?

V souvislosti s dramatickým dopadením nejhledanějšího světového teroristy se vynořila řada záhadných otázek, které si nekladou jen spiklenečtí teoretici. Na některé z nich se on-line deník TÝDEN.CZ pokusí odpovědět.

1/ Proč bin Ládina nezajali živého?
Zajmout někoho živého je samozřejmě mnohem složitější, nicméně v Bílém domě sedí laureát Nobelovy ceny míru a dvacetičlenné komando elitních Navy Seals bylo při nočním vpádu do abbottábádské vily v přesile a mělo výhodu překvapení. Některé útlocitnější povahy proto překvapilo, že americké střelce nezastavil ani živý štít v podobě jedné z paní bin Ládinových a že razie skončila ustřelením kusu Usámovy lebky. Navíc vyšlo najevo, že "arciterorista" u sebe v době útoku neměl zbraň.

Američané se dušují, že by bin Ládina s potěšením zajali živého, jenže prezident Obama už se třetím rokem snaží zavřít zajatecký tábor na Guantánamu, a proto není jasné, co by si s živým Usámou počal. USA tedy nijak zvlášť nelitují, že se jim zajetí šéfa al-Kajdy "nepodařilo". Po téměř deseti letech hledání ztráceli Američané naději, že bin Ládina vůbec kdy najdou, a snaha dopadnout ho živého by laťku zvedla zbytečně vysoko.

Podle zdrojů z Bílého chybělo málo a místo dvaceti chlapíků ve vrtulnících by se na Usámovu vilu snesl tucet tunových bomb, které by všechny osoby uvnitř i vně objektu téměř zaručeně usmrtily. Obama se nakonec přiklonil k nočnímu výsadku, protože v hořících sutinách by jeho ostatky třeba nikdy nenašli a Američané by neměli jistotu, že Usáma mrtev, zatímco komando si mrtvolu mohlo naložit do vrtulníku a odvézt k odběru vzorků DNA.  Podle zdrojů z Bílého domu chybělo málo a místo dvaceti chlapíků ve vrtulnících by se na Usámovu vilu snesl tucet tunových bomb, které by všechny osoby uvnitř i vně objektu téměř zaručeně usmrtily.

Obama se nakonec přiklonil k nočnímu výsadku, protože v hořících sutinách by Usámovy ostatky třeba nikdy nenašli. Američané by v případě bombového útoku neměli jistotu, že je bin Ládin skutečně mrtev, zatímco komando si mrtvolu mohlo naložit do vrtulníku a odvézt k odběru vzorků DNA.  

Pentagon tvrdí, že si dopadený terorista sám zpečetil osud, když kladl odpor, což nebožtík ostatně sliboval učinit. Američané mají každopádně dojem, že za jeho dopadení zaplatilo už dost amerických vojáků životem a nehodlali riskovat zdraví jediného člena svého elitního komanda, jenom aby si bin Ládin mohl na penzi užít fešáckého kriminálu v Karibiku.

2/ Proč ho téměř okamžitě pohřbili do moře?
Světová veřejnost se ani nestačila vzpamatovat z překvapivé zprávy o bin Ládinově dopadení, když šok vystřídaly pochybnosti z podezřele bezodkladné a nestandardní likvidace teroristova těla. Po odebrání vzorků DNA na vojenské základně v Afghánistánu bylo Usámovo tělo dopraveno na letadlovou loď USS Carl Vinson v Arabském moři, odkud bylo vrženo do hlubin. Ačkoli zvolené místo Usámova posledního odpočinku světovou veřejnost zarazilo, nejednalo se o ukvapený vrtoch.

Po odebrání vzorků DNA na vojenské základně v Afghánistánu bylo Usámovo tělo dopraveno na letadlovou loď USS Carl Vinson v Arabském moři, odkud bylo vrženo do hlubin. Americké úřady již dlouho před dopadením bin Ládina přemítaly, jak by s ním naložily, ať už by ho dopadly živého či mrtvého. V případě jeho zabití bylo již léta naplánováno, že vůdce al-Kajdy bude pohřben v moři, neboť málokterá země by na svém území chtěla mít hrob, z něhož by se co nevidět stalo poutní místo světových džihádistů.

Činovníci Obamovy administrativy tvrdí, že se snažili řídit islámskými zvyklostmi, zejména časným pohřbem do konce druhého dne po smrti, aby nezavdali příčinu k pobouření muslimů. Někteří muslimové jsou přesto znepokojeni, neboť islám prý pohřbení do moře připouští jen v případě úmrtí na lodi.

3/ Proč ho pohřbili s muslimskými poctami?
Usámovo tělo bylo na letadlové lodi USS Carl Vinson v souladu s islámskými zvyklostmi omyto a zabaleno do bílého plátna. Po modlitbě v arabštině byla mrtvola zatížena a vržena do moře. Celý pohřební obřad trval padesát minut.

Usámovy souvěrce, kteří by byli pobouřeni, že se bin Ládinovi nedostalo po smrti náboženských poct, však žádné politicky korektní ohledy neobměkčí.Bin Ládin byl pro Američany nepřítelem číslo jedna, tak proč si s jeho pohřbem přidělávali tolik starostí? Nemělo by jim být upřímně jedno, zda bude vůdce světové teroristické sítě pohřben se všemi náboženskými poctami?

Obamova i předcházející Bushova administrativa opakovaně a správně zdůrazňovaly, že jejich válka proti al-Kajdě není válkou proti islámu, neboť teroristé nepředstavují skutečný islám, ale jsou pouze jeho pomýlenými vykladači. Američané však zároveň z důvodů politické korektnosti preventivně ustupují jakékoli myslitelné výtce o necitlivosti vůči muslimům.

Usámovy souvěrce, kteří by byli pobouřeni, že se bin Ládinovi nedostalo po smrti náboženského obřadu, však žádné podobné ohledy neobměkčí. Naopak, Obamova administrativa pokusem o muslimský pohřeb teroristy provedla medvědí službu všem muslimům, kteří by stoupence nesnášenlivě pokřiveného výkladu islámu chtěli ze řad muslimů vyobcovat. Posmrtné muslimské pocty, které Američané Usámovi dopřáli, navíc nesouzní s jejich tvrzením, že členy al-Kajdy za představitele muslimů nepovažují, nýbrž dokládají pravý opak.

4/ Proč otáleli se zveřejněním fotografií mrtvoly?
Usámu během přestřelky zasáhla tříštivá kulka těsně nad levým okem, čímž se od hlavy oddělila část lebky. Američané se tudíž zdráhali zveřejnit záběry kvůli obavám, že pohled na znetvořené tělo rozběsní Usámovy přívržence. Vládní činitelé však postupně začali připouštět, že jedině zveřejnění záznamu definitivně rozptýlí pochybnosti o bin Ládinově smrti.

Existuje prý i videozáznam přímo z přestřelky, v níž byl bin Ládin zabit, neboť jeden z členů komanda měl na přilbě připevněnu miniaturní videokameru.Posádka letadlové lodi, z níž byl Usáma svržen do moře, o pohřbu rovněž pořídila videozáznam. Existuje prý i videozáznam přímo z přestřelky, v níž byl bin Ládin zabit, neboť jeden z členů komanda měl na přilbě připevněnu miniaturní videokameru.

Zveřejňovat záznam "odstranění" živého štítu v podobě jedné z paní bin Ládinových se však Pentagonu pochopitelně příliš nechce.

5/ Znamená to konec "války proti terorismu"?
Sotva. Bin Ládin už řadu let al-Kajdu fakticky nevedl, ale byl pouhým zastřešujícím symbolem. Je však možné, že se mezinárodní síť bez jednotícího maskota časem rozpadne na regionální filiálky, které ostatně už nyní operují zcela autonomně, ačkoli zavedené značky al-Kajda se nebudou chtít vzdát. Američané každopádně mohou dopadení Usámy pojmout jako záminku ke stažení z Afghánistánu se ctí, třebaže se jim tam budování státu příliš nepodařilo.

6/ Mají Pákistánci máslo na hlavě?
Po letech pročesávání afghánsko-pákistánského pohraničí zjistily americké zpravodajské služby, že si Usáma nerušeně hoví ve velké vile v Abbottábádu pouhých padesát kilometrů severně od pákistánské metropole. V posádkovém městě sídlí tři pluky pákistánské armády, vila mezinárodního psance se navíc nacházela pouhých sto metrů od pákistánské vojenské akademie. Obamova administrativa projevila prozřetelnost, když se rozhodla pákistánské úřady o chystané operaci na jejich území předem vůbec neinformovat, což se projevilo jako jeden z klíčů k úspěchu.

Po letech pročesávání afghánsko-pákistánského pohraničí zjistily americké zpravodajské služby, že si Usáma nerušeně hoví ve velké vile v Abbottábádu pouhých padesát kilometrů severně od pákistánské metropole. V posádkovém městě sídlí tří pluky pákistánské armády, vila mezinárodního psance se navíc nacházela pouhých sto metrů od pákistánské vojenské akademie. Pákistánská vláda není nutně komplicem al-Kajdy, ale alespoň některé elementy v tamních vládních kruzích se dlouhodobě projevují jako nespolehliví spojenci v boji proti terorismu. Třeba by Usámu ani nehodlali varovat, ale v případě ohlášení amerického výsadku by nepochybně ztropili humbuk kolem neporušitelnosti pákistánské suverenity, aniž by si připustili, že jsou na al-Kajdu sami krátcí, a bin Ládin by se potichu zase vytratil. Prestiž Pákistánu coby nepostradatelného spojence utrpěla vážný šrám.

 

Foto: Profimedia





Čtěte dále

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi