Obama podá ruku muslimům. Poté zamíří do Evropy

Sázka na Obamu. Palestinec s hrnečkem s obrázkem prezidenta USA.Další náročná cesta šéfa Bílého domu. Americký prezident míří do Saúdské Arábie, odkud přeletí do Egypta a poté bude pokračovat na starý kontinent - do Německa a Francie. Z Káhiry chce oslovit muslimský svět v klíčovém projevu.

Obamova návštěva v Egyptě potrvá jen několik hodin. Provázejí ji však bezpečnostní opatření, jaká prý země dosud nepamatuje.

Kolona pojede prázdnými ulicemi, které jsou za normálního stavu konstantně zacpané automobily. "Všechny silnice, po nichž prezidentská kolona pojede, už byly překontrolovány. Americké bezpečnostní služby jsou už v Egyptě a cesta byla zabezpečena. Policie bude rozmístěna na střechách, v domech, všude," řekl nejmenovaný policejní zdroj domácím médiím.

Podle programu se má Obama nejdříve sejít s egyptským prezidentem Husním Mubarakem v prezidentském paláci na severu Káhiry.

Místo, kde Obama promluví, zřejmě ještě není jisté nebo je udržováno v tajnosti. Ačkoli se dříve hovořilo o tom, že to bude na univerzitě Al-Azhar, kde je také mešita, řada médií uvedla, že místem Obamova zásadního projevu by mohla být Káhirská univerzita v Gíze.

Obama versus Netanjahu, je to "hra na kuře"

Chce-li Obama zlepšit vztahy muslimských zemí k USA, musí podle analytiků přesvědčit o skutečné změně politiky Washingtonu. Egyptská diplomacie dává najevo, že je nezbytné, aby Obama dal přednost palestinskému problému před Íránem, což jsou dvě hlavní blízkovýchodní témata.

Káhiřané se připravují na Obamovu návštěvu. Moc si ho ale neužijí."To, čeho jsme svědky ze strany Obamovy vlády, je nezvykle tvrdá politika vůči (židovským) osadám bez odpovídající podrobné strategie, která by ji ospravedlnila. Vypadá to jako zásadní střet s Izraelci," říká Aaron David Miller, veterán arabsko-izraelských mírových rozhovorů během několika amerických vlád a nyní expert Střediska Woodrowa Wilsona ve Washingtonu.

"V zásadě dali Izraeli ultimátum. Je to 'hra na kuře', hra mezi Obamou a Netanjahuem," dodal s narážkou na riskantní "hru", při níž se dva automobily rozjedou proti sobě, a kdo první uhne, je "kuře".

Obama v Evropě. Od druhé světové války do budoucnosti

Při své druhé misi v Evropě od nástupu do Bílého domu chce Obama dokázat, že jím prosazovaná zahraniční politika budovaná na konsensu může přinést ovoce tam, kde jeho předchůdce George Bush neuspěl s přesvědčením, že Amerika to zvládne sama.

Obama a Merkelová se oťukávají v Berlíně.S návštěvou Francie a Německa jsou spojeny obrazy druhé světové války. Obama se zastaví v někdejším koncentračním táboře Buchenwald a v Normandii, kde se zúčastní vzpomínkové akce k 65. výročí Dne D, kdy se spojenci vylodili v Evropě.

K oběma místům má Obama osobní vztah. Jeho prastrýc pomáhal osvobozovat jeden z vedlejších lágrů v Buchenwaldu a jeho dědeček, který pomáhal s jeho výchovou, vstoupil do Francie přes Normandii jako voják armády generála George Pattona.

Nejvyšší americký představitel se odděleně sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Pečeme s Obamou. Suvenýry v pekařství ve Výmaru.S oběma bude nepochybně hovořit o globální ekonomické krizi, o íránském jaderném programu, o afghánském konfliktu a o vztazích Západu s Ruskem. Analytici tvrdí, že i když jsou návštěvy Francie a Německa víceméně symbolického rázu, Obama musí začít ukazovat, že jeho zahraniční politika založená na konzultacích může přinést jednotnější přístup ke společným problémům, jimž spojenci na obou stranách Atlantiku čelí.

Rocková hvězda z Bílého domu v dubnu v EU neuspěla?

Když se Obama loni ucházel o prezidentský úřad, tvrdil, že Bushova diplomacie přátele Ameriky v zahraničí odcizila, a slíbil, že zajistí mezinárodní podporu pro americké iniciativy tím, že bude spojencům spíš naslouchat, než aby jim diktoval, co mají dělat. Výsledky ovšem zatím přesvědčivé moc nejsou.

Obamův dědeček jako voják za 2. světové války.Když byl Obama letos v dubu v Evropě, hovořil o své cestě jako o vítězství. Bylo to však hlavně proto, že dopředu veškerá očekávání omezil na takovou úroveň, aby nemusel na Evropany tlačit, aby mu dali více, než oni sami mu byli ochotni dát.

Někteří experti Obamův optimismus nesdílejí.

"Myslím, že se na to musíte dívat dvojím prizmatem. Byl populární? Vítali ho lidé v Evropě? Zcela určitě! Ten chlapík byl jako rocková hvězda," soudí Sally McNamarová z konzervativní nadace Heritage Foundation. "V politickém slova smyslu to ale byla absolutní katastrofa. Nedostal nic, co chtěl. Když upřímně žádal dodatečné stimuly, když upřímně požadoval dodatečné jednotky do Afghánistánu, naprosto neuspěl, masivně neuspěl," dodává McNamarová.

George Friedman, výkonný šéf strategické zpravodajské firmy Stratfor, je přesvědčen, že "v zásadě to pro Obamu byla velmi špatná návštěva, vsadil na to největší pozlátko, co mohl, a to zřejmě proto, že se nechtěl vrátit domů v přesně stejném postavení, v jakém byl vůči Evropě jeho předchůdce Bush". To však podle jeho slov jen navyšuje tlak, aby tentokrát návštěva ukázala znaky pokroku.

Obama své vztahy s Berlínem a Paříží teprve buduje

Friedman se domnívá, že Obama by měl zřejmě také položit důraz na formulování koordinovaného postupu Západu vůči Rusku, až se v červenci sejde s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Německu vzhledem k jeho blízkým vazbám k Rusku a vzhledem k jeho energetické závislosti na Moskvě dělá starosti ruské znepokojení ohledně eventuálního rozšíření NATO o Ukrajinu a Gruzii nebo kvůli zamýšleném obrannému štítu v Polsku a České republice.

"A to jsou všechno iniciativy, s nimiž přišli Američané," zdůrazňuje Friedman.

Americký hřbitov v Colleville-sur-Mer.Podle jeho slov by Obama především nechtěl vidět, jak Rusové tlačí Evropany a Američany dál od sebe. "Velmi rád by jel do Moskvy s určitým konsensem o tom, jaké je vlastně západní stanovisko, jaké je stanovisko NATO," dodává Friedman.

Jiní experti se ovšem domnívají, že Obama své vztahy se Sarkozym a Merkelovou stále teprve buduje a že bude trvat ještě měsíce, než bude Washington vědět, zda jeho úsilí přinese lepší koordinaci politiky v takových oblastech, jako jsou například íránský jaderný program anebo konflikt kolem Afghánistánu a Pákistánu.

Foto: ČTK/AP a Reuters

Autor: ČTK , - red -, Reuters





Čtěte dále

Rusko nemá dost vojáků pro průlom u Charkova, řekl vrchní velitel NATO v Evropě

Rusko nemá dost vojáků pro průlom u Charkova, řekl vrchní velitel NATO v Evropě

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti Charkova na severovýchodě Ukrajiny....

Čaputová a Pellegrini vyzvali k opuštění bludného kruhu nenávisti

Čaputová a Pellegrini vyzvali k opuštění bludného kruhu nenávisti

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a její nástupce ve funkci Peter Pellegrini dnes společně důrazně odsoudili středeční...

Zdravotní stav postřeleného premiéra Fica je stabilizovaný, ale vážný, uvedl ministr obrany Kaliňák

Zdravotní stav postřeleného premiéra Fica je stabilizovaný, ale vážný, uvedl ministr obrany Kaliňák

Zdravotní stav postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale vážný, řekli dnes novinářům ministr obrany...

Fico je po operaci a mimo ohrožení života, uvedl ministr Taraba

Fico je po operaci a mimo ohrožení života, uvedl ministr Taraba

Slovenský premiér Robert Fico, který byl postřelen po výjezdním jednání vlády v Handlové, je po operaci. Stanici BBC to řekl dnes...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi