Putinova přítele tam "obrali", přesto Rusové Itálii milují

Na rusko-italskou družbu...

Itálie patří mezi země EU, jež sankce proti Rusku prezidenta Vladimíra Putina vážně poškozují. Římu se sankce zajídají, i když táhne se Západem za jeden provaz - ovšem nijak s vervou. V září italské úřady zabavily Putinovu starému příteli několik nemovitostí a zmrazily mu konta.

Domy včetně nejluxusnějších vil však bohatí Rusové v Itálii kupovat nepřestávají a italští byznysmeni se o ruské zákazníky doslova perou.

Vily u Komského jezera.Nejprve se u Komského jezera (Como) usídlil z hollywoodských hvězd George Clooney, po něm následoval Tom Cruis a až za ním významný domorodec, italský premiér Silvio Berlusconi. To byl ovšem jen začátek, krásné místo v Lombardii přitahuje jako magnet další a další prominenty. Platí to i o bohatých Rusech.

První z nových "carů" byl Arkadij Novikov, majitel řetězce moskevských restaurací, jenž si koupil jezerní sídlo hvězdného módního designéra Gianniho Versaceho (zavražděn 1997). Jeho sourozenci prodali bratrův dům Villa Fontanelle za 35 milionů eur (asi 970 milionů Kč).

Versaceho vilu chtěl údajně získat i Berlusconi, ovšem nakonec se spokojil s Villa Belinzaghi za skromných 12 milionů eur (asi 330 milionů Kč).

Teď se u Komského jezera, třetího největšího v Itálii, mluví rusky stále častěji. Nedaleko Novikova se zařídil třeba miliardář Oleg Bojko, který je spoluvlastníkem mezinárodního casinového giganta Ritio Entertainment Group. Bojko skončil na kolečkovém křesle poté, co se zřítil z okna - shodou okolností v hráčském ráji Monte Carlu.

Rusové si oblíbili Itálii.Jezero si zamiloval i Nurlan Kapparov, jenž se stal už ve svých 29 letech kazašským ministrem energetiky.

Jeden z jeho sousedů Michail Kusnirovič je znám i jako vlastních obchodních domů Gum. Jeho proslulá filiálka na Rudém náměstí v Moskvě nabízí i hodně italských produktů.

Boháči a slavné osobnosti včetně literátů z Ruska si kupují v Itálii byty a nemovitosti už po staletí. Platí to třeba i pro rezidenci ruského velvyslance v Římě, vilu Abamelek. Ruští ambasadoři v ní sídlí od roku 1947, předtím stát nemovitost s pozemkem o rozloze 34 hektarů krátce zabavil ve prospěch lidu. Vila se jmenuje po svém posledním majiteli, knížeti Semjonu Semjonoviči Abamelek-Lazarevovi.

Noví Rusové skupují Itálii

S muži od Komského jezera jako Novikov či Bojko však do Itálie zamířila nová generace (super)bohatých Rusů. Vedle zmíněného jezera si při nákupu nemovitostí podle domácích realitních kanceláří oblíbili nejvíce následující lokality: Toskánsko, Sardinii, Rimini, Ischii, Neapolský záliv a pobřeží Amalfi, jež je označováno za jedno z nejkrásnějších v Itálii.

Nemovitosti v Itálii jsou kvůli těžkým ekonomickým časům mnohde k mání "za babku".Nehledě na krizi kolem Ukrajiny nakupují Rusové v Itálii byty a domy jako diví. A Italové prodávají. Co si kvůli recesi v Itálii nemůžou dovolit dále udržovat či kupovat domácí, to stále častěji rádi zaplatí mohovití Rusové. Patří k nejžádanějším klientům italských makléřů.

Boom zažívá hlavně luxusní segment nemovitostí.

A u ruských klientů nejde o žádné zbohatlické burany. Mnozí vystudovali na Západě a také proto bývají velmi nároční. U vil si cení vedle lokality a architektury také jejich historie. Hospodářská krize a tlak daňových úřadů navíc italské majitele nutí prodávat mnohdy výrazně levněji, než zní odhadní ceny.

Někteří ruští klienti jsou tak bohatí, nároční a tolik touží po prestiži, že se jim neodvážíme nabídnout objekt pod 100 milionů eur (2,75 miliardy Kč) svěřili se někteří makléři médiím. To jsou ale spíše extrémy.

Za svůj domicil v Itálii vydává dle statistik ruský milionář průměrně výrazně méně, a to 370 tisíc až jeden milion eur. Mezi kupujícími nemovitostí v zemi tvoří dnes Rusové 12 procent. Jsou tak na třetím místě za Brity a Němci.

Sankce bohatší Rusy do klece nezahnaly.O ruské klienty tvrdě soupeří makléři ve Francii a Itálii. Pokud jde o největší a nejvýznamnější oligarchy, mají mírný náskok Francouzi, ale v počtu prodaných vil jsou v současnosti na čele Italové.

"Oloupení" Putinova spolubojovníka Rotenberga

Ve vztahu k ruským boháčům zkalila před několika týdny trochu vodu italská vláda, která zabavila majetek Putinovu blízkému příteli Arkadiji Rotenbergovi a dále pak Alexiji Azarovovi. Druhý jmenovaný je synem bývalého ukrajinského premiéra Mykoly Azarova, který se nyní považuje za ruského občana.

Rotenberg se s Putinem zná ještě ze "starých časů" z juda, tento bojový sport je jejich společnou vášní. Arkadij díky přátelství s pánem Kremlu získává lukrativní státní zakázky, jež mu zásadním způsobem pomohly k velkému bohatství.

Ruskému miliardáři zabavily nedávno italské úřady několik jeho vil a nemovitostí na Sardinii, hotel v Římě a zmrazily mu několik účtů. Média uvádějí, že jde o úhrnnou hodnotu plus minus 30 milionů eur (zhruba 835 milionů Kč).

Putin a Rotenberg spolu trénovali a zápasili v judu.Arkadij Rotenberg se ocitl na sankčních seznamech Evropské unie, USA, Kanady, Austrálie a Švýcarska. Vzhledem k tomu, jak je Moskva pro Řím významným ekonomickým partnerem, lze se domnívat, že poměrně tvrdý zásah proti kumpánovi pána Kremlu nepodnikly italské úřady s právě lehkým srdcem.

Sám Rotenberg neskrýval své značné rozhořčení. Jak řekl médiím, nemovitosti pod sankce vůbec nespadají, což podle něj jen dokládá jejich nelegitimnost a absurdnost.

V Moskvě si už přátelé ohrožených oligarchů pospíšili a v dolní komoře parlamentu, Státní dumě, přispěchali s návrhem zákona na jejich odškodňování (článek na TÝDEN.CZ ZDE).

Rusové investují i zachraňují turistiku

Sankce nesankce, Rusové v Itálii nadále s oblibou podnikají a také nakupují. V první půli října prozradili dva zasvěcení lidé agentuře Reuters, že druhá největší ruská banka VTB je krátce před převzetím módního domu Roberto Cavalli. Aby si byznys zajistila a vyzrála na sankce, zaplatila jistou sumu v hotovosti.

Rusové pomáhají zachraňovat italskou turistiku.Předpokládá se, že VTB Capital koupí 70 procent módního podniku z Florencie. Zbytek, 30 procent, zůstane jeho zakladateli Cavallemu. Existuje prý ale stále určitá možnost, že byznys ztroskotá.

V Itálii investují a podnikají mnozí Rusové. Třeba miliardář Rustam Tariko, který kontroluje podíly některých bank či výrobců vodky, získal nedávno 70 procent výrobce italských sektů a špiritusů F.LLI Gancia.

A když už jsme zmiňovali vily, Tariko si před sedmi lety koupil jednu od bývalé manželky expremiéra Berlusconiho.

Paleta společného rusko-italského podnikání sahá od ropy a plynu až po zbrojařský průmysl.

Podle italské cedulové banky investovali Rusové zhruba miliardu eur (asi 27,5 miliard Kč) v 75 italských podnicích.

Roste i význam ruských hostů v turistice. Zatímco roku 2013 si každý druhý Ital nemohl dovolit jet na letní dovolenou (podle průzkumů IPR Marketing 54 procent kvůli nedostatku peněz), zachraňovali domácí turistickou sezonu Rusové. Ti se už v recesí otřesené branži stali významným faktorem.

Navíc,Rusové přijíždějící do Itálie patří ve své většině do vyššího cenového segmentu - upřednostňují hotely se čtyřmi a pěti hvězdičkami. Nadšeně jsou vítání v italských luxusních buticích. Trendu se přizpůsobují též aerolinky, mezi Ruskem a Itálií se rychle zvyšuje počet přímých letů.

Dobří přátelé. Prezident Putin (uprostřed) a premiér Berlusconi (vpravo) roku 2003.Jenom své "chování" by však hosté z Putinovy říše mohli zlepšit. Či spíše zkultivovat? V každém případě na mnoha místech na světě, jež začnou zaplavovat ruští výletníci, si místní obyvatelstvo a jiní turisté často stěžují na jejich, řekněme neotesanost, nezdvořilost, neznalost míry.

Jeden hoteliér v italském letovisku Forte dei Marmi nechal proto pro ruské hosty natočit video s doporučeními, jak by se měli chovat. Videem, které se na webu stalo hitem, provází Salvatore Madonna, provozní ředitel hotelu Byron, a v Itálii žijící ruská modelka a umělkyně Ludmila Radčenková. Doporučují, jak se v Itálii na dovolené oblékat či jak se chovat u stolu. Obecně by se podle nich Rusové měli více usmívat, chovat se přátelštěji a respektovat nejen šéfa hotelu, ale i personál. Podle některých komentářů na YouTube budou Rusové potřebovat ještě sto až dvě stě let, než se naučí kulturně chovat.

Video je však užitečné nejen Rusům. Věděli jste například, že cappuccino se v Itálii korektně podává jen ke snídani? Přes den se už pijí jiné druhy kávy.

Italové se přidali k sankcím se skřípěním zubů

Sankce jsou vždy problém. Jak pro ty, proti nimž jsou namířeny, tak i pro ty, kdo je vyhlašují, odpověděl italský ministr financí a hospodářství Pier Carlo Padoan na otázku, co budou sankce znamenat pro jeho zemi.

Italská mozzarella má nyní vstup na Rus zakázán.Itálii zasahují sankce uprostřed fáze, kdy země a její podniky více vsadily na Moskvu. Jen loni se export do Ruska zvýšil o 10 procent. Jako premiér odcestoval Mario Monti do Moskvy též proto, aby podpořil dohody mezi italským a ruským průmyslem.

I jeho nástupci v úřadě Enricu Lettovi velmi záleželo na spolupráci obou zemí a jejich firem.

Itálie je momentálně po Německu druhým největším obchodním partnerem Ruska v Evropě. Po vyhlášení ruských protisankcí vyslovilo italské ministerstvo zemědělství obavy, že agrární sektor přijde o stovky milionů eur.

"Rozhodnutí vlády v Moskvě povede k poklesu našich vývozů do Ruska o dvacet pět procent," prohlásil šéf svazu zahraničního obchodu ICE Riccardo Monti. Roku 2015 by se ztráty mohly zvýšit na 250 milionů eur. Made in Italy znamená u agrárních produktů hlavně víno, sýry, těstoviny a ovoce.

Podle statistického úřadu ISTAT vyvezla Itálie roku 2013 do Ruské federace zemědělskou produkci za zhruba 700 milionů eur (asi 19,4 miliardy Kč).

Italové kupují i ruskou ropu a plyn.Při debatě v Evropském parlamentu o západních sankcích proti Rusku dal jeden italský poslanec viditelně najevo, co si o věci myslí.

Gianluca Buonanno přišel v tričku s nápisem "NO sanzioni alla Russia", což, jak není těžké uhodnout, znamená v překladu "Žádné sankce proti Rusku".

Partaj, jejímž je Buonanno členem, přitom rozhodně nelze podezřívat z levicovosti nebo blízkosti ke Kremlu. Je to Liga severu (Lega Nord).

Foto: Shutterstock , ČTK/AP , archiv

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi