Německo: Máme zavést zvláštní evidenci násilí na muslimech?

Vyděšený muslim v Německu (ilustrační foto).

V Německu roste (podobně jako jinde) strach z islámu, ale současně mají muslimové ve Spolkové republice obavy ze zbytku společnosti. Nenávist vůči islámu je realitou. Aby se s ní dalo lépe bojovat, ozývá se už řadu let z různých stran volání po tom, aby násilí vůči vyznavačům mohamedánské víry evidovaly úřady samostatně. K tomu nyní vyzval vládu v Severním Porýní-Westfálsku tamní zemský parlament.

Poslanci vzkázali kabinetu v Düsseldorfu, aby se trestné činy, které jsou namířeny proti muslimům, vykazovaly v policejních statistikách odděleně. Dosud se evidují jako zločiny z nenávisti vůči cizincům. Například antisemitismus a homofobie už vlastní kategorie mají.

Bez komentáře.K výzvě v düsseldorfském parlamentu se připojily všechny frakce vyjma křesťanských demokratů (CDU).

Iniciativa je zčásti reakcí na sérii vražd drobných podnikatelů s migrantským pozadím v Německu v letech 2000 až 2006, jejichž obětí se stalo osm mužů původem z Turecka a jeden etnický Řek.

Z vražd jsou podezřelí dva neonacisté z organizace Nacionálněsocialistické podzemí (NSU), v Německu se zkráceně hovoří o vraždách NSU (NSU-Morde). Usmrtili i jednu policistku.

Oba podezřelí spáchali sebevraždu. Je zajímavé, že až na jednu vraždu použili při střelbě na oběti pistoli CZ 83 ráže 7,65 Browning vyrobenou v Československu.

I vyšetřovací výbor Spolkového sněmu v Berlíně (Bundestag), který se mordy zabýval, doporučil přepracovat kriminalistické statistiky. Systém definování PMK (politicky motivovaná kriminalita) vykazuje podle výboru velké slabiny.

Muslimové se modlí v mešitě v Duisburgu.Poslanci düsseldorfského sněmu argumentují společenskou hodnotou nové kategorie. V jejich apelu stojí, že pokud nebudou zločiny proti muslimům uznávány za politicky motivované, bude se to pociťovat jako znamení chybějící solidarity a nedostatečný souhlas s různorodostí společnosti.

Pokud by věc nechtěla změnit Konference ministrů vnitra (IMK; pravidelné shromáždění zemských šéfů vnitra a městských senátorů vnitra), vyzývají poslanci v Düsseldorfu svou vládu, aby zjistila, zda může zavést statistiky vlastní.

Pro IMK to však už téma je. Na podzim 2011 a na jaře 2012 ale Konference ministrů vnitra odmítla změnit existující praxi a zavést novou definici týkající se muslimů. Jak ale uvedl list Der Tagespiegel, ministři věc neodložili a možnými změnami definovacího systému se zabývá zvláštní pracovní skupina. Nyní se čeká na její doporučení. Protože jde o jednotná kritéria na spolkové úrovni, je prý smysluplné, aby jednotlivé země nečinily rozhodnutí samy.

Budoucnost Evropské unie?Muslimská sdružení v Německu však spatřují ve výzvě parlamentu v Düsseldorfu zásadní odklon od staré logiky, podle níž jsou zločiny proti muslimům považovány za násilí proti "cizincům".

Vítáme, že se o tomto vyčleňování konečně jedná, prohlásil Mustafa Yeneroglu, generální tajemník Milli Görüş, což je jedno z největších islámských sdružení působící v několika evropských zemích - hlavně v Německu a Nizozemí. Jde o orgán vystěhovalých Turků.

Také Aiman Mazyek z Ústřední rady muslimů hovoří o důležitém signálu, na který už dávno nazrál čas. Oddělené registrování antimuslimských deliktů je podle něj nezbytné k optimalizaci trestního stíhání.

Nejen sami muslimové, ale i někteří odborníci, sdružení obětí či občanské iniciativy upozorňují už roky na měnící se pojem bezpečnosti. Neexistují jen násilničtí islamisté, ale ohrožení čelí i samotní muslimové. Tomuto problému věnovala Německá islámská konference (DIK; dialog mezi německým státem a v něm žijícími muslimy) už v prosinci 2012 zvláštní odborné jednání.

Vábení oveček. Salafisté rozdávají zdarma korány v Berlíně.Vedle útoků na mešity a hroby si muslimové stěžují na každodenní diskriminaci třeba na pracovišti, jíž jsou často vystaveny třeba ženy v šátcích. Paleta útoků proti muslimům sahá od slovních útoků přes fyzické násilí až k vraždě.

V odborných kruzích se považuje za fakt, že nepřátelství vůči muslimům je také mostem, který spojuje pravicové extremisty s průměrem společnosti.

Odmítavý vztah k vyznavačům islámské víry je už v Německu stabilní a poměrně široce rozšířený. Podle výzkumníků z Bielefeldské univerzity zastává 24 až 30 procent Němců už více než deset let názor, že přistěhovalectví muslimů by se mělo omezit.

S širokým nesouhlasem až odporem se setkal výrok spolkového prezidenta Christiana Wulffa (ve funkci 2010 až 2012), že "islám patří k Německu". Současná hlava státu Joachim Gauck to formuloval obezřetněji, když prohlásil: "Muslimové patří k Německu."

Ani s tím se však část Němců nechce smířit. Od teroru v USA 11. září 2001 se ve Spolkové republice zdvojnásobily útoky na muslimská zařízení. Vyšetřena jich byla jen šestina, pachateli byli většinou neonacisté.

Thillo Sarrazin se svým bestsellerem o marnosti multikulti.Muslimové si občas stěžují, že se teror vůči nim bagatelizuje.

Podle strany Levice (Die Linke) je počet trestných činů motivovaných nenávistí vůči muslimům výrazně vyšší, než se obvykle uvádí. Mimo jiné právě proto, že pro ně není speciální kategorie.

V této oblasti je prý "číselný salát", což současně znamená reálné nebezpečí, že růst počtu útoků proti muslimům uniká zčásti pozornosti. Vyjádření k růstu násilí proti muslimským objektům však loni spolkový ministr vnitra Hans-Peter Friedrich (CSU) odmítl.

Jak dokládá řada studií, až 80 procent Němců spojuje islám s fanatismem.

Nejpozději od doby, kdy politik a finančník Thilo Sarrazin vydal roku 2010 svou knihu Německo se samo likviduje (Deutschland schafft sich ab), která se stala ve svém žánru nejprodávanější knihou desetiletí, zakotvily protiislámské a rasistické výroky ve středu německé společnosti.

Současně lze ale konstatovat, že ti, kdo muslimy nesnášejí či nenávidí, se vůči nim zpravidla neprojevují nijak násilně. Antiislamismus nepřekračuje práh jejich hlavy. Zbytek obstará někdo jiný.

"Od roku 1990 máme v Německu zvláštní fenomén extrémní, násilnické neonacistické scenérie. Těm se to přenechá. Je to prekérní dělba práce zprava," vysvětluje německý politolog Hajo Funke.

Výstava karikatur o muslimech v Německu (Berlín).

Foto: Shutterstock , ČTK/AP

Autor: - pp -





Čtěte dále

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi