Když se očkuješ, nedůvěřuješ bohu

Vesnice Staphorst je od prostopášného Amsterdamu půldruhé hodiny autem.

Neplatí zdravotní pojištění, nenechávají očkovat své děti… Občas jim říkají "černé punčochy". Pravověrní kalvinisté jsou i doma v Nizozemsku málo známou náboženskou skupinou.

O nedělích ráno bývá na ulicích vesnice Staphorst jako vymeteno. Jen sem tam se objeví nějaké auto mířící z centra směrem k dálnici. V den Páně se nepracuje, tak je tomu dnes jako před staletími. Vykonávají se jen nejnutnější činnosti a ještě před několika lety nefungoval ve Staphorstu v neděli ani bankomat.

Sedmý den v týdnu se tráví s rodinou. Po deváté ráno se venku objeví hloučky tmavě oblečených lidí mířících ke kostelu s prostou cihlovou věží. Ženy mají sukně a většina klobouk. Některé starší si oblékly místní kroj sestávající z černé sukně, modré zástěry, zdobeného šátku přes rameno a černých punčoch i bot.

Překlad bible z roku 1637 jako módní doplněk.Podle nich se přívržencům této konfese občas říká "církev černých punčoch". Nutno podotknout, že tento výraz získal časem poněkud posměšný nádech.

Pravověrní kalvinisté patří k nejortodoxnějším z řad protestantských reformovaných církví (gereformeerde kerken). V neděli odpoledne v půl druhé se jde do kostela podruhé. Na kostelní zdi ve Staphorstu visí nápis: Filmování a fotografování přísně zakázáno.

Místní farář má značnou autoritu. Když něco zakáže, respektují to členové obce téměř jako zákon. Lidé zvenčí si připadají jako v jiném světě. Přirovnávání k americkým amišům však kulhá.

Ortodoxní kalvinisté jsou sice uzavřenou skupinou s vlastními názory, zvyky a životem, jenž se odlišuje od většiny, ale jsou součástí nizozemské společnosti.

S tolerancí vůči jinověrcům jsou však na štíru. A nejde pouze o muslimy, jimž nedůvěřují, ale také o katolíky. Ještě stále se o nich vyjadřují jako v dobách boje o nezávislost na Španělsku. Jsou to nepřátelé a papež je babylonská děvka. Jedinou správnou vírou je ta jejich - staphorstská. Nebo třeba elspeetská, uddelská, munspeetská… Podle toho, kde žijí.

V nouzi pomohou souvěrci

Tvrdé jádro ortodoxních kalvinistů odmítá dokonce zdravotní pojištění a nenechává své děti očkovat. Část nepojišťuje automobily. "Z důvodů přesvědčení," vysvětluje Henriette de Bontová z Neder-Betuwe. Nikdo z její rodiny není očkován ani zdravotně pojištěn. Nejsou zdaleka sami. Podle čerstvých údajů nizozemských úřadů žije bez vakcinace kolem třiceti tisíc Nizozemců a asi jedenáct tisíc jich nemá zmíněnou pojistku.

Nemoci, nehody nebo přírodní katastrofy jsou v jejich vidění světa trestem božím, který k tomu má své dobré důvody. Proč by se měl člověk pojišťovat, když neví, zda se něco stane? Pokud tak učiním, dávám bohu najevo, že mu nedůvěřuji. Bůh na mě sešle nemoc nebo mě nechá uzdravit, pokud sám chce.

Nemoci, nehody nebo přírodní katastrofy jsou trestem božím, který k tomu má své dobré důvody.Návštěvy u lékaře či užívání léků však pro ortodoxní kalvíny problém nejsou. Musíme být starostliví, ale ne znepokojení, vysvětlují tento zdánlivý paradox.

Neočkovaní lidé dělají státu opakovaně starosti. Tak tomu bylo během epidemie dětské obrny roku 1993, kdy ochrnulo šest desítek lidí, o šest let později při řádění spalniček anebo roku 2008, když lékaři poprvé po dvaceti letech čelili epidemii příušnic - opět mezi neočkovanými.

Co si má ale člověk bez zdravotní pojistky počít, když se zraní či těžce onemocní a na drahou léčbu mu nestačí peníze? V takovém případě pomohou hlavně souvěrci. V poštovní schránce potřebného začnou přistávat obálky s penězi od anonymních dárců. Všichni vědí, kolik dotyčnému chybí, a nezbytná suma se prý vždy sejde. I kdyby mělo jít o desítky tisíc eur.

Stát však začal používat jakýsi trik. Pokud kalvinista neplatí zdravotní pojistku, musí on sám nebo jeho zaměstnavatel odvádět o něco vyšší daně. Část sumy se pak ukládá na zvláštní účet, jejž lze použít v případě nouze. V zemi, která vznikla z válek o víru v časech reformace, patří náboženská svoboda k národním mýtům. A pravověrní kalvíni jsou nedotknutelní.

Cesta biblickým pásem

Žije část reformovaných opravdu výrazně jinak než většina (rodilých) Nizozemců?
"Nevěřící Tomáš" Willem Oostrebeek se před několika lety vydal na pouť po vlastní zemi a výsledkem je kniha Pás boží (De gordel van god).

Dokonce i auta mají ponejvíce černá, píše s údivem autor, jehož dílko aspiruje na průvodce Nizozemce po jeho známých neznámých sousedech. A to přesto, že přísně kalvinistické prostředí popisují v knihách i někteří moderní nizozemští spisovatelé.

Název Oostrebeekovy knihy není výplodem fantazie, neboť drtivá většina ortodoxních kalvinistů žije geograficky skutečně v jakémsi pásu táhnoucím se od Overijsselu po Zeeland. Romantické vysvětlení pásu (bijbelgordel) praví, že tudy vedla hranice mezi znepřátelenými oranžskými protestanty a španělskými, tedy římskými katolíky.

Na rozdíl od ostatních protestantů nepoužívají ti pravověrní modernější překlady knihy knih, ale stále sahají po takzvané Stavovské bibli (její překlad zadaly nizozemské generální stavy) z roku 1637. Při bohoslužbě zpívají žalmy z 16. až 18. století. U bible nejde jen o archaický jazyk, ale také o jinou teologickou perspektivu.

Pravověrní kalvinisté vesměs volí Státoprávní reformovanou stranu (SGP).Děti posílají ortodoxní do vlastních kalvínských škol, kam se nepouštějí jinověrci, natož cizinci. Většinou nechodí do kina a divadla, samozřejmostí nejsou ani televize a internet, třebaže nejde o tabu. Na média hledí kriticky.

"Moji rodiče jsou smutní z toho, že chodím na diskotéku. Ale raději mě vidí tančit na dýze než v konkurenčním kostele," píše na webu dívka z Wekeromu.

Večery tráví rodiny pokud možno spolu, děti jsou darem, na němž bůh staví své království. Je běžné mít pět a více potomků, matka má v rodině ústřední roli. Muž a žena jsou rovnoprávní, ale každé pohlaví hraje u ortodoxních jinou úlohu.

Ženy tak například nepůsobí v politice (podle bible prý nemají pasivní volební právo) ani ve vlastní Státoprávní reformované straně (SGP), za což pravověrní sklízejí kritiku. Museli kvůli tomu dokonce čelit žalobám zvenčí, ale soudy do vnitřních věcí SGP nezasáhly.

Nechceme euro

SGP, strana pravověrných, byla založena roku 1918, a je tak nejstarší partají v zemi a v současnosti má dva poslance v parlamentu. V nedávném celonárodním testu, v němž se měřila "kalvinističnost" Holanďanů, vyšel jejich průměrný C-faktor (podle Kalvína, Calvijn) na 56 procent. Ti mladší dokonce vyšli z testů jako "kalvinističtější" než starší generace. Že by začalo být moderní heslo "zpět ke kořenům"?

Viditelně nejdále v odporu k novým, neprotestantským pořádkům zašly na čtyři desítky věřících v Ijsselmuidenu. Nedotýkají se eur a platí jen bezhotovostně. Přelepují si také znak EU na poznávacích značkách aut. Pokuty, jež jim za to uděluje policie, jednoduše neplatí.

Vinu na tom má kruhový znak EU s tuctem hvězd, což je prý katolický symbol (znamení na nebi ve Zjevení Janově), s jehož pomocí se Vatikán snaží uchvátit moc nad Evropou.

Foto: Profimedia

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi