Příbuzní útočníka z Nice tvrdí, že nebyl radikál

Policie v Nice.

Nejméně 84 lidí zemřelo při útoku ve francouzském městě Nice, kde ve čtvrtek pozdě večer najelo do davu lidí oslavujících státní svátek nákladní auto. V kritickém stavu je stále 52 zraněných. Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin, navrhl prodloužit výjimečný stav v zemi a počínaje sobotou vyhlásil třídenní státní smutek. Prokuratura útočníka identifikovala jako 31letého Mohameda Lahouaieje Bouhlela původem z Tuniska. Policie ho ještě během činu zastřelila. Žádná organizace se k útoku zatím nepřihlásila. Atentát odsoudili světoví státníci i české politické špičky.

Kromě 84 mrtvých, mezi nimiž je deset dětí, utrpělo 202 lidí zranění. V kritickém stavu je 52 lidí, z nich 25 je na přístrojích na jednotkách intenzivní péče. Mezi oběťmi i zraněnými je podle Hollanda mnoho cizinců. Potvrzené jsou obětí například z USA, Německa, Švýcarska či Ruska. Podle českého ministerstva zahraničí by mezi oběťmi neměli být žádní Češi.

Útočícím řidičem kamionu byl 31letý Mohamed Lahouaiej Bouhlel, o němž měla záznamy policie, nikoli ale tajné služby. Jeho byt na východě Nice policisté prohledali a jeho bývalou manželku zadrželi.

Lahouaiej Bouhlel ve čtvrtek krátce po 22.30 na pobřežní promenádě v Nice najel nákladním vozem do davu lidí. Předtím než jej policie zastřelila, vystřelil on sám několikrát na tři policisty.

V devatenáctitunovém voze, který si Lahouaiej Bouhlel pronajal 11. července a 13. července ho měl vrátit, policisté následně našli jednu automatickou zbraň a náboje a atrapy dalších tří zbraní. Zajistili také mobilní telefon a osobní dokumenty.


Tragédie v Nice.

Výběr teroristických a dalších útoků s větším počtem obětí ve Francii od roku 1995
25. července 1995 - Při výbuchu ve stanici Saint-Michel pařížského metra zahynulo osm osob a osmdesát dalších bylo zraněno. V následujících měsících atentáty pokračovaly, začátkem října se k nim přihlásila alžírská Islámská ozbrojená skupina (GIA).
3. prosince 1996 - Čtyři mrtvé si vyžádala nálož, která vybuchla v soupravě podzemní dráhy RER ve stanici Port-Royal v centru Paříže. Za pachatele byla označena alžírská Islámská ozbrojená skupina (GIA).

27. března 2002 - Osm lidí zastřelil a devatenáct zranil 33letý muž, který hodinu po půlnoci zahájil palbu na členy městské rady na radnici v Nanterre na předměstí Paříže. Pachatel Richard Durn druhý den spáchal sebevraždu skokem z okna ve čtvrtém patře budovy v Paříži.
9. března 2012 - Francouz alžírského původu Mohammed Merah před židovskou školou Ozar Hatora v Toulouse zabil tři děti a dospělého; zřejmě rovněž on v předchozím týdnu zabil tři francouzské výsadkáře v Montaubanu a Toulouse. Merah se zabil skokem z okna 22. března po přestřelce s policií, která ho držela v obklíčení třicet hodin.
7. ledna 2015 - Střelba v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo si vyžádala dvanáct mrtvých, o den později zahynula při přestřelce jedna policistka, 8. ledna při útoku na obchod s košer potravinami zemřeli další čtyři lidé. Za tři dny zahynulo ve Francii v souvislosti s útoky sedmnáct nevinných lidí a tři pachatelé, které zastřelili policisté.
13. listopadu 2015 - Při šesti teroristických útocích v Paříži zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. K útoku se přihlásil Islámský stát.
14. července 2016 - Nejméně osmdesát lidí zemřelo při večerním útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. Útočníkem byl podle policejního zdroje 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.

Vážení čtenáři, dění kolem útoku v Nice jsme sledovali živě. Nyní přenos ukončujeme.

On-line

  • 04:45
     

    Ve francouzském městě Nice došlo nejspíše k teroristickému útoku. Počet mrtvých je zatím 77 lidí a desítky zraněných.

  • 04:50
     

    K masakru došlo okolo 22.30 na rušné promenádě ve chvíli, kdy se lidé shromáždili, aby sledovali ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Auto najelo ve velké rychlosti do davu a podle prokuratury zabíjelo a zraňovalo lidi na úseku dlouhém téměř dva kilometry.

  • 05:00
     

    Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhl prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce.

  • 05:27
     

    Útočníkem byl podle policejního zdroje agentury AFP 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.

  • 05:30
     

    Nejnovější bilance mluví až o 80 mrtvých a 18 lidech, kteří jsou v kritickém stavu.

  • 05:32
    USA 

    Americký prezident Barack Obama útok ve Francii odsoudil. Americkým úřadům nařídil, aby poskytly Francii veškerou pomoc. "Jménem amerického lidu odsuzuji nejsilnějším možným způsobem tento strašlivý, zjevně teroristický čin ve francouzském Nice, při němž zemřely a byly zraněny desítky nevinných Francouzů," uvedl šéf Bílého domu v prohlášení.

  • 05:38
    Důležité 

    K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a motiv útočníka dosud není znám. Došlo k němu osm měsíců poté, co teroristé z organizace Islámský stát zabili v Paříži 130 lidí.

  • 05:41
     

    Útočník, u něhož se podle médií našly doklady patřící obyvateli Nice tuniského původu.

  • 05:45
    USA 

    Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v reakci na atentát odložil na dnešek plánovanou tiskovou konferenci, na níž měl oznámit jméno svého kandidáta na viceprezidenta.

  • 05:48
     

    "Hrůzný útok opět udeřil na Francii...Jeho teroristický charakter nelze popřít," řekl francouzský prezident Hollande v mimořádném televizním vystoupení. "Musíme učinit vše pro boj proti zkáze terorismu," dodal prezident, který se ještě dnes chystá jihofrancouzské pobřežní město navštívit.

  • 05:50
     
  • 06:10
     

    Podle šéfa místní samosprávy měl útočník v autě střelné zbraně a granáty a měl akci dobře připravenou. Než jej policie zlikvidovala, začal střílet do lídí.

  • 06:22
     

    "Jsme ve válce s teroristy, kteří nám chtějí ublížit za každou cenu," řekl francouzský ministr vnitra Cazeneuve.

  • 06:24
    Důležité 

    Rodninná atmosféra na pobřežní promenádě jihofrancouzského městě Nice se podle svědků změnila v chaos ve chvíli, kdy do lidí začalo najíždět bílé nákladní auto, pod jehož koly umírali dospělí i děti.

  • 06:38
    Miloš Zeman 

    Prezident Miloš Zeman vyjádřil hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí nočního teroristického útoku ve francouzském městě Nice. Během návštěvy Mongolska se současně vyjádřil pro razantnější postup vůči teroristům.

  • 06:43
    Francie 

    Lidé v Nice zběsile prchali ve snaze zachránit si holý život. Destíky z nich byly zraněny a místní hotel se změnil v improvizovanou ošetřovnu, uvedla televize BBC.

  • 07:01
    Důležité 

    Lidé sledující ohňostroj k výročí Dne pádu Bastily zprvu nevěděli, zda jsou výkřiky a utíkající skupina lidí jen žertem, či jde o vážnou hrozbu. Na útěk se řada z nich dala až ve chvíli, kdy spatřili náklaďák. "Byla to rodinná událost, byla tam nemluvňata, děti a jen sledovat ty lidi, jak táhli své děti, když prchali ulicí, bylo neuvěřitelné," řekl BBC Kanaďan Ramiro Mora, jenž byl mezi těmi, kteří útok přečkali bez zranění.

  • 07:24
    Důležité 
  • 07:26
    Francie 

    Sanitky podle svědků nestíhaly odvážet zraněné do nemocnic, a tak se shromažďovali a byli ošetřováni v improvizovaných zařízeních podél promenády.

  • 07:42
    Důležité 

    Poslední bilance masakru v Nice, je nejméně 84 mrtvých a 18 lidí v kritickém stavu.

  • 07:51
    François Hollande 
  • 07:58
     
  • 08:06
     
  • 08:10
    Bohuslav Sobotka 

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřili lítost a soustrast rodinám obětí nočního teroristického útoku ve francouzském městě Nice. Zdůraznil odhodlání porazit "zvrácený fanatismus".

  • 08:12
    Důležité 
  • 08:33
     

    Francouzský socialistický poslanec Christophe Premat, který byl na oslavách v Nice se svou rodinou, BBC řekl, že se útoku vyhnul jen díky své ženě, která se při cestě domů chtěla zastavit v kavárně.

  • 08:34
    Důležité 

    Nastalému krveprolití byl očitým svědkem také novinář listu Nice-Matin Damien Allemand. Ten řekl, že byl na nábřeží a že se po skončeném ohňostroji spolu s ostatními chystal k odchodu, když zaslechl hluk a výkřiky.

    "O setinu vteřiny později se šílenou rychlostí přihnal obrovský bílý náklaďák, který měnil směr tak, aby pokosil co největší počet lidí," řekl Allemand. "Viděl jsem těla, jak podél cesty létala vzduchem jako kuželky. Slyšel jsem zvuky a křik, na které nikdy nezapomenu," dodal.

  • 08:36
    Francie 

    Facebook krátce po útoku aktivoval systém Safety Check, který má uživatelům nacházejícím se v Nice umožnit, aby informovali své přátele o tom, že jsou v bezpečí. Systém byl použit už dříve při teroristických útocích v Paříži či během přírodních katastrof.

    Pomocí facebooku jedna z uživatelek hledala ztracené batole. "Ztratilo se nám osmiměsíční dítě. Přátele v Nice, pokud jste ho viděli, pokud jste tam byli a pokud jste ho vzali, prosím, kontaktujte mě," napsala. Později zprávu aktualizovala, že se díky jisté ženě podařilo batole najít.

  • 08:37
    Důležité 

    Francouzské úřady povolaly do ulic Nice asi 500 policistů, aby dohlíželi na bezpečnost obyvatel a vypomohli s vyšetřováním. Na neurčito je uzavřena část pobřežní promenády, kde se útok odehrál, a také několik úseků přilehlých ulic.

  • 08:38
    Francie 

    V Nice měl v sobotu začít jazzový festival a na dnešek bylo plánováno vystoupení barbadoské zpěvačky Rihanny, obě události ale byly kvůli útokům zrušeny.

  • 08:46
    Česká republika 

    Útok podle předsedy ODS Petra Fialy ukázal, že další omezování svobod v rámci vyšší bezpečnosti nemá smysl. Fiala je přesvědčen o tom, že Francii "odporné teroristické útoky" nezlomí a neovládne ji strach.

  • 08:48
    Česká republika 

    Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) dal najevo šok, soustrast a lítost. "Evropa musí začít aktivně bojovat proti terorismu, zákaz nošení zbraní ji nezachrání," míní.

  • 08:50
     
  • 09:00
    Česká republika 

    "Odsuzuji tento hnusný teroristický čin. Nejde o střet kultur, ale o střet s barbarstvím. To nelze tolerovat," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

  • 09:04
    Česká republika 

    Šok vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a pozůstalým a v myšlenkách jsem s Francií," napsal na sociálních sítích šéf české diplomacie.

  • 09:06
    Česká republika 

    Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že ve čtvrtek večer s dalšími hosty slavili na francouzském velvyslanectví v Praze francouzský státní svátek připomínající pád Bastily. "Dnes cítíme hluboký smutek a hněv. Upřímnou soustrast, Francie. Jsme s Tebou," napsal.

  • 09:08
    Důležité 

    Čeští diplomaté zjišťují, zda mezi oběťmi či zraněnými nejsou i Češi. Zatím se neví, jak dlouho bude identifikace obětí trvat, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. České velvyslanectví je podle ní v kontaktu s francouzským ministerstvem zahraničí a snaží se získat informace, zda masakr nepostihl české občany.

  • 09:11
    Důležité 

    Útočníka z Nice, který byl identifikován jako jednatřicetiletý Francouz tuniského původu, vedla policie ve svých záznamech, tajné služby ho ale v hledáčku neměly. S odvoláním na policejní zdroje o tom informují francouzská média. Rovněž uvádějí, že vyšetřovatelé v nákladním voze, ve kterém útočník najížděl do chodců, nalezli atrapy střelných zbraní a nefunkční granáty. U sebe měl i nejméně jednu funkční pistoli, se kterou opakovaně střílel.

  • 09:18
    Důležité 

    Svědci masakru v Nice zveřejňují na internetu videa z tragické noci.

  • 09:41
    Francie 

    Některá videa, která svědci zveřejňují, ukazují, jak se lidé, z nichž jeden či dva tlačili kočárek, snaží z místa řádění útočníka utéct. Na dalších záběrech jsou zase po zemi rozesetá bezvládná a nepřirozeně prolomená těla, mnohá z nich v kalužích krve. "Pomozte mé matce, prosím!" křičel jeden z přeživších na videu popsaném agenturou AP, na kterém je na cestě patrné převrácené růžové dívčí kolo.

  • 09:41
    Důležité 
  • 09:43
    Důležité 
  • 09:50
    EU 

    Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že Evropa i svět stojí v této těžké chvíli po boku Francie. "Je to tragický paradox, že oběťmi útoku jsou lidé oslavující svobodu, rovnost a bratrství," prohlásil Tusk s odkazem na to, že k útoku došlo během oslavy výročí pádu Bastily.

  • 09:52
    Angela Merkelová 

    Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila solidaritu s Francií i úděs a obrovskou bolest nad atentátem. "Německo stojí po boku Francie v boji proti terorismu. Slova sotva stačí, abychom řekli, že jsme spolu s našimi francouzskými přáteli," řekla.

  • 09:58
    Důležité 

    Čínský premiér Li Kche-čchiang vyjádřil soustrast obětem a prohlásil, že jeho země bude bojovat proti jakékoli formě terorismu.

  • 10:05
    USA 

    Americký ministr zahraničí John Kerry, který byl ve čtvrtek na návštěvě Francie, označil útok za "děsivý" a prohlásil, že byl pyšný, že stál po boku francouzských politiků na oslavách dobytí Bastily.

  • 10:07
     

    Soustrast Francouzům dal najevo i nový britský ministr zahraničí Boris Johnson. "Jsem šokován a zarmoucen děsivými událostmi v Nice a hroznou ztrátou životů," napsal na twitteru.

  • 10:08
    Důležité 

    K odsouzení útoku a k vyjadřování soustrasti pozůstalým a všem Francouzům se přidali také španělský premiér Mariano Rajoy, šéf indické vlády Naréndra Módí, pákistánský ministerský předseda Naváz Šaríf a další státníci. "Doufám, že zranění se brzy zotaví. Indie sdílí bolest a stojí pevně po boku našich francouzských sester a bratří ve chvíli nezměrného smutku," řekl Módí. Šaríf zdůraznil, že pákistánská srdce a modlitby jsou s oběťmi útoku a jejich rodinami, a dodal, že Pákistán jako frontový stát ve válce proti terorismu obrovsky trpěl a zažil řadu tragédií. Vatikán v prohlášení ve jménu papeže Františka vyjádřil solidaritu s francouzským lidem a odsoudil "všechny projevy vražedného šílenství, nenávisti, terorismu a veškeré útoky proti míru".

  • 10:28
    Miloš Zeman 

    Teroristický útok v Nice podle prezidenta Miloše Zemana dokazuje, že západní demokracie se musí v tomto období znovu semknout a nekompromisně hájit hodnoty, na kterých byly vybudovány. Zeman to uvedl v kondolenčním telegramu svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandovi.

  • 10:45
    Česká republika 

    Teroristický útok ve francouzském Nice povede k dalšímu poklesu zájmu Čechů o dovolenou ve Francii. Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) do země letos v létě vyjede minimálně o 30 procent Čechů méně než loni, zejména však kvůli loňským útokům v Paříži.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/AP , Luca Bruno, Twitter, Youtube, Francois Mori, DPA/Andreas Gebert

Autor: ČTK





Čtěte dále

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti...

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Vizitka bývalého portugalského premiéra a současného generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který 30. dubna oslaví 75....

Depardieu viněný ze sexuálního násilí po výslechu dostal předvolání k soudu

Depardieu viněný ze sexuálního násilí po výslechu dostal předvolání k soudu

Francouzský herec Gérard Depardieu dostal předvolání k soudu poté, co byl téměř celý dnešní den vyslýchán na policii v...

Šest lidí dostalo tresty za požáry u Atén, v roce 2018 zabily přes sto osob

Šest lidí dostalo tresty za požáry u Atén, v roce 2018 zabily přes sto osob

Soud v Aténách dnes uznal vinnými šest lidí z nedbalosti kvůli lesnímu požáru, který si v červenci 2018 vyžádal 104 obětí a...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi