Příznivci brexitu se báli spiknutí, nosili si vlastní pera

Hlas pro setrvání (ilustrační foto).

Britské referendum o setrvání země v Evropské unii ve 22.00 místního času (23.00 SELČ) po 15 hodinách hlasování skončilo. 
Veškeré dění kolem referenda jsme sledovali živě:

On-line

  • 07:55
     

    Dobrý den,  vítejte u on-line reportáži TÝDEN.CZ, která přiblíží průběh hlasování Britů v referendu o setrvání země v Evropské unii. 

  • 07:58
    Důležité 

    Více než 41 tisíc volebních místností se otevřelo v 8.00 a zavřou se ve 23.00. Tentokrát nejsou připraveny průzkumy mezi voliči, kteří odhlasovali, a bude se tedy čekat na postupné vyhlašování výsledků z 382 volebních středisek. První by se měly objevit v pátek asi v půl druhé v noci, jasno by mělo být o tři či čtyři hodiny později.

  • 08:00
     

    Členství v unii podporují všechny velké britské strany, velké firmy, City, mezinárodní instituce i zahraniční spojenci Británie. Zastáncům brexitu se však podařilo vést účinnou kampaň, protože možnost opuštění unie rozděluje zemi nejen zeměpisně, ale i napříč stranami. V Anglii jsou pro brexit zejména starší voliči, lidé na venkově a v menších městech, proti je mladší generace a obyvatelé velkých a univerzitních měst. Ve Skotsku a v Severním Irsku brexit odmítají obyvatelé měst i venkova.

  • 08:01
     

    Průzkumy, které prošly v posledních týdnech řadou výkyvů, byly v posledních dnech víceméně vyrovnané a prakticky nikdo se neodvažuje tipovat výsledek. Jasné je, že referendum rozhodnou dosud váhaví voliči a také účast - zejména mladých lidí, kteří jsou sice pro EU, ale kteří také chodí méně k volbám.

  • 08:03
    EU 

    Pokud zvítězí odpůrci unijního členství, bude to mít dopady na celou EU, která kvůli krizi v eurozóně a problémům s migrací prochází těžkým obdobím i bez brexitu. Obavy vyvolává zejména riziko, že britského příkladu by chtěly následovat strany v dalších zemích a že by se unie mohla začít rozkládat.

  • 08:05
     

    Pokud Británie odhlasuje odchod z Evropské unie, tak ztratí svůj vliv ve světě. Uvedl to čínský list The Global Times, který vydává čínská vládnoucí komunistická strana. Ve své čínské i anglické verzi deník usoudil, že "Británie hraje riskantní hru, která by se neměla napodobovat".

  • 08:08
     

    Nejnovější průzkumy podle ČTK ukazují na velice těsný souboj. Ze čtyř různých anket, jejichž výsledky byly zveřejněny dnes ráno, vyzněly dvě ve prospěch zastánců setrvání země v evropském bloku a dvě pro takzvaný brexit, informoval list The Daily Telegraph. To, jak referendum nakonec dopadne, rozhodne podle expertů skutečnost, kolik lidí se jednotlivým táborům podaří dostat k urnám a jak se rozhodnou voliči, kteří dosud váhali. Přes měsíce trvající kampaň zůstává podle sondáží nerozhodnutý jeden z deseti voličů.

  • 08:16
     

    Hlasovat mohou všichni britští občané starší 18 let, kteří jsou zapsáni ve voličských seznamech. K urnám mohou jít i občané Irska, Malty a britského Společenství s trvalým bydlištěm v Británii. Na rozdíl od parlamentních voleb mají právo hlasovat i občané Gibraltaru. Celkem může k urnám přijít 46,5 milionu lidí.

  • 08:18
     

    Libra se před zahájením referenda vyšplhala na letošní maximum vůči dolaru. Britská měna během asijského obchodování vystoupila až na 1,4847 USD, tedy na nejvyšší úroveň od začátku letošního roku. Později sice o část zisků přišla a vrátila se těsně pod 1,48 USD, oproti středě si však připisovala zhruba 0,6 procenta.

  • 08:35
    Česká republika 

    Pokud by Britové v referendu rozhodli, že odejdou z Evropské unie, zajištění zdravotní péče pro Čechy pobývající v Británii by se to podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ladislava Štichy nijak nedotklo. Dále by měli možnost léčit se v britských zdravotnických zařízeních, a to na základě mezistátní smlouvy z roku 1976.

  • 08:36
     

    Na hlasovacích lístcích je otázka "Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie, nebo by mělo Evropskou unii opustit?" Voliči na doporučení volební komise nezaškrtávají varianty označené pouze Ano a Ne, ale opatřené slovy "Zůstat členem Evropské unie" a "Opustit Evropskou unii". Lístky jsou vytištěny v angličtině, ve Walesu i ve velštině.

  • 08:37
     

    Prvním signálem o výsledku může podle expertů být informace o účasti: čím víc lidí k urnám přijde, tím větší je šance na setrvání Británie v EU.

  • 08:39
    Bohuslav Sobotka 

    "Česká vláda je přesvědčena, že Evropská unie bude silnější s Velkou Británií jako jejím členem. Velká Británie byla po desetiletí důležitou a neodmyslitelnou součástí EU a já věřím, že tomu tak zůstane i po dnešním hlasování," cituje ČTK premiéra Bohuslava Sobotku. Evropská integrace je podle něj důležitou odpovědí na globalizaci, která "umožňuje evropským zemím i nadále hrát klíčovou roli při ovlivňování vývoje ve světě, který se dynamicky mění". Vliv Británie, včetně vlivu na podstatná ekonomická a politická rozhodnutí, by se mimo EU výrazně snížil, dodal premiér.

  • 08:43
    Česká republika 

    Britové by měli hlasovat pro odchod z Evropské unie, jsou přesvědčeni bývalý český prezident Václav Klaus a Institut Václava Klause. Takzvaný brexit by podle nich žádné negativní dopady na Evropu a svět neměl, pro Evropskou unii by ale znamenal budíček.

  • 08:46
     

    K možnému odchodu Británie z Evropské unie se vyjádřil i celosvětově uznávaný britský věděc Stephen Hawking: "Brexit by byl pro britskou vědu pohromou."

  • 08:52
    Důležité 

    Odhady především ekonomických důsledků případného vystoupení Británie z EU jsou převážně negativní. Globální trhy vydávají varování o možných dopadech ukončení členství na světovou ekonomiku. Prakticky všechny odborné britské i mezinárodní ekonomické týmy tvrdí, že Británie na případný brexit doplatí. Libra by mohla rychle oslabit až o 20 procent, předpověděl britský institut pro ekonomický a sociální výzkum NIESR.

  • 08:56
     

    Volte pro setrvání země v EU, aby vaše děti a pravnuci měli lepší budoucnost, vyzval premiér Cameron na svém twitteru.

  • 09:08
     

    Šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová vyzvala voliče, aby hlasovali pro setrvání v EU. "Případný odchod Británie z unie by mohl vyvolat nové referendum o nezávislosti Skotska," varovala.

  • 09:18
    Německo 

    Vývoj Evropské unie a zejména nebezpečí takzvaného brexitu, tedy odchodu Británie z EU, znepokojuje 42 procent německých firem. Ukázal to průzkum Institutu německého hospodářství (IW). Institut se dotazoval zhruba 3000 firem, z nichž jen 12 procent uvedlo, že pro ně evropská politika nepředstavuje žádné riziko. Nebezpečí silně vnímají zejména průmyslové firmy (46 procent), o něco méně sektor služeb (38 procent) a stavebnictví (36 procent). Čtvrtina společností považuje za riziko také hospodářskou politiku německé vlády.

  • 09:33
     

    Ať je závěr britského referenda jakýkoli, je signálem, že Evropská unie musí naléhavě pracovat na reformách. Složitost jejích institucí je zdrojem slabosti, ale jisté problémy lze řešit jen na kontinentální úrovni. V našem otevřeném a nestabilním světě, kde dominují obři z Ameriky a Číny, nemůže žádná jednotlivá evropská země sama obstát. Otázka, položená Britům, je platná pro celou Evropu, komentuje britské referendum belgický list La Croix.

  • 09:44
     

    Západoevropské akcie zahájily obchodování růstem, i když nervozita na trzích je pořád znát. Investoři tak sázejí na to, že Británie v Evropské unii zůstane. Panevropský index FTSEurofirst 300 si krátce po 9.00 připisoval kolem 0,5 procenta, zatímco britský index FTSE 100 měl zisk zhruba 0,7 procenta.

    Index FTSEurofirst 300 vykazuje růst již pátou obchodní seanci. Dnes ho kromě nadějí na setrvání Británie v EU podpořily rostoucí ceny mědi, díky kterým zamířily vzhůru akcie těžařských společností.

    Optimismus ohledně setrvání Británie v EU panuje rovněž na devizovém trhu. Britská libra se krátce před zahájením referenda vyšplhala na letošní maximum vůči dolaru. "Je to celkem jasný důkaz, že devizový trh věří v setrvání Spojeného království (v EU)," řekl podle listu Financial Times Ron Liesching z investiční společnosti Mountain Pacific Group.

  • 09:50
     

    Právo vystoupit z Evropské unie výslovně zakotvila poprvé až lisabonská smlouva, platná od prosince 2009. Tohoto práva zatím žádný stát nevyužil, referenda o unijních otázkách ale již pořádala řada států. Z Evropských společenství (ES; předchůdce EU) vystoupily jen Alžírsko, Grónsko a dvě zámořská území Francie - souostroví Saint-Pierre a Miquelon a ostrov Svatého Bartoloměje.

  • 09:54
     

    Vyzýváme vás, abyste se zapsali do historie a vrátili Británii svobodu. Věřte sami sobě a velikosti své země a volte odchod. Je to naše poslední šance, jak se životně důležitým hlasováním zbavit nedemokratické bruselské mašinérie. Pro mnohé z nás to je první hlasování v životě, na němž opravdu záleží, napsal dnes britský deník The Sun.

  • 09:57
     

    V případě, že Británie opustí Evropskou unii, přijde o nejvyšší rating na stupni AAA. Německému listu Bild to řekl zástupce mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's Moritz Kraemer. Ekonomické dopady brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, se podle odborníků nedají přesně předvídat. Většina z nich ale v takovém případě očekává propad ostrovní ekonomiky.

  • 10:08
    Německo 

    O osudovém dni, rozhodnutí historického dosahu nebo dni B píší dnes německé zpravodajské servery. "Brexit - tedy vystoupení Británie z EU - by unii uvrhl do pravděpodobně největší krize v její historii," píše server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, který tak jako ostatní weby upozorňuje na vyrovnanost táborů příznivců a odpůrců brexitu. Zároveň podotýká, že britské sázkařské společnosti jasně věří v setrvání Británie v osmadvacítce.

  • 10:09
     

    Britský premiér David Cameron s chotí. Mají odvoleno. 

  • 10:21
     

    Historické referendum o evropském směřování Spojeného království může ovlivnit počasí, které v některých částech Británie dnes ráno voliče na cestě k urnám překvapilo deštěm. Jihovýchod Británie i některé čtvrti Londýna zasáhla průtrž mračen a hasiči od rána dostali kolem 300 naléhavých žádostí o pomoc. Meteorologové vyhlásili pro jihovýchodní Londýn a hrabství Essex bezprostřední nebezpečí záplav, napsal The Daily Telegraph. Obvyklou denní kvótu ostrých výjezdů vyčerpali ráno londýnští hasiči během hodiny. Stoupající voda zaplavovala parkující auta a vnikala do příbytků, škody jsou hlášeny i po úderech blesku.

  • 10:33
     

    Sňatek, uzavřený v roce 1973 a nikdy úplně šťastný, je možná u konce. Byla by to ale pro EU i pro Nizozemsko špatná zpráva. Pro Nizozemsko je Británie v EU spojencem proti Francii a Německu, které mají sklony dát Bruselu víc pravomocí. EU by utrpěla velkou škodu na své pověsti, protože poprvé by odešla země, která je všechno jen ne malá. Británie není spokojená s přílivem migrantů z východní Evropy. Brusel zašel moc daleko v procesu, v němž se občané necítí dostatečně zastoupeni. Britské referendum a nejistota s ním spojená je vysoká cena, kterou za to platíme, uvedl v komentáři k referendu nizozemský De Telegraaf.

  • 10:49
     

    Podle průměru posledních šesti průzkumů, který spočítala agentura Reuters, je v Británii poměr hlasů mezi stoupenci a odpůrci setrvání země v Evropské unii rozdělen přesně na polovinu. Od ledna letošního roku, kdy byl rozdíl až desetiprocentní ve prospěch stoupenců setrvání, se podíl odpůrců unie postupně zvyšoval. Jejich hlas nabyl převahy zhruba před týdnem, nyní je ale poměr sil vyrovnaný.

  • 10:50
     

    Americký list The New York Times napsal, že předpovědi jsou těsné, ale britské referendum má už nyní jasného vítěze: jsou jím sázkové kanceláře. Pokud jste ve středu v Londýně vsadili na setrvání v EU devět liber (asi 320 korun), máte šanci vyhrát jen dvě, napsal newyorský deník. Sázka jedné libry na odchod může naopak vynést až trojnásobek.

    Podle britských bookmakerů je pravděpodobnost, že země z Evropy neodejde, až osmdesátiprocentní. Sázkové kanceláře jsou si jisty, že hospodářské zájmy přikazující zůstat zvítězí nad idejemi národní identity.

  • 10:55
     

    Svůj hlas v referendu odevzdal premiér David Cameron, který v kampani před hlasováním vytrvale bojoval za setrvání země v integrované Evropě. "Jděte a hlasujte pro větší a lepší Británii uvnitř reformované EU," vzkázal předseda vlády voličům.

    Cameronův hlavní soupeř a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson, bývalý londýnský starosta, označil referendum za poslední šanci vyřešit problém s Evropou. Svůj hlas v Londýně vhodil do urny i předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

  • 11:02
     

    Podle mnohých odborníků bude pro výsledek referenda klíčový postoj zhruba desetiny voličů, kteří byli do poslední chvíle nerozhodnutí. Tradičně prý takoví lidé většinou hlasují pro zachování stávajícího stavu, tedy v daném případě pro setrvání v Evropě. Nepříznivé počasí, které dnes zasáhlo jihovýchod Anglie, ale může mnohé z nich od účasti v referendu odradit.

  • 11:03
     

    Řadu Britů ale vášnivá debata o vztahu ke kontinentální Evropě nebaví a někteří z nich si vzali dovolenou. Manažeři serveru Hotel.com listu The Daily Telegraph řekli, že na dovolenou se dnes, v den referenda, vydalo o 35 procent víc Britů, než bylo v tento den v minulých letech obvyklé.

  • 11:25
     

    Optimistické prvky referenda nelze přehlížet. Jedním z nejlepších je stanovisko mladé generace, která je většinou proevropská. V digitální éře mladí lidé chápou, že jejich budoucnost je v kontaktech po síti a ve sdílení, nikoli v osamocenosti a izolaci. Zatímco starší britští voliči se očividně ohlížejí do imperiální minulosti, mladí vzhlížejí ke globální budoucnosti. Je to právě jejich budoucnost, o níž se rozhoduje, píše britský list The Times.

  • 11:30
     

    Před volebními místnostmi se podle informací na sociálních sítích tvoří nebývale dlouhé fronty. Podle očitých svědků hlasující v Londýně neodradilo ani ranní špatné počasí. Ve čtvrti Wandsworth v jihozápadní části londýnského centra podle zpráv na twitteru stojí fronty, které tam při parlamentních volbách nebývají. Řada čekajících se vytvořila i ve West Hampsteadu na severozápadě města a na řadě dalších míst v metropoli i na venkově.

  • 11:31
     

    "Nikdy jsem ve volbách nemusela stát ve frontě. Všichni to berou vážně!," napsala na twitteru obyvatelka Londýna Rebeca Soniová. "Před volební místností jsem nikdy frontu neviděl, a to tu žiju deset let," připojil se uživatel Mauro Murgia.

  • 11:32
     

    V Británii  panuje napjaté očekávání a nálada je nervózní. O nezkrotných vášních kolem referenda svědčí informace bulvárního listu The Sun, podle níž někteří stoupenci odchodu z EU vyzývají voliče, aby k zaškrtnutí příslušného boxu na hlasovacím lístku používali výhradně britská, nikoli evropská pera. Psací potřeby vyrobené v EU by prý mohly způsobit zfalšování výsledků.

  • 11:44
     

    Jedna z volebních místonstí v Anglii. Před některými se ve čtvrtek dopoeldne tvořily fronty, což mnozí nepamatují. Výsledek hlasování může ovlivnit počasí, které v některých částech Británie ráno voliče na cestě k urnám překvapilo deštěm. Jihovýchod Británie i některé čtvrti Londýna zasáhla průtrž mračen a hasiči od rána dostali kolem 300 naléhavých žádostí o pomoc. 

  • 11:46
     

    V případě, že by konečný výsledek referenda zněl pro odchod Británie z unie, bylo by to možné nejdřív za dva roky. Během této doby by Británie stále dodržovala smlouvy a zákony EU, ale neúčastnila by se žádných rozhodování, jak bylo dohodnuto ve smlouvě o vystoupení z EU. V praxi to ale může být déle než dva roky, podle toho, jak se budou dařit vyjednávání.

  • 11:54
    EU 

    Pokud se Britové v referendu rozhodnou odejít z EU, je velmi pravděpodobné svolání mimořádné schůze Evropského parlamentu už na počátku příštího týdne. O věci by měla v pátek ráno, kdy už budou známy výsledky hlasování, rozhodnout takzvaná konference předsedů, tedy šéf EP Martin Schulz a lídři jednotlivých politických frakcí.

  • 12:03
     

    Co si o britském referendu myslí čeští ekonomové oslovení on-line deníkem TÝDEN.CZ - čtěte ZDE

  • 12:06
     

    Velký zájem voličů v prvních hodinách registrují volební místnosti ve Skotsku, kde se podle odhadů chystá výrazná většina lidí podpořit setrvání Británie v EU. Svůj lístek do urny vhodila ve městě Glasgow už i skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která stejně jako další lídři hlavních politických stran hlasovala pro evropskou budoucnost země.

  • 12:10
     

    Ani poměrně nepříznivé počasí neodradilo Londýňany, kteří se ve velkém počtu účastní referenda o setrvání Británie v Evropské unii či o odchodu země z evropského bloku. Na severu metropole se u mnoha volebních místností tvořily fronty a někteří lidé dopolední hlasování vzdali s tím, že se vrátí později.

  • 12:11
     

    Po celé Británii je 41 tisíc volebních místností, které jsou ve školách, komunitních střediscích, knihovnách a v Belsize Park na severu Londýna i u místní synagogy, kde na rozdíl od jiných míst střežila hlasovací místnost ochranka.

  • 12:20
     

    Hlavní index britských akcií FTSE 100 se dnes díky nadějím na setrvání Británie v Evropské unii vyšplhal na dvouměsíční maximum. Krátce před polednem vykazoval index nárůst asi o 1,7 procenta a pohyboval se v blízkosti 6369 bodů.

    Dva nové průzkumy veřejného mínění v noci na čtvrtek signalizovaly, že odpůrci takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, získávali na síle. "Průzkumy stále naznačují, že výsledek by mohl být velmi těsný. Posun preferencí k setrvání v EU nicméně přispěl k příznivé náladě na trhu," uvedli analytici Mike van Dulken a Augustin Eden ze společnosti Accendo Markets.

  • 12:21
    Německo 

    S velkými obavami sleduje Německo referendum v Británii. Brexit (odchod Británie z EU) si nepřejí němečtí politici, podnikatelé, média, ani veřejnost. Přesto se i Berlín začal vážně připravovat na možnost, že Londýn osmadvacítku opustí. Německo by v takovém případě ještě posílilo své postavení v unii a podle některých pozorovatelů by se prakticky stalo hegemonem tohoto společenství.

  • 12:22
     

    "Prosím neodcházejte!," dali si na Twitter němečtí Zelení, "Zůstaňte s námi!," vyzývají Brity zase sociální demokraté. Také německá média vidí věc jasně. Nejčtenější německý deník Bild dnes Britům v nadsázce dokonce slibuje, že pokud zůstanou v EU, přestane žertovat o uších britského prince Charlese.

  • 12:37
     

    Odchod Británie z EU si nepřejí ani němečtí občané. Osm z deseti Němců je pro setrvání Londýna v osmadvacítce a téměř 40 procent občanů spolkové republiky si myslí, že by brexit ekonomicky unii uškodil, ukázal nedávný průzkum.

  • 12:38
    Německo 

    Obav Německa se týkají i budoucího vývoje Evropské unie a možnosti, že se výrazné odstředivé tendence přelijí i do jiných států, přičemž německá média v této souvislosti někdy zmiňují i Českou republiku. Na tom, že se unie musí do budoucna změnit, se němečtí politici shodnou, konkrétní recepty ale nabízí málokdo.

  • 12:44
     
Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , ČTK/AP , DPA/Michael Kappeler

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi