Účes Beatrix státním tajemstvím. Střídá ho sestřih dle kastrolu

Královna Beatrix opouští holandský trůn, na který nastupuje její syn Vilém Alexandr (vlevo). Vpravo jeho manželka Máxima.

Ode dneška má Nizozemí nového panovníka. Královna Beatrix opustila trůn, král Vilém Alexandr (Willem Alexander) na něj usedl. A jemu po boku královna nekrálovna Máxima, jež, byť argentinská cizačka, to dotáhla až na nejoblíbenějšího člena panovnického domu Oranžsko-nasavského. Na to, až bude panovat, se už těší i devitiletá Amálka. Trůn opustila žena, jejíž silueta hlavy se za dobu jejího 33 let dlouhého panování nezměnila.

Ale pro přesnost: Batrix (75) si svůj typický účes udržuje už téměř půl století. Dvorní lazebník jí ho vytvořil na hlavě roku 1966 u příležitosti sňatku korunní princezny s "Němčourem", princem Clausem.

Byla to opravdová láska. Královna Beatrix a princ Claus.Beatrice si svou "betonovou frizúru" nebo "helmu" pečlivě pěstuje. Jak? To je vpravdě státní tajemství.

Holandští kadeřníci se nicméně shodují v tom, že účes jejich panovnice je nutné odborně upravovat nejméně jednou za dva dny. 

Siluetu její hlavy je už desítky let možné vidět třeba na poštovních známkách či nizozemských mincích - kdysi na guldenech, nyní na eurech. Všechny zůstávají, přirozeně, v oběhu.

Aby její náhlé zmizení na nových drobných nezpůsobilo jejím fanouškům šok, bude na dvoueuru Beatrix ještě nějaký čas vyobrazena se svým synem, následníkem. Nezaměnitelná silueta královniny hlavy se postupně stala symbolem stability a spolehlivosti její země.

Nizozemští komentátoři v minulosti opakovaně "varovali", že kdyby panovnice svůj účes náhle změnila, vyvolalo by to státní krizi. Přinejmenším by to podle nich znamenalo prudký pád akcií na amsterodamské burze.

Nizozemská panovnice je znalkyní umění. V otázce pokrývky hlavy bude mít nový panovník ve srovnání se svou matkou výrazný handicap. Diplomaticky řečeno, jeho vlasy jsou totiž takové nijaké. Někteří domácí kritici jsou otevřenější a hovoří o účesu podle hrnce anebo o vejcovité kebuli.

Už před lety jedna holandská reklamní agentura prince vyzvala: "Okamžitě k holiči!" Na webu se dokonce objevila doporučení, jak by měla hlava čekatele na trůn vypadat. Když už princ nechce nic dělat s účesem, ať si nechá alespoň narůst vousy, aby byl jeho obličej zajímavější. Návrhů na jejich podobu se objevily desítky.

Vilém se ale pro žádnou dobře míněnou radu ohledně své vizáže nad uzlem kravaty nenadchl.    

Proměna a polibek ledové královny

Vztah královny Beatrix a jejího lidu nebyl vždy tak dobrý a srdečný, jako je tomu nyní. Panovnice si ke svému lidu nacházela cestu postupně - a oni k ní. Když si brala v kostele Westerkerk v Amsterodamu za muže Clause von Amsberg, ve městě to vřelo, vybuchovaly kouřové bomby a policie zasahovala proti  demonstrantům.

Princezna Beatrix a princ Claus na zámku Drakensteyn. Sem se exkrálovna na důchod vrátí.Dvě desítky let po válce, v březnu 1966, bylo pro mnoho krajanů korunní princezny velmi těžké přijmout po jejím boku Němce, který byl jako chlapec v Hitlerjugend a poté krátce sloužil ve wehrmachtu.

A to přesto, že nizozemská monarchie má německé kořeny.

Když roku 1980 oznamovala královna Juliana z amsterodamského královského balkonu národu, že své žezlo předává své nejstarší dceři, dav dole hlučel tak, že nebylo téměř slyšet, co se Juliana a po ní Beatrix snaží říct. Městem zmítaly sociální nepokoje.

Účastníci korunovace v Nieuwe Kerk (Nový kostel) slyšeli tehdy zvenčí křik a obávali se, co se stane, až do kostela vlétne oknem první kámen. Naštěstí se tak nestalo. Výraz korunovace ale v Nizozemí není přesný. Koruna totiž zůstává po celou dobu obřadu ležet na sametovém polštáři a nový král(ovna) si ji na hlavu nenasazuje.

Beatrix se svým synem Vilémem Alexandrem, který ji střídá na trůnu.Přísně úředně se tedy hovoří o "uvedení do funkce".

Novopečená panovnice Beatrix se v neklidném čase rozhodla pro konzervativní styl vlády. Přísně rozlišovala mezi funkcí a normálním, osobním životem.

Nizozemcům nějaký čas trvalo, než u své královny, která na rozdíl od své "lidové" matky dbala na dvorní ceremoniál a udržovala si ke svým poddaným určitý odstup, objevili, že má i  dobré a vřelé srdce.

Beatrix se kvůli tomu musela ale sama trochu změnit. Velmi zjednodušeně lze říci, že se jednoho dne rozhodla, že starý image navenek vymění za nový a že bude vystupovat jako opravdová "matka národa". Tak těžké to nebylo, neboť pod svou oficiózní slupkou jí vskutku byla.

Vilém Alexandr hraje v Rio de Janeiru fotbálek.Roku 1988 vzbudila rozruch událost, která vstoupila do holandských dějin jako "pusa z Amsterodamu". Při návštěvě tamní čtvrti Jordaan totiž královnu "políbil" neznámý muž, prý spontánně.

A Beatrix se nebránila.

Záhy se objevily informace, že prý bylo vše zinscenováno, ale kdo ví. 

Z fricka se stal miláček národa

Zrodila se vpravdě (nová) dokonalá královna, jež si od počátku svého panování získala všeobecný respekt svými znalosti, svou inteligencí a značnou pracovitostí. Její den měl přísný řád. Z královniny píle šel občas až strach. Na setkání s politiky, diplomaty a dalšími bývala mnohdy lépe připravená než oni.

Nový král a jeho královna Máxima.Panovnice (napříště panovník) v Nizozemí má jedno nedemokratické privilegium. Je členem vlády. Zdůrazněme, že jediným nezvoleným členem vlády. Obsah jejích pravidelných týdenních schůzek s premiérem byl ale vždy přísně důvěrný.

Vliv panovníka(nice) se ale během vlády Beatrix opět zmenšil. Parlament ji nedávno "vyšoupl" ze sestavování vlády.

Pokračuje tak vývoj, při němž je Oranžsko-nasavský dům krůček po krůčku zbavován politické moci a vlivu. Obliba, neobliba. A je už nejspíše jen otázkou času, kdy budou mít nizozemští panovníci pouhou ceremoniální funkci.

Vilém Alexander, nový král, ve svém ostře sledovaném televizním interview v půli dubna uvedl, že by takovému vývoji nebránil.

Jistým paradoxem je, že královnin manžel, princ Claus, kterého v novém domově zprvu vítaly ostré protesty, se stal poměrně rychle nejoblíbenějším členem panovnické rodiny.

Znalci monarchie se shodují v tom, že od samého počátku (jeden paparazzi odhalil jejich utajovaný vztah až po dvou letech) šlo mezi Beatrix a Clausem o velkou lásku a příkladný, šťastný vztah. Těžce nemocný princ zemřel roku 2002.

Máxima se stala nejpopulárnějším členem nizozemské královské famílie.Královna se poté vrhla na svůj největší poslední úkol, a sice koučování svého nejstaršího syna na budoucí funkci krále.

Nizozemští panovníci mají tu zvláštnost, že sami určují, kdy "praští" se svou funkcí. Vilém Alexandr prozradil, že jeho matka rozhodla o datu své abdikace zhruba před rokem. Není nijak přehnané prohlásit, že Beatrix může být se svým panováním více než spokojena.

Vedle konkrétní práce a činů si získala srdce drtivé většiny Nizozemců. Občas ji nazývají šéfkou Holandska a.s. Existenci  monarchie nyní podporuje zhruba 80 procent Holanďanů. Dokonce i někteří vyhlášení republikáni v těchto týdnech prohlašují, že se na chvíli stali tak trochu monarchisty.

Každopádně se jim proti monarchii nedostává účinné munice.

Stačí pohlednout na nový královský pár: Viléma Alexandra a jeho manželku Máximu. Na to, že jde o dobrou panovnickou dvojku, se podle čerstvých průzkumů shoduje asi 90 procent dotázaných. 

Holanďané milují "svou" Argentinku  

Podobně jako "skopčák", princ Claus, je dnes nejoblíbenějším členem nizozemského panovnického domu opět cizinka. Princezna Máxima.

 

Tajemný polibek v Amsterdamu na titulní stránce listu De Telegraaf.

Její popularita je taková, že když spolu se svým manželem Vilémem Alexandrem uspořádali před korunovací už zmíněný rozhovor pro dvě televize, vyžadovala si akce jisté aranžmá, aby Máxima příliš nezastínila svého muže, budoucího krále.   

Aby bylo jasné, kdo je tady pánem. Vilému Alexandrovi ale ohromná obliba manželky vůbec nevadí, naopak. Sám má dost fanoušků a popularita jeho choti přidává na lesku jak jemu, tak královskému úřadu.

Máximě se bude moci říkat od 30. dubna královna, i když jí přísně protokolárně vzato není.

Vilém Alexandr a Máxima na fotbale. Fandí, jak jinak, oranžovým. Královské barvě.Když se kdysi zjistilo, že korunní princ má za přítelkyni, jejíž otec byl ministrem v pučistické, krvavé vládě Jorgeho Rafaela Videly (1976 až 1981), byl z toho doma poprask. Přitom šlo "jen" o ministra zemědělství. Copak může být taková ženská nizozemskou královnou?

Čas ukázal, že může. A že se Máxima dokonce může ve své nové vlasti těšit větší oblibě než kdysi v Británii (nebožka) princezna Diana.

Jeden ústupek ale snoubenci roku 2002 udělat museli. Rodiče Máximy se nezúčastnili svatby a zůstali doma v Argentině. Jako drobnou útěchu nevěstě v kostele při svatbě zahráli argentinské tango "Adios Nonino". Důvod k slzám. 

Devítiletá princeznička se dere na trůn

Nový nizozemský král chce pokračovat v úspěšném stylu práce své matky, v lecčem se od ní ale liší. Asi nejvíce je to vidět v tom, že není tak intelektuálně a kulturně založen jako ona. Má ale jiné kvality, pro které ho jeho krajané oceňují.

Nech si narůst vousy, radí krajané novému králi. Když už má tak příšerný účes.

Má moderní názory, miluje sport a stal se expertem na ekologii a vše možné kolem vody - to se v nizozemské vodní říši šikne. Dvě třetiny Holanďanů si myslí, že je na funkci krále dobře připraven.

Vilém a Máxima a jejich tři dcerky. O královský dorost je postaráno.Už dávno to není mladík, který vynikal jako sukničkář a jemuž se ne bez příčiny říkalo "princ plznička" (pivo). To bylo v době, kdy studoval na křesťansko-liberálním gymnáziu Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum.

Pokud v Nizozemí zůstane zachována monarchie, není o následníky, respektive následnice nouze. Vilém Alexandr a Máxima mají tři dcery. Korunní princezně Amálii (Amalia) je sice teprve devět let, ale už se prý o svou budoucí roli královny hodně zajímá.

Onehdy se svého tatínka zeptala: "A jak dlouho to budeš dělat"? Mínila kralování. A to ještě Vilém Alexandr ani neusedl na trůn.  

 V Nizozemí to zkrátka už 123 let měly a zase budou mít v rukou ženský.

(děkovná píseň pro Beratrix)

Foto: ČTK/AP , nizozemský panovnický dům , screenshot Telagraaf

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

The Guardian: Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

The Guardian: Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

Nové údaje ukazují, že téměř 14 procent všech domů v Japonsku je prázdných. Přebytek nemovitostí přitahuje rostoucí zájem...

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi