Teror ve Švédsku: policie potvrdila, že má řidiče z nákladního vozu

Ilustrační foto.

Švédská policie je stále více přesvědčena, že v souvislosti s pátečním krvavým útokem ve Stockholmu zatkla správného člověka. Vyšetřovatelé dnes na tiskové konferenci potvrdili, že podezřelým je 39letý muž původem z Uzbekistánu, který ale s nimi zatím nemluví.

"Nic nenasvědčuje tomu, že máme nesprávnou osobu, naopak, s postupujícím vyšetřováním se podezření posiluje," uvedl šéf švédské policie Dan Eliasson. Záznam o tomto člověku se v minulosti objevil v informacích shromažďovaných švédskými tajnými službami. Není jasné, zda ve Švédsku přebývá legálně. Vyšetřovatelé také nevědí, zda byli do atentátu zapleteni ještě další lidé, nic ale nevylučují.

Jasný zatím není motiv podezřelého. "Co zamýšlel, nevíme," řekl Eliasson. Vyšetřovatelé zkoumají telefon zatčeného muže a jeho profily na sociálních sítích.

Na sedadle řidiče nákladního auta, které bylo ukradené místnímu pivovaru a se kterým útočník najel do lidí, policisté našli technické zařízení, "které tam nemělo být". Zatím ale neurčili, zda šlo o bombu, předmět je třeba prozkoumat.

Při pátečním útoku na rušné nákupní třídě Drottninggatan přišli o život čtyři lidé, dalších 15 utrpělo zranění. Deset z nich je ještě v nemocnici, mezi nimi jedno dítě. Eliasson řekl, že existuje jasná podobnost mezi tímto atentátem a nedávným útokem v Londýně, kde 52letý muž najel autem do lidí na Westminsterském mostě. U budovy britského parlamentu pak způsobil nožem smrtelná zranění policistovi. Zemřelo celkem pět lidí.

Švédský premiér Stefan Löfven dnes oznámil, že v neděli země uctí památku obětí stockholmského atentátu minutou ticha. "Dnes je den smutku," řekl, když přišel položit kytici růží nedaleko místa tragédie. Už dříve to učinili i zástupci královské rodiny. "Jsme otevřená, demokratická společnost a tak to také zůstane," prohlásil také Löfven.

Agentura DPA napsala, že na obyvatelích Stockholmu je znát smutek, ale i hrdost, vzdor a pocit sounáležitosti. "Měli bychom tu (v centru Stockholmu) uspořádat veliký večírek, abychom ukázali, že se nebojíme," navrhnul jistý prodavač ovoce, původem Turek, který své zboží nabízí na náměstí Hötorget nedaleko místa atentátu.

Znají národnost

Zatčený Uzbek údajně podle vyšetřovatelů sympatizuje s radikální organizací Islámský stát (IS). Uvádí to na svém webu švédský list Aftonbladet.

Druhého podezřelého dopadla policie na severozápadním předměstí švédské metropole. Podle SVT byl ve spojení s mužem, který byl po útoku zadržen ještě v průběhu pátku.

Švédský premiér Stefan Löfven v pátek oznámil, že úřady s okamžitou platností zavedly kontrolu na hranicích, které se v příštích deseti dnech dotknou všech osob, které se chystají zemi opustit. Opatření se může prodloužit o dalších 20 dnů.

"Cílem terorismu je podkopat demokracii. Ale takového cíle nebude nikdy dosaženo ve Švédsku," prohlásil šéf švédské vlády. "Tyto druhy činnosti nikdy neuspějí. Víme, že naši nepřátelé jsou tito brutální vrazi, a nikdo jiný. Náš vzkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnout našim životům, nikdy nevyhrajete," dodal Löfven.

Podporu a účast Švédsku vyjádřila v pátek řada evropských zemí, a také USA s OSN. Podle poslední bilance si útok vyžádal čtyři mrtvé a 15 zraněných. Uzbecké národnosti byl i pachatel nedávného sebevražedného útoku v petrohradském metru.

Sledovali jsme živě: 

On-line

  • 17:13
     

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže k útoku v centru Stockholmu.

  • 17:14
     

    Tři mrtvé a mnoho zraněných si dnes vyžádal incident, při němž v centru švédské metropole Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Oznámila to místní média a potvrdila policie. Podle premiéra Stefana Löfvena vše nasvědčuje tomu, že šlo o teroristický útok. Jedna osoba byla podle něj zadržena.

  • 17:14
     

    Švédský pivovar Spendrups podle listu Aftonbladet po útoku oznámil, že od dnešního rána nemá zprávy o jednom ze svých nákladních aut, které bylo zřejmě ukradeno. Podle fotografií z místa útoku použil zřejmý pachatel právě auto převážející pivo.

  • 17:15
     

    "Najíždění nákladním autem nápadně připomíná jiné teroristické útoky, ale nedělejme krátké spojení, vyčkejme zprávy švédské policie, která bude vědět, co se tam dělo. A bude-li to série v řetězci teroristických útoků, nebudu tím překvapen," uvedl prezident Miloš Zeman.

  • 17:16
     

    Útoky nejsou a nesmí být normální, uvedl na Twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil čin za ohavnost. Česká diplomacie vyzvala občany v nouzi, aby se v případě potřeby obraceli na nouzovou linku.

  • 17:17
     

    Švédská policie po vražedném útoku nákladním autem ve Stockholmu provedla několik dramatických bezpečnostních opatření a vyzvala obyvatelstvo, aby se vyhnulo středu metropole. Podle televize CNN policie evakuovala hlavní nádraží v centru města, uzavřela stanice metra a zvýšila ostrahu parlamentu.

  • 17:17
     

    Šéf české diplomacie Zaorálek na Twitteru zprávy ze Stockholmu označil za hrozné. "Ohavné útoky na nevinné lidi musí skončit. Pachatelé musí být dopadeni a postaveni před soud," uvedl. Fiala napsal, že myslí na oběti. "Teroristé se nás snaží zastrašit, Švédsko je dalším cílem. Neuspěji, teror musíme porazit," dodal. Místopředseda Úsvitu Marek Černoch uvedl, že je z útoku otřesen. "Modleme se, ať je co nejméně obětí a zraněných. Evropa prožívá opravdu těžké období," napsal.

  • 17:19
     

    České velvyslanectví ve Stockholmu zatím nemá zprávy, že by mezi oběťmi tamního dnešního útoku byli Češi. Velvyslanectví i ministerstvo zahraničí kontaktovalo české občany přes SMS či sociální sítě. Nikdo z oslovených dosud neoznámil žádné problémy. 

  • 17:19
     

    "Útok na jeden členský stát je útokem na nás na všechny," uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vyjádřil také soustrast rodinám obětí, podobně na Twitteru reagoval i předseda Evropské rady Donald Tusk.

  • 17:37
     

    Po útoku ve Stockholmu byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření i v metropolích dalších severských zemí. Finská policie uvedla v centru Helsinek policisty do stavu zvýšené pohotovosti. V norském Oslu a v několika dalších větších norských městech začnou podle místní policie prostorami na letištích procházet ozbrojení policisté. Hlídky přitom v Norsku obvykle střeží dopravní tepny beze zbraní. Větší pozornost budou bezpečnostní složky věnovat i místům s velkým shromážděním lidí.

  • 18:56
     
  • 18:56
     
  • 18:57
     
  • 19:00
     
  • 19:00
     

    Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) útok odsoudil jako odporný a zbabělý. "Nesmíme se nechat zastrašit terorismem. Upřímnou soustrast rodinám obětí," uvedl. Místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) napsal, že teroristé pro něj vždy byli a vždy budou zbabělci hodní opovržení.

  • 19:09
     

    Počet obětí útoku vyšetřovatelé neuvedli, podle médií se pohybuje mezi třemi a pěti. Švédská policie po útočníkovi zatím bezvýsledně pátrá. 

  • 19:44
     

    Incident ve Stockholmu byl zřejmě dalším útokem "osamělého vlka", uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jeho úřad zatím nemá informace, že by se týkal České republiky či jejích občanů.

  • 20:08
     

    Český prezident Miloš Zeman přijal se zármutkem zprávu o teroristickém útoku v centru Stockholmu. Napsal to v kondolenci švédskému králi Carlu XVI. Gustafovi. Zeman vyjádřil hlubokou soustrast králi i rodinám obětí incidentu.

  • 21:01
     

    Útok teroristy v centru Stockholmu si vyžádal čtyři mrtvé, oznámila večer švédská policie. Informace o obětech se ale stále různí, neboť podle lékařů byl při akci, během níž pachatel vjel s nákladním autem do davu lidí, zabit jeden člověk. Stockholmská radnice oznámila, že mrtví jsou tři.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/ZUMA/Roger Schederin / Ibl Bildbyr

Autor: ČTK , DPA





Čtěte dále

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi