Vraždili s "Ceska Pistole". Němci připravují proces století

Vrazi z NSU vzali život deseti lidem (ilustrační foto).

Uzavřené ulice, soudní síň jako pevnost, náhradní soudci a nejvýše padesát reportérů. Proces související s rasisticky motivovanými vraždami neonacistické sítě NSU je označován za jeden z nejvýznamnějších v poválečných dějinách Německa. A největší proces s teroristy od řádění RAF. Soud má začít 17. dubna v Mnichově.

Před soudem stane Beate Zschäpeová (38) a dále čtyři spoluobvinění, kteří jsou podezřelí z napomáhání teroristům z Nacionálně socialistického podzemí (NSU; Nationalsozialistischer Untergrund). Pozornost státních orgánů i médií se soustředí především na Zschäpeovou, jež je obviněna ze spolupachatelství při deseti vraždách, ze žhářství a členství v teroristickém spolku.

Teroristce Zschäpeové hrozí doživotní trest vězení.Dva z tříčlenné skupiny NSU, Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, zavraždili v letech 2001 až 2007 deset lidí, mezi nimi jednu policistku. Byla to dvaadvacetiletá Michèle Kiesewetterová z Heilbronnu.

Zbylých devět obětí byli drobní podnikatelé s imigrantským pozadím. Konkrétně šlo o osm Turků a Řeka.

Jakou roli Zschäpeová v teroristickém trojlístku hrála, není ještě úplně jasné. Obžalovaná je od listopadu 2001 ve vazbě a v podstatě jen mlčí. Spolupachatelství na vraždách jí zatím nedokázali, nicméně prokuratura vychází z toho, že v rámci NSU bylo logické.

Její dva komplici a vrazi před soudem nestanou, protože po nezdařeném přepadení banky v Eisenachu 4. listopadu 2001 spáchali sebevraždu. V týž den došlo k výbuchu v jednom domě v Zwickau-Wißenbornu, kde trio tři a půl roku žilo a konspirovalo.

Exploze, jež byla téměř jistě dílem Zschäpeové, byla tak silná, že vícegenerační rodinný dům bylo poté nutné strhnout. Obžalovaná tím chtěla zahladit stopy. Své kočky dala předtím k sousedům, ale v domě nechala nemocnou starší ženu.

V arzenálu NSU česká zbraň

Policii se v pobořeném domě podařilo najít několik zbraní a laptop, ve kterém bylo mimo jiné video, v němž se NSU přiznávala ke svým zločinům.

Neonacisté používali k vraždění i pistoli CZ 83 s tlumičem. Jde o civilní verzi kompaktní samonabíjecí pistole vz. 82, jež se vyráběla pro Československou armádu. Některá německá média označují bez znalosti češtiny zbraň jako "Ceska Pistole".

Teroristka Zschäpeová a její dva kumpáni s NSU.

Zatímco konkrétní spolupachatelství Zschäpeové na vraždách je zatím nejasné, její role v NSU je už zrekonstruována poměrně dobře.

Byla především tváří teroristického tria navenek. Zatímco  Mundlos a Böhnhardt žili v utajení a pod falešnými identitami, Zschäpeová (také ona měla několik nepravých identit) hrála roli ženy v domácnosti a obstarávala kontakty s vnějším světem. Její sousedé a známí ji často označují jako příjemnou, přátelskou a ochotnou pomoci.

Předseda trestního senátu v případě NSU Manfred Götzl. Je to velmi zkušený soudce.Obžaloba má za to, že Zschäpeová spravovala peníze, které její komplici uloupili při přepadeních bank. Vedle řady dalších úkolů obstarávala i falešné pasy a obytné automobily, s nimiž Mundlos a Böhnhardt vyjížděli za svým krvavým dílem.

Ze zahradnice teroristkou

Beate Zschäpeová, dcera východní Němky a Rumuna, se pohybovala na neonacistické scéně Spolkové republiky už od roku 1992. Tehdy poznala v mládežnické neonacistické klice Winzer-Clan své budoucí komplice z NSU - Mundlose a Böhnharda. Jako teenagerku ji opakovaně přistihli při několika krádežích v obchodech.

V letech 1992 až 1996 se učila jako zahradnice se zaměřením na pěstování zeleniny. Jako zakladatelka a členka Kameradschaft Jena se účastnila řady akcí extrémní pravice v celé republice.

CZ 83. Česká pistole s níž také vraždili neonacisté z NSU.Roku 1998 našla policie v bytech Zschäpeové, Mundlose a Böhnhardta trubkové bomby s náplní TNT. Poté co na ně byly vydány zatykače, odešla trojka do podzemí. V lednu 1998 založili NSU.

Při vyšetřování jejich vražd udělaly policie a vyšetřovatelé tolik chyb, že se začalo pochybovat o smyslu Spolkového úřadu na ochranu ústavy.

Zástupci tureckých rodin obětí vrahů z NSU si stěžují, že se k nim policisté chovali hrubě a vyšetřovatelé je nutili k výpovědím, které se jim hodily. Policie se roky domnívala, že vrahy Turků je třeba hledat v turecké komunitě. Jedna z dcer zavražděného muže Enver Simseková se, ač narozená v Německu, raději přestěhovala do Turecka. To, co se dělo kolem smrti jejího otce, jí prý ukázalo, že do Německa nepatří.

V soudní síni zazdívají i okna

Už nyní je jasné, že proces související s NSU bude ohromnou mediální událostí. Do Mnichova se sjedou stovky novinářů z celého světa. Jen vybraným pěti desítkám z nich však bude umožněno usednout přímo v soudní síni. Dalších 50 míst je rezervováno veřejnosti.

Zbytek žurnalistů bude mít prostě smůlu. Proces nebude ani živě přenášet televize, jako tomu bylo loni v případě masového vraha Anderse Breivika v Norsku. Soud nepovolil ani přenos ze soudní síně alespoň pro novináře v sousedních prostorách. Dle německého práva to prý není možné.

Na místě obchodu s koly v Hamburku-Bahrenfeldu stávalo zelinářství, kde v červnu 2001 zavraždili třemi střelami do hlavy příslušníci NSU mladého Turka.Soud se koná v Bavorsku proto, že v této spolkové zemi spáchali teroristé z NSU pět z devíti vražd migrantů.

Místnost číslo 101 zemského vrchního soudu (OLG) v Mnichově se už začala připravovat na proces. Instalují se nové stoly, židle a mikrofony, předělává se elektrika.

Prostory musejí kromě publika pojmout  pět soudců a v různých jednacích dnech část z deseti obhájců, 64 blízkých obětí a 46 jejich právníků. K lepšímu vnímání výpovědí svědků poslouží video a promítání záběrů na plátna.

Zakrývají se i dvě malá okna. I proto, aby se zabránilo možným pokusům o atentát zvenčí. Nejsou vyloučeni třeba odstřelovači. Berou se v úvahu všechny možné scénáře ohrožení procesu.

Obsáhlý materiál obžaloby. Jen dokumentů v elektronické podobě vyhodnotila asi sedm tisíc.Tato opatření by mohla odpadnout, kdyby už byla postavena zvláště zabezpečená soudní síň v mnichovském vězení Stadelheim. Tento projekt však zůstává už několik let ve fázi příprav.

Proces bude trvat dlouho. Od zahájení 17. dubna se už plánují jednací dny do ledna příštího roku. Zatím jich je 87. Podle OLG se soud může protáhnout až na půltřetího roku.

Obžalované Zschäpeové hrozí každopádně dlouhé roky vězení. Řada právních expertů nevylučuje ani doživotí.

Foto: Profimedia , ČTK , archiv

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

Rusko za prostřednictví Kataru předalo Ukrajině devět dětí

Rusko za prostřednictví Kataru předalo Ukrajině devět dětí

Ruské úřady předaly Ukrajině devět dětí a mladistvých, informovala dnes zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí Marija...

Starosta New Yorku čelí obžalobě kvůli darům ze zahraničí, provinění odmítá

Starosta New Yorku čelí obžalobě kvůli darům ze zahraničí, provinění odmítá

Starosta New Yorku Eric Adams čelí federální obžalobě, podle níž v kampani v roce 2021 přijal úplatky a nelegální příspěvky ze...

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc v hodnotě asi osmi miliard USD

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc v hodnotě asi osmi miliard USD

Americký prezident Joe Biden dnes krátce před setkáním se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským v Bílém domě oznámil...

Ricciardo skončil v týmu F1 Racing Bulls, nahradí ho Lawson

Ricciardo skončil v týmu F1 Racing Bulls, nahradí ho Lawson

Australský pilot formule 1 Daniel Ricciardo skončil v týmu Racing Bulls. Do konce sezony ho v kokpitu sesterské stáje...

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Požár na severu Kalifornie rychle spálil na 1000 kilometrů čtverečních, stal se tak jedním z největších v dějinách státu

Lesní požár, který se ve středu rozhořel na severu Kalifornie, se rychle stal jedním z největších v dějinách západoamerického...

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Po střelbě na Trumpově mítinku jsou dva mrtví, exprezident má poraněné ucho

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě...

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Jak Švédsko přestalo kouřit? Skandinávský přístup může zachránit stovky tisíc životů

Evropská unie si vytyčila cíl do roku 2040 vychovat celoevropskou generaci nekuřáků. Podle tohoto plánu má za 16 let v zemích...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi