V Chorvatsku havaroval český autobus, zemřelo osm lidí

Pohled na místo neštěstí na chorvatské dálnici A1.

Osm lidí včetně jednoho dítěte a řidiče zemřelo v sobotu časně ráno při nehodě českého autobusu na 212. km chorvatské dálnice A1 nedaleko pobřeží Jaderského moře. Dalších více než čtyřicet lidí je zraněných, tři těžce zraněné - z toho dvě děti - vrtulník převezl do metropole Záhřebu (fotografie ZDE). Autobus, který patří jindřichohradecké společnosti JH Bus, vezl klienty brněnské cestovní kanceláři Atlas Adria.

Mezi oběťmi je podle chorvatských webů i šestileté nebo sedmileté dítě a podle vyjádření české konzulky v Rijece pro portál novilist.hr i jeden z řidičů.

Počet sedmi obětí nehody byl oficiálně potvrzen už v sobotu ráno, osmou oběť našli chorvatští záchranáři během dopoledne při vyprošťování těl z trosek autobusu. Večernji list s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že mrtvých může být dokonce devět.

Pohled na místo neštěstí na chorvatské dálnici A1.

České úřady zřídily pro rodiny cestujících různé nouzové linky. Lidé se s dotazy mohou obracet například na nouzovou linku české ambasády v Záhřebu +385 916 121 533, telefon 739 092 299 má pro krizové případy cestovní kancelář Atlas Adria. Výhradně příbuzní cestujících, kteří potřebují psychologickou pomoc, mohou telefonovat na linku 974 834 788. Mluvčí policejního prezídia vzkazuje, že není určena k poskytování informací.

Autobus s 51 českými turisty mířil z Česka na dovolenou na Makarskou riviéru. "Panika, krev a strach, to je jediné, co si vybavuji," řekl jeden z cestujících portálu chorvatského deníku Jutarnji list.

Záchranář: Nejtěžší bylo vyprošťovat mrtvé dítě

Záchranáři pečují o zraněné z autobusu s českými turisty, který havaroval v sobotu ráno na chorvatské dálnici.

"Do autobusu se dalo jen těžko dostat," řekl lékař záchranky Edo Emer, který na místě zasahoval. "Poprvé jsem zažil, že by lidé v šoku nebrečeli, dva nebo tři cestující nám pomáhali a zbylí netušili, co se děje a kde jsou," dodal Emer. Nejhorší pro něj bylo vyprošťovat mrtvé dítě. "Lidé byli v takovém stavu, že se po něm nikdo ani nesháněl," dodal.

Všichni zranění byli převezeni do nemocnice v nedalekém Gospiči. Zraněným podle něho pomáhá český policista Luboš Turek, který v minulosti čtyři roky sloužil jako asistent chorvatských policistů během turistické sezóny na Jadranu.

"Do nemocnice byli převezeni všichni, aby se zjistilo, co a jak," vysvětlil český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Seznam obětí nehody zatím chorvatské úřady nesestavily, do sobotního podvečera bude pokračovat identifikace raněných, potom začne rozpoznávání mrtvých.

Část lidí je podle konzula v natolik dobrém stavu, aby mohli pokračovat v cestě. Zranění mají hlavně zlomeniny končetin nebo otřes mozku. Naopak lékaři v Záhřebu údajně bojují o život jedné mladé dívky.

 Při nehodě českého autobusu zemřelo sedm českých turistů.

Příčina havárie? Nejspíš mikrospánek šoféra

Ředitel brněnské cestovní kanceláře Martin Vašulín v ČT řekl, že pro další skupinu klientů, které měl stejný autobus odvézt z pobřeží zpět do Česka, firma zajistila náhradní odvoz. V brněnské kanceláři je podle něj celý štáb lidí se seznamy cestujících a smlouvami.

Kancelář Atlas Adria si autobus najala u firmy JH Bus. Vedoucí dispečer firmy řekl, že se všem cestujícím omlouvá. Proč se nehoda stala, si nedokáže vysvětlit. Autobus byl prý ve velmi dobrém stavu a za volantem se střídali dva zkušení řidiči. Oběma je přes 50 let, jeden řídí autobusy už 25 let a druhý 30 let. Majitel JH Busu je v zahraničí, do Česka se podle dispečera má vracet v neděli večer.

V pátek z Brna odjely do Bašky Vody dva autobusy Atlas Adria, po cestě se ale rozdělily a jeden pak čekal na druhý u benzinové pumpy, než kolem projede a pak se němu připojí. Řidiči spolu telefonovali. "Krátce spolu hovořili o obyčejných věcech a nikdo si nestěžoval na únavu," řekla Jutarnjimu listu pracovnice Atlas Adria. Deset minut po posledním hovoru mezi řidiči si posádka druhého autobusu všimla, jak kolem projíždějí sanitky.

Podle českého ministerstva zahraničí autobus kolem čtvrté hodiny ráno jel z chorvatské dálnice A1 u tunelu Krpani, který se nachází asi 230 kilometrů jižně od Záhřebu a jen několik desítek kilometrů od pobřeží. Autobus prorazil středová dělicí svodila a převrátil se na bok.

Podle pracovníků správy chorvatských dálnic nejspíše existuje i záznam nehody, protože autobus nejdříve narazil do sloupu, který nese videokameru sledující provoz. Silničáři také uvedli, že na dálnici vůbec nebyly brzdné stopy, z čehož usuzují na řidičův mikrospánek. To ale zpochybnil státní zástupce Zdravko Car, který podle portálu vecernji.hr po skončení likvidace následků nehody řekl, že do spisu budou zařazeny všechny zjištěné důkazy včetně stop po brzdění.

Podle portálu slobodnadalmacija.hr se ještě několik hodin po nehodě ozývalo z trosek autobusu zvonění mobilů, na které se cestujícím snažili dovolat jejich blízcí.

Klíčová dopravní tepna, kterou využívají turisté mířící na dovolenou k Jadranu, je uzavřená. Doprava směrem k moři a také od pobřeží do vnitrozemí proto kolabuje, kolony na hlavním tahu k moři dosahují délky až 40 km.

Nehoda je nejhorší od havárie českého autobusu u jihočeských Nažidel, která si v březnu 2003 vyžádala celkem 20 mrtvých.

Jen asi 15 kilometrů od místa, kde v sobotu naboural český autobus, v září 2008 zemřelo 14 slovenských turistů a 30 se zranilo poté, co autobus z Košic narazil do mostního pilíře na dálnici. Šlo o jednu z nejtragičtějších nehod Slováků v zahraničí. 

Přehled nejtragičtějších nehod českých autobusů

v ČR i v zahraničí od roku 1995

 

    20 mrtvých 
    8. března 2003 (ČR) - Na silnici E55 nedaleko obce Nažidla na Českokrumlovsku se převrátil patrový autobus, který spadl z asi sedmimetrového srázu. Na místě zemřelo 17 lidí, dva po převozu do nemocnice a poslední oběť zemřela na následky zranění v roce 2006. Zraněno bylo 34 lidí.

    17 mrtvých 
    6. července 1995 (Slovensko) - Autobus Karosa firmy Modelárna z Nemošic na Pardubicku havaroval u Kolárovic v okrese Žilina. Při nehodě, kterou zavinil řidič a špatný technický stav brzdového systému, zemřelo na místě 16 lidí, další člověk zemřel v nemocnici. Zraněno bylo dalších 28 lidí.

 

    Deset mrtvých 
    2. února 1999 (ČR) - U obce Středokluky v okrese Praha-západ narazil řidič plně obsazeného autobusu do stojícího nákladního vozu a do osobního auta. Nehodu nepřežilo 10 osob (sedm zemřelo na místě, tři podlehly zraněním v nemocnici) a 27 lidí bylo zraněno, z toho 15 těžce.

 

    Sedm mrtvých 
    23. června 2012 (Chorvatsko) - Sedm lidí zemřelo při nehodě českého autobusu na dálnici ve středním Chorvatsku. Informaci místních médií ČTK potvrdil český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Dodal, že dva lidé jsou těžce zranění.

 

    Šest mrtvých 
    13. prosince 2004 (ČR) - Šest lidí zahynulo a stejný počet utrpěl zranění při nehodě linkového autobusu na dálnici D1 u Domašova na Brněnsku. Do autobusu, který vyjížděl z odpočívadla u motorestu Devět křížů, zezadu narazil kamion pro přepravu automobilů. Mezi šesti oběťmi, které pocházely ze Slovenska, byla i teprve sedmiměsíční holčička.

    16. července 2006 (ČR) - Šest mrtvých, z toho pět na místě, si vyžádal náraz linkového autobusu do mostního pilíře na druhém kilometru dálnice D8 u Zdib nedaleko Prahy. Nehodu zavinil řidič autobusu, který pravděpodobně usnul.

 

Foto: Profimedia

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi