K atentátu na Charlie Hebdo se hlásí jemenská al-Kajda

Momentka za zásahu.

Francouzské pořádkové síly zlikvidovaly tři islámské radikály, kteří v posledních dnech terorizovali zemi. Severně od Paříže policie zasáhla proti dvěma útočníkům, kteří ve středu v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo zastřelili 12 lidí. Téměř ve stejnou chvíli došlo k zásahu i v košer obchodu na východě metropole, kde jiný ozbrojený muž zadržoval od brzkého odpoledne několik lidí. Tento útočník byl také zabit a o život přišli i čtyři rukojmí. Francouzský prezident Hollande ocenil práci policie a vyzval obyvatele, aby byli i nadále obezřetní.

Podle médií policejní operace pokračuje; muži zákona pátrají po 26letá přítelkyni útočníka z košer potravin Hayat Boumeddienové, po které úřady vyhlásily pátrání. Tvrdí se, že byla s únoscem v košer obchodu a pak uprchla, případně, že utekla již dříve.

Pachatelé teroristických útoků v Paříži a jejím okolí, kteří jsou odpovědní za smrt nejméně 16 lidí, se telefonicky přihlásili ke svým zločinům a také k radikálním islamistickým skupinám do redakce televizní a rozhlasové stanice BFM TV.

Francouzští bratři Chérif a Said Kouachiové.

K členství v IS se přihlásil Amedy Coulibaly, který byl zabit při zadržování rukojmích v pařížské košer prodejně; tu si prý vybral, protože "cílil na Židy". Svou akci prý koordinoval s vrahy, kteří ve středu provedli masakr v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a v pátek byli rovněž zlikvidováni severně od Paříže. 

Také před policejním zásahem řekl, že v obchodě jsou již čtyři mrtví lidé a dalších 17 osob včetně jednoho dítěte a osmi žen. Výměnou za zajatce požadoval stažení Francie z mise proti Islámskému státu. Jeho slova podle komentářů vylučují, že by čtyři zajatci zemřeli při následném zásahu policie.

Jeden z dalších teroristů, Chérif Kouachi, stejné stanici řekl, že byl vyslán do Francie a financován odnoží sítě al-Kajda v Jemenu.

BFM TV na svém serveru uvádí, že byla po celý pátek v telefonickém kontaktu se všemi zločinci, kteří jí sami telefonovali.

Coulibaly tvrdil, že jednal "souběžně" s útočníky v pařížské redakci a že je prý znal osobně. "Oni Charlie Hebdo, já policisty," řekl muž, který den po masakru, tedy ve čtvrtek, zastřelil na jihopařížském předměstí Montrouge policistku a dalšího člověka zranil.

"Jsme Prorokovi obránci," řekl pro BFM TV pro změnu Chérif Kouachi, který se se svým bratrem Saidem opevnil v jedné tiskárně v obci Dammartin-en-Goële severovýchodně od Paříže. Chérif také prohlásil, že podstoupil výcvik přímo pod vedením radikálního duchovního a člena teroristické organizace al-Kajda Anvara Avlakího. V řadách teroristů údajně i nějaký čas bojoval.

Radikální kazatel Anvar Avlakí byl Američan jemenského původu napojený na al-Kajdu. Narodil se v roce 1971 a Spojené státy ho údajně v Jemenu zabily v roce 2011.

Útok na redakci časopisu Charlie Hebdo prý řídila přímo odnož teroristické sítě al-Kajda v Jemenu (AQAP). Ve svém prohlášení to uvedl jeden z jejích bojovníků. Mělo prý jít o odplatu ze znesvěcování proroka Mohameda. AQAP je považována za jednu z nejnebezpečnějších teroristických skupin. V prohlášení al-Kajdy působící na Arabském poloostrově se anglicky mimo jiné píše, že "vedení AQAP řídilo operace a vybralo si pečlivě svůj cíl". Podle člena AQAP byl útok v souladu s varováními bývalého vůdce al-Kajdy Usámy bin Ládina, který mluvil o "důsledcích znesvěcování muslimských svátostí". Nejhledanějšího teroristu světa dopadla a zabila v květnu 2011 v Pákistánu speciální jednotka americké armády. Skupina se prý přihlásila k odpovědnosti za útok až později, a to "z bezpečnostních důvodu".

Bratři Kouachiovi, pachatelé útoku na týdeník Charlie Hebdo, v pátek ráno ukradli auto a dostali se do obce Dammartin-en-Goële, ležící asi 40 kilometrů severovýchodně od Paříže. Podle původních informací měli držet jednoho rukojmího, ale ukazuje se, že místní zaměstnanec tam byl před nimi ukrytý a o sobě dal vědět rodině s výzvou adresovanou policii, aby zasáhla.

Krátce po 17.00 na bratry zaútočily speciální jednotky, z místa se ozvaly výbuchy a střelba a nad budovou se vznášel dým. Policie oba muže zastřelila, když vyběhli z úkrytu a pálili na bezpečnostní síly.

Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly.K přepadení košer supermarketu v oblasti Porte de Vincennes došlo krátce po poledni. Zahynuli zde kromě útočníka i  čtyři rukojmí, zřejmě bezprostředně po zahájení osvobozovací operace. Další čtyři utrpěli vážná zranění, ale podle posledních informací jsou mimo nebezpečí života. Podle tvrzení médií se v obchodu před Coulibalym ukryli ve sklepní místnosti čtyři lidé s miminkem, případně dvě ženy s dvěma dětmi. O únosci měla policie údajně přehled, protože jej slyšela i poté, co zapomněl vypnout mobilní telefon.

Prezident Hollande ve večerním televizním projevu vyzval k národní jednotě a nesmiřitelnosti vůči rasismu a antisemitismu. "Francie nadále čelí teroristickým hrozbám," řekl Hollande. V krátkém vystoupení zdůraznil, že podobní fanatici nemají nic společného s islámem.

Přepadení košer velkoprodejny Hollande označil za "příšerný antisemitský čin", prezident vyzval obyvatele k ostražitosti, jednotě a mobilizaci.

On-line

Obnovit

  • 19:44
     

    Vážení čtenáře, on-line přenos z francouzských honů na teroristy končí. Další zpravodajství následuje obvyklým způsobem.

  • 19:40
     

    Prokurátor potvrdil, že v Montpellieru se jedná o loupežné přepadení, nikoli o terorismus. Ozbrojený muž drží dva rukojmí v klenotnictví.

  • 19:32
     

    Zabití teroristé dnes telefonovali s novináři francouzské televize BFMTV, oznámila stanice na svém webu. Ráno se prý dovolali Chérifu Kouachimu, když se snažili kontaktovat případné rukojmí v tiskařském skladu. "Jsme ochránci proroka," sdělil jim s tím, že je úkoluje jemenská odnož al-Kajdy. Kolem 15. hodiny pak novinářům volal Amedy Coulibaly z košer potravin, že prý to s bratry mají rozdělené. "Oni Charlie Hebdo, já policisty." Včera střílel na strážníky u dopravní nehody, jednu z nich zabil. Hlásí se k Islámskému státu.

  • 19:04
     

    Různé mešity po celé Francii byly i v průběhu pátku cílem menších útoků, hrozeb či vandalství.

  • 19:01
     

    Hackeři z Anonymous teď slibují pomstu džihádistům, půjdou po jejich webech.

  • 18:33
     

    V Montpellieru policie obklíčila dva zločince, kteří drží jednoho rukojmího. Patrně ale nejde o terorismus, nýbrž o nepovedené přepadení klenotnictví.

  • 18:29
     

    Rukojmí v tiskařském skladu - sedmadvacetiletý grafik Lilian - nebyl vůbec rukojmí. Rodina se jej marně pokoušela kontaktovat, ale později ji jim napsal SMS: "Schovávám se v prvním patře. Myslím, že všechny zabili. Řekněte policii, ať zakročí," napsal Le Figaro.

  • 18:13
     

    Další čtyři lidé byli v pařížském případě těžce raněni.

  • 18:06
     

  • 18:05
     

    Reuters: Nejméně čtyři rukojmí v košer obchodě zemřeli. Přitom policejní zásah trval sotva pár minut. Není zatím jisté, zda je Coulibaly zabil v reakci na zásah policistů, nebo již předtím.

  • 17:54
     

    A zdroje Le Mondu zase potvrdily totožnost střelce od Porte de Vincennes, je to podle předpokladů Amedy Coulibaly.

  • 17:53
     

    Oba teroristé, zabití ve skladu tiskařské firmy, jsou skutečně bratři Kouachiovi, potvrdil zdroj agentury AFP.

  • 17:47
     
  • 17:42
     

    Jeden četník ze zásahovky byl při útoku na tiskařský sklad raněn, ale o život nejde, řekly zdroje agentury AFP.

  • 17:40
     

    Šestadvacetiletý rukojmí, kterého teroristé drželi v jedné z místností průmyslového objektu tiskařské firmy, je v pořádku.

  • 17:32
     

    Zpravodajská stanice BFM TV uvedla, že několik členů policejního komanda při pařížském útoku utrpělo zranění.

  • 17:32
     

    Podle zdroje AFP bratři Kouachiovi spustili střelbu na četníky, než v boji padli.

  • 17:21
     

    Vrah policistky, jenž v košer obchodě držel rukojmí, je podle policejních zdrojů Le Monde je také po smrti.

  • 17:21
     

    Podle AFP se podařilo v Porte de Vincennes osvobodit několik rukojmí z židovských potravin.

  • 17:19
     

    Rukojmí z tiskárny je živý a zdravý.

  • 17:19
     

    Bratři Kouachiovi jsou mrtví, sdělil zdroj z četnictva.

  • 17:16
     

    Sanitky najíždějí blíž k obchodu, zřejmě již mohou evakuovat raněné.

  • 17:15
     

    V Paříži byly také slyšet výbuchy a střelba.

  • 17:14
     

    V televizi byla vidět rychlá aktivita policistů i před košer potravinami v Paříži.

  • 17:05
     

    U tiskárny se dál střílí.

  • 17:01
     

    Četnictvo Le Mondu potvrdilo, že probíhá zteč. Ozvaly se i výbuchy, možná omračujících granátů.

  • 17:01
     

    Od tiskárny v Dammartinu-en-Goële, kde drží bratři Kouachiové rukojmí, zazněla střelba. Trvala asi 30 vteřin.

  • 16:42
     

    Agentura AP s odvoláním na nejmenované jemenské bezpečnostní zdroje uvedla, že Kouachi měl v Jemenu pobývat až do roku 2012. Během svého pobytu se údajně připojil k radikálům z hnutí Al-Káida, kteří v té době obsadili rozsáhlá území na jihu země.
    Mnoho cizinců, kteří tehdy v zemi studovali, bylo podezřelých z toho, že se připojili k teroristům. Byli kvůli tomu ze země vyhoštěni. A jedním z deportovaných v roce 2012 měl být právě i Said Kouachi.

  • 16:42
     

    Podle informací deníku The New York Times absolvoval Said Kouachi v Jemenu v táboře Al-Káidy i vojenský výcvik. Úřady tyto informace však zatím oficiálně nepotvrdily. Oba bratři také údajně byli dlouhá léta na seznamu amerických úřadů, který obsahuje jména lidí, jimž USA zakazují přílet do země.

  • 16:12
     

    "Řekli, že chtějí zemřít jako mučedníci," řekl představitel zásahového týmu v Dammartinu Yves Albarello francouzské televizní stanici i-Tele.

  • 16:11
     

    V Dammartinu začala evakuace dětí z místní školy. Jedná se o asi 200 žáků prvního stupně a dětí předškolního věku. Dosud byli zavření ve škole a nesměli ven. Z domů nemohou vycházet ani ostatní občané, novináře policie vykázala do bezpečné vzdálenosti od místa zásahu.

  • 16:01
     

    "Obě aféry jsou zřetelně spojené," sdělil zdroj od policie serveru Le Figaro. "Věznitel rukojmích ve Vincennes pohrozil, že zabije všechny, pokud četnictvo zaútočí v Dammartinu, kde jsou dva bratři Kouachiové."

  • 15:34
     

    Ministerstvo vnitra potvrdilo Le Mondu, že na Trocadéru šlo o falešný poplach.

  • 15:27
     

    Trocadéro už je zase otevřené. "Byla tu parta policistů a vojáků, velmi rychle evakuovali náměstí, během dvaceti minut. Před čtvrthodinou bylo zase otevřeno," cituje Le Figaro tamního číšníka.

  • 15:20
     

    Potraviny v porte de Vincennes obklíčila policejní zásahovka, rozšiřuje bezpečnostní perimetr. Široké okolí bylo uzavřeno či evakuováno, doprava odkloněna z okruhu, někde i obrácena v protisměru.

  • 15:18
     

    Policie evakuuje náměstí Trocadéro i tamní metro. Některá média hovoří o výstřelech.

  • 15:07
     

    Islámský stát označil útok na redakci za pouhý začátek v sérii útoků na západní cíle. Radikální duchovní Abú Saád Ansarí prý v páteční modlitbě v mešitě v severoiráckém Mosulu také převzal ve jménu IS odpovědnost za útok. "Začali jsme s operací ve Francii, za kterou přejímáme odpovědnost," citovali ho svědci, na které se odvolává DPA. "Zítra to bude Británie, USA a další." Hrozba je prý určena všem zemím, které se podílí na koalici, která podniká letecké údery na pozice Islámského státu v Iráku a Sýrii.

    Podle bývalého vysokého důstojníka americké armády Thomase McInerneyho může být přihlášení k zodpovědnosti ze strany IS pouhou propagandou a nemusí vůbec odrážet pravý stav věcí.

  • 15:05
     

    Policejní prefektura dementuje zprávy, že v porte de Vincennes byly oběti.

  • 14:48
     

    Ozbrojenec z košer potravin prý už navázal kontakt s policisty.

  • 14:46
     

    Amedy Coulibaly a Chérif Kouachi byli zřejmě dva prominentní žáci Djamela Beghala, radikálního kazatele, odsouzeného za terorismus.

  • 14:44
     

    Policie hledá střelce z Montrouge a jeho družku.

  • 14:20
     

    V Porte de Vincennes jsou podle AFP nejméně dva mrtví.

  • 14:20
     

    Policie v Dammartinu zatím odložila slibovanou tiskovou konferenci. Prý se uspořádá, až se situace vyřeší.

  • 14:15
     

    Podle Le Mondu byli teď v Paříži útočníci dva, jeden už se vzdal, druhý se uchýlil do košer potravin.

  • 14:04
     

    "Dobře víte, kdo jsem!" oslovil prý útočník od Porte de Vincennes policisty.

  • 14:04
     

    Podle policejního zdroje deníku Le Figaro drží útočník v pařížských potravinách nejméně pět zajatců. "Je extrémně nebezpečný."

  • 13:43
     

    V Paříži se znovu střílelo, a dost možná to byl včerejší vrah policistky. K přestřelce podle AFP došlo v prodejně košer potravin v oblasti porte de Vincennes. Zřejmě také vzal rukojmí.

  • 13:04
     

    Radniční mluvčí Audrey Taupenasová řekla agentuře AP, že už byl s teroristy navázán kontakt. Zatím prý souhlasili, aby byly evakuovány děti ze 300 metrů vzdálené školy.

  • 12:23
     

    Policie novináře vykázala daleko od obklíčené tiskárny, informací teď asi bude méně.

  • 12:19
     

    "Charlie Hebdo urazil našeho proroka a pobouřil miliony muslimů. Oba bratři jsou prvními, kteří se pomstili," prohlásily somálské islamistické milice Šabáb. "Zbloudilé duše" se podle nich mýlí, když tvrdí, že byla napadena svoboda slova. Kouachiovi údajně jednali, jak měli.

Starší zprávy

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK/AP , Google Maps, ABACA/Orban Thierry

Autor: Reuters, AP, AFP, - mav -, - red -, ČTK





Čtěte dále

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti...

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Šéf OSN António Guterres čelí vážným výzvám, je i kritizován

Vizitka bývalého portugalského premiéra a současného generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který 30. dubna oslaví 75....

Depardieu viněný ze sexuálního násilí po výslechu dostal předvolání k soudu

Depardieu viněný ze sexuálního násilí po výslechu dostal předvolání k soudu

Francouzský herec Gérard Depardieu dostal předvolání k soudu poté, co byl téměř celý dnešní den vyslýchán na policii v...

Šest lidí dostalo tresty za požáry u Atén, v roce 2018 zabily přes sto osob

Šest lidí dostalo tresty za požáry u Atén, v roce 2018 zabily přes sto osob

Soud v Aténách dnes uznal vinnými šest lidí z nedbalosti kvůli lesnímu požáru, který si v červenci 2018 vyžádal 104 obětí a...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi