Líbí se vám moje migrační politika? Němci odpoví Merkelové

Německá kancléřka Angela Merkelová.

O pozvánce kancléřky Angely Merkelové pro uprchlíky se v Německu ještě nikdy nehlasovalo. Veřejnost se k ní vyjádří až při zemských volbách o tomto víkendu. Čím víc atmosféra v zemi houstne, tím osaměleji šéfka vlády působí.

V Německu se řekne "Clausnitz" a nic dalšího se nemusí vysvětlovat. Saská vesnice v bezprostřední blízkosti českých hranic se stala synonymem zášti k uprchlíkům a měnící se nálady v zemi. Autobus s 25 běženci tam zastavil večer 18. února. Obklopila ho stovka demonstrantů. Křičeli "Wir sind das Volk!" ("My jsme národ!"). Před 26 lety toto heslo bouralo komunistickou totalitu, teď směřovalo proti cizincům, kteří mu ani nemohli rozumět.

Hlavním adresátem ale byla kancléřka Angela Merkelová. Její vstřícná politika k uprchlíkům umožnila, aby lidé na útěku před válkou hledali útočiště také uprostřed Krušných hor.

Podobné scény se odehrávaly na mnoha místech Německa. Clausnitz má smůlu v tom, že svéráznou zdravici kdosi zvěčnil na videonahrávce. Je na ní vidět, jak křičící dav přivede k slzám syrského kluka. Přes čelní sklo je patrné, že nechce opustit autobus, kdosi zvenku ho přemlouvá a vytahuje ven. Žena v šátku se chytá za hlavu a něco volá směrem k demonstrantům. Další dvě ženy se k sobě tisknou a pevně se drží za ruce.

Městská značka Clausnitz.Takto se změnila "kultura vítání" u západních sousedů. Na začátku září svítilo slunce, lidé z Mnichova chodili na nádraží zdravit tisícovky běženců úsměvem a květinami. V únoru bylo v Clausnitzu sychravo, tma a křičící dav. "Věří tady vůbec někdo, že nám taková nenávist něco přinese?" podával si své spoluobčany starosta vesnice Michael Funke na obecním shromáždění. "Činy, obrazy a zprávy zanechaly nějaké stopy. U mě, mé rodiny, především ale u osazenstva autobusu," dodal.

Ať žije oheň!

Z pohledu událostí minulého roku jde vlastně o zanedbatelný incident. Ohromný dopad však měl nejen na několik stovek lidí v pohraniční obci, zasáhl celé Německo. Řešila ho zemská vláda v Drážďanech, spolková vláda i sněm.

O pár dní později hořela budova v saském Budyšíně, v níž měla vzniknout další ubytovna pro uprchlíky. Shromáždil se dav, který požár slavil jásotem a bránil hasičům v práci.

Hovořilo se o tom, jak podobné události poškozují image Německa. Politici cítili potřebu zdůraznit, že na scénách v Clausnitzu nenese vinu kancléřka Merkelová, ale pachatelé z vesnice, pro část politiků rovnou zločinci.

Krušnohorské přivítání skutečně neorganizovala Merkelová, jinak jí toho Němci ale přičítají až dost. Celonárodní spílání kancléřce není možné svádět pouze na zemské volby, v nichž budou 13. března hlasovat lidé ze Saska-Anhaltska, Bádenska-Württemberska a Porýní-Falce, i když také volby se podepisují na houstnutí atmosféry. Populistická AfD (Alternativa pro Německo) se poprvé v průzkumech propracovala k dvouciferným preferencím. V Sasku-Anhaltsku na východě země jí průzkumy stabilně přisuzují dokonce 17 procentních bodů. Kritici migrační politiky zřejmě o hlasy oberou CDU Angely Merkelové. Její křesťanští demokraté mají podle posledních průzkumů ještě šanci na vítězství, zcela jistě ale ztratí podstatnou část voličské podpory.

Může to urychlit její konec v čele spolkové vlády. Na mušce ji totiž má i část její vlastní strany. Pokud se shodnou, že ohrožuje jejich budoucnost, odvolají ji.

Příkopy kolem kancléřky

V roce 2015 vpustila kancléřka do země milion uprchlíků. Jak před několika dny varoval vrchní velitel NATO v Evropě Philip Breedlove, zamíchali se mezi ně také zahraniční bojovníci Islámského státu. Tyto zprávy Němci sledují velmi ostražitě a nemohou u nich roli Merkelové pominout. Obrovský počet migrantů se v Německu ocitl pouze z rozhodnutí kancléřky. O jejich pozvání nehlasoval ani Německý spolkový sněm, natož lid. Volby ve třech spolkových zemích jsou tedy prvním (nepřímým) plebiscitem o kancléřčině politice.

Merkelová svým přístupem k uprchlíkům rozdělila koalici CDU-CSU. Koalice křesťanských demokratů CDU s bavorskými lidovci CSU funguje již desítky let, Merkelové CDU má asi pětkrát více poslanců než její partner. Klesá její podpora i u další vládní strany - sociální demokracie (SPD). Vrazila prý klín do německé společnosti i mezi evropské státy. Otevřeně se hovoří o izolovanosti Německa uvnitř EU. Jako by se příkopy vznikající od doby, kdy kancléřka pozvala uprchlíky do Německa, stále prohlubovaly.

Zpět před válku

Podívejme se na několik událostí minulých dní: v úřadě spolkové kancléřky se sešlo 130 kytic jako výraz díků za její otevřenou politiku k uprchlíkům. Lidé se k tomuto projevu podpory domluvili na Facebooku.

Protest proti politice Angely Merkelové.Když se ale kancléřka vydala na zasedání hospodářské rady CDU do svého domovského Meklenburska-Předního Pomořanska, čekali na ni ve Stralsundu demonstranti a skandovali "Merkelová musí pryč!". Večer téhož dne seděla kancléřka v berlínském studiu veřejnoprávní televize ARD. Novinářská hvězda Anne Willová se jí ptala, zda se vzhledem k násilným protestům a k otevřené nenávisti vůči uprchlíkům neobává o budoucnost demokracie. Není ohrožena stejně jako v předválečném Německu? "To si nemyslím," odpověděla stručně kancléřka. Vyjádřila se i k incidentům v Sasku: "Občanky a občané (účastníci protestů, pozn. red.) dělají něco, co hluboce odmítám. S nikým to ale nevzdávám. Dělám politiku pro všechny lidi," dodala kancléřka.

Z jejích slov nebyly patrné silné emoce. Je pro ni typické, že působí stoicky a nevzrušeně, ať se děje cokoli. Trochu zjihne pouze v momentě, kdy jí lidé vyjadřují podporu. Nejistě se usmála také ve chvíli, kdy se po jejím příchodu do studia ozval potlesk. Určitě si ale uvědomuje, že je situace velmi vážná. Jinak by se nešla "předvádět" do televize. Prý to bytostně nesnáší, přesto se v pořadu Anne Willové objevila již podruhé během pěti měsíců. Na Merkelovou nebývalý výkon a zároveň jasný signál, že jde do tuhého.

Žádný plán B

Dramatická prohlášení ale publiku nenabídla. "Člověk se nestává politikem tím, že popíše svět a dojde k názoru, jak je katastrofální," řekla ve vysílání.

Stejně ale byli všichni zvědaví na odpověď k jediné otázce: Kdy změníte kurs, paní Merkelová? "Nevidím nic, co by mohlo vyvolat změnu, protože všechno je dobře promyšlené a logické. Tu logiku nikdo nezpochybňuje. Také Horst Seehofer říká: přeji ti na této cestě úspěch. Bohužel na něj tolik lidí nevěří," řekla Merkelová. Zbytek pořadu ani nebylo nutné poslouchat: společné evropské řešení, spolupráce s Tureckem, zvládnutí příčin migrační krize přímo v Sýrii. Zvládneme to.

Obvyklá prohlášení k řešení migrační krize v podání kancléřky narušila jen jedna holá věta: "Nemám žádný plán B." Znamená to, že nechystá žádné jednostranné, čistě německé opatření. Ale také to vypovídá o tom, že nemá žádnou alternativu pro případ, když její prouprchlická politika definitivně selže.

Lídryně CDU v Porýní-Falci Julia Klöcknerová s kancléřkou Angelou Merkelovou.O zásah ji přitom podle deníku Süddeutsche Zeitung prosila také lídryně CDU v Porýní-Falci Julia Klöcknerová. Kancléřka ji naopak žádala, ať vydrží do konce čtvrtletí. Do té doby prý nalezne nesčetněkrát marně vzývané "evropské řešení". Během března se mají odehrát dva klíčové summity EU k migrační krizi. Na prvním z nich se už toto pondělí sešli představitelé Unie s těžko vypočitatelnými tureckými státníky. Výsledek druhého se nedá předvídat. Uvědomuje si to i Klöcknerová. Do konce čtvrtletí se jí nechtělo čekat.

"Moje čtvrtletí končí 12. března," odpověděla politička kancléřce s ohledem na termín blížících se zemských voleb. Klöcknerová nedosáhla ničeho. Tvrdohlavost, s níž Merkelová svůj přístup vnucuje okolnímu světu, je až obdivuhodná.

Bezesné noci

Vlastně je svým zvláštním způsobem vtipná. Předseda koaliční CSU a bavorské vlády Seehofer proti ní vystupuje v týdenním rytmu a ona ho v televizi zmíní v souvislosti s tím, jak jí popřál "hodně štěstí".

Seehofer tvrdí, že Merkelová udělala chybu, když otevřela hranice migrantům. Německo se podle něho s touto chybou bude potýkat ještě dlouho. První přešlap by jí odpustil, ale neprominul jí, že ho později nenapravila a neprohlásila otevření hranic za dočasné opatření. Bývaly časy, kdy k sobě oba politici měli relativně blízko. I tehdy si ale uvědomovali, že před sebou navzájem nesmí projevit slabost.

Časopis Spiegel popsal okolnosti jednoho telefonátu ze 4. září. Ještě v noci chtěla Merkelová o svém rozhodnutí přijmout desetitisíce migrantů, kteří uvázli v Maďarsku, informovat bavorského premiéra, ale už spal. Merkelová si prý přesně pamatuje čas, kdy se mu ráno dovolala. Seehofer líčil, že zněla, jako by měla špatné svědomí. "To nemůžeme zvládnout," řekl jí Seehofer. "Pak budu zklamaná," odvětila kancléřka.

O komplikovaných vztazích mezi Berlínem a Mnichovem svědčí další historka zaznamenaná v Süddeustsche Zeitung. Seehofer vyprávěl, jak v počátcích krize nemohl spát, a kolem čtvrté hodiny ráno poslal kancléřce zprávu. Merkelová se také svěřila, že nemohla usnout a zprávu si hned přečetla. Odpověděla ale až ráno. Seehofer se nesměl dozvědět, že nemohla spát. Alespoň takto mu chtěla ukázat, že má nervy ze železa. Jak roztomilé!

Dnes si dopisují přes právníky. Bavoři mají v ruce žalobu, podle níž spolková vláda porušuje ústavu, když nechrání hranice. Seehofer žádá, aby Merkelová omezila počet přijímaných migrantů na dvě stě tisíc ročně.

Kancléřka Angela Merkelová a předseda koaliční CSU a bavorské vlády Horst Seehofer.Je to předseda bavorské vlády Seehofer, kdo drží v rukou osud kancléřky. Jeho CSU má v Německém spolkovém sněmu 56 poslanců, všichni podporují jeho linii. K nim se na začátku ledna přidalo více než 40 poslanců z 255 zákonodárců koaliční CDU, kteří vyjádřili nespokojenost s kursem Merkelové. Jejich počet prý nadále roste. Vůči Merkelové se podobně jako již zmiňovaná Klöcknerová vymezili i další čelní politici CDU ze spolkových zemí, kde se chystají volby.

O lyžařce

S největší pravděpodobností to ale nebude Seehofer, kdo po případném pádu vystřídá Merkelovou v úřadu na břehu řeky Sprévy. Mnohem větší kredit a respekt má ministr financí Wolfgang Schäuble. Na něho sází vnitrostranická opozice. Měl se stát nástupcem legendárního kancléře Helmuta Kohla. Cestu vzhůru mu ale zmařily prohrané volby v roce 1998. Po finančním skandálu musel v roce 2000 vyklidit post předsedy CDU. Na jeho místo nastoupila právě Merkelová.

Roli kancléřčiny "dvojky" plní Schäuble svědomitě, netrápí ji jako Seehofer. O jejích rozporech každý ví a každý také akceptuje, že si je ministr financí jako loajální podřízený nechává sám pro sebe. Tedy až na jednu výjimku. V listopadu přirovnal Merkelovou k lyžařce, která na svahu strhne lavinu. Těmito slovy ji učinil zodpovědnou za příjezd migrantů do Německa a v novinách se začalo spekulovat o tom, jestli ji jednou odstraní z úřadu. Později se šéfce za špičkování omluvil, ale po svém.

"S tou lyžařkou to bylo špatně. V souvislosti s vámi by to člověka ani nenapadlo, prohlásil Schäuble ve zjevné narážce na lyžařské umění Merkelové, která si dva roky předtím při procházce na běžkách pochroumala záda. Ministrovy ambice zůstávají pro Německo záhadou. Proti nim hovoří jeho poměrně vysoký věk. Je mu 73 let, už nemusí mít chuť do velkého zápasu.

I bez Schäubleho má ale Merkelová na politické scéně tolik protivníků, že přes ně nejsou vůbec vidět její spojenci. Při jedné z tiskových konferencí se jí na osamělost zeptal novinář. Rozhlédla se po zaplněném sále a pokusila se o vtip: "Ten pocit nemám, obzvlášť ne v tomto okamžiku."

Foto: ČTK

Autor: Tomáš Menschik





Čtěte dále

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána

Tisíce lidí vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení...

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Před 70 lety bylo patentováno první sněžné dělo

Američané Art Hunt, Dave Richey a Wayne Pierce vyráběli a prodávali lyže, jejich obchod ale notně poznamenal nedostatek sněhu ve...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi