Zachraňovat euro? Bůů... Nová partaj troubí k útoku

Zvoní euru hrana?

Jsou proti euru, chtějí dále rozvíjet demokracii a potírat politiku jako samoúčel. S velkou pompou a za velké mediální pozornosti se uplynulou neděli sešla v Berlíně ke svému prvnímu sjezdu nová strana Alternativa pro Německo (AfD). Z řad etablovaných partají se na adresu nováčka v politickém ringu ozývá pískot a nesouhlasný pokřik. To ovšem svědčí také o tom, že z AfD jde strach.

Na politické strany ve Spolkové republice, hlavně na pravé straně spektra, vybaflo z Berliner Interconti-Hotelu nové strašidlo. Právě zde se o víkendu sešla na svém prvním sjezdu strana Alternativa pro Německo (Alternative für Deutschland). Velký sál hotelu zaplnilo asi 1500 lidí, kteří požadují hlavně změnu berlínské politiky vůči EU a euru.  

Bernd Lucke. První šéf AfD na jejím prvním sjezdu.Se svým kurzem proti euru může AfD řádně zamíchat stávajícím politickým koktejlem v metropoli na Sprévě.

Podle čerstvých průzkumů Infratestu si 24 procent Němců dokáže představit, že by při volbách do Spolkového sněmu letos na podzim nové straně dali svůj hlas.

To je obří číslo. Například sociální demokraté (SPD), kteří se pokusí svrhnout z kancléřského trůnu Angelu Merkelovou (CDU), mají nyní podporu "pouhých" 21 procent voličů. Více příznivců, 29 procent, má AfD na východě Německa. Na západě je to 23 procent.

Zajímavé je, že strana "vrčící" na společnou měnu euro, má více fanoušků u žen (27 procent) než u mužů (21 procent). Pokud jde o věk, výrazně více se zamlouvá mladým do 29 let než starším 60 let. Konkrétně je to v poměru 36 procent k 18 procentům. 

Výsledky průzkumů o AfD se nicméně až propastně liší. Podle průzkumu INSA, které dnes zveřejnil list Bild, by ji daly svůj hlas pouhá tři procenta Němců.

Nejisté krůčky stranického nemluvněte

Média si při prvním sjezdu alternativců neodpustila štiplavé poznámky o jejich pořadatelských škobrtnutích.

Euforie na prvním sjezdu AfD.Hlasování se neustále odkládala, vládl trochu zmatek a na hlasovacích lístcích se objevila pravopisná chyba. Bezchybně prý si vedli jen prodejci stranických suvenýrů.

Někteří škarohlídi hovoří o diletantismu, AfD mluví s úsměvem o začátečnických porodních bolestech.

Sjezd rozhodl, že strana se letos 22. září zúčastní voleb do dolní komory německého parlamentu (Spolkový sněm; Bundestag). Detaily svého programu AfD teprve formuluje, ale v jeho stěžejních bodech má celkem jasno. Hlavním cílem je "spořádané rozpuštění eura".

Jak by se to mělo přesně stát, nechává AfD zatím otevřené. V každém případě by Německo mělo vetem zastavit budoucí kredity pro permanentní záchranný deštník Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Shoda panuje též v této větě: "Znovuzavedení německé marky (DM) nesmí být tabu." 

Není co dodat.Strana požaduje, aby si Německo rozpuštění eurozóny vynutilo. Bouřlivý potlesk zazněl, když první předseda partaje Bernd Lucke oznámil, že "rozervou svěrací kazajku ustrnulých a opotřebovaných starých stran". 

Společná měna jako omyl

Zavedení eura byl historický omyl, který je nutné korigovat, dodal. Pokud ztroskotá euro, neztroskotá automaticky i Evropa, jak se snaží Merkelová vsugerovat světu. V takovém případě by podle něj ztroskotala pouze kancléřka a ti ze stran eurobloku, kteří drží její vlečku.

"Euro proti sobě staví jednotlivé národy," argumentuje publicista a spoluzakladatel AfD Konrad Adam.

Na sjezdu stačilo z tribuny jen vyřknout slovo kancléřka nebo Brusel a už se sálem rozeznělo nesouhlasné bučení a mručení.   

Radost východních Němců ze západních marek.Pokud jde o další cíle, zůstává zatím program AfD vágní. Bude se dopilovávat za pochodu na Berlín. Půjde mimo jiné o větší podporu rodiny a dětí, zjednodušený model daní, referenda podobná švýcarským nebo imigrační politiku podle vzoru Kanady.

Azyl by se měl udělovat jen "vážně politicky pronásledovaným".

Aby sjezd předešel vyčerpávajícím a nikdy nekončícím debatám o programu, uchýlila se AfD k demokraticky mírně spornému kroku. Program byl zatím schválen a debatovat o něm se začne až poté.

Mezi hlavní hvězdy sjezdu patřili ti, kdo straně vdechli život. Už zmíněný hamburský ekonom Bernd Lucke, jehož delegáti zvolili do svého čela, dále pak Joachim Starbatty, profesor hospodářských věd z Tubinek (Tübingen) či Hans-Olaf-Henkel, jenž podal žalobu proti ESM u Spolkového ústavního soudu.

Za to ho kritici eura v Německu oslavují jako hrdinu.

Stánek se suvenýry nové partaje.Nová strana sice sama sebe označuje za neideologickou, ovšem fakt je, že drtivá většina jejích dosavadních členů měla kdysi partajní knížku křesťanských CDU, CSU a liberální FDP.

Nemálo z nich učí na německých vysokých školách. 

Lapač zklamaných voličů

Na nové bojovníky o poslanecká křesla ve Spolkovém sněmu se snesl mrak kritických, nejednou jedovatých šípů partajních protivníků. A to nejen z jejich pravého křídla, proti kterému AfD vede hlavní úder.

Šéf frakce CDU/CSU v Bundestagu Volker Kauder označil AfD za "institucionalizovaný strach z budoucnosti". Hesenský premiér Volker Bouffier (CDU) hovoří na adresu stranického nováčka o "výrazu latentní nevolnosti". S tím ale nejde dělat politiku. Strana podle něj nebude mít úspěch.

To ale nic nezmění na tom, že AfD může ve volbách středopravým stranám dost uškodit, shodují se politologové. Strana může mít podle nich slušný úspěch nejen u části voličů středopravých stran, ale také u voličů nerozhodných a nevoličů.

Bylo historickou chybou, když Němci pověsili svou marku na hřebík? Řada unijních (CDU/CSU) a liberálních (FDP) politiků varuje své voliče, že alternativci šíří "nebezpečnou nostalgii" a vzbuzují falešné naděje.

"Velmi mě znepokojuje už to, že se vytvoří nějaké sdružení, které vzbuzuje dojem, že Německo může změnit měnu, aniž by tím vznikly škody na úsporách a majetku Němců," říká generální tajemník FDP Patrick Döring.

Podle poslance SPD Larse Klinkbeila jsou v AfD jen lidi, kteří už nemají v CDU co říct. "Jde o sdružení dobře placených profesorů, kteří nechtějí odstranit jen euro, ale i sociální stát," tvrdí šéf Levice (Die Linke) Bernd Riexinger. AfD podle něj není alternativou pro Německo, ale stranou namířenou proti zaměstnancům, důchodcům a lidem bez práce. 

"Mají z nás strach!" komentuje lakonicky stranické rivaly alternativec Adam.

 

Foto: ČTK , Profimedia , archiv

Autor: - pp -





Čtěte dále

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi