Zákaz svobody slova ve Španělsku?

Španělé jsou v ulicích často. Na obrázku protesty kvůli snaze Katalánců odtrhnout se od země (ilustrační foto).

Španělský senát hlasuje o kontroverzní změně v oblasti veřejného práva. Rázná opatření proti svobodě projevu, proti kterým se staví aktivisté a organizace pro lidská práva, by měla být schválena na konci července. Protesty španělské společnosti proti vládě, především pak mladé generace, dosáhly zřejmě hranice únosnosti a nejvyšší představitelé chtějí do zákonů jasně zanést, na které skutečnosti si ještě lidé můžou stěžovat a o čem bude "zakázáno mluvit" (seznam opatření viz pod článkem). Řítí se Španělsko cestou diktátorských režimů?

Mladí Španělé, nespokojení s politikou vládní pravicové Strany lidové, vyšli v předchozích letech mnohokrát do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s kroky, které vláda podniká - mimo jiné zvyšování daní, úsporná opatření nebo třeba pokusy zakázat potraty. Vládnoucí garnitura navrací úder v podobě nových zákonů, kritiky titulovaných jako "gag law" (z angl. vtip, ale také dát někomu roubík, umlčet někoho; podobně jako v Česku "náhubkový zákon", španělské restrikce však nejsou ani zdaleka tak "mírné", jak tomu bylo v případě zmíněného zákazu u nás), aby omezila protesty. Stanoví podmínky, za kterých se demonstrace mohou konat, a pokud se podle toho protestující nebudou chovat, postihnou je vysoké peněžité tresty.

Lidé sedící před parlamentem ve Španělsku 30. června 2015 při protestech "People without Gag", které jsou namířeny proti novým zákonům, takzvaným "gag law". Schválila je poslanecká sněmovna už v prosinci roku 2014, ačkoli proti nim byla celá politická opozice. V platnost by měly vejít na konci července 2015.

Zákony zahrnují pokuty do výše 600 eur (v přepočtu asi 16 tisíc korun), pokud nebude demonstrace předem ohlášena nebo pokud se odkloní od schválené trasy, a to i když bude její průběh pokojný. Až do výše 30 tisíc eur (asi 812 tisíc korun) se může vyšplhat trest za protesty vážně narušující veřejnou bezpečnost v blízkosti parlamentu a krajských úřadů. Neoprávněné protesty, které se uskuteční v blízkosti klíčových budov infrastruktury, jako jsou dopravní uzly, jaderné elektrárny, rafinérie a telekomunikační zařízení, mohou dosáhnout až výše pokuty 600 tisíc eur (v přepočtu asi 16 milionů korun).

Tyto právní předpisy se do konce července ocitnou v poslanecké sněmovně a očekává se, že je v této podobě poslanci také schválí.

NÁHUBKOVÝ ZÁKON V ČR
Novela zákona z roku 2009 trestního řádu v oblasti poskytování informací o trestním řízení a osobách zúčastněných. Milionové pokuty pro ty, kdo zákon poruší. Vešel v platnost v souvislosti s Kuřimskou kauzou z roku 2007, kdy média ignorovala práva na ochranu obětí, dvou týraných chlapců, které objevil až náhodně soused skrze instalaci domácí kamery.

Členové Greenpeace, kteří stanuli před soudem kvůli demonstraci před budovou jaderné elektrárny ve Valencii v roce 2011, se vyslovují proti chystané legislativě. "Je naším právem vyjádřit svůj nesouhlas, protestovat proti vládě, jít k jaderným elektrárnám a upozornit na jejich nebezpečí," říká Miguel Ángel Soto.

Za posledních pár měsíců vyšly tisíce Španělů z více než 25 různých měst do ulic, aby vyjádřily svůj nesouhlas s navrhovanými zákony. Se zavázanými ústy naznačovali dopady, které budou zákony mít na svobodu projevu. Podle průzkumu společnosti Metroscopia je 82 procent lidí z šesti set dotazovaných pro změnu navrhovaných zákonů nebo pro úplné upuštění od nich. Další z kritiků, Virginia Pérez Alonsová z Organizace na ochranu svobody informací, podotýká, že podobný útok na svobodu slova zažilo Španělsko za dob diktátora Franka.

Demonstranti se policejního zásahu nebáli. Střety z března 2014.Zákony obsahují další sporné body, tedy pokuty za jejich nedodržování - bránění vstupu policie do domů, ze kterého je soudně nařízeno vystěhování (v roce 2014 kvůli nesplácení hypoték vystěhovávali ve Španělsku denně kolem 95 rodin). "Zákon tím kriminalizuje postupy organizací, které zastupují právo na bydlení," podotýká Carlos Macias z organizace, starající se o "oběti hypoték". Dalším kontroverzním opatřením se má zabránit šíření fotografií policistů, které by mohlo ohrozit jejich bezpečnost při policejním zásahu. "V novinářích to vyvolává obavy z autocenzury," říká k tomu Susana Sanz Guardová, aktivistka, která se má mnoho zkušeností se střety s policií při demonstracích. "Mohlo by to vyústit v cenzuru žurnalistiky obecně, policie by pak za své činy nenesla zodpovědnost," dodává Guardová.

V březnu 2014 vyvrcholil nesouhlas španělské společnosti s politikou v zemi, když se demonstranti sešli na protestním shromáždění, takzvané "pochody za důstojnost", a v souvislosti s 26procentní nezaměstnaností a finančním problémy v zemi se pokojný protest změnil ve střety s policií.

Právní předpisy byly kritizovány za hranicemi Španělska a porota složená z pěti expertů OSN pro lidská práva ve svém prohlášení poznamenává, že reformy "zbytečně a nepřiměřeně omezují základní lidské svobody".

Legislativa by měla být dokončena na konci měsíce července a vzhledem k tomu, že jsou obě komory španělského parlamentu většinově zastoupeny pravicovou Stranou lidovou, je téměř jisté, že legislativa projde. V červenci by pak předpisy měly zároveň vejít v platnost.

Nové zákony Španělska                                Přeloženo z www.infowars.com

1. Zveřejnění bezpečnostních složek na sociálních sítích: pokuta až 30 tisíc eur (obzvláště pokud fotografie zachycuje násilí proti veřejnosti). Tato pokuta může být navýšena podle toho, kolik lidí ji na sociální síti uvidí.

2. Předávání informací o místě demonstrace lze považovat za teroristický čin. Zní to jako z utopického Orwellova románu "1984". 

3. Zveřejnění tajných informací, podobně jako se toho dopustil Edward Snowden, je nyní definováno jako teroristický čin. Zveřejňování informací v regionálních médiích může být potrestáno stejnou sazbou jako zveřejnění na celostátní úrovni.

4. Návštěvování internetových zdrojů spojených s terorismem, byť za účelem sběru  informací pro investigativní účely, může být interpretováno jako teroristický čin. 

5. Jakýkoliv satirický komentář o královské rodině je nyní považován za zločin "proti koruně". 

6. Trestné jsou také nadávky vůči zvoleným členům vlády.

7. Protesty Greenpeace a dalších organizací jsou nyní pokutovatelné od šesti set do třiceti tisíc eur.


8. Spontánní protesty před parlamentem jsou nyní ilegální. Můžete za to dostat pokutu od 601 do 30 tisíc eur. 

9. Bránění policistovi ve výkonu, "vzdorování zatčení", odmítání opustit na příkaz demonstraci nebo se "vystavovat" bití pendrekem, to vše jsou nyní pokutovatelné přečiny.

10. Projev nedostatečného respektu k právnímu orgánu znamená okamžitou pokutu 100 až 600 eur. Odmlouvání, pokládání nezdvořilých otázek, dělání grimas nebo vystrkování zadku na policistu nejsou vhodným způsobem, jak vzdorovat systému.

11. Stejně je pokutováno také okupování, neoprávněné obsazení nebo odmítnutí opustit na protest kancelář, firmu, banku nebo jiné místo.

12. Digitální protesty: Psaní něčeho, co by mohlo znamenat narušení pořádku, je zločinem. Blogeři by si měli dávat pozor, protože není přesně definováno, co přesně narušení pořádku znamená.

Zdrojem textu je: www.theguardian.com.

Foto: ČTK , Reuters

Autor: Michaela Bezvodová





Čtěte dále

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi