Zemřel bývalý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher

Bývalý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher.

Ve věku 89 let zemřel bývalý německý ministr zahraničí a předseda liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Hans-Dietrich Genscher. Oznámila to jeho kancelář v Bonnu. Genscher byl jednou z ústředních postav politických změn ve střední Evropě v roce 1989 a následného znovusjednocení Německa.

Genscher zemřel v noci "obklopen rodinou" ve svém domě ve Wachtbergu na západě Německa. Podlehl selhání srdce. Genscher dlouhodobě trpěl srdeční arytmií a v minulosti prodělal nejméně jeden infarkt.

Jako šéf diplomacie Genscher působil v letech 1974 až 1992 v kabinetech Helmuta Schmidta a Helmuta Kohla. Ve své funkci usiloval mimo jiné o prohlubování spolupráce Západního Německa se státy východního bloku. V roce 1989 se podílel i na událostech souvisejících s pádem komunistických režimů ve střední a východní Evropě. Klíčovou roli pak sehrál hlavně v procesu následného znovusjednocení Německa.

Už ve vládě Willyho Brandta zastával Genscher v letech 1969 až 1974 post ministra vnitra. V letech 1974 až 1985 byl také předsedou FDP.

Jeden z nejslavnějších proslovů ve své kariéře Genscher pronesl 30. září 1989 na balkónu západoněmeckého velvyslanectví v Praze. Asi čtyřem tisícům uprchlíků z tehdejší Německé demokratické republiky (NDR) shromážděným na zahradě Lobkowiczkého paláce toho dne oznámil, že jejich cesta na západ je volná.

"Milí krajané, přišli jsme k vám, abychom vám sdělili, že váš odjezd...," řekl tehdy Genscher před tím, než ho přerušil jásot shromážděných východních Němců. Sám Genscher v roce 1952 uprchl z NDR přes Západní Berlín do Spolkové republiky Německo.
V roce 1992 se Genscher vzdal vládních úřadů, o rok později opustil i Spolkový sněm a stáhl se do ústraní. Nadále se ale vyjadřoval k aktuálním politickým tématům.

Hans-Dietrich Gensche a jeho český protějšek Jiří Diensbier.

V první reakci na zprávu o úmrtí německá spolková vláda označila Genschera za "velkého státníka". Liberální politik podle mluvčího kabinetu Georga Streitera ovlivnil německé dějiny více než kdokoli jiný a byl "velkým Evropem a velkým Němcem".

"Genscher psal dějiny a formoval naši zemi. Vděčíme mu za hodně. Náš smutek nemůže být větší," uvedl v reakci na úmrtí na twitteru současný předseda FDP Christian Lindner. "Po Guidovi Westerwellem ztrácíme další naši velkou osobnost," dodal s odkazem na nedávnou smrt bývalého předsedy FDP a německého šéfdiplomata. Expředseda FDP Philipp Rösler ve své reakci vyzdvihl Genscherovy "zásluhy o Německo, o Evropu a o svět".

Hans-Dietrich Gensher - kariéra
Liberální německý politik Hans-Dietrich Genscher, který zemřel ve čtvrtek 31. března ve věku 89 let, byl předsedou své strany 11 let a poslancem parlamentu 33 let. Ve spolkové vládě zasedal déle než dvě desetiletí, převážně ve funkci vicekancléře a ministra zahraničí. Za uznávaného komentátora politického dění platil i poté, co v květnu 1992 odešel do důchodu.

Za svoji dlouhou kariéru ve vysoké politice zažil Genscher ledacos - jako ministr vnitra například tragický útok palestinského teroristického komanda na izraelské olympioniky v Mnichově, jako ministr zahraničí i zvraty studené války, rozpad sovětského bloku a sjednocení Německa, ale také začátek krvavých válek v bývalé Jugoslávii. Přesto, že se pravidelně umisťoval v čele žebříčku nejpopulárnějších politiků a přisuzuje se mu výrazný podíl na evropské integraci i na reformním procesu v postkomunistických zemích, nebývá jeho působení v bonnské politice hodnoceno vždy zcela kladně.

Gensherismus
Ne nadarmo se například v Německu vžil pojem "genscherismus" pro obratné lavírování a umění být se všemi zadobře. K jeho nejkontroverznějším krokům bezpochyby patřila "změna aliancí" v roce 1982, kdy jím vedená Svobodná demokratická strana (FDP) přeběhla od koaliční Sociálnědemokratické strany (SPD) ke konzervativní CDU/CSU, a umožnila tím vznik prvního kabinetu kancléře Helmuta Kohla.
Hans-Dietrich Genscher, který jako nikdo jiný dokázal úspěšně proplouvat úskalími spolkové i mezinárodní politiky, se narodil 21. března 1927 v Reidenbugu poblíž Halle, jeho otec byl právní zástupce. Ke konci druhé světové války byl jako mladík povolán nejprve k pracovním oddílům a protiletecké obraně, později i do řádné armády. Po válce skončil na několik týdnů v anglickém a americkém zajetí. Dlouhodobě se léčil kvůli onemocnění tuberkulózou, v roce 1946 nicméně zahájil po složení maturity studia na univerzitách v Halle a Lipsku a záhy se i zapojil do aktivit východoněmecké Liberálně-demokratické strany (LDP). Již tři roky nato však emigroval do západního Německa, kde vzápětí vstoupil do liberální FDP. V roce 1954 promoval v Hamburku a zahájil právní praxi v Brémách.
Genscherova politická kariéra nabrala obrátky v polovině 60. let. Nejprve byl zvolen poslancem Spolkového sněmu (zákonodárcem zůstal do roku 1998), v roce 1969 již zasedl ve vládě Willyho Brandta jako ministr vnitra. Poté, co se tehdejší ministr zahraničí Walter Scheel stal v roce 1974 spolkovým prezidentem, převzal Genscher v novém kabinetu zahraniční resort, v jehož čele zůstal 18 let.

Výrazný na východ
Z titulu své funkce se výrazně podílel na německé východní politice i na vytváření evropských struktur. V září 1989 pronesl na balkoně západoněmeckého velvyslanectví v Praze svůj asi nejemotivnější projev. Čtyřem tisícovkám uprchlíků z komunistické NDR tehdy oznámil, že jejich cesta na Západ je volná. Uprchlíci dostávali okamžitě západoněmecké pasy a sociální podporu. "Byl to nejkrásnější a nejšťastnější den v mém politickém životě," prohlásil Genscher při vzpomínkové akci na stejném místě o 25 let později.

Otevřel Československo Západu
Historickou událostí bylo i přestřižení drátů na česko-bavorském hraničním přechodu v Rozvadově, které Genscher provedl společně se svým československým protějškem Jiřím Dienstbierem před Vánocemi 1989. Symbolicky tak padla "železná opona".
V roce 1992 na vlastní žádost z čela diplomacie odstoupil a byl zvolen čestným předsedou své strany. Při svém posledním projevu ve Spolkovém sněmu v dubnu 1998 vyzval k podpoře evropské integrace. Po odchodu z vysoké politiky se vrátil ke své právnické profesi a vedl poradenskou firmu nesoucí jeho jméno.

V roce 2013 se Genscher angažoval v případu uvězněného ruského podnikatele Michaila Chodorkovského, jenž byl v prosinci téhož roku nečekaně omilostněn ruským prezidentem. Na podporu ruského vězně se Genscher angažoval z humanitárních důvodů a na žádost Chodorkovského právníků. V rozhovoru s německými novináři řekl, že ho ruský prezident Vladimir Putin kvůli Chodorkovského kauze dvakrát přijal.
Hans-Dietrich Genscher byl dvakrát ženatý, z prvního manželství měl dceru Martinu. Napsal několik odborných publikací a byl nositelem řady německých i zahraničních vyznamenání a čestných doktorátů z prestižních univerzit.

Foto: ČTK/AP , Martin Meissner

Autor: ČTK





Čtěte dále

Starosta New Yorku čelí obžalobě kvůli darům ze zahraničí, provinění odmítá

Starosta New Yorku čelí obžalobě kvůli darům ze zahraničí, provinění odmítá

Starosta New Yorku Eric Adams čelí federální obžalobě, podle níž v kampani v roce 2021 přijal úplatky a nelegální příspěvky ze...

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc v hodnotě asi osmi miliard USD

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc v hodnotě asi osmi miliard USD

Americký prezident Joe Biden dnes krátce před setkáním se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským v Bílém domě oznámil...

Ricciardo skončil v týmu F1 Racing Bulls, nahradí ho Lawson

Ricciardo skončil v týmu F1 Racing Bulls, nahradí ho Lawson

Australský pilot formule 1 Daniel Ricciardo skončil v týmu Racing Bulls. Do konce sezony ho v kokpitu sesterské stáje...

Ministři zahraničí Slovenska a Maďarska opět jednali s Lavrovem

Ministři zahraničí Slovenska a Maďarska opět jednali s Lavrovem

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku setkal se šéfem ruské...

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Lesní požár, který se ve středu rozhořel na severu Kalifornie, se rychle stal jedním z největších v dějinách západoamerického...

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě...

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Evropská unie si vytyčila cíl do roku 2040 vychovat celoevropskou generaci nekuřáků. Podle tohoto plánu má za 16 let v zemích...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi