Saúdové zbrojí jako diví. A stále žadoní o německé tanky

Leopard 2 ve výzbroji bundeswehru.

Nejmodernější a nejlepší výzbroj pro ropné potentáty. Na nynějším veletrhu IDEX v Abú Zabí ukazuje zbrojní branže to nejfajnovější, co může nabídnout. A doufá ve skvělé kšefty s bohatými zákazníky na Blízkém východě. K těm, kteří si můžou nejvíce mnout ruce, patří Němci. O zboží Made in Germany je v těchto krajích ohromný zájem.

Saúdové doufají, že po čtyřech  desítkách let se jim konečně podaří získat i německé tanky.

Na veletrhu ve Spojených arabských emirátech se na 35 tisících metrech čtverečních sešlo 1100 vystavovatelů z 60 zemí. Najde se zde vše, co dnes může vojenská technologie nabídnout. Jednu z největších výstavních ploch obsadili zbrojaři ze Spolkové republiky.

To není náhoda. U arabských vládců kolem Perského zálivu je po německých výrobcích značná poptávka. Jen za uplynulé tři roky zde Němci udělali se zbraněmi kšefty za více než miliardu eur (asi 25 miliard Kč).

Obrněnce Dingo (vpředu) v Afghánistánu.

Na obzoru se jim přitom rýsuje další, ještě větší byznys. Jen Saúdové projevili čerstvě zájem o stovky těžkých kolových obrněných transportérů Boxer, několik hlídkových lodí nebo o až 100 lehkých obrněných vozidel Dingo 2.

Pokud jde o transportéry Dingo 2, německá vláda už podle domácího tisku signalizovala souhlas s prodejem. Zákazník od Zálivu chce údajně nejprve 30 vozidel, přičemž dlouhodobě má zájem o 100 těchto modelů. Dinga by mělo nahradit 36 obrněnců Fuchs, které koncern Thyssen prodal Rijádu v roce 1991.

Výzbroj německých vojáků na veletrhu IDEX.

Dingo 2 je svého druhu pojízdnou špičkovou laboratoří, která dokáže zjistit jaderné, biologické a chemické bojové látky. Vůz je mimo jiné schopen brát vzorky vzduchu i půdy. Školení arabských vojáků by se mělo uskutečnit v Sasku. Za 30 vozů Dingo 2 zaplatí Saúdové kolem 100 milionů eur (asi 2,5 miliard Kč).

Obrněné transportéry Boxer, jichž by Saúdská Arábie údajně ráda koupila několik set, se skvěle hodí třeba k potlačování nepokojů v ulicích. Saúdská královská garda by se s nimi dostala svým technickým vybavením na světovou špičku.

O boxerech pro Saúdy jednala začátkem tohoto roku Spolková bezpečnostní rada (BSR). Nezveřejnila k tomu žádné informace, věcí se však bude znovu zabývat napřesrok.

Leopard 2 ve výzbroji nizozemského vojska.

BSR, respektive její předchůdce, vznikla roku 1955 za vlády premiéra Konrada Adenauera. Od počátku býval obsah jejích jednání důvěrný, na veřejnost zpravidla nepronikalo nic, co by její členové nechtěli sami sdělit.

Tajnůstkářství Spolkové bezpečnostní rady kdysi charakterizoval trefně kancléř Helmut Kohl, když na poslanecký dotaz ohledně vývozu zbraní písemně odpověděl: "Údaje o zbrojních exporrtech snesou jen omezenou míru publicity."

Nynější spolková vládní koalice CDU/CSU-FDP nejenže pokračuje tajnými jednáními BSR v tradici svých předchůdců, ale ještě je překonala. Dosud nikdy v historii Spolkové republiky se devět příslušníků rady v čele s kancléřkou (kancléřem) nezahalovala takovým závojem mlčení jako ta nynější.

Američtí vojáci a dánský tank Leopard 2 v Afghánistánu.

To platí i ohledně zájmu Saúdské Arábie o německé tanky Leopard, konkrétně o jejich nejmodernější verzi Leopard 2A7+. Mnoho expertů považuje tento tank za nejlepší na světě.

O nákup německých tanků usiluje Rijád už čtyři desítky let - zatím marně. Bonn a poté Berlín to odmítaly s odkazem na možné ohrožení Izraele, se kterým má Spolková republika zvláštní vztahy. Od předloňska ale německá vláda uvádí, že židovský stát proti prodeji tanků Leopard 2 do Saúdské Arábie nic nenamítá.

To však není tak úplně pravda, protože Saúdská Arábie je pro Izrael nepřátelským státem. Ještě větším protivníkem Židů je Írán. Logika možného prodeje tanku Leopard 2 Arabům je tedy prostá. Menší nepřítel (Saúdská Arábie) bude také pomocí německých obrněnců držet v šachu většího nepřítele (Írán).

Tanky Leopard 2.

K možnému prodeji těchto tanků islámskému království, dnes už jich chce 270, se německá vláda nemíní vyjadřovat. Utajovalo se to podle ní dříve a tak tomu bude i v budoucnu. Na této praxi kabinet nehodlá nic měnit.

Zvídaví novináři neuspějí ani u firmy Krauss-Maffei Wegmann (KMW), hlavního výrobce obrněnců typu Leopard. Jde o rodinný podnik nezapsaný na burze, takže nemusí sdělovat žádné informace o svých obchodech.

V prodeji tanků Leopard 2 do Saúdské Arábie, jemuž kancléřka a spol. dali už loni zelenou, jde o zhruba třímiliardový obchod. Nejmodernější obrněnce pro Saúdy, jež nemá ve výzbroji ani sám bundeswehr, se ještě ani nezačaly vyrábět.

Boxer ve službách bundeswehru pod Hindúkušem.

Netrpělivost až nevole u Saúdů ohledně zmiňovaných tanků postupně roste. Už před dvěma lety některé saúdské špičky stran Leopardů dávaly otevřeně najevo, že jejich trpělivost není nekonečná a že se můžou rozhodnout pro jiný typ obrněnce. Nabídky tanků se na ně doslova sypou z celého světa.

Zatím to však vypadá, že o německý výrobek mají největší zájem a jsou ochotni si na něj počkat.

Leopard 2 prohánějící se saúdskou pouští? Hlavně pro německou opozici a ochránce lidských práv je to nesnesitelná představa. O zbrojních dodávkách Saúdům se v Berlíně vedou trvalé spory. To se týká o nejnovějšího záměru absolutistických vládců pouštního království nakoupit za asi 1,5 miliardy eur německé hlídkové lodě.

Německá korveta Köln.

Kritici zbrojních obchodů s politicky citlivými oblastmi argumentují mimo jiné tím, že (nejen) německé zbraně můžou být nasazeny proti sociálním nepokojům. Kritici saúdských vládců zdůrazňují, že země nerespektuje demokracii a lidská práva, včetně práv žen.

Opozice požaduje ustavení zvláštního výboru ve Spolkovém sněmu, dolní komoře německého  parlamentu.

To však vláda odmítá a trvá na dosavadní praxi utajování. Argumentuje tím, že Saúdská Arábie je v regionu stabilizačním prvkem.

Na skvělé zbrojní kšefty. Hlaveň kanonu Leopard 2.

Tanky Leopard 2 prodalo už Německo osmnácti zemím - třeba do Chile, Turecka, Rakouska, Polska, Nizozemí nebo Singapuru. Jsou vývozním šlágrem. Ač konstrukčně vycházejí ze 70. let 20. století, stále nové a nové verze obrněnce jsou absolutní špičkou v několika kritériích: výzbroj, pancéřování a mobilita.

Tank Leopard 2 A7+ poprvé představili na výstavě Eurosatory 2010. Výrobce tanku, KMW, zohlednil v jeho modernizaci všechny možné zkušenosti z nedávných i současných konfliktů. Díky tomu je oproti svým předchůdcům vhodnější pro boje ve městě (pravoúhlé městské maskování).

Leopard 2 A7+ je vybaven novým modulárním pancířem a má lepší jízdní vlastnosti. Hlavní odlišností této verze o předchůdců je nový 120 milimetrový kanon L55. Pro tank byly vyvinuty také speciální střely s časovým zapalovačem, které se využívají proti cílům za terénními překážkami nebo v budovách.

Foto: Pentagon , ČTK , Profimedia , archiv , nizozemská armáda, bundeswehr (Walter Waymann), kmw

Autor: - pp -





Čtěte dále

The Guardian: Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

The Guardian: Proč je v Japonsku devět milionů prázdných domů

Nové údaje ukazují, že téměř 14 procent všech domů v Japonsku je prázdných. Přebytek nemovitostí přitahuje rostoucí zájem...

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi