Merkelová neuměla správně jíst příborem, Gorbi byl v řiti...

Bejvávalo. Kohl a jeho "schovanka" Merkelová.

Bývalý spolkový ministr práce Norbert Blüm je zrádce, dnešní kancléřka Angela Merkelová "nemá ani páru"... Citáty z tajných protokolů někdejšího spolkového kancléře Helmuta Kohla, označovaného za sjednotitele Německa, způsobily ve stranách unie CDU/CSU velký rozruch. Současně jde o indiskrétnost novináře, jenž s ním dva roky vedl důvěrné rozhovory a který teď výňatky z nich zveřejňuje v knize. Nehledě na to, že mu to soud zakázal. 

Exkancléř Helmut Kohl představuje ve středu na Frankfurtském knižním veletrhu svou knihu. Je k tomu vhodná příležitost - v těchto týdnech se slaví 25 výročí pádu berlínské zdi. 

Kohl na vozíku. Uznávaný i kritizovaný, každopádně významný politik. Bývalý kancléř, jenž má po úrazu před několika lety pochroumané zdraví, se chce k tomuto datu zjevně opět připomenout a těšit se ze světel ramp. Toho se čtyřiaosmdesátiletému velikánovi při fototermínu s knihou Od pádu zdi po znovusjednocení (Vom Mauerfall zur Wiedervereinigung) zcela jistě dostane.

Nic nového ale čtenář v jeho nové knize nenajde. Jde o opětovné vydání vybraných, nejdůležitějších pasáží z jeho dvou svazků memoárů, které už vyšly před pěti let.

Největším trhákem o Kohlovi, pravděpodobně bestsellerem, bude ale letošní podzim jiná kniha.

Tento týden vychází současně dílo s názvem Odkaz. Kohlovy protokoly (Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle), které obsahuje výňatky z tajných rozhovorů, jež s Kohlem vedl v letech 2001 až 2002 bývalý novinář WDR Heribert Schwan. Nyní je publikuje společně s autorem Tilmanem Jensem.

Z přepisů rozhovorů zaznamenaných na magnetofonových páscích cituje exkluzivně v nejnovějším vydání magazín Der Spiegel. Jde o Kohlovy výroky, respektive hodnotící soudy na adresu  jeho bývalých spolupracovníků, politiků, přátel i nepřátel.  

Kniha "Odkaz. Kohlovy protokoly". Jsou často ostré, nešetřící druhé a zčásti i zraňující. Budou jistě zajímat nejenom ty, kterých se bezprostředně týkají.

O dnešní kancléřce Angele Merkelová tak exkancléř prohlásil: "Paní Merkelová neuměla správně jíst nožem a vidličkou. Při státní tabuli se různě plácala, takže jsem ji musel opakovaně volat k pořádku."

Kohla navíc překvapilo, že se stala jeho nástupkyní v úřadě. Legenda křesťanských demokratů (CDU) nešetřila ani pozdějšího spolkového prezidenta Christiana Wulffa. "Je to opravdu velký zrádce. Současně je nula," řekl o něm.  

Bývalý ministr práce Norbert Blüm dostal cejch "zrádce". Důvodem bylo, že kritizoval Kohla kvůli aféře s finančními dary straně. Někdejší šéf frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu Friedrich Merz se může o sobě dočíst, že je (byl) "politickým miminem".

Kancléř sjednotitel nešetří ani opozici v socialistické NDR, přesněji její roli při pádu komunistického režimu. Sjednocení Německa si dle něj nemůžou na své konto připsat revolucionáři, ale důvodem byla hospodářská slabost východního bloku. "Je naprosto chybné dělat, jako by najednou nad náměstí v Lipsku přibyl Duch svatý a změnil svět," stojí v Kohlově výpovědích.

Med kolem úst nemaže ani bývalému prezidentovi SSSR Michailu Gorbačovovi, vynálezci glasnosti a perestrojky. Jím zavedené  politické změny vedly k rozpadu sovětského impéria. Bývalý kancléř ho označuje za "ztroskotance". Byl prý "v řiti" a svůj režim už nemohl udržet.

Na veřejnosti ale Kohl Gorbačova roky opěvoval jako nestora německé jednoty a nechal se oslavovat po jeho boku. 

Bývalý novinář WDR Heribert Schwan a Helmut Kohl.Ze strany žurnalisty Heriberta Schwana jde zřejmě o indiskrétnost, zradu Kohlovy důvěry a závažné porušení práva. Schwan hovořil s exkancléřem celkem 600 hodin, jejich setkání v Oggersheimu (část Ludwigshafenu), kde Kohl bydlí, byla zamýšlena jako informační podklad ke Kohlově biografii.

Kohl si ale smluvně pojistil, že o formě a obsahu toho, co bude z jeho výpovědí zveřejněno, rozhodne on sám.

Nyní si však lze přečíst intimní zpovědi, u kterých Kohl nikdy nechtěl, aby se veřejně citovaly. Příslušné zvukové záznamy vysoudil exkancléř zpět a od letošního března jsou uloženy u něj v Oggersheimu. S novinářem Schwanem se rozkmotřil už před několika roky.  

Schwanova kniha "odhalení" je už druhým vrcholem jeho konfliktu s politikem, s nímž si kdysi dobře rozuměl a jenž ho k sobě pustil tak blízko jako žádného jiného publicistu.

Kohl a Merkelová za starých časů.Prvním byl proces, v němž zemský soud v Kolíně nad Rýnem loni Schwanovi nařídil, aby Kohlovi vrátil zmíněné zvukové záznamy, které s ním pořídil. To novinář učinil, ale mezitím zhotovil písemné přepisy záznamů a proti rozsudku kolínského soudu podal dovolání.

K rozkolu mezi Schwanem a Kohlem došlo v době, kdy na biografickou práci začala mít od roku 2005 silný vliv druhá exkancléřova manželka Maike Kohl-Richterová.

Čerstvá knižní kauza oživila hlavně v CDU debatu, co se má v budoucnu stát s tajnými protokoly a dalšími materiály (akta, dopisy, poznámky, filmy, fotografie) z doby Kohlova působení v politice.

Například bývalý spolkový ministr obrany Volker Rühe míní, že nastal čas vážně přemýšlet o vzniku nadace Helmuta Kohla. Bylo by to podle něj i přiměřené a důstojné vůči Kohlově osobě jako kancléři sjednocení a velkému Evropanovi.

Podobných příkladů je řada. Existuje hned několik pamětních nadací republiky věnovaných významným postavám dějin Německa 19. a 20 století.

Gorbačov, Bush starší a Kohl roku 2005 v Německu.Vedle nejmladší nadace spolkového kancléře Willyho Brandta, která vznikla na základě zákona přijatého Spolkovým sněmem (Bundestag) roku 1994, byli takto poctěni Konrad Adenauer (první spolkový kancléř), Theodor Heuss (první spolkový prezident), Otto von Bismarck (první německý říšský kancléř) a Friedrich Ebert (první říšský prezident).

Vláda v Berlíně ale nynější úvahy o Kohlově nadaci v pondělí odmítla. V tomto ohledu se nic neplánuje, uvedl mluvčí kabinetu Steffen Seibert. Poukázal mimo jiné na to, že se tak neděje za života dotyčných osobností.

Foto: ČTK/AP , w.heribert-schwan.de

Autor: - pp -





Čtěte dále

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

Na Ukrajině od začátku invaze zahynulo na 150.000 ruských vojáků, uvedl Séjourné

V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 150.000 ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s...

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Záplavy na jihu Brazílie mají 37 obětí, voda ohrožuje Porto Alegre

Při rozsáhlých záplavách na jihu Brazílie zemřelo 37 lidí a dalších 74 se pohřešuje. Uvedl to server G1 s odkazem na dnešní...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi