Izraelské jednotky rozťaly Gazu na tři části

Izraelští vojáci postupně ovládají severní Gazu.Izraelská pozemní ofenziva v Gaze je v plném proudu. Od sobotního večera, kdy útok začal, obsadily izraelské jednotky rozsáhlé oblasti severní Gazy, do níž postupují ze severu a východu. Brzké příměří odmítl v sobotu večer SEČ v americké televizi ABC prezident židovského státu Šimon Peres.

"Hamas musí dostat pořádnou lekci," řekl.  

Nehledě na prudký odpor postupují izraelské pozemní jednotky podle plánu, tvrdí ministerstvo obrany. Na některých místech jsou dokonce rychlejší. Pokud bude potřeba, ofenzivu ještě zintenzívníme, oznámil šéf resortu Ehud Barak.

Izrael hlásí prvního mrtvého vojáka

Židovský stát pokračuje i v leteckých úderech a podle izraelského rozhlasu vyhlásil nad palestinským územím námořní blokádu. Gazu ze Středozemního moře také ostřeluje. "Pozemní ofenziva nebude snadná a krátkého trvání", zdůraznil i ministr obrany Barak. Jeho úřad povolal do kasáren desítky tisíc záložníků. V neděli odpoledne padnul v bojích první izraelský voják, oznámily izraelské úřady. Hamas tvrdí, že se mu podařilo zabít devět vojáků IDF (Israeli Defence Force).

Izraelskou ofenzivu podporuje artilerie.Jednotky od uplynulé noci pronikly až ke městu Gaza. Asi 50 tanků a oddíly pěchoty se rozmístily tři kilometry jižně od města Gaza na místě někdejší židovské osady Necarim. Podle očitých svědků kontroluje izraelská pěchota i hlavní silniční tah vedoucí pásmem severojižním směrem.

Podél silnice se ozývá střelba a výbuchy granátů. Izraelci prý zadržují některé lidi, kteří v přeplněných autech prchají ze severu na jih. Tímto způsobem se Izraelci snaží omezit pohyb militantních Palestinců.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael mobilizuje. Pozemní ofenziva v Gaze začala
                       
Na Gazu padl strach, mnozí prchají na jih
                        Izraelská armáda - úderná a skvěle vycvičená

Hamas chce diplomaticky jednat

Hamas chce vyslat delegaci do Egypta na první diplomatická jednání od začátku izraelské ofenzivy před deseti dny, podle agentury Reuters ještě v pondělí.

Zástupce Hamasu Ajmán Tahá uvedl, že delegace tím "odpoví na egyptské pozvání k jednání".

Cesta příslušníků Hamasu do Egypta se podle Reuters časově shoduje s tamní předpokládanou návštěvou francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který do oblasti míří také. 

Počty obětí mezi Palestinci se různí

Izraelská média hovoří o četných obětech na palestinské straně, neuvádějí ale žádná přesná čísla. Podle lékařů v Gaze bylo nejméně šedesát Palestinců zabito při izraelské palbě na severu pásma Gazy. Drtivá většina z nich měli být civilisté, o život přišli třeba čtyři členové jedné rodiny, na jejichž dům dopadl granát.

Dva ozbrojenci byli zabiti při výbuchu tankového granátu v Bajt Lahíji. Nezávislé a ověřitelné zdroje ale v tomto okamžiku nejsou k dispozici.

Celkový počet palestinských obětí izraelské vojenské operace Lité olovo v pásmu, která začala leteckými útoky 27. prosince, dosáhl 512 (Reuters). Rakety Hamasu si za tu dobu v Izraeli vyžádaly čtyři životy.

Izraelská média píší, že jejich vojáci narazili v Gaze na prudký odpor a blízko hranic na opevněná postavení Hamasu.

Izraelští vojáci vstupují do Gazy.Podletelevize al-Džazíra už izraelské tanky pronikají do města Gaza a ve městě se bojuje. Při dopadu tankového granátu do hlavního nákupního střediska ve městě Gaza zahynulo pět civilistů a čtyři desítky dalších utrpěly zranění.

Izraelské pozemní jednotky údajně rozdělily pásmo Gazy na tři části. Podle zpráv izraelských médií zaujaly izraelské oddíly mimo jiné pozice v oblasti bývalé židovské osady Necarim asi tři kilometry od města Gaza.

Právě tudy prochází hlavní silniční spojnice ze severu na jih pásma, takže obsazením dané dopravní křižovatky chce armáda omezit možnosti přemísťování palestinských ozbrojenců. Na jih pásma ovšem prchají také desítky palestinských rodin.

Podle izraelských médií se izraelské jednotky soustředí na ničení bojové infrastruktury Hamasu a odpalovacích ramp raket, které militantní Palestinci odpalují na Izrael. 

Palestinka naříká při pohřbu svého syna zabitého při bombardování."Nechceme ani obsadit Gazu, ani rozdrtit Hamas - nýbrž teror," zdůraznil v rozhovoru pro televizi ABC izraelský prezident Peres. Hamas musí ale dostat pořádnou a skutečnou lekci. A to se teď děje", dodala hlava státu.

Schwarzenberg o strašné situaci v Gaze

Členové Rady bezpečnosti OSN (RB OSN) se na dnešním krizovém zasedání kvůli odporu Spojených států neshodli na prohlášení k situaci v palestinském pásmu Gazy. Radikální palestinské hnutí Hamas, proti němuž izraelská invaze směřuje, označilo v reakci zasedání RB OSN za "frašku".

"To, co se stalo v Radě bezpečnosti, je fraška, která ukazuje rozsah, v jakém dominantně ovlivňují její rozhodnutí Amerika a sionistický okupant (Izrael)," prohlásil mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm. Rada bezpečnosti "potvrdila své připojení k pozicím okupanta a dala mu šanci pokračovat v masakru v Gaze," dodal Barhúm.

Mluvčí Hamasu kromě toho odsoudil postoj českého předsednictví Evropské unie, který označil za "podjatý a zajišťující pokračování zločinů páchaných okupanty v Gaze".

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg v sobotu prohlásil, že ani nepopiratelné právo státu na svou obranu nedovoluje akce, kterými trpí hlavně civilní obyvatelstvo a vyzval k nastolení příměří a umožnění přístupu humanitární pomoci k lidem v Gaze.

V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce český ministr zahraničí před svým odletem na Blízký východ přiznal, že výsledek jeho mise je velmi nejistý. "Jsou ale situace v životě, kdy se člověk musí snažit." Humanitární situaci v Gaze označil šéf české diplomacie za strašnou: "Musíme přispět ke zlepšení humanitární situace v Gaze.

"Jestli můžeme přispět k příměří, uvidíme. Máme nějaké nápady," řekl Schwarzenberg v rozhovoru s moderátorem Moravcem.

Izraelský premiér Ehud Olmert dnes na schůzi vlády ujistil, že Izrael nebojuje proti palestinskému lidu a že zabrání humanitární krizi v pásmu Gazy. "(Palestinci) nejsou našimi nepřáteli. Jsou stejně jako my oběťmi násilí a smrtícího útlaku ze strany stejné teroristické organizace," řekl Olmert v narážce na hnutí Hamas.

Desítly mrtvých, strach, panika na severu Gazy. Tisíce prchají na jih.

Foto: AP a Reuters

Autor: ČTK , - pp -, - red -





Čtěte dále

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi