Němci slaví výročí jednoty. Část se smíšenými pocity

První východoněmecká auta vjíždějí do Západního Berlína - 1989.

V řeči statistických čísel bylo německé sjednocení, od kterého dnes (3. října) uplynulo 20 let, jednoznačným úspěchem. Počáteční nerealistická očekávání se sice nesplnila a přirozeně se nenaplnily ani populistické sliby, přesto se životní podmínky východních Němců výrazně přiblížily standardům "starých" spolkových zemí.

Mnozí lidé, kteří vyrůstali, žili a pracovali v lidově demokratické NDR, však s vývojem posledních dvou desetiletí nejsou spokojeni.

Kvůli přetrvávajícím nerovnostem, ztrátě své minulosti či pocitu méněcennosti ve vztahu k "Wessis", svým západním spoluobčanům. "Německé sjednocení ještě nebylo dokončeno," poznamenala u příležitosti loňského 20. výročí pádu zdi kancléřka Angela Merkelová.

Začíná odklízení prvních zbouraných částí berlínské zdi.Kdyby se pocit štěstí dal měřit jen vlastnictvím telefonu či nového auta, neměli by si východní Němci na co stěžovat. V bývalé NDR měla koncem 80. let osobní vůz, většinou starší trabant nebo ladu, jen polovina domácností, zato v SRN si mohly dvě třetiny rodin dopřát pohodlný nový model.

V Honeckerově státě mělo doma pevnou linku pouhých 16 procent domácností, v Kohlově až 93 procent.

Dnes už jsou tyto údaje pro obě části země vyrovnané, stejně jako například počty počítačů či mobilních telefonů. Velmi výrazně se na východě zlepšily i bytová situace, životní prostředí či infrastruktura.

Proč se tedy 64 procent "Ossis" stále považuje za občany druhé kategorie? Hlavní frustrace pramení z toho, že mnozí očekávali, že vše půjde rychleji, snáze a levněji. Kancléř-sjednotitel Helmut Kohl hovořil o kvetoucích krajích na východě a HDP bývalé NDR se díky privatizacím, stavebním investicím a zakládání nových podniků zvýšilo v letech 1991 až 1995 o 50 procent. Poté se však růst výrazně zpomalil, na průměrná méně než dvě procenta ročně.

 
Reálné příjmy domácností, které byly v roce 1990 na poloviční úrovni proti západu (a to jen díky tomu, že v NDR pracovalo mnohem více žen), sice vzrostly na 80 procent západoněmeckého průměru, ale tam se také zastavily. Mimo jiné proto, že řada vedoucích a dobře placených pozic je na západě.

Podobně se nepodařilo zkrotit ani vysokou nezaměstnanost, která je v nových spolkových zemích od doby, kdy počátkem 90. let zkrachovala většina bývalých státních podniků a vyčistila se přebujelá státní správa, stále dvojnásobná oproti starým.

Výměna 100 DM za 100 M. Dodnes kritizovaný krok.Zpětně lze samozřejmě východoněmeckou transformaci lehce kritizovat. Je však mít na paměti, že se v té době místní ekonomika nacházela ve stavu bankrotu, s podobnou akcí nikdo neměl zkušenosti a naprostá většina politiků věřila ve spásu v podobě volného trhu.

Ruku v ruce s překotnou privatizací, jež šmahem zlikvidovala místní nekonkurenceschopné podniky a připravila až 80 procent lidí trvale nebo dočasně o zaměstnání, šla navíc i čistě politická a ekonomicky chybná rozhodnutí jako okamžité zavedení západoněmecké marky v bývalé NDR.

To sice pomohlo vyhrát Helmutu Kohlovi v roce 1990 první celoněmecké volby a zastavilo exodus "enderáků" na západ, ale připravilo místní producenty o většinu odbytišť.
Podobně neblahé následky mělo i zavedení neúměrně vysokých západních standardů (například mezd, ochrany zaměstnanců) do teprve se rozvíjející východoněmecké ekonomiky.

Na vyplácení "východních" důchodů, podpor v nezaměstnanosti a dalších sociálních dávek padne velká část z každoročních 100 miliard eur, které "tečou" do nových zemí ze západu.

Na ostalgii a zájmu turistů o NDR se v Berlíně snaží leckdo vydělat.Vcelku pozitivní změny včetně úspěšného etablování demokracie a právního státu přišly navíc pro mnoho východních Němců příliš náhle. V novém režimu, který vznikl pouhým připojením k úspěšné SRN, se cítí dezorientovaní a mají tendenci realitu NDR i svoji minulost idealizovat.

To se odráží mimo jiné i v jejich volebních preferencích. Strana Levice, jejíž součástí jsou i postkomunisté, má na východě podporu čtvrtiny voličů, na západě jen šesti procent. Mladí, vzdělaní a schopní lidé bývalou NDR nadále opouštějí s vidinou lepší kariéry na západě.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že východní Němci často vidí svojí životní situaci černěji, než jaká ve skutečnosti je. Řada z nich lpí na zažitých předsudcích a má pocit, že jim bylo ukřivděno. Pomyslná berlínská zeď tak v hlavách lidí zůstává i nadále. Přesto by si jen opravdu málokdo přál návrat reálného socialismu.

Německé znovusjednocení trvalo téměř rok. A republika se stále ještě vnitřně sjednocuje 

     Proces znovusjednocení Německa, zahájený pádem Berlínské zdi 9. listopadu 1989 a završený právě před 20 lety, 3. října 1990, přistoupením pěti nových spolkových zemí ke Spolkové republice byl překotný a neplánovaný. Dopředu nemohl nikdo odhadnout jeho vznik, dynamiku, průběh ani konečnou podobu. Ty vznikly spolupůsobením zcela výjimečné historické konstelace a několika klíčových politických osobností té doby.
     Nejdůležitějším faktorem, který celý děj odstartoval, byl postupný rozpad Sovětského svazu a celého východního bloku. Během několika let se pod vlivem řady ekonomických a politických okolností zhroutily zdánlivě neotřesitelné mocenské struktury. Komunistickému režimu v Německé demokratické republice (NDR), který vynikal svou "pravověrností", zasadily konečnou ránu ekonomické potíže, uprchlické vlny a masové demonstrace na podzim roku 1989. V situaci, kdy se nemohl spolehnout na pomoc z Moskvy, se zhroutil jako domeček z karet.
     Občané, kteří na ulicích a náměstích po týdny hlasitě vyjadřovali svůj nesouhlas s každodenním životem v NDR, zpočátku požadovali jen její reformy a provolávali heslo "Národ jsme my". Teprve po prolomení nenáviděné zdi 9. listopadu 1989 se jejich volání změnilo na "Jsme jeden národ". Touha po zavedení občanských svobod se tak náhle spojila s požadavkem na sjednocení se zbytkem Německa. Slovy sociologa Jürgena Habermase tak začala "dohánějící revoluce" - snaha dostihnout ekonomický i demokratický "náskok", který si bonnská republika vybudovala za předchozí desetiletí. Zpočátku se zdálo, že to půjde velmi snadno.
     Zhroucení NDR se rovnalo zemětřesení s neodhadnutelnými následky a bonnští politici byli zkraje nároky východních Němců zaskočeni. Záhy se však chopil iniciativy konzervativní kancléř Helmut Kohl, který vycítil svou historickou šanci. Již 28. listopadu 1989 představil veřejnosti svůj Desetibodový program na překonání rozdělení Německa a Evropy. Přesto, že v něm jen nastínil spolupráci mezi oběma státy, která by teprve postupně měla přerůst v jejich konfederaci a později federaci, vyvolal pozdvižení. Případné sjednocení Německa totiž zdaleka nebylo jen věcí Berlína a Bonnu. Hlavní slovo při něm měli mít mocnosti, které vyhrály druhou světovou válku - Sovětský svaz, USA, Velká Británie a Francie.
      Jediným, kdo od počátku spolkovou vládu v její snaze o sjednocení podporoval, byl americký prezident George Bush. Jeho podmínkou ovšem bylo, že v Evropě nedojde k zpochybnění dosavadních hranic a spojené Německo zůstane členem Evropského společenství a NATO. Na americkou stranu se postupně přidaly váhající Londýn i Paříž. Nemožnost zabránit německému sjednocení diplomatickými prostředky si nakonec začátkem roku 1990 uvědomila i Moskva, která měla na území NDR stále rozmístěny své jaderné zbraně a na půlmilionu vojáků.
     V březnu 1990 potvrdili východoněmečtí občané svoji bezvýhradnou podporu Kohlovu sjednocovacímu úsilí v prvních svobodných volbách a o dva měsíce později byla zahájena jednání o německé budoucnosti ve formátu dva plus čtyři (dva německé státy plus čtyři vítězné mocnosti). Ta slavnostně zakončil podpis Smlouvy o konečném uspořádání ve vztahu k Německu 12. září 1990. Dohoda stanovila, že sjednocená země nebude usilovat o vlastnictví jaderných, chemických a biologických zbraní. Omezila také početní sílu německého bundeswehru a upřesnila postup při stažení sovětských vojsk z území bývalé NDR.

      Ekonomicky kolabující Sovětský svaz získal od Bonnu za svůj souhlas se sjednocením nakonec astronomických 20 miliard marek.
     Mezitím se po předběžném posvěcení velmocí naplno rozběhla "vnitřní" jednání o finální podobě sjednocení, které vedl tehdejší západoněmecký ministr vnitra Wolfgang Schäuble a východoněmecký státní tajemník Günther Krause. Ti se v souladu s vůli většiny východoněmeckých občanů a nehledě na námitky jejich menšiny a západoněmecké levice rozhodli prosadit projekt jednotné země a podstatně neměnit existující text základního zákona (ústavy) SRN. V praxi to znamenalo, že na základě německo-německé "smlouvy o sjednocení", podepsané 31. srpna 1990, pět nově vzniklých spolkových zemí jednoduše přistoupilo k SRN. Západoněmecká marka byla v bývalé NDR zavedena jako jediná měna již 1. července 1990.
     Německé sjednocení bylo završeno slavnostním státním aktem v Berlíně 3. října 1990.

Foto: Profimedia , Wikipedia

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi