Summit EU: Turecko žádá další miliardy a snadná víza

Evropští lídři na mimořádném summitu EU k řešení migrační krize.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu na společném summitu s Evropskou unii zaskočil své evropské protějšky. O jeho nečekané žádosti o další peníze na pomoc syrským uprchlíkům i o plánu na spojení návratu migrantů z řeckých ostrovů do Turecka s přesídlováním syrských uprchlíků přímo z Turecka do EU debatovali premiéři a prezidenti unijních zemí dlouho do večera.

Některé body z návrhu závěrečného prohlášení naleznete ZDE.

Někteří z nich mají totiž s navrženými kroky problém. O věci od odpoledne diskutují už bez přítomnosti tureckého premiéra, který by se měl vrátit ke společné večeři až poté, co země EU dospějí k nějakému rozhodnutí.

Podle informovaného unijního činitele je ale k dohodě nad tureckými představami daleko. Je tak možné, že dnešní schůzka tuto věc vůbec nevyřeší a vrátí se k ní až například řádný summit EU za dva týdny. Davutoglu své evropské partnery novými návrhy překvapil, připouštějí diplomaté. Některým lídrům podle nich vadí způsob, jakým byli s plánem seznámeni.

Mezi nespokojenými je podle informovaných diplomatů například maďarský premiér Viktor Orbán, kterému vadí především Turky navržený systém "jednoho za jednoho". Tedy, že za každého syrského občana, kterého Ankara převezme zpět z řeckých ostrovů, by EU přijala v rámci rozsáhlého programu přesídlení jednoho syrského uprchlíka s právem na azyl z Turecka. Orbán, jehož mluvčí v této souvislosti hovořil dokonce o maďarském "vetu", dává už delší dobu najevo hlasitý odpor ke všem formám přijímání uprchlíků a migrantů.

Naopak německá kancléřka Angela Merkelová či nizozemský premiér Mark Rutte podle tohoto činitele tlačí unii k dohodě už v pondělí. Martin Selmayr, vlivný a dobře informovaný spolupracovník šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Juncker ale večer na twitteru optimisticky napsal, že "průlom tuto noc je možný".

Nejistý výsledek

Krátce po 22. hodině SEČ stále tak není výsledek summitu vůbec jistý. Davutoglu požádal o další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) do roku 2018 ke stejné částce, domluvené už loni v listopadu. Evropská finanční podpora má v Turecku sloužit ke zlepšení situace více než 2,5 milionu uprchlíků ze Sýrie, kteří jsou na tureckém území.

Za intenzivnější tureckou pomoc s řešením evropské migrační krize chce Ankara také uvolnění vízové povinnosti pro Turky do letošního června a otevření nových kapitol v jednání o přístupu Turecka k EU.

Davutoglu nabídl, že Turecko začne z řeckých ostrovů přebírat zpět migranty, kteří tam dorazili nelegálně. Podmínkou je rozhodnutí unie spustit rozsáhlý projekt přesídlení syrských občanů s právem na azyl EU přímo z Turecka. Ankara přitom navrhla, aby za každého Syřana, kterého přebere od Řecka, přijala EU jednoho občana téže země s právem na ochranu.

Sobotka: Turecké návrhy si ještě vyžádají diskusi

Turecký návrh předpokládá, že Turci převezmou zpět všechny migranty, kteří se z jeho území od určitého data dostanou na řecké ostrovy. Opatření má být dočasné, odůvodněné je humanitárními ohledy a EU by je financovala. EU by ovšem měla z dotyčných ostrovů nejprve odvézt všechny migranty, kteří se na nich nyní nacházejí. Repatriací se tak má začít využívat až vůči lidem, kteří se na ostrovy dostanou od dohodnutého data.

Turci také předpokládají, že by na ostrovy Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos umístili potřebný počet svých styčných důstojníků, aby celá operace mohla hladce fungovat. Vztahy mezi Aténami a Ankarou jsou přitom dlouhodobě napjaté.

Turci se ve svém návrhu zmiňují také o rychlejším uvolnění víz do června letošního roku a o přípravě na rozhodnutí o otevření nových přístupových kapitol. Podle dosavadních záměrů by se měl až v říjnu zhodnotit pokrok v jednání mezi EU a Tureckem o uvolnění vízové povinnosti.

"Premiér Davutoglu přišel s novými tureckými návrhy. Je evidentní, že si ještě vyžádají obsáhlou diskusi," poznamenal vpodvečer z Bruselu na twitteru český premiér Bohuslav Sobotka.

Dění na summitu jsme sledovali živě.

On-line

Obnovit

  • 21:30
     

    Mezinárodní premiérou belgického snímku Žádný člověk není ostrov sám pro sebe začal v Praze festival dokumentů o lidských právech Jeden svět, jehož hlavním tématem je hledání domova. Příběh Tunisana Omara a Adama z Ghany, kteří se dostali na italský ostrov Lampedusa, pořadatelé nabídli divákům hned na čtyřech místech najednou.

  • 21:30
     

    Řecko plánuje zajistit 17 400 nových ubytovacích míst pro uprchlíky do konce týdne, a to pro ty, kteří čekají na vstup do Makedonie na hraničním přechodu v Idomeni. Úřady se zároveň snaží přesvědčit masy uprchlíků, kteří uvízli v oblasti, aby přijali dočasné náhradní ubytování, dokud nebude jejich záležitost vyřízena

  • 21:29
     

    Turecko potřebuje kapacity Severoatlantické aliance a pomoc Evropské unie, aby se zabránilo proudu dalších uprchlíků směřujících přes Egejské moře dál do Evropy, řekl turecký premiér Davutoglu.

  • 18:38
    Maďarsko 

    Maďarsko plánuje výrazné omezení finančních výdajů spojených se současnou uprchlickou vlnou a snížení počtu míst v zařízeních určených pro migranty. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zveřejněného vládního návrhu normy, která mimo jiné krátí lhůtu pobytu uprchlíků v táborech na maďarském území ze dvou na jeden měsíc.

  • 18:06
    EU 

    Po společném obědě, kde turecký premiér své partnery s novými návrhy seznámil, nyní o věci diskutují unijní lídři už bez něj. Svůj pohled by mu následně měli oznámit na společné večeři. Summit se tak podle všeho protáhne.

  • 17:47
    Bohuslav Sobotka 

    "Premiér Davutoglu přišel s novými tureckými návrhy. Je evidentní, že si ještě vyžádají obsáhlou diskusi," poznamenal na twitteru český premiér Bohuslav Sobotka.

  • 17:33
    EU 

    Davutoglu také podle dostupných informací nabídl, že Turecko začne z řeckých ostrovů přebírat zpět migranty, kteří tam nelegálně dorazili. Podmínkou je rozhodnutí unie spustit rozsáhlý projekt přesídlení syrských občanů s právem na azyl EU přímo z Turecka.

  • 17:01
    Důležité 

    V reakci na dokumentární pořad dánské stanice TV2 s názvem Mešity za závojem rozpustili muslimové v severodánském Aarhusu svou komisi pro šaríu, která rozhodovala, zda se páry podle islámského práva mohou rozvést. Pořad si již dříve podle serveru The Local vzal na mušku i místní kontroverzní mešitu, jejíž imám obhajoval ukamenování jako správný trest za nevěru.

  • 16:23
    Důležité 

    Turecký premiér Ahmet Davutoglu požádal Evropskou unii o další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) do roku 2018 ke stejné částce, domluvené už loni v listopadu. Za intenzivnější tureckou pomoc s řešením evropské migrační krize žádá údajně také uvolnění vízové povinnosti do letošního června a otevření nových přístupových kapitol.

  • 15:53
    Německo 

    Na pět let do vězení poslal soud v Rostocku dva muže, kteří se pokusili v severním Německu podpálit ubytovnu pro uprchlíky. V zařízení bylo v době útoku 38 lidí, z toho 18 dětí. Oba muži se k činu přiznali, rozhodli se k němu, protože nesouhlasili s příchodem cizinců do Německa.

  • 15:50
     

    Za přítomnosti silné policejní ochrany začal po víkendové přestávce druhý týden likvidace části tábora migrantů u severofrancouzského města Calais. Podle úřadů byla doposud vyčištěna necelá třetina plánované plochy, z níž mají zmizet nuzné přístřešky.

  • 15:40
     

    Do Německa za loňský rok přišlo přes 1,1 milionu žadatelů o azyl. Po uzavření makedonských hranic se v severním Řecku nachází přes 13 tisíc běženců.  

  • 14:24
    Důležité 

    Původně dohodnutý rozpis jednání na summitu EU se změnil. Turecký premiér Davutoglu totiž hodlá svým partnerům předložit určité "nové návrhy", o kterých pak lídři osmadvacítky chtějí diskutovat sami mezi sebou. Údajně turecká strana nabízí i žádá více, než se dosud diskutovalo.

  • 14:01
    Francie 

    Francie kritizovala Turecko za páteční převzetí tureckého opozičního deníku Zaman. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault krok tureckých úřadů označil za nepřijatelný, podle prezidenta Françoise Hollandea musí Evropská unie zůstat bdělá k dodržování svobody slova v Turecku i přes její potřebu spolupracovat s Ankarou na omezení proudu migrantů do Evropy.

  • 13:54
    EU 

    Maďarsko a Chorvatsko znovu otevřou tři železniční pohraniční přechody, které byly uzavřeny kvůli uprchlické krizi.

  • 13:50
    EU 

    V Bruselu začal mimořádný summit Evropské unie a Turecka, který se bude věnovat hlavně otázce migrace. Unie od Ankary žádá především výrazné snížení počtu migrantů, kteří připlouvají do Řecka, ale také, aby Turci začali rychle a ve velkých počtech brát zpět ty, kdo na azyl v EU nárok nemají.

  • 13:01
    François Hollande 

    Francouzský prezident François Hollande zdůraznil, že je třeba, aby skutečně začal fungovat program přesídlování uprchlíků z Řecka a Itálie mezi ostatní země unie.

  • 12:55
    Maďarsko 

    Maďarský premiér Viktor Orbán po příchodu na jednání označil plán německé kancléřky Angely Merkelové o přesídlování azylantů do zemí EU za "přilévání oleje do ohně".

  • 12:36
    Česká republika 

    Evropská unie by měla upravit svůj rozpočet, aby měla dostatek peněz na řešení migrační krize. Je o tom přesvědčen šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který je také pro záložní plán, který počítá s přísnou regulací západobalkánské migrační trasy.

  • 12:35
    Angela Merkelová 

    Německá kancléřka Angela Merkelová před dnešním summitem EU-Turecko zdůraznila potřebu spolupráce s Ankarou v oblastech jako je ochrana hranic či boj s nelegální migrací.

  • 12:33
    Bohuslav Sobotka 

    Evropská unie dala za pravdu státům visegrádské skupiny (V4), když mezi závěry dnešního summitu s Tureckem zahrnula také uzavření balkánské trasy pro nelegální migraci. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka.

  • 12:05
    Německo 

    Německý prezident Joachim Gauck kritizoval hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které se vymezuje proti uprchlíkům přicházejícím do Německa a proti muslimům. Podle něj jsou to právě stoupenci Pegidy, kdo zrazuje západní hodnoty.

  • 11:50
    Důležité 

    Švédský imigrační úřad předpokládá, že v nadcházejících třech letech zmizí z dohledu úřadů a přejde do ilegality 46 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl. Informoval o tom portál The Local.

  • 11:34
    Důležité 

    Organizace Amnesty International před pondělním summitem EU-Turecko věnovaným migrační krizi obvinila evropské politiky, že se tlakem na Ankaru snaží vyhnout své odpovědnosti za uprchlíky. Toto jejich úsilí přitom organizace označila za "nebezpečnou a záměrnou lest".

  • 11:22
    Důležité 

    Dohodu na výrazném snížení počtu migrantů, kteří každodenně připlouvají do Řecka, čeká od dnešního summitu EU s Tureckem řecký premiér Alexis Tsipras. Novinářům při příchodu také řekl, že jednání unijních premiérů a prezidentů by mělo také přinést shodu na zrychlení procesu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka mezi ostatní státy EU, na kterém se osmadvacítka dohodla loni.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

V Berlíně vzplála hala firmy ze skupiny Diehl, pod Diehl patří i výrobce Iris-T

V Berlíně vzplála hala firmy ze skupiny Diehl, pod Diehl patří i výrobce Iris-T

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny nebezpečné chemikálie. Úřady proto...

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře

Více než 500 mláďat mořských želv vyplavila na pláže Jihoafrické republiky silná bouře. Malé želvičky patřící většinou k...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi