Studie: kritici islámu jsou pro EU rostoucím nebezpečím

Líbánky mezi Wildersem a Le Penovou.

Za zhruba půl roku se budou konat volby do Evropského parlamentu (EP). A v mnoha evropských zemích to vypadá, že se masově zvýší podpora tzv. pravicově a levicově populistických stran. Tyto partaje jsou pro Evropu rostoucím nebezpečím, stojí v čerstvé studii nadace Konrad Adenauer Stiftung (KAS).

Zmíněné strany by se za určitých podmínek mohly stát v novém europarlamentu určující silou, varuje studie KAS, která je blízká německým křesťanským demokratům (CDU). Nebezpečí pro Evropu spočívá hlavně ve směsici ideologií entievropanství a antiislámství, tvrdí autoři dokumentu Karsten Grabow a Florian Hartleb.

Wilders, Le Penová a spol. berou útokem Evropský parlament.Pravicově populistické síly jsou podle nich mezitím tak silně rostoucím nebezpečím, že na ně etablované strany musejí reagovat. Zvláštní odpovědnost v boji s tímto fenoménem mají občanské konzervativní strany.

"Pravicově populistické strany se mezitím etablovaly v téměř celé Evropě jako relevantní politické síly a uplatňují svůj vliv jak ve svých domovských zemích, tak v evropské rovině."

Pozorovatelé odhadují, že při volbách do EP v květnu roku 2014 získají zmiňované strany přes 25 procent křesel.

V samotné Spolkové republice jsou doporučení Nadace Konrada Adenauera výbušná, protože křesťanské strany CDU a CSU se při dosavadních jednáních o velké koalici se sociálními demokraty (SPD) dohadují, jakou strategii použít v boji s euroskeptickou Alternativou pro Německo (AfD), jíž v podzimních volbách chyběly jen tři desetiny procenta hlasů k tomu, aby se dostala do Spolkového sněmu (Bundestag).

Tady jsem. Le Penová přichází mezi své příznivce.Průzkumy veřejného mínění ukazují, že co se AfD nepodařilo jen o vlásek v Berlíně, mohlo by se jí splnit příští rok v Bruselu, kde ke vstupu do europarlamentu stačí překonat pouze tříprocentní bariéru.

Studie KAS předpovídá, že (tzv.) pravicové populisty v Nizozemí, Rakousku, Dánsku, Finsku a ve Švýcarsku už lze sotva vytlačit z politického spektra. Ale i ve velkých členských zemích EU, Francii a Británii, zažívají strany jako FNB (Fronta National) a UKIP (United Kingdom Independence Party) značný příliv voličů.

S fatálními důsledky. Dalším poznatkem studie je, že požadavky euroskeptiků ovlivňují další strany a jejich postoje. Výjimkou je Německo, kde euroskeptikům a kritikům islámu chybějí takové charismatické osobnosti, jako je Geert Wilders, nizozemský poslanec a šéf Strany pro svobodu (PVV).

Současná síla pravicově a nacionálně populistických stran prý spočívá v rozšiřování jejich tradičních témat, nenávist k cizincům a kritika elit, o prostou mobilizační formulku: "NE takové Evropě!"

Rady, jak na ně

Autoři studie nabízejí několik rad, jak citovanému nebezpečí čelit. Je třeba brát vážně obavy občanů a zbavovat v přímých tematických střetech pravicově a nacionálně populistické partaje jejich kouzla.



Především konzervativní strany musejí více a srozumitelněji vysvětlovat složité souvislosti politiky EU, zdůrazňovat úspěchy ve stabilizaci eura a vyzdvihovat přednosti integrace pro jednotlivé občany.

Nadto je velmi důležité brát vážněji strach a obavy lidí ve vztahu k Evropě a jasněji analyzovat, proč se voliči zdají náchylní dopřávat sluchu heslům populistů.

K tomu patří i boj se sociálním ohraničováním, přísné dodržování existujících přistěhovaleckých předpisů a důsledné potírání kriminalisty.

Německá AfD si raketově rychle získla mnoho příznivců.Dlouholetý europoslanec za německou CDU, Elmar Brok, při představování studie KAS v Berlíně ze své zkušenosti konstatoval, že v kritice EU ze strany jeho poslaneckých kolegů jde stále znovu o jedno: "Skutečným tématem je migrace."

V uplynulých týdnech a měsících vzbudilo celosvětovou pozornost veřejné sbližování asi nejznámějšího antiislamisty na světě Geerta Wilderse s Marií Le Penovou, předsedkyní francouzské FN. Před volbami do Evropského parlamentu uzavřeli oba politici, inteligentní a schopní, spojenectví.

Doufají, že na svou stranu přitáhnou stejně smýšlející partaje z jiných evropských zemí a že v europarlamentu vytvoří společnou frakci. Tak silnou, aby mohla dorazit "monstrum jménem Evropa", jak Wilders nazývá Unii. Eurospketpičtí zahraniční kolegové se ale ke spolku Wilderse a Le Penové zatím nehrnou.

Některé průzkumy naznačují, že PVV, FN a UKIP by se ve svých zemích mohly stát ve volbách do Evropského parlamentu nejsilnějšími. Le Penové přisuzují prognózy zisk až 29 procent hlasů.

Ne islámu! Wilders u krajanů stále velké oblibě

Ve dva týdny starém apelu Wilders na svých webových stránkách vzývá nové eurovlastenectví a brojí proti eurokratům. EU je podle něj žalářem národních států a podobá se zaniklému SSSR. Zkušenosti z minulých let ovšem ukazují, že blonďákův náhlý agresivní protievropský kurz část jeho příznivců zaskočil až vystrašil. I pro jeho "romanci" s Le Penovou, jejíž stranu ještě před šesti lety zatracoval, nemá pochopení bezmála polovina Holanďanů.

Wildersovi je doma v parlamentu v Haagu dobře.

Wilders naopak setrvale boduje se svou kritikou islámu a varováním před plíživou islamizací Evropy. Zde už má většinu Holanďanů déle na své straně.

Nizozemci jsou podle nedávných průzkumů většinově pro zastavení přistěhovalectví z islámských zemí (55%), pro stop výstavbě mešit (62%) či pro ústavní zákaz šaríji (73%). Nizozemci už mají slámu plné zuby. Zhruba tři čtvrtiny jsou přesvědčeny že islám není pro jejich vlast žádným obohacením.

Snímek odněkud z Arábie? Nikoli, dnešní holandská realita.Předseda PVV nadále patří k nejpopulárnějším politikům ve své zemi. Opakovaně byl na prvním místě. Kdyby se dnes konaly volby do nizozemského parlamentu, antislamistova PVV by je vyhrála.

Před několika týdny se objevily informace, že Wilders přesídlí z Haagu do Bruselu a Štrasburku, ale politik je popřel.

Cítí se prý dobře v parlamentu doma. Patří v něm k poslaneckým veteránům, sedí tam nepřetržitě už od roku 1998.

Foto: archiv Evropského parlamentu , ČTK

Autor: - pp -





Čtěte dále

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení...

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Američané Art Hunt, Dave Richey a Wayne Pierce vyráběli a prodávali lyže, jejich obchod ale notně poznamenal nedostatek sněhu ve...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi