Německé fušerství. Obelhávání občanů při velkých stavbách

Předražené sny o novém berlínském letišti.

Skandál za skandálem. Němci jako příklad solidnosti, transparentnosti či neúplatnosti? Bejvávalo, možná. V žádném případě to dnes neplatí o velkých stavebních projektech, které se z převážné části platí z peněz daňových poplatníků. Megaostudou, která je označována za největší stavební katastrofu v dějinách Německé spolkové republiky, je nové letiště v Berlíně. Další projekty mu ale svou průšvihovostí šlapou na paty.

Šílenství při velkých projektech má svou metodu, zdůrazňují někteří němečtí komentátoři. Když jsou hlavními hráči politici, je třeba počítat s fušerstvím na stavbě, zdrženími a explozí nákladů.

Já nic, já muzikant. Starosta Berlína Klaus Wowereit.Na začátku obvykle vypadá vše báječně. Krásné velké modely, hezky vyzdobené, s plastovými lidičkami. Letiště či nádraží vypadají v tomto provedení skvěle. Náklady se zdají únosné a politici nadšeně  švitoří.

Hlavně o přínosu pro občany-voliče, jejž bude ten který projekt mít.

A dále? Zpravidla se rozjíždí obvyklý scénář. Nové nároky, nové požadavky, nová přání. Dostavba zmíněného nádraží nebo letiště se stále odsouvá na pozdější termín. A náklady stoupají a stoupají. Na dvojnásobek, čtyřnásobek, x-násobek.

Lidé jsou naštvaní, politici kličkují a vysvětlují. Obvykle nepříliš důvěryhodně. A (ne)obratně se snaží zbavit odpovědnosti za něco, co ještě před nedávnem oslavovali a dávali si do štítu. Toho jsou už nějaký pátek Německo a svět svědkem v kauze nového Letiště Berlín Brandenburg (BER). Jde o vpravdě ukázkový příklad.

Berlínské letiště - jedna velká katastrofa

Nový vzdušný přístav se plánoval už od sjednocení Německa roku 1990. O šest let později se Berlín a Braniborsko dohodli na lokalitě. Soud však povolil stavbu až roku 2006.  Původně mělo být letiště otevřeno roku 2011. Rok předtím bylo ale jeho dokončení posunuto na rok 2012. Nyní se hovoří o letech 2014 nebo 2015.

Náklady na stavbu mezitím vyrostly na 4,3 miliardy eur, bez záruky.

Grafika nového berlínského letiště.

Před zahájením stavby se hovořilo zhruba o polovině. Zodpovědní politici, především starosta Berlína Klaus Wowereit (SPD) a braniborský premiér Matthias Platzeck, si myjí ruce.

Jediné, co dosud na novém letišti opravdu funguje, je vězení pro deportované. Kvalita části vybudovaného areálu je tak bídná, že se objevují názory, že by se to mělo nejlépe zbourat a postavit znovu.

Další ránu dostalo letiště tento týden, když vrchní správní soud pro Berlín a Braniborsko zakázal "Wannsee Route", tedy leteckou trasu vedoucí nad jezerem Wannsee. Občané v jeho okolí jásají. Soud se tak ovšem nerozhodl kvůli hluku, ale kvůli výzkumnému jadernému reaktoru Helmholtzova centra, které se v této oblasti nachází. Při vybírání vzdušné trasy nebyla podle soudu vyhodnocena rizika možné nehody nebo teroristického útoku.

Bitva o nádraží. Ano, ne, ano...

Roku 2004 ve Stuttgartu představili projekt nového, víceúrovňového  železničního uzlu. Nádraží označované "Stuttgart 21" je vpravdě nádherné, architektonicky a technicky dokonale zpracované.

Tehdy, před devíti lety, se mluvilo o nákladech 2,5 milionu eur. Suma se však jako obvykle zvyšovala a v roce 2009 se stát, spolková země Bádensko-Württembersko a město dohodly na částce 4,5 miliard. Na konci loňského roku ale bylo jasné, že je třeba počítat s 5,6 miliardy eur.

Dočká se v dohledné době Berlín letiště BER?

O chtěné nechtěné nádraží se mezi demonstranty a policií sváděly až krvavé bitvy. Nakonec dalo projektu formálně zelenou referendum.  Hotový by měl být do roku 2021. Avšak jako obvykle - snad.

Také staré hanzovní město Hamburk má také svůj miliardový stavební hrob. Je jím Labská filharmonie (Elbphilharmonie). Zpočátku, roku 2005, se mluvilo o projektu superlativů za téměř hubičku: 77 milionů eur. O pouhé dva roky později to už však bylo 241 milionů. Mezitím se práce na rok zastavily, právě kvůli dohadům o náklady.

Jak nyní čerstvě informovala německá média, cena Labské filharmonie se vyšplhá na nejméně 600 milionů eur.

Desítky průšvihových projektů a zámky bez feudálů

Vyjmenovávat projekty, které jako by svou realizací z oka vypadly výše zmiňovaným, by zabralo mnoho stran textu.

Nádraží Stuttgart 21 v představách projektantů.Jako další příklady snad zmiňme alespoň Severojižní městskou dráhu v Kolíně nad Rýnem (Nord-Süd Stadtbahn Köln) a lipský tunel Leipziger City-Tunnel.

První stavba stála mimo jiné životy dvou lidí a způsobila zřícení budovy Kolínského státního archivu. Kdo to zavinil? Stále nejasné. Jasno je nicméně v otázce nákladů. Podle nejnovějších propočtů mají být 1,04 miliardy eur. Na počátku se udávalo 600 milionů eur.

A stavba půldruhého kilometru dlouhého tunelu v Lipsku? Vyjde na nejméně 960 milionů eur namísto prvotně plánovaných 572 milionů.

Zvláštní kapitolu by mohly tvořit dva Městské zámky (Stadtschloß), které mají vyrůst v centru Berlína a Postupimi. V případě hlavního města se opětovná výstavba kdysi stojící budovy může zdražit o pouhých 40 milionů eur - na 590 milionů.

Zámek v Postupimi má přijít na 120 milionů eur, což nemusí být považováno za mnoho. Mluví se sice o korupci a fušerství, ale hlavní problém je v tom, že v Postupimi pomalu chátrá mnoho autentických staveb z časů pruských panovníků. Peníze na jejich opravu však chybějí.

Zbabělí, nečestní politici

Podle Spolkového svazu německého průmyslu (BDI), je nyní v Německu blokováno přibližně 70 velkých projektů za 48 miliard eur. K důvodům, proč tomu tak je, patří netransparentnost, nedbalost a plánování za zády občanů, říká výkonný ředitel BDI Michael Knipper listu Süddeutsche Zeitung.

Prestižní projekt Stutgart 21.

Podle jeho slov jde o nečestnost politiky, která se obává nekonečných diskusí, a proto má sklon skutečné náklady na výstavbu zamlžovat.

Jak už je zmíněno na začátku článku, nesprávné kalkulace stavebních nákladů mají zjevně systém. Ekonomičtí experti jako Werner Rothengatter z Karlsruhe zkoumají velké stavební projekty na celém světě. Rothengatter poukazuje na mechanismy, jež lze pozorovat právě v demokraciích.

Jejich občany doslova tahají za nos. Podle Rothengattera je zvyšování nákladů málokdy překvapivé. Dokládají to i berlínské letiště nebo filharmonie v Hamburku. Ve většině případů politici vyčíslí náklady pokud možno co nejnižší, aby získali pro projekt souhlas. Rizika zjevně úmyslné zamlžují.

V centru Berlína bude znovu postaven Městský zámek, respektive obnoveny jeho fasády.Kdo náklady na projekt vyčísluje poctivě, má malou šanci ho realizovat, dodává Rothengatter.

Mnoho zodpovědných prý spekuluje s tím, že když náklady explodují do výše, je samotné už  poté nikdo činit odpovědné nebude. A když ano, za věc zpravidla osobně neručí.

V několika významných případech však němečtí politici na čachry s velkými stavbami dojeli, přímo či nepřímo.

Loni ze své funkce premiéra Porýní-Face odstoupil socialista Kurt Beck (SPD). V zemi vládl 18 let. Bílou vestu si nehezky zašpinil závodní dráhou Nürburgring, u níž zprvu tvrdil, že za ní z kapes daňových poplatníků nevydá ani cent. Poté však na projekt dala jeho vláda záruky čtvrt milionu eur.

Boje o už zmíněné nádraží Stuttgart 21 přispěly odchodu do opozice bádensko-württemberské křesťanské demokraty (CDU). Ti ve spolkové zemi panovali celé půlstoletí. Trůn a žezlo museli předat politikovi ze strany Zelených.

City-Tunnel Leipzig.

Foto: deine-bahn.de, , BER, City-Tunnel Leipzig, berlin.de

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi