Teroristka RAF Beckerová opustí vězení

Verena BeckerováNebezpečí jejího útěku neexistuje. Německý spolkový soudní dvůr v Karlsruhe proto nařídil propustit z vazby někdejší členku ultralevicové teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF) Verenu Beckerovou.

Za mřížemi strávila přerušovaně 15 let.

Podle soudců je sice podezřelá z přispění k vraždě spolkového generálního prokurátora Siegfrieda Bubacka z roku 1977, dostatečný důvod k jejímu držení ve vyšetřovací vazbě ale soudci neshledali.

Policie zadržela Beckerovou koncem letošního srpna v jejím berlínském bytě. Státní zastupitelství totiž letos obnovilo vyšetřování Bubackovy vraždy na základě analýzy nových vzorků DNA. Výsledky naznačily, že se nyní sedmapadesátiletá žena mohla na likvidaci někdejšího německého hlavního prokurátora, jeho řidiče a strážného podílet.

ČTĚTE TAKÉ: RAF - nikdy nedoléčené německé trauma

Důkazy o tom, že právě ona na trojici vypálila smrtící rány, ale podle dostupných informací zatím neexistují.

Francouzská policie zkoumá vůz, v němž našla tělo mrtvého Bubacka.Bubacka zastřelily v jeho voze 7. dubna 1977 v Karslruhe dvě osoby, které kolem projely na motocyklu. Dosud se nepodařilo zjistit, kdo to byl. Za podíl na vraždě poslal soud na doživotí do vězení Knuta Folkertse, Christiana Klara a Brigitte Mohnhauptovou.

Beckerová kdysi vypověděla, že se atentátu zúčastnili tři členové RAF. Günter Sonnenberg prý řídil motorku. Na jejím zadním sedadle byl Stefan Wisniewski, který na Bubackovo auto střílel. Christian Klar na dvojici čekal v únikovém voze, uvedla na začátku osmdesátých let Beckerová. Podezření, že se ale akce sama účastnila, posílila letos v srpnu domovní prohlídka.

Beckerovou jako někdejší členku Komanda Ulrike Meinhofové, které neslo jméno jedné z vůdčích tváří první generace RAF, policie kvůli podezření z podílu na atentátu na Bubacka vyšetřovala už v roce 1977. Tehdy se její zapojení prokázat nepodařilo.

Poprvé ale skončila Beckerová ve vězení pro mladistvé už roku 1972. Odsoudili ji na šest let, ale po třech letech se dostala na svobodu v souvislosti s vydíráním teroristů po únosu předsedy berlínské CDU Petera Lorenze.

Logo RAF.Za přestřelku, která se odehrála při zatýkání, ji ale ve stejném roce potrestal soud doživotním vězením. Propuštěna byla po prezidentské milosti o 12 let později.

Verena Beckerová začala svou „kariéru na šikmé ploše" jako mladistvá, když se přidala k Hnutí 2. června. Skupina přijala své jméno podle data zastřelení studenta Benno Ohnesorga roku 1967 v Berlíně.

Ohnesorga zabil pistolí západoberlínsiý policista, oněmž se nedávno prokázalo, že byl spoluprácovníkem východoněmecké tajné služby Stasi. Důkazy na nějakou spojitost mezi vraždou studenta a komunistickou policií ale nejsou. Stalo se tak během demonstrací při návštěvě perského šáhy Rézy Páhlavího. Později se Beckerová stala členkou RAF.

Historie "městských partyzánů" z RAF ve zkratce 

 

Teroristé z Frakce Rudé armády byli aktivní v letech 1970 až 1993 (oficiálně zrušena 1998). Skupinu založili kolem roku 1970 Andreas Baader, Gudrun Ensslinová, Horst Mahler, Ulrike Meinhofová, Irmgard Möllerová a další. Kořeny skupiny sahají do později rozpadlého studentského hnutí v západním Německu na konci šedesátých let 20. století.

     RAF byla jeho nejradikálnější odštěpenou skupinou. Její název se poprvé objevil roku 1971 v programovém textu "Koncepce městské guerilly" z pera novinářky Ulrike Meinhofové. Skupina vystupovala jako místní buňka mezinárodního boje s údajným kapitalisticko-imperialistickým utlačováním mas. Spatřovala v něm nový fašismus.

     Sympatizovala s revolucionáři a osvobozeneckými boji ve třetím světě a ideově se opírala o Maa, Castra a Guevaru. Brutální teror RAF počítal s mrtvými a zaměřoval se zprvu hlavně na americké vojenské instituce a německé politické, bezpečnostní a hospodářské elity.

 

1. generace RAF

     Útěkem Baadera z vězení roku 1968 (za pomoci Meinhofové) vznikla první generace RAF. Často se označuje jako "Skupina Baader-Meinhofová". Její příslušníci uprchli do Jordánska, absolvovali tam u palestinského Fatahu vojenský výcvik a vrátili se do Německa do ilegality. V letech 1970-1972 uskutečnili sérii přepadení bank a pumových útoků.

     Členové vedení RAF byli zatčeni v roce 1972 a odsouzeni roku 1977 za několikanásobnou vraždu a pokusy o vraždy na doživotí. Meinhofová se v cele oběsila 9. května 1976.

 

2. generace RAF

     Válka zabijáků proti státu. Magazín Spiegel.Jedním z hlavních cílů takzvané druhé generace RAF se stalo osvobození jejích zatčených členů. Skupina proto změnila svou strategii a rozšířila svou působnost i za hranice Německa (obsazení německého velvyslanectví ve Stockholmu, duben 1975). Například v dubnu 1977 zavraždilo Komando Ulrike Meinhofové generálního prokurátora SRN Siegfrieda Bubacka a v červenci RAF zastřelila šéfa představenstva Dresdner Bank Jürgena Ponta.

     V říjnu téhož roku, během tzv. Německého podzimu, uneslo palestinské komando sympatizující s RAF letadlo Lufthansy.

     Do druhé generace RAF patřili mimo jiné Brigitte Mohnhauptová, Christian Klar, Knut Folkerts a Günther Sonnenberg. 

     Počátkem 80. let skupinu opustila řada členů, kteří dostali novou identitu ve východoněmecké NDR. Z hlavních aktérů byli roku 1982 zatčeni Mohnhauptová a Klar.

 

3. generace RAF

     Po dobrovolných odchodech ze světa svých vůdčích osobností přistoupila RAF k dalším změnám strategie. Jestliže se předtím jen vyznávala ze sympatií k různým zahraničním revolučním hnutím, teď s nimi začala spolupracovat, třeba s francouzskou Action Directe.

     Němečtí teroristé pokračovali v útocích na vojenské cíle NATO a vraždili jednotlivce, zčásti neznámé širší veřejnosti. Nezaměřovali se už jen na hlavní představitele německého kapitalismu a imperialismu.

     Ve spolupráci s Francouzi podnikla RAF v srpnu 1985 bombový útok u americké letecké základny ve Frankfurtu nad Mohanem. Dva lidé zahynuli a třiadvacet utrpělo zranění. V dalších šesti letech RAF zavraždila ještě pět lidí.

Obětí posledního zdařilého atentátu RAF se v dubnu 1991 stal Detlev Karsten Rohwedder, šéf státní organizace Treuhand, jež měla na starosti často kritizovanou privatizaci východoněmeckých podniků.

     Podle faxu zaslaného tiskové agentuře Reuters se RAF 20. dubna 1998 prohlásila za rozpuštěnou.

Foto: Spiegel, Wikipedia  a Profimedia

Autor: - pp -, ČTK





Čtěte dále

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

V nejlidnatějším městě amerického státu Texas dnes začíná severoamerické turné legendární rockové kapely Rolling Stones, která...

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům osob stejného pohlaví, který počítá s trestem až 15 let...

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi