Nizozemci přestávají věřit, že boeing sestřelili separatisté

Na místě tragédie MH17.

Když se v půli července zřítil v Doněcké oblasti malajsijský Boeing 777, na jehož palubě zahynulo 298 lidí, začalo se hned obecně uvádět, že ho sestřelili tamní separatisté. V Nizozemí, z něhož pochází 196 obětí, se začala okamžitě vůči proruským domobrancům, potažmo Rusku šířit až nenávist. Nabyla takových rozměrů, že jedna z Putinových dcer, jež v Nizozemí bydlela, musela ze země fakticky utéci.

Postupně se ovšem začal pohled Nizozemců na masakr měnit. Jak na to, kdo může být jeho viníkem, tak na dění v oblasti, kam trosky zničeného letadla dopadly. Předchozí zpravodajství o tragédií nizozemská média zčásti korigují a na jejich diskusních fórech už převážily názory (pokud se dotyční vyjadřují k viníkovi), že stroj malajsijských aerolinií nejspíše nesestřelili separatisté. Že viníka je nutné hledat jinde, možná v Kyjevě.

Rakve s mrtvými nastupují cestu z Ukrajiny do Nizozemska.

Nizozemská média minulý týden mimo jiné uvedla, že s mrtvými se na jihovýchodě Ukrajiny zacházelo lépe, než se zprvu myslelo a jak to téměř hororovým způsobem líčily i nizozemské sdělovací prostředky.

Experti nizozemského forenzního týmu (LTFO), který těla a jejich zbytky už několik týdnů identifikuje, prohlašují, že s mrtvými se na území ovládaném povstalci zacházelo s větším respektem a ohleduplněji, než uváděly předchozí informace.

Dle šéfa LTFO (Landelikt Team Forensische Opspooring) Arie de Bruijna se s nalezenými těly zacházelo vzhledem k okolnostem dobře. K jejich konzervaci byl například použit formalín. "Vypadá to, že se věci účastnil profesionál," řekl de Bruijn.

Až zuřivost nizozemských médií vůči (pro)ruským vrahům.Jeho tým v Hilversumu dosud identifikoval 173 těl (stav k 30. srpnu 2014), z nichž 72 se vrátilo blízkým. Forenzici jsou už v poslední fázi své práce. V první fázi se identita zjišťuje pomocí otisků prstů, ve druhé na základě existujících údajů o čelisti a ve třetí přichází na řadu DNA.

Tým, který pracuje na místě dopadu trosek boeingu, potřebuje dle svého vedoucího, policejního komisaře Joopa de Scheppera, ještě nejméně dva až tři týdny, aby našel zbylá těla, jejich části a osobní věci obětí katastrofy.

Většinu území, kde by mohli ještě něco objevit, nezávislí vyšetřovatelé dosud neprošli.        

Vláda v Haagu mezitím přiznala i další věc. Na místě tragédie totiž začalo po pádu boeingu pracovat asi 800 ukrajinských dobrovolníků, kteří hledali těla, trosky a důkazy příčin katastrofy. Sami separatisté našli černé skříňky, jež předali malajsijským vyšetřovatelům. Podle Haagu byla práce zmíněných dobrovolníků cílevědomější a profesionálnější, než se myslelo.

Stručně řečeno, situace v místě katastrofy byla jiná, než se zprvu uvádělo, než to líčily nizozemská vláda a nizozemská média. Mezery v informovanosti haagské vlády se vysvětlují i tím, že komunikovala prakticky jen s Kyjevem, který, jak známo, ze sestřelení boeingu obratem obvinil separatisty a dění na místě katastrofy v jejich režii líčil hrůznými barvami.

Na vládu příslušného regionu v Doněcku se nizozemské úřady obrátily přímo až 5. srpna, téměř tři týdny po katastrofě.

Členové nizozemského týmu, kteří pátrají v místě dopadu trosek letadla, také poděkovali místnímu obyvatelstvu za podporu a pomoc. Už spíše zapomenuty jsou články v médiích, které psaly o okrádání mrtvých, třebaže k němu v nějaké míře zřejmě došlo.

Nizozemsko truchlí. Kolony s rakvemi směřují z letiště do laboratoří v Hilversumu.To je ovšem při podobných událostech obvyklé. Navíc v místě, kde zuří válka, kde každý den umírají nevinní lidé a kde tudíž neštěstí cizích ustupuje více do pozadí.   

Nizozemská média stále píší, že existují silné signály, že boeing sestřelili proruští domobranci, ale už to netvrdí tak kategoricky a připouštějí, že se nad katastrofou vznáší řada otazníků.

K ještě většímu posunu v názorech na viníka(y) katastrofy došlo však v minulých týdnech na diskusních fórech nizozemských médií a na sociálních sítích. Autor těchto řádků pročetl v uplynulých třech dnech bezmála tisíc diskusních příspěvků čtenářů ve dvou významných nizozemských periodikách (magazín Elsevier, deník De Telegraaf), dále napříč tištěnými médii a dospěl k následujícím poznatkům.

Předem je ještě vhodné konstatovat, že čtenářské diskuse v Nizozemí bývají nepoměrně kultivovanější a věcnější, než je tomu třeba v Česku. To nejméně dvojnásobně platí v případě, kdy se lidé vyjadřují k tragédii, jež má až národní charakter, ke katastrofě letu MH17.

Pokud se diskutující vyjadřují k možnému viníkovi sestřelení boeingu, většina začíná pochybovat o tom, že jde o dílo separatistů. Jeví se jim - podobně jako diskutérům v jiných zemích - mimo jiné velmi podezřelou rychlost, s níž se vina začala házet na domobrance, a současně se jim nelíbí, že Kyjev ani Západ toto obvinění stále nepodložil relevantními důkazy.

Podílely se na zničení boeingu ukrajinské letouny?To budí podezření, že Západ utajuje fakta, která jsou pro něj nepohodlná. Mnozí diskutéři argumentují otázkou: "Cui bono?" V čí prospěch? A odpovídají si, že hlavní prospěch ze zničení boeingu má Kyjev, který tak může ještě více burcovat USA a EU k tažení proti Rusku a přijímání dalších sankcí vůči němu.

Část holandských diskutérů vyslovuje pochybnosti, že pravda o tragédii vyjde v nejbližší době najevo. Kyjev a Západ se podle nich budou snažit věc zahrát nějakým způsobem do autu nebo výsledky vyšetřování budou zmanipulované.

Objevují se názory, že Západ půjde přes mrtvoly, protože chce Ukrajinu vyrvat Rusům za každou cenu. Řada diskutujících také ostře kritizuje politiky a média za jejich výroky, postoje a informování o katastrofě. Pod nejtěžší palbou je nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans, jenž je označován za lháře i manipulátora.

Neprofesionální média

Nitka suchá nezůstává ani na veřejnoprávních (hlavně televize NOS) a dalších médiích. Opět se hovoří o až cílené manipulaci včetně účelového sestříhávání "nepohodlných" záběrů v televizi a podobně. Divákům utkvěl v hlavě například záběr na "zlého" separatistu, který se hrabal ve věcech mrtvých a držel v ruce plyšáka.

Protiletadlový systém Buk, zatím hlavní podezřelý.Televize NOS ho prý ukázala jen na moment a ustřihla ve chvíli, kdy se v jeho očích objevily slzy a pokřižoval se. Pakliže se někdo hrabal v zavazadlech mrtvých, tak to byli hlavně novináři, napsal jeden diskutér.

Některými pochybnostmi a otazníky kolem MH17 se minulý týden opět zabývala dolní komora nizozemského parlamentu. Velmi zajímavé jsou odpovědi šéfa diplomacie Timmermanse na dotazy sociálnědemokratické poslankyně (PvdA) Angelieny Eijsinkové, jež se ptala i na věci, jež trápí mnoho Nizozemců. Vždyť, jak už zmíněno, žádnou zemi neuvrhla tragédie malajsijského stroje do smutku tak, jako Holandsko.

Jde mimo jiné o informaci, jež vzbudila ve světě slušný rozruch. Podle ní země vyšetřující katastrofu (Nizozemí, Belgie, Austrálie a Ukrajina) se údajně dohodly na tom, že každá z nich může zablokovat zveřejnění výsledků vyšetřování.

Příslušnou dohodu, takzvaný "Non-disclosure Agreement", prý podepsaly 8. srpna.

Ministr Timmermans jako asi první oficiální činitel v odpovědi poslankyni uvedl, že takové utajení není možné. Poměrně zevrubně vysvětluje proč. Něco takového podle něj nelze už kvůli mezinárodním dohodám a pravidlům vyšetřování leteckých nehod. Nizozemí, jež vyšetřování vede, musí jeho výsledky zaslat navíc na několik míst, k nimž patří i výrobce havarovaného letadla.

Separatisté na místě katastrofy s troskami boeingu.Ministr však neuspokojil Eijsinkovou s další odpovědí, z níž se chtěla dozvědět, zda ukrajinské autority zabavily záznam rozhovoru mezi posádkou Boeingu 777 a řídicí věží v Kyjevě a jestli tento záznam mají vyšetřovatelé k dispozici.

Vzhledem k neukončenému vyšetřování (...) tento dotaz zodpovědět nelze, dozvěděla se poslankyně.

V září by Nizozemci a jejich partneři měli publikovat výsledky zkoumání černých skříněk boeingu. V uplynulých týdnech však několikrát zaznělo, že to bude hlavně technická zpráva a že na viníka v ní nikdo prstem neukáže. Nezbývá, než si na dokument počkat.  

Foto: Shutterstock , ČTK/AP , ruské min. obrany, screenshot Telegraaf

Autor: - pp -





Čtěte dále

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení...

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Američané Art Hunt, Dave Richey a Wayne Pierce vyráběli a prodávali lyže, jejich obchod ale notně poznamenal nedostatek sněhu ve...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi