Hysteričtí Sasové? Češi prý kradou. Policie to vidí klidněji

Zloději aut z Česka?

Se smíšenými pocity vnímá Sasko nadcházející páté výročí otevření schengenské hranice pro Česko, Polsko a další nováčky EU. Zejména obyvatelé a firmy z pohraničí spojují zrušení kontrol s masivním nárůstem kriminality, který přičítají hlavně Čechům a Polákům, a volají po více policistech a návratu zátarasů na hraniční čáru.

Saské úřady to však nepovažují za řešení a ani celkovou bilanci otevření "Schengenu" nevidí tak černě. Žádné země nevydělaly na rozšíření EU na východ tak jako Německo a Rakousko.

Tady to vypadá slibně...Když se 21. prosince 2007 řezaly hraniční závory mezi Českem a Saskem, vítali to nejen politici, ale i obyčejní Němci. "I my jsme se radovali, že si můžeme bez potíží zajet k sousedům pro cigarety a dojít se večer pobavit do Česka.

Z toho jsme měli opravdu radost. V mnoha obcích se konaly slavnosti," řekla ČTK a Českému rozhlasu Heike Fritscheová z Hertingswalde, obce ležící na dohled od Dolní Poustevny na Šluknovsku.

Po pěti letech už prý nemají k radosti moc důvodů. "Jen od září tady zmizela už třetí multikára ze tří různých firem, v sousední obci jedna a další na druhé straně v Ulbersdorfu. V létě zmizelo jen tady v Hertingswaldě několik aut, další v Saupsdorfu. Bylo přepadeno a okradeno několik starých lidí, kteří jsou upoutáni na kolečkové křeslo.

Je to špatné, opravdu hodně špatné," líčí žena, jejíž rodinná firma se sama stala obětí množících se krádeží vozidel v saském pohraničí.

Neznámí zloději jim odvezli multikáru zaparkovanou na dvoře. "Byl to výkonný náklaďáček, na který jsou firmy jako ta naše odkázané. Jen díky ní jsme našli mezeru na trhu, dostane se na stavby v úzkých uličkách, všude se s ní projede. Teď už to dělat nemůžeme, protože ji nemáme," nesmířila se stále s odcizením "živitele rodiny".

"Schengen" se otevírá východu.Od pojišťovny prý dostala jen třetinu peněz potřebných na nákup nového stroje; další úvěr si kvůli nejisté situaci brát nechce.

Krádeže v Hertingswaldě a okolí připisuje Fritscheová Čechům, kteří podle ní využívají nehlídaných cest k odvozu lupu za hranice. S takovým názorem není sama, což se podepisuje na podezřívavosti místních vůči obyvatelům Česka.

Poznali to i zpravodajové ČTK a ČRo, se kterými se vyjma Fritscheové nechtěl v obci spadající pod nedaleký Sebnitz nikdo jiný bavit.

"Když teď někdo nezakročí a něco neudělá, už to (vztahy s Čechy) nebude fungovat. Pak se bude šířit nenávist a budou tím trpět lidé ve vaší zemi, kteří za to nemohou," varovala Fritscheová.

Sama iniciovala vznik petice, která vyzývá poslance zemského parlamentu v Drážďanech, aby zajistili více policistů v pohraničí a umožnili přehrazení turistických stezek vedoucích do Česka kameny nebo jinými zátarasy, aby přes ně nebylo možné odvážet auta nebo barevné kovy. Ty se v Sasku kradou nejčastěji.

"Vaší ani naší policii se to nepodaří celé zlikvidovat, ale je možné to zlodějům ztížit. Je možné zatarasit cesty, je možné, aby na obou stranách hranice bylo vidět hodně policistů v terénu, což může zloděje odradit," nabízí Fritscheová recept na omezení příhraniční kriminality v Sasku.

Nechtěná návštěva.Její požadavky podpořilo několik stovek lidí ze Sebnitzu a okolí.

Po těchto opatřeních volají také další Němci žijící či podnikající podél české a polské hranice. A někteří i jednají. U Fürstenau a Müglitzu se na cestách přes hranice už objevily obří kameny znemožňující průjezd vozidel. Nechali je tam umístit tamní starostové, kteří nechtěli čekat na rozhodnutí politiků v Drážďanech.

Více policistů v pohraničí žádají také regionální řemeslnické komory, podle nichž je situace v oblasti kritická.

"Za poslední rok byla kriminalitou postižena každá třetí firma, což navozuje pocit, že se bezpečnostní situace dále zhoršuje. Něco se musí udělat," prohlásil prezident řemeslnické komory v Drážďanech Jörg Dittrich. Firmám spadajícím pod tuto organizaci způsobili podle něj zloději v posledních 12 měsících škody za 1,35 milionu eur (34 milionů Kč) a podnikatelům ze sousední komory v Chotěbuzi dokonce za 1,43 milionu eur.

"Bezmoc přechází ve zlobu," popsal Dittrich nálady mezi živnostníky u hranice s Českem a Polskem, kde loni podle saských statistik vzrostla kriminalita o čtyři, respektive o 15 procent.

Se stejným problémem se potýkají rovněž velká města v Sasku. Například v Drážďanech stouplo podle tisku množství odcizených automobilů od roku 2007 na čtyřnásobek a v letošním prvním pololetí meziročně o 68 procent na více než pět set.

Policie v Chemnitzu pátrá po zloději v ochodě. Hovoří německy s východoevropským přízvukem."Když někdo ukradne auto v Drážďanech, je za půl hodiny na hranici. Šance někoho chytit je tak relativně malá. Faktem je, že na zjištěné kriminalitě mají relativně vysoký podíl polští a čeští občané," uvedl mluvčí saského ministerstva vnitra Frank Wend.

Krádeže mají podle něj na svědomí převážně organizované skupiny, a to nejen z Česka a Polska, ale i z východní Evropy. "Vyskytly se opakovaně případy, kdy byl ukraden vůz, který je možné lokalizovat pomocí GPS, a o deset hodin později byl ve Vilniusu, v Bělorusku nebo na Ukrajině," líčí.

V obnovování zátarasů na hranicích však podobně jako řada lokálních politiků řešení nevidí. "Proti přeshraniční kriminalitě je možné bojovat jen přeshraničně, to je ten nejlepší prostředek," tvrdí Wend, jehož úřad chce dál posilovat spolupráci s českými a polskými kolegy.

Odmítá také nářky lidí z pohraničí nad nedostatkem policistů, jejichž počty byly v řadě míst kvůli úsporným opatřením redukovány. "V Sasku máme v porovnání s jinými ještě vysoký personální stav policie a dlouhodobě to tak i zůstane.

Komu se v Sasku nelení...Jsou samozřejmě situace, kdy vzniká dojem, že policistů není nikdy dost, ale my jich máme dostatek," říká mluvčí, podle něhož v Sasku i přes zvýšenou kriminalitu výrazně převažují pozitiva otevření "Schengenu" na východ nad negativními jevy.

"Otevření hranic je přínosem pro obě strany. Platí to jak v hospodářství, tak v turistice. Je politováníhodné, že při tak skvělém projektu se vždycky najdou kriminální živly, které ho zneužijí, jenže k tomu dochází i v dalších evropských regionech. Je potřeba proti tomu důsledně společně bojovat a nenechat tyhle živly zvítězit," soudí Wend.

V obrat situace k lepšímu stále věří i Fritscheová: "Z tohoto důvodu jsem udělala tu petici, protože jsem naději ještě neztratila."
   

Foto: Profimedia , web saské policie

Autor: ČTK





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi