Pif, paf. Rakouští vojáci na Golanech berou do zaječích

Rakouští vojáci na Golanech. Jako doma.

Příslušníci rakouské armády začali opouštět nárazníkovou zónu mezi Izraelem a Sýrií. Alpská země má (měla) v tamní misi UNDOF největší národní kontingent modrých přileb. Stahují se Rakušané z Golan proto, že tam jde stále více do tuhého? Vláda ve Vídni má pro tento z mnoha stran kritizovaný krok zdánlivě logické vysvětlení. Ve skutečnosti ale před zahraničím vypadá spíše trapně a jako nespolehlivý partner.

Pro Rakousko je to dost nešťastný krok. Ve středu se domů začali z Golanských výšin vracet první desítky rakouských vojáků, kteří slouží(li) v misi spojených národů UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force).

Izrael se Golan zmocnil za šestidenní války.Rakušané jsou na Golanech už od roku 1974. Nyní hrozí, že o dobré jméno, jež si tam během dlouhých let vybudovali, jedním šmahem přijdou.

Sama OSN na stahování příslušníků bundesheeru dívá se směsicí nepochopení, zklamání a roztrpčení. Usiluje o to, aby Rakušané ještě nějaký čas zůstali.

Zkrátka, Vídeň je v těžké době nechala ve štychu. Akce ústup velmi zklamala i Izrael a Sýrii, tedy vládu prezidenta Bašára Asada.

Prvních 67 navrátilců z Golan uvítali na letišti ve Vídni kancléř Werner Faymann a ministr obrany Gerald Klug - oba socialisté (SPÖ). Před podzimními volbami do rakouského parlamentu dorazili zjevně sbírat politické body. Ostatně, to se zvenčí jeví jako hlavní důvod, proč Rakušané nárazníkovou zónu mezi židovským státem a rozklíženou říši prezidenta Asada opouštějí.

Image vídeňského kabinetu, koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP), by zřejmě notně utrpělo, kdyby šéf vlády a spol. měli národu vysvětlovat, proč se jejich krajané v zeleném vracejí z Blízkého východu v rakvích.

Slavnostní paráda k 35. výročí mise UNDOF.Na jistou obhajobu vlády je ovšem třeba zdůraznit, že po stažení Rakušanů z Golan volá unisono opozice, které účinně sekundují domácí bulvární média.

Některé sdělovací prostředky bušily do mise UNDOF s takovou vervou, že se izraelský ambasador ve Vídni odhodlal k nezvyklému kroku a na pokyn svého ministerstva zahraničí požádal vydavatele listu "Kronen Zeitung", aby nevyvolával náladu proti nasazení bundesheeru na Golanech.  

Opalovčka a lyžovačka, či nebezpečná mise?

Izrael kontroluje většinu Golanských výšin od šestidenní války v roce 1967, kdy toto území obsadil. Pozorovatelská mise OSN pro uvolňování napětí (UNDOF) existuje od roku 1974. A celou dobu sklízí chválu jako stabilizační prvek přesto, že je velmi  nepravděpodobné, že by na sebe Izrael a Sýrie zaútočily.

Rakouští příslušníci UNDOF u mapy.Rakušané jsou v misi od samého počátku, tvoří její páteř a nyní mají (měli) v pásmu mezi Izraelem a Sýrií asi 380 vojáků. To je zhruba třetina příslušníků UNDOF a nejvíce ze zemí, jež se jí účastní.

Dalšími jsou Filipínci (340) a Indové (190).

Aby bylo objektivnosti učiněno zadost, je třeba zmínit, že Rakušané drží na Golanech pozice i poté, co z nich doslova  uprchly modré přilby z Japonska, Kanady a Chorvatska. Záhřeb zatroubil k ústupu v době, kdy se média začala zveřejňovat  informace, že se Chorvaté účastní vyzbrojování syrské opozice.

Třebaže to nijak nesnižuje kvalitu rakouských vojáků, mezi ostatními misemi OSN ve světě byla UNDOF považována v žargonu "peacekeeperů" za "prázdninovou".

Malé nebezpečí, málo stresu, hezká příroda s možností výšlapů třeba na horu Hermon (2812 metrů). Rakušané zde v zimě na bílých svazích mohli služebně i ve volném čase skvěle využít své zkušenosti z Alp. Velmi oblíbené byly naučné výlety za přebohatou historií Sýrie.

Rakušané na Golanech. Na misi UNDOF lyže a běžky sebou. A pak slušný žold, díky němuž se bankovnímu kontu doma hezky nafukovalo bříško. To se ale od začátku války začalo měnit.

Vojáci UNDOF se stále častěji stávali cílem palby, cílené i náhodné, z málo přehledného syrského bojiště. Několik modrých přileb a jejich spolupracovníků unesli rebelové. T

aké rakouští vojáci museli v poslední době většinu času ve službě trávit zalezlí krytech - a dělat si tam poznámky.

Loni v listopadu se dostal do těžké palby konvoj, který přepravoval 139 rakouských vojáků na letiště v Damašku. Past na modré přilby políčili téměř s jistotou, kteří chtěli zřejmě  ukázat, že Asadova armáda ztrácí kontrolu nad důležitými trasami v zemi. Čtyři modré přilby utrpěly zranění.

Nelze ale jasně konstatovat, že nebezpečí pro rakouské vojáky se v uplynulých týdnech výrazně zvýšilo, což je jeden z argumentů, jimiž vláda ve Vídni odůvodňuje stahování Rakušanů z Golan.

Generální tajemník OSN Waldheim na Golanech roku 1975.Nebezpečí v nárazníkové zóně zůstává nejspíše konstantní. Svým způsobem to připouští i rakouské ministerstvo obrany, jež si neví rady s přesnou definicí nebezpečných situací.    

Nebezpečné, nenebezpečné, nebezpečné...

Došlo tak i k nechtěně komické situaci, kdy na konci května nový šéf generálního štábu rakouského vojska Othmar Commenda v rozhovoru s listem Die Presse prohlásil, že jeho vojáci jsou stejně a možná méně ohroženi než před půl rokem. A dále: "Na Golanech jsme proto, že je to nebezpečné."

Rakušané podle něj z Golan neutečou. Potlesk... Týden poté ale udělal obrat o 180 stupňů, když v rámci měnící se vládní strategie svůj výrok "trochu" popravil: "Už brzy na Golanech nebudeme, protože je to nebezpečné."

Vláda ve Vídni mezitím shrnula své argumenty pro stažení z UNDOF do zdánlivě úhledného argumentačního balíčku.

Kancléř Faymann a ministr obrany Klug vítají navrátilce z Golan.K už zmíněným důvodům patří i rozhodnutí Evropské unie, že brzy vyprší platnost jejího embarga na dodávání zbraní do Sýrie, za nímž stojí hlavně národní zájmy Francie a Británie.

Prý by to kompromitovalo neutralitu rakouských mírotvorců na Golanech. 

Podle Vídně navíc OSN už déle ignoruje volání po lepším technickém a zbrojním vybavení UNDOF. Zkrátka, po zlepšení ochrany pozorovatelů na Golanech.

Všechny zmiňované argumenty ale nepůsobí právě přesvědčivě. V rozhovoru pro agenturu APA rakouský politolog Thomas Schmidinger uvedl, že primární důvod pro stažení 380 vojáků bundesheeru je "vnitropolitický".

Je to podle něj "trapné" a ohrožuje to pověst Rakouska v mezinárodní politice. S těmito slovy lze jen souhlasit. A snad ještě dodat, že krok rakouských politiků je signálem OSN i světu, že Rakušané nejsou právě spolehlivým partnerem. Jakmile jim začne téct do bot, sbalí kufry a zdekují se.

Útěk? Desítky příslušníků UNDOF zpět v rakouské vlasti. Na Rakušana se v tomto případě hodí jedno staré mudro, že s takovým člověkem nelze jít krást koně.  

Rusové, Fidžané, nebo konec?

Na obranu vídeňské vlády je ovšem třeba ještě jednou připomenout už zmíněný fakt, na který se v její kritice zvenčí zapomíná. Boj rakouské diplomacie větší ochranu příslušníků UNDOF vyznívá do prázdna.

Varianta možného stažení Rakušanů z Golan už ležela v šuplíku. A politikům přišlo vhod vytáhnout ji právě teď.

Kdo nahradí Rakušany? Nabídli se Rusové, ale od Kremlu to musela být úmyslná malá drzost, pokusný balónek. Bylo by sotva možné, aby vakuum v UNDOF vyplnili vojáci země, která je (zatím) spojencem Asada a v Radě bezpečnosti OSN ho chrání před kladivem sankcí a jinými nepříjemnostmi.

Izraelští vojáci při výcviku na Golanech.Možná se OSN podaří nahradit Rakušany Fidžany. S tichomořským státem se na toto téma jedná. Má to ale menší vadu na kráse. O Fidži lze bez velkého přehánění říci, že je to diktatura, byť exotická.  

Pokud rakouské jódlování na Golanech opravdu utichne, bude to znamenat faktické ohrožení samotné existence mise UNDOF. Odchod svých modrých přileb totiž doporučil i šéf filipínské diplomacie.

Pokud jde o pochroumané image, Rakušané budou mít nejspíše trochu štěstí. Kolem Sýrie se toho děje tolik, že širší světová veřejnost svým způsobem ostudný odchod rakouských vojáků ani nezaznamená. A kde jsou vůbec Golany? Tam je nějaká mise...?    

 

Foto: ČTK , osn, archiv rakouské armády , IDF

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi