Kam posílat migranty. A vezmete je od nás? ptají se Turci

Otázka návratu migrantů bude významnou částí summitu.

Snaha co nejvíce posílit návraty nelegálních migrantů z Řecka zpět do Turecka bude důležitou částí pondělního jednání premiérů a prezidentů zemí Evropské unie s jejich tureckým protějškem Ahmetem Davutogluem. Ankara by ovšem také ráda slyšela podrobnosti o záměru části členských zemí EU dobrovolně přebírat z Turecka ty syrské uprchlíky, kteří na azyl nárok naopak mají.

Anketa:

Pomohli byste uprchlíkům, ať už finančně, nebo materiálně?

Návrh závěrečného prohlášení pondělní schůzky uvádí, že končí neřízený pohyb migrantů po západním Balkánu. "Tato cesta je nyní uzavřena," uvedou v pondělí lídři zemí unie.

Bruselský summit se koná ve chvíli, kdy se kvůli uzavřeným hranicím na severu Řecka rychle zhoršuje humanitární situace tisíců migrantů, kteří tam náhle uvázli. Pomoc hospodářsky už tak dost problematickému Řecku vyrovnat se s nově vzniklou situací bude dalším výrazným bodem pondělního jednání. O této věci už ale lídři unijní osmadvacítky budou hovořit bez přítomnosti svého tureckého partnera.

Rozhovory s premiérem Davutogluem by se podle diplomatů měly soustředit především na migrační problematiku i přesto, že Ankara by ráda probrala i širší kontext dění v Sýrii a na Blízkém východě.

Atmosféru summitu by ovšem mohl negativně ovlivnit páteční zásah tureckých úřadů proti opozičním novinám Zaman. Zákrok jako ohrožení svobody slova v Turecku už kritizovala jak EU, tak Spojené státy. Ankara přitom usiluje o vstup do EU a své vztahy s unií by ráda co nejvíce posílila.

Návrh závěrečného prohlášení hlav států a vlád zemí EU, který má ČTK k dispozici, ale podobné spory nezmiňuje. Na prvním místě zdůrazňuje potřebu odpovídající odpovědi na krizovou humanitární situaci v Řecku. Najevo bude také dána potřeba další pomoci této zemi při ochraně hranice, a to jak ze strany členských států, tak od agentur Frontex a Europol.

Turecko je v migrační krizi pro Evropskou unii klíčovým partnerem od loňského listopadu, kdy obě strany podepsaly společný akční plán. Jeho cílem je výrazné snížení počtu migrantů, kteří připlouvají do Řecka přes Egejské moře. Unie zároveň zintenzivnila přístupové rozhovory i diskusi o vízové liberalizaci.

Přestože evropská strana uznává, že Turci nezahálí, čísla přijíždějících migrantů stále výrazně a trvale neklesají. Cílem je podle diplomatů dostat se velmi rychle z nynějších několika tisíc denně na nejvýše několik stovek.

Ilustrační foto.Turecko se - s výraznou finanční pomocí Evropy - snaží zlepšit situaci více než 2,5 milionu syrských uprchlíků na svém území, včetně například lepšího přístupu ke vzdělávání pro děti a možností pracovat pro dospělé. Zasahuje proti skupinám převáděčů, posílilo svou pobřežní stráž a hodlá spolupracovat s NATO, jehož plavidla nedávno zahájila v oblasti hlídkování. Aliance v neděli oznámila rozšíření operace i do tureckých pobřežních vod.

Evropská unie ze své strany dává jasné signály migrantům, že cesta nemá smysl. "Nejezděte do Evropy. Nevěřte převáděčům. Neriskujte život a své peníze. Je to všechno k ničemu," varoval nedávno například předseda Evropské rady Donald Tusk.

Návrh závěrečného prohlášení pondělní schůzky zdůrazňuje, že unie musí zůstat ostražitá i k možnosti vzniku nových migračních tras a musí být připravena na podobný vývoj reagovat.

Turci už od Řecka převzali zpět první tři stovky migrantů ze zemí, jejichž občané v unii nárok na azyl nemají, především z Afriky. EU by ráda viděla daleko větší počty vracejících se. Nizozemský premiér Mark Rutte takový vývoj označil za "minimální výsledek summitu", ale Turci mají v tomto ohledu problém. S částí států, odkud k nim takoví migranti přicházejí, totiž mají bezvízový styk. Neexistují ale příslušné readmisní dohody, takže nemohou tyto lidi sami odeslat dál "proti proudu".

Evropská unie dává migrantům jasné signály, že cesta do Evropy nemá smysl.Přesto dá v pondělí summit najevo odhodlání pomoci Řecku ve zrychlení návratů "rychle a ve velkém měřítku" všech migrantů, kteří nemají nárok na mezinárodní ochranu. Nejprve v rámci jeho dvoustranné readmisní dohody s Tureckem, od června pak na základě readmisní dohody EU-Turecko.

Situaci Turecka by mohl ulehčit plán, se kterým loni v prosinci přišla německá kancléřka Angela Merkelová. "Koalice ochotných" zemí EU zvažuje, že nelegální cestu přes moře do Řecka by konkrétním syrským uprchlíkům v Turecku nahradila možností legálního příjezdu do unie.

O zvažovaných počtech nechtějí diplomaté hovořit ani mimo záznam, podle turecké strany by měl ale plán smysl jen v případě, že by se týkal statisíců lidí ročně. Česko nemá, stejně jako další země ze středu a východu Evropy, zájem se podobné akce účastnit. Turci dávají najevo, že by potřebovali rychle slyšet konkrétní detaily a podmínky.

Návrh závěrů pondělní schůzky věc zmiňuje jen stručně větou o tom, že je třeba "pokračovat v práci na věrohodném programu humanitárního přijímání s Tureckem".

Pokud se EU a Turkům podaří různými opatřeními výrazně snížit nynější migrační vlnu z Turecka do Řecka a dostat pod kontrolu dění na této hranici, bude to důležitý krok k obnově plného fungování schengenského prostoru. Situace v unijním prostoru bez vnitřních hranic by měla být třetím bodem pondělního summitu EU.

Řecku by měla pomoci také podpora ze strany unijních partnerů při zlepšení práce jeho azylového systému. Summit v pondělí podle návrhu závěrů vyzve země EU, aby nabídly více míst do už odsouhlaseného programu přerozdělování žadatelů o azyl.

Tlak na Atény v minulých týdnech vyvíjely především země ze středu Evropy, které přes kritiku z Bruselu pomáhaly Makedonii posilovat ochranu její společné hranice s Řeckem. Řecko a jeho premiér Alexis Tsipras reagují velmi ostře, žádají "spravedlivé rozdělení břemene" a konec jednostranných kroků. Více než 10 tisíc migrantů, kterým byla odříznuta cesta dál do unie, totiž představuje hrozbu velké humanitární krize.

Evropská komise proto minulý týden přišla s plánem mechanismu, který by umožňoval v příštích třech letech použít až 700 milionů eur na řešení takové krize v členských státech EU. Dosud bylo takové řešení možné jen při pomoci mimo osmadvacítku.

Summit by měl podle návrhu závěrečného prohlášení v pondělí vyzvat příslušné ministry, aby plán podpořili ještě před následující schůzkou unijních lídrů v březnu. Rychle by měl postupovat rovněž europarlament, který musí potvrdit s financováním související rozpočtové změny.

Pondělní mimořádná schůzka byla svolána poté, co turecký premiér Davutoglu po teroristickém útoku v Turecku nemohl do Bruselu přijet na pravidelný únorovým summit EU. Lídři osmadvacítky se v Bruselu opět sejdou ani ne za dva týdny, kdy se migraci budou znovu věnovat.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

Rocková kapela Rolling Stones po dvou letech vyráží na turné, startovat budou v Houstonu

V nejlidnatějším městě amerického státu Texas dnes začíná severoamerické turné legendární rockové kapely Rolling Stones, která...

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament schválil nový zákon proti homosexualitě, který počítá s trestem až 15 let vězení

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům osob stejného pohlaví, který počítá s trestem až 15 let...

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Hamás zveřejnil video dvou Izraelských rukojmích

Palestinské hnutí Hamás dnes zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při teroristickém útoku na Izrael 7....

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Informovala o tom agentura...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi