V Manchesteru útočil 22letý Salman Abedi, potvrdila policie

Místo, kde se incident odehrál. Uzavřeno kvůli policejnímu vyšetřování.

Dvaadvacet mrtvých včetně osmileté holčičky a 59 zraněných si vyžádal v noci na úterý atentát v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande. Policie oznámila, že sebevražedným útočníkem byl 22letý Salman Abedi, který se narodil v Británii. Podle médií je jeho rodina původem z Libye. Zatím není jasné, zda jednal sám, nebo mu pomáhali další lidé, k akci se nicméně přihlásilo radikální hnutí Islámský stát. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi. Incident odsoudilo mnoho osobností z celého světa a britské politické strany kvůli útoku přerušily kampaň před předčasnými parlamentními volbami.

Premiérka Theresa Mayová po dopoledním zasedání vládního výboru COBRA, který se zabývá mimořádnými situacemi, přislíbila důkladné prošetření útoku a potrestání všech viníků. Policie mezitím oznámila, že v souvislosti s atentátem zadržela na jihu Manchesteru blíže neupřesněného 23letého mladíka a že provedla razie na dvou místech. Podle médií vnikla do domu pachatele, kde provedla kontrolovanou explozi a zabavila některé předměty.

Výbuch nastal uvnitř haly mimo koncertní sál krátce poté, co vystoupení skončilo. Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila šest desítek lidí a řadu osob ošetřila na místě. Třiadvacetiletá zpěvačka, která je v pořádku, na Twitteru napsala, že je "zlomená" a že nemá slov. Mezi oběťmi a zraněnými jsou i děti. Identifikováni byli nejméně tři mrtví včetně osmileté dívky.

Účastníci koncertu si stěžovali, že bezpečnostní opatření byla na akci nevýrazná. Ostraha například neprováděla žádné kontroly zavazadel.

Útok odsoudila řada státníků včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho amerického protějšku Donalda Trumpa, německé kancléřky Angely Merkelové, papeže Františka nebo předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Královna Alžběta II. uvedla, že celý národ je šokován smrtí a zraněním tolika lidí. Atentát kritizovala i Rada muslimů v Británii (MCB). Premiér Bohuslav Sobotka v kondolenci zaslané Mayové napsal, že Česko stojí Británii po boku a bude společně s ní bojovat proti těm, kdo připravují podobné činy. Podle prezidenta Miloše Zemana je šokující a pobuřující, že teroristický útok v Manchesteru byl zaměřen na děti a mladistvé.

Tisíce lidí se večer shromáždily na náměstí svatého Alberta v Manchesteru k pietní akci za oběti. Lidé přišli s květinami a někteří přinesli hesla se srdcem hlásající: "Miluji MCR (Manchester)". Účastníci akce věnovali obětem minutu ticha, stejně jako se to dělo při mnoha jiných příležitostech, například na filmovém festivalu v Cannes. Paříž a Řím na znamení solidarity s Manchesterem zhasnou o půlnoci světla ozařující jejich nejznámější památky; ve tmě se ocitne například Eiffelova věž nebo Koloseum.

Vedle projevů smutku a soustrasti se na sociálních sítích objevily i příspěvky příznivců teroristické organizace Islámský stát (IS) vyjadřující radost nad činem. IS se k útoku přihlásil, toto hnutí se ovšem hlásí k většině teroristických aktivit v západních zemích.

Britská libra po teroristickém útoku zpočátku oslabovala k euru, dolaru i jenu, nakonec však její ztráty nebyly výrazné. Podle analytiků měl atentát v Manchesteru také jen malý přímý dopad na akcie.

Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 000 míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena. Manchesterská policie zřídila na místním fotbalovém stadionu podpůrné středisko pro oběti útoku a na internetu se objevily výzvy k darování krve.

Jde o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, který varuje před "vážnou" hrozbou teroristického útoku. Úřady se zatím nerozhodly vyhlásit pátý, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí.

Dění kolem útoku v Manchesteru jsme sledovali on-line:

On-line

  • 05:25
     

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže mapující dění po výbuchu v britském Manchesteru. Exploze při koncertu zabila nejméně 19 lidí, desítky dalších jsou zraněné.

  • 05:26
     

    K výbuchu došlo po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru.

  • 05:27
     

    Místní policie šetří výbuch do zjištění dalších podrobností jako "teroristický incident". 

  • 05:28
     

    Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila 59 lidí a řadu osob ošetřila na místě. Podle svědků bylo na koncertě velké množství dětí. Zpěvačka Arianna Grande je podle mluvčího jejího hudebního studia v pořádku.

  • 05:29
     

    Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že úřady se snaží zjistit podrobnosti ohledně výbuchu, ke kterému podle ní policie přistupuje jako k "otřesnému teroristickému útoku". Nejmenovaní američtí představitelé řekli agentuře Reuters, že podle prvních známek by za explozí mohl stát sebevražedný útočník.

  • 05:30
     

    Pokud by se potvrdilo, že jde o teroristický čin, šlo by o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý.

  • 05:57
     

    Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 tisíc  míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena.

  • 05:57
     

    Zástupce regionální policie v Manchesteru Ian Hopkins vyzval obyvatele, aby se postiženému místu vyhýbali, a umožnili tak příjezd a odjezd vozů záchranné služby. Zveřejnil rovněž dvě telefonní čísla. Na první z nich podle něj mohou volat lidé, kteří se obávají o osud svých blízkých, druhé mohou využít ti lidé, kteří postřehnou něco podezřelého.

  • 05:58
     

    Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu. Na twitteru se objevilo video s utíkajícími a křičícími fanoušky.

  • 05:59
     

    Televize Sky News uvedla, že Konzervativní strana premiérky Mayové v reakci na explozi v Manchesteru pozastaví kampaň před předčasnými volbami vypsanými na 8. června. Uvedla rovněž, že Mayová na 10.00 svolá vládní bezpečnostní výbor.

  • 06:03
     

    "Zlomená. Z hloubi svého srdce, je mi to líto. Nemám slov," napsala na twitteru zpěvačka Ariana Grandeová, po jejímž koncertu došlo k výbuchu ve vstupní hale. Podle mluvčího umělkyně Josepha Carozzy je zpěvačka v pořádku. 

  • 06:05
     

    Zoufalí rodiče, příbuzní a přátelé se vrhli na sociální sítě, aby se pokusili zjistit osud svých blízkých, které nemohou po výbuchu najít. Na internetu se krátce po prvních zprávách o incidentu, který policie vyšetřuje jako teroristický útok, začaly objevovat fotografie šťastně vypadajících teenagerů doprovázené prosbami o pomoc - více zde

  • 06:06
     

    Exploze otřásla vstupní halou manchesterské arény v době, kdy tisíce mladých fanoušků americké zpěvačky proudily ven z koncertu. Mezi obdivovatele 23leté Ariany Grande, hvězdy sociálních sítí se 105 miliony sledujících na sociální síti instagram a 45,6 miliony na twitteru, patří hlavně hlavně děti a teenageři.

  • 06:07
     

    K výbuchu nedošlo přímo při koncertu, ale až při odchodu lidé z akce v předsálí multifunkční haly.

  • 06:11
     

    Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu.  "Byli jsme na cestě ven a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. "Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč," dodala.

  • 06:11
     

    Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil incident v Manchesteru  za "hrozný". "V myšlenkách jsem se všemi postiženými i s našimi vynikajícími záchrannými složkami," dodal. Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové šlo o "barbarský útok".

  • 06:13
     

    Na incident v Manchesteru už reagovalo také několik kolegů zpěvačky Grandeové. "Mám dnes zlomené srdce kvůli rodinám. Zlomené srdce kvůli Ari. Zlomené srdce kvůli stavu světa," uvedla zpěvačka Katy Perryová. "V myšlenkách a modlitbách jsem s obyvateli Manchesteru, všemi postiženými, Arianou Grandeovou a celým týmem. Srdcervoucí," napsala na twitteru zpěvačka Pink. Soustrast na této sociální síti vyjádřila i řada dalších popových hvězd včetně Justina Timberlakea, Seleny Gomezové, Taylor Swiftové či hudební legendy Cher.

  • 06:14
     

    Solidaritu s Manchesterem už vyjádřili také starostové Paříže a Nice, dvou francouzských měst, které se v poslední době staly terčem teroristů. "Paříž tuto noc stojí po boku #Manchesteru. V myšlenkách jsem s oběťmi, jejich rodinami a bezpečnostními složkami, které zasahují na místě," uvedla na twitteru v angličtině i francouzštině starostka francouzské metropole Anne Hidalgová. Série teroristických útoků si v Paříži 13. listopadu 2015 vyžádala 130 obětí. Solidaritu se severoanglickým městem vyjádřil také Christian Estrosi, starosta jihofrancouzského Nice, kde si loňský atentát vyžádal 86 mrtvých.

  • 06:14
     

    Ze zahraničních politiků už soustrast pozůstalým vyjádřil kanadský premiér Justin Trudeau. "Kanaďané jsou zprávou o hrozném útoku z dnešní noci v Manchesteru šokováni," napsal na twitteru.

  • 06:21
     

    Další z videí mapujících dění v Manchesteru.

  • 06:23
     

    Zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek přímo z Británie:

  • 06:29
     

    Nově zvolený starosta metropolitní oblasti Manchesteru Andy Burnham vyslovil soustrast pozůstalým obětí. Ocenil také práci záchranářů. Návštěvníky koncertu v manchesterské hale vyzval, aby se v případě potřeby obrátili na lidi, kteří pod hashtagem #RoomForManchester na twitteru nabízejí místa pro přespání těm, kteří se nemohou dostat domů.

  • 06:30
     

    Předseda manchesterské městské rady Richard Leese označil incident za "absolutně děsivý". "Pokud se potvrdí, že šlo o teroristický útok, je to příšerný čin, ale zároveň naprosto marný. Manchester je hrdé a silné město a nedovolí těm, kdo chtějí zasévat strach a rozkol, aby dosáhli svých cílů," uvedl.

  • 06:48
     

    Pyrotechnici provedli poblíéž místa výbuchu v hale v Manchesteru preventivní kontrolovanou explozi podezřelého předmětu.

  • 06:50
     

    Zpěvačka Ariana Grande, po jejímž koncertu v Manchesteru došlo k explozi, která usmrtila nejméně 19 lidí.

  • 06:51
     

    Agentura Reuters s odkazem na nejmenované americké  představitele píše, že podle prvních známek by za explozí mohl stát sebevražedný atentátník. K odpovědnosti za čin se zatím nikdo nepřihlásil.

  • 06:56
     

    Kromě projevů smutku a soustrasti s pozůstalými po 19 obětech výbuchu v Manchesteru se na sociálních sítích objevily také příspěvky příznivců teroristické organizace Islámský stát (IS) vyjadřující radost nad činem, který britská policie vyšetřuje prozatím jako teroristický.

  • 06:57
     

    "Zdá se, že bomby britského letectva padající na děti v Mosulu a Rakce se právě vrátily do #Manchesteru," napsal uživatel registrovaný pod jménem Abdul Haqq. Británie je členem mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, která ze vzduchu útočí na cíle radikálů z IS v Sýrii a Iráku.

  • 06:58
     

    Uživatelé twitteru spojovaní s radikální islamistickou scénou  krátce po útoku začali zveřejňovat příspěvky, v nichž se vzájemně vybízeli k útokům na západní cíle coby "osamělí vlci". Sdíleli také videa s výhrůžkami adresovanými Evropě a Spojeným státům. "Doufáme, že pachatel je jedním z vojáků chalífátu," napsal uživatel ve skupině napojené na IS na sociální síti telegram. IS vyhlásil v roce 2014 na územích, která na Blízkém východě obsadil, samozvaný chalífát.

  • 07:08
     

    Ministr vnitra Milan Chovanec v ČT: Česká policie i tajné služby jsou kvůli explozi v Manchesteru v kontaktu s britskými kolegy. Nejspíš jde o teroristický čin.

  • 07:08
     

    Smutek v okolí haly v Manchesteru, kde došlo k explozi. Řada rodičů pátrá na sociálních sítích po zprávách o svých potomcích, kteří se účastnili koncertu Ariany Grandeové v britském městě. 

  • 07:12
     

    Pokud se potvrdí, že výbuch ve vstupní hale manchesterské multifunkční arény byl teroristickým útokem, byl by nejtragičtějším od útoků v londýnské městské dopravě v roce 2005. Čtyři britští muslimové tehdy zabili 52 lidí. V Manchesteru podle policie v noci na úterý zahynulo 19 lidí a přes pět desítek utrpělo zranění.

  • 07:15
     

    Newyorské úřady v reakci na zřejmě teroristický útok v Manchesteru zpřísnily bezpečnostní opatření na důležitých místech mnohamilionové americké metropole.Konkrétní nebezpečí, které by New Yorku hrozilo, ale úřady nezaznamenaly. 

    Guvernér New Yorku Andrew Cuomo oznámil, že nařídil posílit policejní hlídky na "zvlášť citlivých místech", jako jsou metro a letiště, a to z preventivních důvodů.

  • 07:19
     

    Čeští diplomaté zatím nemohou vyloučit, že mezi 19 oběťmi výbuichu v Manchesteru jsou i Češi. Zjišťují situaci na místě, uvedla ČT.

  • 07:24
     
  • 07:25
     

    Česká policie a tajné služby jsou kvůli noční explozi v severoanglickém Manchesteru v kontaktu s britskými kolegy a čekají na další informace o okolnostech tragického činu. Ze znaků, které to nese, jde o teroristický čin, řekl agentuře ČTK ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zatím ale nemá informace o tom, že by tato událost měla bezprostřední vliv na bezpečnost v České republice.

  • 07:29
     

    Soustrast rodinám obětí vyjádřil na sociálních sítích také šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. "Pachatelé tohoto zločinu musí být potrestáni," napsal ministr na svůj twitterový účet.

  • 07:31
     

    K neštěstí se vyjádřil také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Upřímnou soustrast všem pozůstalým obětí v Manchesteru a celé Británii. Jsme v duchu s Vámi...," napsal Kalousek na twitter.

  • 07:38
     

    Britské politické strany se rozhodly kvůli nočnímu, zřejmě teroristickému útoku v Manchesteru přerušit kampaň před červnovými parlamentními volbami. Dohodli se na tom konzervativní premiérka Theresa Mayová a předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn. K dvěma největším britským politickým stranám se přidali také menší liberální demokraté a skotští nacionalisté. "Hovořil jsem s premiérkou (Mayovou) a shodli jsme se, že veškeré celostátní akce před všeobecnými volbami budou zrušeny až do odvolání," uvedl Jeremy Corbyn. Předčasné hlasování se v zemi uskuteční 8. června.

  • 07:39
     

    Česká diplomacie zatím nemůže stoprocentně vyloučit to, že mezi oběťmi či zraněnými noční exploze v anglickém Manchesteru jsou i čeští občané. "Diplomaté prostřednictvím svého velvyslanectví v Londýně i honorární konzulky v Manchesteru průběžně zjišťují bližší informace a jsou ve spojení také s metropolitní policií v Manchesteru," řekla Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

  • 07:41
     

    Smrtící exploze při koncertu v manchesterské aréně byla zvlášť strašlivá a zločinná, protože "útok byl patrně veden úmyslně na mladé lidi", řekl australský premiér Malcolm Turnbull. Australský parlament držel minutu ticha za oběti. Incident, při němž zahynulo 19 lidí, odsoudila také japonská vláda. Podle čínské státní televize CCTV zaslal čínský prezident Si Ťin-pching kondolence britské královně Alžbětě II.

  • 07:42
     

    Mluvčí německé vlády Steffen Seibert na twitteru uvedl, že kabinet myslí na mrtvé, utrpení zraněných a ty, kteří stále hledají své blízké.

  • 07:43
     

    Britská ministryně vnitra vnitra Amber Ruddová prohlásila, že šlo o "barbarský útok, úmyslně namířený proti zranitelné části naší společnosti".

  • 07:44
     

    Další video zachycující dění krátce po explozi v Manchesteru: 

  • 07:48
     

    Zpravodaj Českého rozhlasu v Británii Jiří Hošek na Twitteru:

  • 07:59
     

    Lidé se mohou obrátit na nouzovou linku londýnské ambasády, a to na čísle +44/77 6968 2442, pokud například postrádají někoho ze svých příbuzných. Češi mohou využít i linku +44/0161 856 9400, kterou zřídila britská policie.

  • 08:04
     

    Další videozáznam přibližující události v Manchesteru.

  • 08:06
     

    Britská policie: Šlo o teroristický čin. Explozi v Manchesteru způsobil jeden sebevražedný atentátník, měl na  sobě vestu s exlozivním zařízením, při útoku zemřel. Počet obětí atentátu stoupl na 22, jsou mezi nimi děti. Vyzýváme každého, kdo má nějaký videozáznam z incidentu, aby nám jej poskytl. 

  • 08:20
     

    Počet mrtvých při pondělním výbuchu v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru stoupl na 22, policie vyšetřuje incident jako teroristický. Útok podle ní spáchal zřejmě jeden člověk, který odpálil improvizované výbušné zařízení. Zda pachatel jednal sám, nebo byl členem nějaké skupiny policie zatím neví. "Při explozi ale sám zahynul," uvedl policista Ian Hopkins. Zda je pachatel započítán do celkového počtu mrtvých, není jasné.

  • 08:21
     

    Podle britské policie zatím není možné sdělit stáří všech obětí, mezi oběťmi útoku jsou ale i děti. Zranění utrpělo 59 lidí.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , ČTK/PA/Peter Byrne, ZUMA/Andrew Parsons, imago stock&people/Han Yan

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi