Íránský student: Říkají o nás, že jsme teroristé

Íránská náboženská milice projíždí kolem hořících trosek.Íránci opět vyšli do ulic a střetli se s policií a islámskými milicemi. Na ulicích byli mrtví a ranění. On-line deník TÝDEN.CZ získal svědectví studenta architektury, který se účastnil demonstrací v Teheránu. "Lidé chtějí svobodu a chtějí vyjádřit svůj názor," říká.

Násilí po prezidentských volbách v Íránu už trvá týden a mrtví přibývají. Údaje se různí a západní média jsou odkázaná pouze na svědectví demonstrujících a jejich amatérské videozáznamy či fotografie. Úřady totiž zakázaly zahraničním novinářům opouštět hotely a redakce.

ČTĚTE TAKÉ: V Teheránu tekla krev. Policie zabila 10 lidí

On-line deník TÝDEN.CZ kontaktoval osmadvacetiletého studenta architektury Ballaše, který se účastnil pochodů v Teheránu. "Všichni moji spolužáci a studenti z univerzity podporují Músávího. Říkají o nás, že jsme teroristi a kontrolují nás USA. Ale není to pravda, lidé po celém Íránu si myslí, že ty volby byly zmanipulované. Chtějí svobodu a chtějí vyjádřit svůj názor," říká.

NA DALŠÍ FOTOGRAFIE Z ULIC TEHERÁNU SE PODÍVEJTE ZDE.

Stoupenci neúspěšného prezidentského kandidáta Músávího.Ballaš v pátek Teherán opustil a nyní může sledovat jen oficiální íránské kanály. "Bylo to dost hrozné, ty davy, policie a násilí. Připadá mi to, jako kdyby zítra měla být revoluce," popisuje sobotní demonstrace, které sledoval z obrazovky.

Demonstranti prý zapálili nejméně jednu policejní stanici a tři autobusy na třídě Satarkán. Další ze svědků vylíčil agentuře AFP své osobní střetnutí s jedním ze členů milicí basídž. "Jeden z nich, který nebil lidi, se mě zeptal: co tu děláš, nevypadáš jako chuligán. V hlavě mi pořád zní křik žen, je mi z toho úplně zle," vzpomíná.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Mladá Íránka zemřela po střelbě milice

Larídžání zpochybňuje výsledky

Při střetech zahynulo podle CNN, která se odvolává na nemocniční zdroje až devatenáct lidí. Ani údaje, které uvádějí íránská státní média se neshodují. Státní televize informovala o deseti mrtvých a více než stovce zraněných ze včerejších srážek v Teheránu. "Přítomnost teroristů u včerejších událostí na třídách Engheláb a Azadi byla zjevná," uvedla televize. Další státní kanál, anglickojazyčná Press TV, předtím hlásila třináct obětí bitek mezi policií a "teroristickými skupinami".

Amatérská fotografie zatýkání při sobotním protestu v Teheránu.Protichůdná prohlášení vydávají i vysocí íránští představitelé. Ministr zahraničí Mottakí v poselství k zahraničním diplomatům prohlásil, "že pravděpodobnost jejich organizovaného narušování a neregulérnosti se blíží téměř nule".

Oproti tomu vlivný předseda parlamentu Alí Larídžání řekl: "Ačkoliv Radu dohlížitelů tvoří pobožní lidé, přál bych si, aby jistí členové nestranili určitému prezidentskému kandidátovi." Larídžání se tak opatrně, v přímém kontrastu s Mottakího vyjádřením, postavil na stranu Músávího příznivců a zpochybnil nestrannost Rady dohlížitelů. Ta totiž ručí za správnost volebních výsledků.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdě zakročíme, varuje iránská policie demonstranty
                        Írán: Chameneí odmítl volební podvody a vyzval ke klidu

Do dění se zapojil i umírněný exprezident Mohammad Chatámí. Vyzval k tomu, aby byli okamžitě propuštěni všichni zatčení, mezi nimiž je údajně i jeho dcera. Chatámí také řekl, že předat povolební spor islámskému nejvyššímu ústavnímu orgánu (Radě dohlížitelů) nebylo dobré řešení. "Přenechat spor orgánu, který nebyl vůči hlasování nestranný, není řešením," napsal Chátamí.

 Vývoj nepokojů v Íránu

12. června - O přízeň voličů v prezidentských volbách se ucházeli čtyři kandidáti: dosavadní hlava státu Mahmúd Ahmadínežád, liberál a bývalý premiér Mír Hosejn Músáví, někdejší předseda parlamentu Mahdí Karrúbí a bývalý velitel revolučních gard Mohsen Rezáí.

13. června - Ministerstvo vnitra oficiálně vyhlásilo vítězství Ahmadínežáda, který měl získat 62,6 procenta hlasů. Druhý skončil Músáví, pro něhož mělo hlasovat 33,75 procenta voličů.

- Músaví označil výsledky za "šarádu" a obvinil úředníky z manipulace s hlasy. Ahmadínežád výsledky označil za své "velké vítězství" a manipulaci s hlasy odmítl. V Teheránu propukly šarvátky.

Policie se pustila do demonstrantů slzným plynem.- Nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí označil zvolení Ahmadínežáda za "skutečný svátek" a volby za "masový úspěch".

14. června - Músáví se odvolal a vyzval Íránce, aby proti výsledkům "pokojně a v souladu se zákonem" protestovali.

15. června - V Teheránu se konala mnohatisícová demonstrace Músávího stoupenců. Podle íránského státního rozhlasu bylo při střetu s policií zabito sedm, podle jiných zdrojů osm civilistů.

16. června - Rada dohlížitelů, nejvyšší ústavní orgán v zemi, souhlasila s přepočtem výsledků ve sporných obvodech, ale zamítla požadavek na zrušení hlasování. Músáví takové řešení odmítl.

- Francouzský deník Libération s odvoláním na informace, které údajně unikly z íránského ministerstva vnitra napsal, že volby vyhrál Músáví. Ahmadínežád prý skončil až třetí.

- Íránské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého chargé d'affaires Josefa Havlase jakožto představitele předsedající země EU, aby protestovalo proti komentářům unie k událostem kolem voleb.

- Úřady vykázaly z teheránských ulic zahraniční reportéry a dovolily jim pracovat výhradně z redakcí.

17. června - Íránské revoluční gardy, elitní ozbrojená síla Íránu, pohrozily majitelům internetových serverů zátahem v případě, že budou pokračovat v šíření informací o povolební krizi.

18. června - Desetitisíce Músávího stoupenců uctily památku nejméně sedmi obětí demonstrací (Amnesty International uvedla, že zabito bylo deset civilistů a pět studentů se pohřešuje).

Zraněný demonstrant v Teheránu.19. června - Chameneí při proslovu z Teheránské univerzity vyloučil možnost manipulace s hlasy i opakování voleb. Íránce vyzval ke klidu a smíru a kritizoval Západ za vměšování do záležitostí země.

- EU vyzvala Teherán, aby zaručil občanům právo na shromažďování a svobodný projev.

20. června - Policie a provládní milice v centru Teheránu tvrdě zasáhly proti demonstrantům, zraněno bylo až 60 osob.

- Rada dohlížitelů jednala o stížnostech kandidátů na údajnou neregulérnost hlasování, z trojice přizvaných poražených se ale oba proreformní kandidáti na zasedání neobjevili.

- Músáví v dopise zaslaném radě a zveřejněném na své webové stránce trvá na anulování voleb.

- Ahmadínežád poděkoval Chameneímu za potvrzení "regulérnosti" voleb a platnosti jejich výsledků.

21. června - Podle íránských médií přišlo při sobotních demonstracích o život nejméně deset lidí a sto bylo zraněno. Americká CNN s odvoláním na nemocniční zdroje uvedla, že obětí je 19.

- Ahmadínežád vzkázal Británii a USA, aby se přestaly vměšovat do vnitřních záležitostí jeho země. Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala íránské úřady k přepočítání hlasů.

- Bývalý umírněný prezident Mohammad Chátamí vyzval k okamžitému propuštění všech zatčených.

(-ČTK-)

 

 

 

 

























































Foto: Reuters, ČTK/AP





Čtěte dále

Izraelská armáda v Pásmu Gazy našla těla tří rukojmích, včetně Shani Loukové

Izraelská armáda v Pásmu Gazy našla těla tří rukojmích, včetně Shani Loukové

Izraelská armáda při noční operaci našla těla tří rukojmích unesených palestinskými ozbrojenci z hudebního festivalu v Izraeli 7....

Fico podstoupil po atentátu další operaci, vývoj zdravotního stavu je nejistý

Fico podstoupil po atentátu další operaci, vývoj zdravotního stavu je nejistý

Dva dny poté, co útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil předsedu slovenské vlády Roberta Fica, zůstává výhled...

Zelenskyj podepsal zákon umožňující mobilizovat až 20.000 vězňů

Zelenskyj podepsal zákon umožňující mobilizovat až 20.000 vězňů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným vstoupit do ozbrojených sil a bojovat...

Mládě orangutana v pražské zoo je sameček, jméno bude vybráno z návrhů veřejnosti

Mládě orangutana v pražské zoo je sameček, jméno bude vybráno z návrhů veřejnosti

Mládě orangutana sumaterského, které se v pražské zoologické zahradě narodilo na začátku května, je sameček. Potvrdily to...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi