Jsou autokraty, ale... Německé zbraně pro Alžířany či Saúdy

Leopard 2 pro Alžírsko.

Fregaty, obrněná vozidla, nákladní auta... Německé zbrojní koncerny se těší na miliardové zbrojní obchody s Alžírskem. Jak uvádí německý list Handelsblatt, nejde tentokrát jen o prodej zbraní a různé vojenské techniky, ale o stavbu celé továrny na severu Afriky.

Německý koncern Rheinmetall chce prodat Alžírsku obrněné transportéry Fuchs 2 (česky "liška"). V příštích týdnech má být podepsán kontrakt na výrobu 980 vozidel tohoto typu, napsal Handelsblatt, aniž uvedl svůj informační zdroj. Zakázka má mít hodnotu 2,7 miliardy eur (asi 74 miliard Kč.).

Korveta K130 od ThyssenKrupp.Deník dále uvedl, že dohromady byly dohodnuty projekty za 10 miliard eur (asi 274 miliard Kč.). Vedle Rheinmetallu mají s Alžířany udělat lukrativní kšeft i další německé podniky.

Mezi nimi koncern ThyssenKrupp, který dodá dvě fregaty, a též automobilka Daimler, jež má být technologickým partnerem při výrobě nákladních automobilů a vojenských vozidel.

Mluvčí Rheinmetallu nechtěl v první reakci informace tisku ani potvrdit, ani dementovat. I další podniky se k věci nechtěly vyjadřovat s odvoláním na klauzuli o mlčenlivosti. Mluvčí spolkového ministra hospodářství Sigmar Gabriel (SPD) řekl,  že příslušné schválení (obchodů) jde na konto předchozí vlády.

Německo tak poprvé nedodá nějakému autoritářskému režimu jen obrněná vozidla, ale hned celou továrnu na jejich výrobu. Fabrika vyroste v severoalžírském městě Ain Smara a z jejích výrobních pásů má každý rok sjet 120 obrněnců, píše dále německý list. Severoafrická země se zavázala, že zbraně nebude prodávat dalším státům.

Rozhodují o vývozu zbraní. Minsitr vnitra Maiziere (zleva), ministr hospodářství Gabriel a kancléřka Merkelová.V německé velké koalici (CDU/CSU a SPD) jsou zbrojní obchody s arabským teritoriem spornou záležitostí. Nejnověji zablokoval ministr Gabriel obří byznys se Saúdskou Arábií. Zatím největší německý zbrojní kšeft s Alžírskem ale zřejmě nezastaví.

Kořeny tohoto obchodu sahají do roku 2008, kdy kancléřka Angela Merkelová (CDU) navštívila Alžírsko. V roce 2011 dala Spolková bezpečnostní rada tehdejší černo-žluté vládní koalice zelenou příslušné rámcové dohodě. Zmíněná rada

(Bundessicherheitsrat) je tajně jednající grémium, jehož členy je vedle kancléře(ky) osm ministrů. Rada rozhoduje o zbrojních exportech.

Alžírsko pod vedením prezidenta Abdala Azíze Butefliky, který byl ve volbách letos v dubnu opět potvrzen v úřadě, se stalo partnerem USA v boji s militantními islamisty v regionu. Početní příznivci hlavy státu v ní spatřují záruku stability a nezávislosti země. Butelflika, který drží otěže moci od roku 1999, je nicméně starý (77) a zjevně vážně nemocný.

Leopard 2.

Alžírsko je mimo jiné spolehlivým dodavatel zemního plynu do Evropy.

Němečtí zbrojaři si mnou ruce

Export německé zbrojní produkce dosáhl loni objemem 5,8 miliardy eur (asi 160 miliard Kč.) dalšího rekordu. Oproti roku přechozímu stoupl o 25 procent. Zvýšil se především vývoz do zemí mimo Evropskou unii a NATO. Z 55 procent roku 2012 na 62 procent loni.

Mezi těmito zeměmi jsou na prvních místech Saúdská Arábie, Katar anebo Indonésie. Tedy místa, jež jsou neblaze proslulá porušováním lidských práv. Saúdové a Katařané financováním a vyzbrojováním radikálních islamistů v Sýrii fakticky podporují terorismus.

Fuchs 2 s jednotkami Bundeswehru v Afghánistánu.Pokud jde o rozvojové země, schválila Spolková bezpečnostní rada roku 2013 zbrojní vývozy ve výši 562 milionů eur (asi 15,4 miliardy Kč), rok předtím to bylo 328 milionů eur (zhruba 9 miliard Kč).

Velmi se daří německým vývozcům malých zbraní a munice. Ti loni zvýšili své exporty o 43 procent - na celkem 135 milionů eur (asi 3,7 miliardy Kč). Velká část z dodávek směřovala do takzvaných třetích zemí. Malé zbraně, k nimž patří samopaly či přenosné raketomety, mají v ozbrojených konfliktech na svědomí nejvíce obětí.

Po svém loňském nástupu do funkce spolkového ministra hospodářství Gabriel oznámil, že bude při schvalování zbrojních exportů restriktivnější, než tomu bylo v předchozím kabinetu. Zbrojaři obratem varovali před možnými ztrátami pracovních míst.

Podle informací německého tisku Gabriel začátkem května na jednání bezpečnostní rady zamítl dvě třetiny žádostí o zbrojní obchody. Byly mezi nimi údajně i některé pokročilé projekty, čímž se kabinet v Berlíně vystavuje žalobám o náhradu škody ze strany postižených firem.

Bojový tank Leopard 2A7+.Šlo prý mimo jiné o půlmiliardovou zakázku na zaměřovací optiku určenou pro kanony tanku, o který mají obrovský zájem sunnitští monarchové v Rijádu.

Podle poslance opoziční Levice (Die Linke.) Jana van Akena hraje ale ministr Gabriel dvojí roli. Na veřejnosti prý vystupuje jako kritik zbrojních vývozů, avšak v praxi jedná opačně. Aken argumentuje na základě čísel o schválených zbrojních vývozech od letošního ledna do dubna. Jejich výše činí 1,2 miliardy eur (asi 33 miliardy Kč.).

Marné Saúdů toužení po "leopardech"?

Zatímco Singapur špičkové německé bojové tanky Leopard 2 dostane, byť ojetiny, Saúdská Arábie po nich zatím touží marně. A to přesto, že pro Německo by to byl snový obchod za plus mínus 18 miliard eur (asi 493 miliard Kč.). Saúdové touží hlavně po verzi Leopard 2A7+.

Saúdové jako spojenci USA. Admirál Mullen s vrchním velitelem saúdského loďstva as-Saúdem.V červenci roku 2007 německý tisk informoval, že Spolková bezpečnostní rada schválila prodej více než dvou stovek tanků Saúdům. To okamžitě vyvolalo kritiku jak v samotném Německu, tak za jeho hranicemi.

Absolutní monarchie se podílela vojensky na potlačení lidového povstání v době arabského jara v sousedním Bahrajnu a násilně potlačuje i vnitřní protesty. Velmi problematická je v království situace v oblasti lidských práv.

V červnu 2012 se v německém tisku objevila informace, že Saúdové chtějí koupit 600 až 800 Leopardů 2. Letos dubnu se ale Gabriel vyslovil interně proti jejich prodeji, což se interpretuje tak, že choulostivý obchod je buď definitivně smeten ze stolu, či, což by bylo pro Saúdy příznivější, zatím  zůstává u ledu.

Podle listu Bild am Sonntag zatím tajná bezpečnostní rada prodej Leopardů schválit ani nemohla, protože na její adresu zatím nepřišla příslušná žádost. Rijád to ale nevzdává. Tamní ministerstvo obrany se začátkem letošního března dohodlo se španělskou vládou na dodávce (prozatím) 150 kusů Leopardů 2 v nejmodernější verzi A7+.

Německé zbraně do světa...Některé verze německých Leopardů totiž v licenci produkuje španělská zbrojní firma Santa Barbara Sistemas. Bez požehnání Berlína ale Madrid tanky Saúdům prodat nemůže. Jde totiž o německou zbrojní techniku a německé firmy dodávají Španělům některé zásadní komponenty.

Bojových tanků Leopard 2, který nahradil předchozí model Leopard 1, existuje několik verzí. Jde o špičkovou zbraň, která je světově uznávána jako nejlepší tank současnosti v kritériích pancéřování, výzbroj a mobilita.

Foto: ČTK/AP , Heer/Katharina Winkler, Rheinmetall, Pentagon, Bundeswehr

Autor: Petr Podaný





Čtěte dále

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na novou bilanci...

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Newyorská policie vyklidila v noci na dnešek budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky...

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko zvýší vojenskou i civilní pomoc Ukrajině o sedm miliard norských korun

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč)....

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Kolumbijská univerzita v NY začala podmíněně vylučovat protestující studenty, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního ultimáta neukončili protesty proti...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi