Macron, nebo Le Penová? Poražení se šikují proti nacionalistce

Marine Le Penová a Emmanuel Macron.

V nedělním prvním kole prezidentských voleb ve Francii zvítězil centrista Emmanuel Macron s 23,75 procenta hlasů. Do druhého kola, které se koná 7. května, s ním postupuje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Pro ni hlasovalo 21,53 procenta zúčastněných voličů. Konečné výsledky zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra, informoval o nich deník Le Figaro.

Poprvé za šedesát let nyní nepostoupil do druhého kola kandidát ani jedné ze dvou hlavních francouzských politických stran, tedy konzervativní pravice a socialistů. Kandidát republikánů François Fillon získal v nedělním prvním kole 19,91 procenta hlasů. Pro socialistu Benoita Hamona hlasovalo dokonce jen 6,35 procenta zúčastněných voličů, což je nejhorší výsledek socialistů v prezidentských volbách za několik desítek let.

Jednu příčku před Hamonem a jen těsně za Fillonem se umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, pro něhož hlasovalo 19,64 procenta zúčastněných voličů.

Celkem se o prezidentské křeslo v prvním kole ucházelo 11 kandidátů, volební účast činila 78,69 procenta. To je o něco méně než v předchozích prezidentských volbách v roce 2012, kdy v prvním kole přišlo hlasovat 80,42 procenta voličů.

Emmanuel Macron.

Macron v první reakci slíbil opět stmelit a usmířit občany země a zdůraznil, že bude také usilovat o zisk parlamentní většiny v nadcházejících červnových volbách. Svou politickou stranu Vpřed! (En Marche!) založil teprve před nedávnem, takže ho čeká náročný úkol v budování spojenectví napříč politickým spektrem. Napomoci mu však může krize, která postihla obě hlavní strany, jejichž kandidáti odešli poraženi.

Stejně jako na celofrancouzské úrovni se i ve francouzské metropoli nejvíce voličů vyslovilo pro Macrona, když mu dalo hlas 34,8 procent voličů. Druhý skončil v Paříži Fillon (26,4 procenta) a třetí Mélenchon (19,6 procenta). Le Penová dostala v hlavním městě jen pět procent hlasů.

Ve vítězném tandemu se sešli zcela protichůdní kandidáti. Exministr hospodářství (2014-2016) Macron chce přijít s liberálními recepty pro sešněrované ekonomické prostředí. V zahraničí politice se pak hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a dalšímu budování EU. Naopak osmačtyřicetiletá Le Penová chce zavádět ochranářská opatření, uzavřít hranice, tvrdě omezit imigraci a opustit eurozónou, či celou EU.

Pokud se ve druhém kole potvrdí dosavadní předvolební průzkumy, měl by Macron posbírat výrazně více voličů. Pokud zvítězí, stane se ve 39 letech nejmladším prezidentem Francie.

K podpoře Macrona ve druhém kole už vyzvali Fillon a Hamon, naopak Mélenchon nepodpoří žádného z kandidátů, protože podle něj v zásadě není jeden lepší než druhý.

Marine Le Penová.Jednoznačnou podporu získal Macron také z Bruselu, mimo jiné od předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera či šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel věří, že Macron ve druhém kole "ukáže pravicovému extremismu, populismu a euroskepticismu, kde je jejich místo". Předseda opoziční Sociálnědemokratické strany Martin Schulz doufá, že Macron přesvědčivým rozdílem porazí "protievropskou a otevřeně rasistickou Marine Le Penovou".

Po oznámení prvních výsledků vypukla na pařížském náměstí Bastilly násilná demonstrace, při níž se asi tři stovky zjevně krajně pravicových mladých demonstrantů střetly s policií. Ta proti nim použila slzný plyn. Podle agentur byli dva lidé zraněni a tři osoby byly zadrženy.

On-line

Obnovit

  • 23:49
    TÝDEN.CZ 

    Vážení čtenáři, pro tuto chvíli on-line reportáž z průběhu 1. kola prezidentských voleb ve Francii končí. Do závěrečného dějství, které se v zemi galského kohouta odehraje za dva týdny, postoupili centrista Emmanuel Macron a krajně pravicová nacionalistka Marine Le Penová. Děkujeme za pozornost, s dalším zpravodajstvím o dění ve Francii se přihlásíme v pondělí brzy ráno. Sledujte TÝDEN.CZ.

  • 23:46
    Francie 

    Videonahrávka z nepokojů, jež vypukly v Paříži.

  • 23:43
    Česká republika 

    Další reakce z Česka - vzkaz na twitter umístil prezidentský kandidát Michal Horáček

  • 23:42
     

    Po oznámení prvních výsledků vypukla na pařížském náměstí Bastilly násilná demonstrace, při níž se asi tři stovky zjevně krajně pravicových mladých demonstrantů střetlo s policií. Ta proti nim použila slzný plyn. Dva lidé byli zraněni a tři osoby policie zadržela.

  • 23:31
    Důležité 

    Po sečtení 40 milionů hlasů vede centrista Macron s 23,54 procenta, druhá Le Penová má 22,33 procenta, uvedlo francouzské ministerstvo vnitra. K volbám se registrovalo asi 47 milionů lidí.

  • 23:18
     

    Podle analytika Fabiana Zuleega z bruselského Střediska Evropské politiky (EPC) by byl Macronův úspěch dalším pozitivním momentem v EU po nedávných parlamentních volbách v Nizozemsku. "Německé volby také pravděpodobně přinesou proevropský výsledek," dodal Zuleeg. "O Evropské unii v příštích dvou týdnech asi hodně uslyšíme," poznamenal večer v souvislosti s francouzskými prezidentskými volbami mluvčí europarlamentu Jaume Duch.

  • 23:05
    Německo 

    Předseda německé opoziční Sociálnědemokratické strany Martin Schulz doufá, že Macron ve druhém kole přesvědčivým rozdílem porazí "protievropskou a otevřeně rasistickou Marine Le Penovou". Nyní podle něj nesmí Macron nic podcenit a dále mobilizovat voliče. "Je klíčové, aby proevropské síly spolupracovaly," dodal Schulz.

  • 22:58
    Německo 

    Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové tlumočil Macronovi přání, aby měl hodně štěstí ve druhém kole voleb.

  • 22:46
    Důležité 

    Po sečtení 33,2 milionu hlasů vede Macron s 23,11%, na druhém místě Le Penová s 23,08%.

  • 22:40
    Francie 

    Podle dvou průzkumů by ve druhém kole francouzských voleb za dva týdny měl centrista Macron porazit vůdkyni krajní pravice Marine Le Penovou v poměru 62 ku 38, respektive 64 ku 36 procentům. Společnost Harris Interactive dává 39letému exministrovi hospodářství v rozhodujícím souboji o Elysejský palác naději na 64 procent hlasů. Předsedkyně Národní fronty (FN) a europoslankyně Le Penová by tak získala zbylých 36 procent hlasů. Z průzkumu společnosti Ipsos Sopra vyplynul rozdíl o čtyři procenta menší rozdíl mezi oběma soupeři, tedy 62 ku 38 procentům.

  • 22:31
    Francie 

    Prezidentští kandidáti a další představitelé tradičních demokratických politických stran ve Francii houfně vyslovují podporu dnešnímu vítězi prvního kola francouzských prezidentských voleb Emmanuelu Macronovi. Vyzývají k jeho podpoře ve druhém kole, kam postoupil společně s kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou.

    Macronovi už vyslovili podporu poražení kandidáti obou tradičních velkých stran, republikánů a socialistů. Podle kandidáta francouzské pravice Françoise Fillona by Le Penová vedla zemi k nezdaru.

  • 22:28
    Důležité 

    "Přeji si, abych se za 14 dní stal vaším prezidentem," uvedl Macron na adresu všech Francouzů žijících na evropském kontinentu i v zámoří ve svém prvním povolebním prohlášení. Poděkoval Hamonovi a Fillonovi za to, že vyzvali své voliče, aby jej podpořili ve druhém kole.

  • 22:27
    EU 

    Macronovi k výsledku v prvním kole blahopřál také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. "Popřál mu hodně štěstí do budoucna," uvedl večer Junckerův mluvčí Margaritis Schinas.

  • 22:22
    Německo 

    Němečtí politici přivítali předpovědi o vítězství Emmanuela Macrona v prvním kole francouzských prezidentských voleb. Zároveň je znepokojuje silná podpora protievropských kandidátů. Macron se má podle předběžných výsledků o Elysejský palác utkat s Marine Le Penovou.

    "Jsem šťastný, že Emmanuel Macron zvítězil, protože byl jediným opravdu proevropským kandidátem. Pevně věřím, že ve druhém kole ukáže pravicovému extremismu, populismu a euroskepticismu, kde je jejich místo," uvedl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Dodal, že Macron je "opravdu dobrý člověk a přítel".

  • 22:19
    Česká republika 

    Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) dosavadní výsledky ukazují, že ve Francii zvítězil proevrospký kandidát. "Macron vidí jako řešení více Evropy, ne méně. Postup Le Penové mě netěší," napsal Hamáček

  • 22:10
     

    Levicový radikál Mélenchon, který neprošel do druhého kola francouzských prezidentských voleb, odmítl podpořit jednoho z jeho dvou postupujících soupeřů. Apeloval na svých 450 tisíc voličů, aby jednali podle vlastního svědomí.

    Mélenchon zdůvodnil svůj krok tím, že Emmanuel Macron i Marine Le Penová ohrozí sociální výdobytky Francouzů a ani neučiní nic prospěšného pro životní prostředí.

  • 22:02
    Důležité 

    Po sečtení poloviny hlasů vypadají výsledky takto: Le Penová (24,38 %), Macron (22,19 %), Fillon (19,63 %), Mélenchon (18,09%) - sečtena polovina hlasů.

  • 22:01
     

    Jean-Luc Mélenchon poděkoval příznivcům a nepodpořil ani jednoho kandidáta.

  • 21:58
     

    Pokud se odhad výsledků 1. kola potvrdí, nezvítězí ve Francii levicový, ani nacionalistický extremismus, což je dobrá zpráva pro EU i pro Česko, citovala ČTK šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska.

  • 21:57
     

    Kandidát krajní pravice Mélenchon zatím odmítl uznat výsledek prvního kola voleb. Podle něj jde stále pouze o odhady a je tedy zapotřebí být zdrženlivý. Podle odhadů a průběžného sčítání skončil Mélenchon na třetím až čtvrtém místě, jeho výsledek je srovnatelný s Fillonovým. Do druhého kola by tedy nepostoupil.

  • 21:57
     

    Po sečtení 34 procent hlasů má Le Penová 24,6 a Macron 21,9 procenta, uvedlo ministerstvo vnitra. Nejprve se sčítají venkovské volební okrsky.

  • 21:56
     

    Euro v úvodu obchodování v Asii posílilo vůči dolaru o dvě procenta a vyšplhalo se na 1,09395 USD, tedy nejvýše za zhruba pět a půl měsíce. Jednotná evropská měna tak reaguje na odhady výsledků prvního kola prezidentských voleb ve Francii, podle kterých zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron.

  • 21:54
     

    Po sečtení třetiny hlasů: Le Penová 24,38 procent, Macron 22,19 procent, Fillon 19,6 a Mélenchon 18,9 procent.

  • 21:53
     

    Výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii by měly mít na vývoj kurzu koruny vůči euru omezené dopady kvůli dozvuku nedávno ukončených intervencí České národní banky, shodují se analytici.

  • 21:52
     

    "Emmanuel Macron, to je pravý kandidát stávajícího systému. Byl to ministr pánů Hollanda i Vallse," vyjádřil se otec Marine Le Penová a zakladatel Národní fronty Jean-Marie Le Pen pro stanici BFMTV.

  • 21:46
     

    Sečtena je polovina hlasů. Na čelo se dostává Marine Le Penová. Chybí sečíst velká města, informuje francouzské ministerstvo vnitra.  Nejprve se sčítají venkovské volební okrsky.

  • 21:42
    Důležité 

    Napětí v Paříži kolem 20.30 prudce vzrostlo, když se těžkooděnci pokoušeli vyklidit schodiště před operní budovou. To už bylo jasné, že do druhého kola voleb postoupil centrista Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Jeden z organizátorů do tlampače vyzval celý svět k demonstraci "proti Marine a proti Macronovi". "Ať bude výsledek (voleb) jakýkoli, my ho neuznáme," prohlásil jiný účastník protestu.

  • 21:41
     

    Stovky mladých demonstrantů se v neděli večer na vyhlašování výsledků prvního kola francouzských prezidentských voleb sešly v Paříži na náměstí Bastily. Zjevně krajně levicově orientovaní protestující a antifašisté hodlají uspořádat "noc barikád". Propukly potyčky s policií. Podle agentury AFP byly tři osoby zadrženy.

  • 21:41
    Česká republika 

    Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka se dá předpokládat, že bude snaha spojit hlasy proti Le Penové, centrista Macron by tak mohl mít šanci na zvolení. Ukáže ale 2. kolo, uvedl vicepremiér pro ČTK.

  • 21:37
     

    Pravděpodobný vítěz prvního kola Emmanuel Macron zanedlouho předstoupí před své příznivce.

  • 21:35
     

    Je sečteno až 20 milionů hlasů, uvádí francouzské ministrestvo vnitra. Z nich má Marine Le Penová 24,38 procenta hlasů, Emmanuel Macron 22,19 procenta, Francois Fillon 19,63 procenta a Jean-Luc Mélenchon 18,09 procenta.

  • 21:32
     

    Kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon obsadil čtvrté místo. Předběžné výsledky však označuje za  pouhé průzkumy a své příznivce vyzývá ke zdrženlivosti.

  • 21:20
     

    Kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová považuje svůj postup do druhého kola francouzských prezidentských voleb za historický výsledek. Při vystoupení po nedělním hlasování vyzvala všechny francouzské vlastence, aby ji podpořili. V sázce je podle ní přežití Francie.

    Ve francouzských prezidentských volbách jde podle ní o "divokou globalizaci". Nastal podle ní rovněž čas osvobodit francouzský lid od "arogantních elit". Francouzští voliči mají nyní šanci na "skutečnou změnu".

  • 21:16
     

    Končící prezident Francois Hollande sleduje předběžné výsledky voleb. Pogratuloval Emmanuelovi Macronovi.

  • 21:14
     

    Le Penová vyjádřila svou vděčnost voličům. Svůj postup označila za projev francouzské hrdosti. "Ve hře je nyní přežití Francie," řekla Le Penová. "Máte možnost změny, viděli jste, co provedla socialistická vláda. My změnu slibujeme. Bude to obnova, po které toužíte," prohlásila Le Penová směrem ke svým příznivcům ve svém volebním štábu. "Já jsem kandidátka lidu!"

  • 21:12
     

    Podle analytika Fabiana Zuleega z bruselského Střediska Evropské politiky (EPC) by byl Macronův úspěch dalším pozitivním momentem v EU po nedávných parlamentních volbách v Nizozemsku. "Německé volby také pravděpodobně přinesou proevropský výsledek," dodal Zuleeg.

  • 21:11
     

    Macrona podpořil také Belgičan Guy Verhofstadt, lídr liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu s tím, že ve druhém kole je třeba hlasovat pro Francii "tolerantní, ambiciozní a evropskou".

  • 21:10
     

    Také eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky a bývalý francouzský socialistický politik Pierre Moscovic Macrona jednoznačně podpořil. Devětatřicetiletý centristický politik podle něj nyní "nese barvy" všech demokratů a proevropanů. "Žádný hlas by neměl vyjít nadarmo. Můj dostane," zdůraznil Moscovici.

  • 21:08
     

    Podporu Emmanualu Macronovi vyjadřují též někteří představitelé Evropské unie. Například hlavní vyjednavač EU pro brexit a bývalý eurokomisař z Francie Michel Barnier.

  • 21:01
     

    Agentura AP informuje o potyčkách policie se skupinami studentů, rozhořčených z volebního úspěchu Marine Le Penové.

  • 20:56
     

    Údaje agentury Reuters před otevřením devizového trhu v Asii signalizují nárůst eura vůči dolaru na čtyřtýdenní maximum 1,09 USD z pátečního závěru 1,0726 USD. Jednotná evropská měna tak reaguje na odhady výsledků prvního kola prezidentských voleb ve Francii, podle kterých zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron.

  • 20:54
     

    Vlivný republikánský poslanec François Baroin také prohlásil, že ve druhém kole bude hlasovat pro Macrona. Uskutečnění plánů Le Penové by prý zemi uvrhly v chaos.

  • 20:53
     

    Kandidát tradiční francouzské Socialistické strany Benoit Hamon vyzval voliče, aby ve druhém kole prezidentských voleb podpořili centristu Emmanuela Macrona. 

    Hamon uznal, že letošní prezidentské volby znamenají pro Socialistickou stranu "historický trest". Kandidát tradiční francouzské levice se v předvolebních průzkumech pohyboval pod hranicí deseti procent. I přes tvrdou porážku však řekl, že levice není mrtvá.

  • 20:51
     

    Kandidát tradiční francouzské pravice François Fillon uznal porážku a vyzval své stoupence, aby hlasovali v druhém kole voleb pro centristu Emmanuela Macrona. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, která podle odhadů postupuje rovněž do druhého kola, by podle Fillona vedla zemi k nezdaru.

    Poté, co Fillon uznal porážku, je jasné, že do druhého kola prezidentských voleb za dva týdny nepostoupil žádný kandidát tradičních velkých politických stran v zemi. Nepostoupil ani kandidát socialistů Benoit Hamon

  • 20:51
     

    Podle nejnovějších odhadů agentury Ifop získal Macron 23,3 procenta, Le Penová 21,6 procenta, Mélenchon a Fillon jsou shodně na zisku 20,1 procenta hlasů.

  • 20:46
     
  • 20:42
     

    Radost v táboře pravděpodobného vítěze 1. kola voleb ve Francii Emmmanuela Macrona.

  • 20:40
     

    Hlasy na podporu Macrona, jednoho z postupujících, se množí. Pro jeho podporu ve 2. kole voleb se vyslovil i ministr zahraničí Ayrault.

     

  • 20:34
    Důležité 

    Průběžné výsledky sčítání potvrzují postup Macrona a Le Penové. Macron zatím získává 24 procent hlasů a Le Penová 21,8 procenta.

  • 20:33
     

    Volit nakonec nepřišlo 22,7 procenta oprávněných voličů, uvádí agentura Ipsos.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/AP

Autor: - red -, ČTK





Čtěte dále

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

V nejlidnatějším městě amerického státu Texas dnes začíná severoamerické turné legendární rockové kapely Rolling Stones, která...

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům osob stejného pohlaví, který počítá s trestem až 15 let...

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi