Hamas vyhlásil příměří, žádá stažení Izraele z Gazy

Bojovníci Hamasu v Gaze - před ofenzivou Izraele.Palestinské militantní hnutí Hamas dnes vyhlásilo okamžité příměří v pásmu Gazy a vyzvalo Izrael, aby se do týdne z této palestinské enklávy stáhnul. Mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta Mark Regev o něco dříve oznámil, že židovský stát vojáky z pásma nestáhne, dokud Hamas nepřistoupí na příměří.

Izrael vyhlásil jednostranné zastavení bojů s platností od dnešních 1.00 SEČ.

ČTĚTE TAKÉ: Příměří v Gaze je křehké. Hamas ho ihned porušil

"Hamas a (další palestinské) frakce oznamují příměří v Gaze, které začíná okamžitě, a dávají Izraeli týden, aby se stáhnul," řekl předák Hamasu Ajmán Tahá, který v Káhiře jednal o egyptském návrhu na příměří. Zároveň vyzval Izrael, aby otevřel hranice pásma Gazy a umožnil přísun potravin a další humanitární pomoci palestinským civilistům.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael se bez příměří ze strany Hamasu nestáhne z Gazy  

Izraelský letoun F-15 nad Gazou.Regev o několik hodin dříve odmítl výzvy OSN ke stanovení časového harmonogramu stahování izraelských jednotek z Gazy.

"Dokud existuje nebezpečí, že Hamas úmyslně maří příměří a my budeme muset obnovit ofenzivu, musíme být se stahováním jednotek zdrženliví," řekl. "Pokud příměří vydrží, můžeme začít odcházet," dodal.

K odchodu Izraelců z Gazy vyzval i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. "Příměří (vyhlášené Izraelem) je důležité a potřebné, ale nedostatečné," řekl. "Je třeba, aby se Izrael zcela stáhl z Gazy a otevřel hraniční přechody, aby umožnil přísun pomoci pro palestinské obyvatelstvo Gazy," dodal.

Přes vyhlášení jednostranného příměří vypukly dnes ráno v pásmu Gazy znovu násilnosti. Izraelské letectvo zaútočilo na severu pásma na ozbrojence Hamasu, kteří odpálili pět raket na město Sderot v jižním Izraeli.

Palestinci vynášejí z trosek domu čtyři mrtvé členy rodiny.Na jiném místě pásma napadli ozbrojenci Hamasu ručními zbraněmi izraelskou hlídku, ta palbu opětovala. V jižní části enklávy si střety vyžádaly první oběť po oficiálním zastavení bojů.Podle palestinských lékařských zdrojů zde izraelští vojáci zastřelili jednoho civilistu.

Uzavření příměří by mohlo po 22 dnech ukončit nejrozsáhlejší izraelskou vojenskou akci v pásmu Gazy. Izraelský premiér Ehud Olmert však dnes upozornil, že příměří je velmi křehké. "Musí se minutu po minutě, hodinu po hodině znovu přehodnocovat," řekl podle agentury DPA. Varoval také, že Izrael je připraven znovu zahájit ofenzivu, pokud násilnosti ze strany Hamasu neustanou.

Izraelští vojáci po návratu z nasazení v severní Gaze.Hamas dnes začal šířit letáky, v nichž zastavení bojů ze strany Izraele označuje za své vítězství. Zároveň gratuluje palestinskému lidu za ozbrojený odpor, který "způsobil nepříteli těžké ztráty a přinutil ho k jednostrannému ústupu".

Izrael už v ranních hodinách oznámil, že je připraven výrazně posílit dodávky potravin a léků do pásma Gazy, bude-li jím vyhlášené příměří dodržováno. Vyloučil však zrušení blokády pásma, dokud nebude osvobozen izraelský voják, držený už dva a půl roku v zajetí radikály z pásma.

 Záludnosti při hledání příměří na Blízkém východě

 

     Jaké požadavky si kladou Izrael a Hamas?

    Izrael má dva hlavní požadavky: aby raketové ostřelování z pásma Gazy přestalo a aby bylo účinně znemožněno pašování tunely pod hranicí mezi Egyptem a pásmem Gazy. Hamas požaduje úplné stažení izraelských jednotek z pásma Gazy a současně otevření všech hraničních přechodů včetně přechodu Rafáh do Egypta.

   

    Proč požaduje Izrael záruky ukončení pašování?

    Izrael chce především zabránit tomu, aby militantní Palestinci v pásmu měli přísun zbraní a aby zase někdy v budoucnu mohli odpalovat rakety na Izrael. Kromě toho se Izrael podle jistého vysoce postaveného armádního činitele obává, že palestinští radikálové za pomoci propašovaného raketového paliva a s vlastními raketovými součástmi vyvinou střely o ještě větším doletu. Ty by pak ohrožovaly ještě více než dosavadních 900 tisíc Izraelců a možná by mohly zasáhnout i metropoli Tel Aviv vzdálenou sedmdesát kilometrů.

   

    Jaké možnosti ukončit pašování existují?

    Egypt odmítá rozmístění mezinárodního kontingentu na svém území. Vidí v tom mimo jiné porušení své svrchovanosti. Hamas zase oznámil, že by k mezinárodní jednotce na své straně hranice přistupoval jako k okupační moci. To, že Izrael sám znovu převezme hraniční pásmo pod svou kontrolu, je považováno za spíše nepravděpodobné.

    Zárodek řešení spočívá nyní v možnosti, že by mezinárodní experti - mimo jiné i z Německa - vyškolili egyptské bezpečnostní síly a vybavili je nezbytnou technikou, aby Egypťané mohli odhalovat a ničit tunely. Druhou ideou je, že by Egypt podél hranice vykopal široký a hluboký příkop. Třetí nápad je rozmístit v pásmu Gazy arabský kontingent. Zcela otevřené však je, zda by to Izrael akceptoval jako dostačující.

   

    Kolem čeho se točí spor o mezinárodní pozorovatele?

    Izraelská vláda se dosud veřejně nevyslovila k tomu, jaké podmínky si klade v souvislosti s mezinárodními silami. Komentátoři soudí, že mu jde nikoli o pozorovatele, nýbrž o jednotku se silným a akceschopným mandátem, která by mohla účinně zasahovat proti pašování zbraní a proti raketovému ostřelování. Hamas je zatím, pokud vůbec, ochoten strpět jen ryze pozorovatelskou misi bez velkých pravomocí. Její účastníci by měli všichni pocházet z arabských a muslimských zemí.

   

    Proč Hamas požaduje otevření všech hraničních přechodů?

    To má tři důvody: na jedné straně chce Hamas obyvatelstvu předvést úspěch a ukázat, že se jeho velké oběti vyplatily a raketové ostřelování prolomilo izraelskou blokádu. Na druhé straně vládne v pásmu Gazy podle údajů OSN humanitární krize, takže se na palestinské území musí velmi rychle dostat co možná nejvíce humanitární pomoci.

    Třetí bod pak všechno komplikuje: kontrola hraničních přechodů - a především přechodu Rafáh na mezinárodní hranici s Egyptem - je vždy také znamením suverenity. Hamas se v červnu 2007 zmocnil vlády v pásmu Gazy. Svrchovanost nad přechody by jeho vládu nad tímto územím legitimizovala. Proto Izrael i palestinská autonomní správa odmítají převzetí kontroly nad přechody Hamasem.

   

    Proč chce Izrael dlouhodobé a Hamas jen krátké příměří?

    Po více než sedmi letech raketového ostřelování militantními Palestinci chce Izrael, aby jeho civilní obyvatelstvo v příhraniční oblasti mohlo vést normální život.

    Hamas se naproti tomu považuje za hnutí odporu všech Palestinců. Raketami a násilím si chce vynutit příměří i na druhém palestinském území, na západním břehu Jordánu, a dosáhnout i tam ukončení izraelské okupace. Dlouhodobé příměří by omezilo volnost pohybu ozbrojeného křídla Hamasu a mohlo by být pochopeno i jako příznak nepřímého uznání Izraele. Hamas však dosud právo Izraele na existenci odmítá.

zdroj -DPA-

Foto: AP a Reuters

Autor: ČTK , DPA





Čtěte dále

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi