Hollande: Jsme ve válce. Boj proti islamistům zintenzivníme

Francouzský prezident François Hollande.

Francie zintenzivní letecké údery proti radikální organizaci Islámský stát v Sýrii. V proslovu k poslancům obou komor francouzského parlamentu to uvedl prezident François Hollande. Paříž podle něj rovněž požádá Radu bezpečnosti Organizace spojených národů, aby přijala rezoluci namířenou proti radikálům z Islámského státu.

Francouzský prezident řekl, že je třeba vytvořit širokou koalici pro boj proti Islámskému státu v Sýrii. V příštích dnech se kvůli tomu sejde s prezidenty USA a Ruska Barackem Obamou a Vladimirem Putinem. Hlavní body jeho proslovu si můžete přečíst ZDE.

Hollande v proslovu dále řekl, že plánuje změnu francouzské ústavy. Zákon by podle něj měl umožnit odebrat teroristům občanství a zamezit jim v návratu do země.

Francie podle prezidenta požaduje efektivnější kontroly na vnějších hranicích Evropské unie, což má podle něj zamezit obnovování kontrol na jednotlivých národních hranicích a demontáž Evropské unie.

Francie je podle Hollandea ve válce, ale nikoli ve válce s jinou civilizací, protože atentátníci žádnou civilizaci nezastupují. Francie je ve válce s terorismem, prohlásil prezident.

Šéf Elysejského paláce rovněž přislíbil, že Francie v příštích dvou letech zvýší počet policistů o pět tisíc. Posílí protiteroristické týmy a pohraničníky a do roku 2017 neprovede škrty v armádním rozpočtu.

Dění kolem útoků v Paříži jsme sledovali celý den živě:

On-line

  • 09:35
     

    Bavorská vláda po pařížských atentátech vyzvala vládu spolkovou, aby okamžitě zpřísnila kontroly na hranicích s Rakouskem. Na této hranici má spolková policie napříště kontrolovat všechny přechody, a ne jen vybrané, jak je tomu doposud po nedávno obnovených hraničních kontrolách. Vyzvali k tomu bavorský premiér Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

  • 10:22
     

    Francouzská policie už v sobotu ráno nakrátko zadržela bruselského rodáka Salaha Abdeslama, podezřelého ze spolčení s islamistickými teroristy, kteří v pátek večer uskutečnili koordinované útoky v Paříži. Místní policie jej zběžně zkontrolovala na hranicích s Belgií u města Cambrai a nechala jet dál.

  • 10:22
     

    Kurz eura v pondělí v Asii reakci na páteční teroristické útoky v Paříži klesl a pokračoval ve svém sestupu k minimum za více než šest let. Globální akciové trhy čeká s největší pravděpodobností pokles, ten ale bude podle analytiků jen dočasný. Dlouhodobější dopad pátečních událostí na finanční trhy ani ekonomiku většina ekonomů neočekává.

  • 10:23
     

    Francie se musí připravit na to, že v nadcházejícím období může čelit dalším atentátům. Uvedl to francouzský premiér Manuel Valls. Tato hrozba podle něj platí i pro ostatní evropské státy. Páteční série útoků v Paříži, kterou provedlo i několik zradikalizovaných francouzských občanů, byla podle něj naplánována v Sýrii. Valls rovněž prohlásil, že mešity a radikální sdružení, která jednají v rozporu s hodnotami Francie, musí být uzavřeny.

  • 10:24
     

    Maďarský premiér Viktor Obán odložil plánovanou návštěvu Černé Hory a namísto toho promluví v parlamentu.
    "Premiér Orbán bude hovořit o situaci, která vznikla po teroristických útocích v Paříži," řekl mluvčí Bertalan Havasi a dodal, že návštěva Černé Hory byla odložena na premiérovu vlastní žádost.

  • 10:29
     

    Británie za poslední půlrok zabránila sedmi plánovaným atentátům na svém území, prohlásil britský premiér David Cameron. Předseda vlády se domnívá, že Londýn by se měl připojit ke spojeneckým náletům na pozice samozvaného Islámského státu v Sýrii. Musí prý ale přesvědčit více poslanců, aby takovou akci podpořili.

  • 10:33
     

    Jen společným úsilím v oblastech jako je diplomacie, ekonomika a také vojenské snahy, je možné dosáhnout toho, že bude organizace Islámský stát poražena. Řekla to šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Konečnou cestou k likvidaci této organizace je ale především mírový proces v Sýrii. Novinářům to řekla při příchodu na jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu, které se podle nizozemského ministra Berta Koenderse koná "ve stínu noční můry" pátečních teroristických útoků v Paříži.

  • 10:39
     

    Série atentátů v Paříži, které si vyžádaly 129 obětí a desítky zraněných, byl podle několika komentářů českých deníků vojenským útokem. Řada z nich je mimo jiné dává do souvislosti s uprchlickou vlnou a upozorňuje na to, že vstřícná politika Evropské unie vůči migrantům je naivní. Někteří komentátoři ale varují také před vzestupem nacionalistických a krajně pravicových stran, které mohou využít současných nálad ve společnosti.

  • 10:42
     

    Důsledkem tragédie v Paříži je posílení atmosféry strachu v Evropě. Ta by mohla vést k tomu, že evropské země spolu se spojenci v NATO odpovědí na útoky atentátníků vysláním pozemních jednotkek do Sýrie a Iráku s cílem odstranit vojenské zdroje radikálního islámu. Napsal to slovenský tisk v reakci na sérii útoků ve francouzské metropoli, ke které se přihlásila organizace Islámský stát.

    "Jsou před námi špatné časy. Nejen vyhlídky cestovních omezení a uzavírání hranic, nejen další útoky a sestřelená letadla. Ale destabilizace evropských společností kvůli rase a víře, které se znovu stanou základem pro podezřívání a nepřátelství," uvedl list Sme.

  • 10:44
     

    Když nebude ihned uzavřena vnější schengenská hranice, rozpadne se schengenský prostor, bude ohrožena Evropská unie a lidé vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš to v souvislosti s pátečními teroristickými útoky ve Francii řekl ve videu, které umístil na svůj Twitter. Musí být podle něj dále navyšován rozpočet policie i armády.

  • 10:58
     

    Belgická policie v pondělí uskutečnila další zátah v bruselské čtvrti Molenbeek, kde žili nejméně dva z pařížských atentátníků. "Velký počet policistů vedl zátah v jedné budově na ulici Delaunoy," upřesnila rozhlasová a televizní stanice RTBF. 

    Čtvrť Molenbeek, kde žije početná muslimská obec a která má pověst místní bašty džihádistů, se stala terčem vyšetřovatelů už o víkendu. Policie zde zatkla nejméně pět lidí.

  • 11:10
     

    Teroristické útoky organizace Islámský stát hrozí i v Německu a veřejnost na to musí být připravena. Deníku Die Welt to v reakci na atentáty v Paříži řekl ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz, který řídí jednání německých zemských ministrů vnitra. Apeloval přitom na občany, aby hlásili úřadům podezřelé chování lidí ve svém okolí, aby bylo možné nebezpečí včas odhalit.

    "Terorismus organizovaný IS je výzva pro celý svět, směřuje i proti Německu," řekl Lewentz. "Máme dobrou policii, ale německé obyvatelstvo musí vědět, že tato hrozba existuje," uvedl.

  • 11:15
     

    Strůjcem pátečních teroristických útoků v Paříži byl údajně Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud. S odvoláním na nejmenované francouzské představitele o tom informují francouzská média. Abaaouda, který je prý nyní v Sýrii, poslal v červenci v nepřítomnosti belgický soud na 20 let do vězení za verbování muslimských radikálů pro boj v Sýrii. Mezitím francouzská prokuratura oznámila, že identifikovala další útočníky, mimo jiné i francouzského občana Samyho Amimoura.

    Sedmadvacetiletý Abaaoud je považován za mozek buňky, která letos v lednu v Belgii plánovala atentát proti policejním cílům. Policie buňku odhalila a ve východobelgickém městě Verviers rozprášila. Při akci policisté zastřelili dva členy buňky, Abaaoud však unikl.

  • 11:48
     

    Zastavit příliv financí směřujících na podporu mezinárodního terorismu, omezit svobodu pohybu extremistů a zesílit boj proti teroristické propagandě na internetu žádají země skupiny G20, které končí summit v Turecku. Vyplývá to z návrhu jejich závěrečného prohlášení. Dvoudenní vrcholná schůzka se měla zabývat především podporou globálního ekonomického růstu, zastínily ji ale páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly nejméně 129 obětí.

  • 12:07
     

    Evropa v pondělí v poledne minutou ticha uctila památku teroristických útoků. Unijní vlajky na půl žerdi vlají po celé Evropě, staženy byly i před bruselskou budovou Berlaymont, která je sídlem Evropské komise.

    Další pietní akty se konají u francouzských ambasád, kde jsou připraveny kondolenční knihy. Ta je k dispozici i na velvyslanectví v Praze. Lidé u francouzských ambasád již od víkendu kladou květiny a zapalují svíčky. Ve francouzské metropoli v pátek neumírali jen Francouzi, podle dosavadních informací jsou mezi oběťmi lidé z více než desítky zemí, mimo jiné z USA, Tuniska, Švédska, Mexika, Španělska, Rumunska, Portugalska, Maroka, Chile, Británie, Belgie, Alžírska či Německa.

  • 12:08
     

    Srbská policie zadržela člověka se syrským pasem na jméno Ahmad Muhammad, cestovní dokument se stejnými údaji byl nalezen i na místě pátečních teroristických útoků v Paříži. Dokument je očividně falešný, od toho nalezeného v Paříži se liší jen fotografií.

    Muž s tímto pasem byl zadržen v sobotu v jihosrbském Preševu u hranic s Makedonií. Policie vychází z toho, že s atentáty ve Francii nemá nic společného a že pas si před cestou do Evropské unie opatřil od překupníků v Turecku. Případy padělaných syrských pasů nejsou ojedinělé, neboť Syřané mají v Evropě největší šanci získat azyl.

  • 12:32
     

    Muslimové v Brně mají obavy z dalších útoků na mešitu, chtějí proto zlepšit její ostrahu. Před rokem a půl na ni nainstalovali bezpečnostní kameru, která v noci na pátek zaznamenala dva útočníky polévající modlitebnu motorovým olejem. Záznam předali policii. Ke kameře asi přibude další, je nutné zkvalitnit záznam z první kamery, řekl předseda Ústředí islámských obcí v ČR Muníb Hasan.

  • 12:33
     

    Památku obětí pátečního teroristického útoku v Paříži uctilo před francouzským velvyslanectvím v Praze minutou ticha na 150 lidí. Byli mezi nimi také velvyslanci Řecka, Německa, Slovenska, Polska, Turecka nebo Kuby. Pietní shromáždění za oběti teroristů začalo v poledne minutou ticha. Přítomní pak společně zazpívali francouzskou hymnu. V kondolenční knize, která je na velvyslanectví k dispozici od neděle, bylo v poledne vepsáno víc než 200 vzkazů.

  • 12:46
     

    Francouzská policie v reakci na páteční teroristické útoky provedla v noci na pondělí razie na 168 místech po celé Francii. Oznámil to ministr vnitra Bernard Cazeneuve. 

  • 13:22
     

    Hackerské aktivistické hnutí Anonymous bude podnikat masivní kybernetické útoky proti radikálnímu hnutí Islámský stát, které se přihlásilo k odpovědnosti za páteční atentáty v Paříži. Členové Anonymous na nově zveřejněném videu označili teroristy za havěť, kterou je třeba polapit.

  • 14:04
     

    Hnutí Islámský stát v novém videu varuje země účastnící se leteckých úderů v Sýrii před teroristickými útoky, jaké se v pátek staly v Paříži. Radikálové rovněž vyhrožují atentáty ve Spojených státech, konkrétně ve Washingtonu. Autenticitu nahrávky, na níž hovoří jeden muž, ale nebylo možné ověřit.

  • 14:05
     

    Jedna z osob, která je spojována s útoky v Paříži, podle premiéra Bohuslava Sobotky v minulosti projížděla dvakrát přes Česko. Stalo se tak před pěti a sedmi lety. Informaci o tom české bezpečnostní orgány předaly francouzské straně. Sobotka to řekl po jednání se zástupci bezpečnostních složek.

  • 14:34
     

    Zatím jen desítky lidí po pátečních útocích v Paříži stornovaly či změnily rezervaci své letenky do francouzské metropole. Tuzemské cestovní kanceláře nabídku zájezdů do Paříže na nejbližší dobu omezí. Čedok v sobotu jeden letecký zájezd zrušil. Vyplývá to z ankety mezi prodejci zájezdů a letenek.

    "Nabídka eurovíkendů do Paříže bude ze strany cestovních kanceláří v nejbližší době omezena, dokud se situace alespoň částečně neuklidní," uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Počty zrušených zájezdů do Paříže ze strany klientů jsou podle ní pouze v jednotkách osob.

  • 15:06
     

    Americké státy Alabama a Michigan se rozhodly, že nebudou přijímat žádné syrské uprchlíky, a to ve snaze předejít podobným atentátům, jaké postihly v pátek Paříž. Uvedli to guvernéři těchto států.

    "Po důkladném prozkoumání víkendových teroristických útoků proti nevinným obyvatelům Paříže... se nebudu podílet na politice, která by ohrozila bezpečnost obyvatel Alabamy," prohlásil její guvernér, republikán Robert Bentley. S ohledem na "hroznou situaci v Paříži" totéž oznámil i republikánský guvernér Michiganu Rick Snyder.

  • 15:06
     

    Belgická policie v rámci protiteroristického vyšetřování podnikla rozsáhlou razii v problematické bruselské čtvrti Molenbeek. Operace již skončila a zadržen nikdo nebyl, uvedla starostka této městské části Françoise Schepmansová. Mezitím belgická prokuratura oznámila, že z vazby bylo propuštěno pět se sedmi lidí, které po útocích v Paříži belgická policie o víkendu zadržela. Na svobodě je mimo jiné i Mohamed Abdeslam, jehož jeden z bratrů v Paříži útočil a po druhém bratrovi Salahovi policisté usilovně pátrají.

  • 15:08
     

    Páteční teroristické útoky v Paříži vedly k oživení poptávky po zlatu, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty. Cena zlata tak v pondělí zamířila vzhůru poté, co se minulý týden propadla na nejnižší úroveň za téměř šest let.

  • 15:30
     

    Zpravodajství o teroristických útocích v Paříži, kde v pátek večer přišlo o život nejméně 129 lidí, se stalo hlavním tématem sobotního vysílání televizních stanic v Česku. Aktuální dění ve světě sledovalo na ČT24 v sobotu 2,8 milionu diváků a celý den se pro zpravodajský kanál veřejnoprávní televize stal nejsledovanějším v roce. Sledovanějšími událostmi byly v minulosti pro ČT24 například volby a povodně v roce 2013. 

  • 15:31
     

    Zastavit příliv financí směřujících na podporu mezinárodního terorismu, posílit kontroly na hranicích i leteckou bezpečnost a sdílet zpravodajské informace chtějí podle společného prohlášení země skupiny G20, které ukončily své zasedání v Turecku. Dvoudenní summit největších světových ekonomik zastínily atentáty v Paříži, ke kterým se přihlásilo hnutí Islámský stát (IS). Žádný výrazný posun ohledně postupu vůči syrskému režimu a IS v Sýrii ale během jednání G20 nenastal, všímají si světové agentury.

  • 15:42
     

    Předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová vyzvala k okamžitému zastavení přijímání migrantů do Francie. Reagovala tak mimo jiné na informaci, že u jednoho z útočníků, který spáchal sebevražedný atentát u stadionu Stade de France, se ověřuje hypotéza, že přišel do Evropy jako migrant po balkánské stezce přes Řecko a Srbsko.


    "Přinejmenším jeden migrant mezi teroristy: Zastavme vstup migrantů na naše území," vyzvala dnes předsedkyně FN Le Penová na svém twitterovém účtu. Kromě zastavení přijímání migrantů požaduje europoslankyně rovněž zastavení rozvážení běženců do francouzských měst a vesnic. Kritizovala také souhlas francouzské vlády s kvótami na přerozdělení migrantů v rámci zemí Evropské unie.

  • 15:43
     

    Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v souvislosti s případnou pozemní operací proti takzvanému Islámskému státu varoval, že v minulosti podobné zásahy Západu vedly k posílení extremistů. Pokud se taková tragická zkušenost nemá opakovat, je nutná dohoda mocností i silných regionálních států. Zaorálek to uvedl na stránkách ministerstva zahraničí.
    "Mluví se o nutnosti pozemní operace proti ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě, dřívější název pro Islámský stát). Měli bychom si tedy připomenout: ve čtyřech posledních válkách v Afghánistánu, Iráku, Libyi a Sýrii za posledních 12 let vždy došlo k otevřenější nebo skryté zahraniční intervenci," napsal Zaorálek.

  • 15:43
     

    Slovensko po útocích v Paříži zvažuje schválení nových zákonů pro boj s terorismem. Novinářům to řekl premiér Robert Fico, který rovněž obhajoval potřebu monitorovat islámskou komunitu v zemi. Slovensku podle dřívějších informací tamních úřadů riziko teroristického útoku nehrozí.
    "Pokud (bezpečnostní rada státu) dojde k závěru, že současná právní úprava vyžaduje nějaká doplnění, protože my nemáme zvláštní antiteroristické zákony, došlo by k doporučení ministerstvu spravedlnosti, aby co nejrychleji takový balík připravilo, zejména s ohledem na zkušenosti v zemích, jako jsou Francie, Británie či Německo," uvedl Fico poté, co spolu s francouzským velvyslancem na Slovensku uctil oběti pátečních teroristických útoků. Detaily ohledně možného zpřísnění zákonů neuvedl.

  • 15:48
     

    Američtí republikáni využívají páteční teroristické útoky v Paříži ke kritice demokratického prezidenta Baracka Obamy i k získání přízně voličů znervóznělých hrozbou terorismu.
    Několik republikánů včetně uchazeče o prezidentský úřad Jeba Bushe či bývalého prezidentského kandidáta Mitta Romneyho vystoupilo v různých televizních stanicích, aby kritizovali politiku prezidenta Obamy jako "polovičatou". Zároveň naznačovali, že pozemní válka Spojených států proti Islámskému státu bude možná nevyhnutelná.

  • 16:39
     

    Italské úřady zahájily na severu země rozsáhlé pátrání po muži podezřelém z účasti na pátečních teroristických útocích v Paříži. Jakou roli dvaatřicetiletý francouzský občan Baptiste Burgy při atentátu podle policie sehrál, ale zatím není jasné. Burgy údajně překročil francouzsko-italskou hranici u města Ventimiglia. Italská policie nejprve začala po voze značky Seat Ibiza černé barvy pátrat v oblasti města Turína, později ale akci rozšířila na celý sever Itálie.

    "Úzce spolupracujeme s našimi francouzskými kolegy," komentoval pátrání italský ministr vnitra Angelino Alfano.

  • 16:39
     

    Maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži označil "právo na sebeobranu" Evropanů za "silnější než všechna ostatní práva". Rovněž zdůraznil, že teroristé využili nynější masovou migraci.

    "Je prokázáno, že teroristé záměrně a organizovaně využili masové migrace, aby se vmísili do davu lidí, kteří opouštějí domovy při hledání lepšího života," prohlásil Orbán, známý nekompromisním postojem k imigraci, v projevu předneseném v parlamentu. "Nevíme, kolik teroristů s imigranty přišlo," upozornil rovněž šéf maďarské vlády.

  • 16:40
     

    Francie zintenzivní letecké údery proti radikální organizaci Islámský stát v Sýrii. V proslovu k poslancům obou komor francouzského parlamentu to uvedl prezident François Hollande. Paříž podle něj rovněž požádá Radu bezpečnosti Organizace spojených národů, aby přijala rezoluci namířenou proti radikálům z Islámského státu.

  • 16:53
     

    Světové ceny ropy v úvodu týdne zamířily dolů. Investoři mají obavy z dopadů pátečních teroristických útoků v Paříži na ekonomiku. Ceny ropy sráží také přebytek této strategické suroviny na světových trzích.

  • 17:31
     

    Americké tajné služby věděly o tom, že teroristé z Islámského státu  jsou schopni udeřit v některé ze západních zemí, o pátečních útocích v Paříži však neměly žádné informace. Prohlásil to prezident Barack Obama, který zároveň odmítl, že by Spojené státy podceňovaly schopnosti této teroristické organizace.

  • 17:35
     

    Křesťanskosociální unie, dominantní politická síla v největší německé spolkové zemi Bavorsku, požaduje stanovení německé kvóty na uprchlíky pro příští rok. Kancléřka Angela Merkelová to odmítá. Patří mezi hlavní zastánce celoevropského řešení, které zahrnuje Bruselem stanovené uprchlické kvóty pro jednotlivé členské státy.

    CSU soustavně zvyšuje tlak na kancléřku, která je zároveň šéfkou sesterské Křesťanskodemokratické unie, aby přitvrdila svou politiku vůči uprchlíkům. Na pátečním a sobotním stranickém sjezdu chce CSU schválit usnesení požadující, aby Berlín si sám stanovil horní hranici počtu uprchlíků, které je ochoten ještě přijmout v příštím roce. Konkrétní počet bavorská strana zatím nenavrhla.

  • 17:47
     

    Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera je nemožné, aby se Evropa po teroristických útocích vzdala v zájmu větší bezpečnosti svých svobod a lidských práv. Zajistit se musí obojí - ochrana obyvatel i lidská práva. Ministr to řekl při své návštěvě českých dobrovolníků, kteří pracují s přicházejícími migranty na hranicích EU.

  • 17:55
     

    Kanada ani přes páteční teroristické útoky v Paříži neustoupí od svého rozhodnutí stáhnout své stíhačky z bojových misí proti tomuto hnutí. Řekl to nový kanadský premiér Justin Trudeau po skončení summitu skupiny G20 v Turecku. Trudeau se k tomuto kroku zavázal během volební kampaně.

  • 18:28
     

    Na západě Německa byl zadržen 39letý Alžířan, který údajně předpověděl teroristické útoky v Paříži. Informoval o tom ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jäger. Úřady vyšetřují, zda byl muž do plánů teroristů zasvěcen, či zda se dokonce na atentátech podílel.

  • 18:41
     

    Severoatlantická aliance bude ještě více spolupracovat se svými partnery v boji proti extremismu a terorismu. Uvedl to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera Francie pravděpodobně nesáhne k aktivaci pátého článku smlouvy NATO, podle něhož je ozbrojený útok na jednoho nebo více signatářů považován za útok proti všem.

    "Musíme zůstat bdělí, odhodlaní a jednotní," uvedl Stoltenberg, aniž by oznámil nějaké konkrétní kroky, které by se aliance chystala učinit v reakci na teroristické útoky v Paříži. Zdůraznil jen, že NATO zdvojnásobí úsilí v boji s terorismem.

  • 19:50
     

    Až 12 tisíc lidí se v pondělí shromáždilo v Drážďanech na demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) zaměřené proti přijímání uprchlíků. Jejich počet proti minulému týdnu vzrostl asi o polovinu, informovala služba Durchgezählt, která se specializuje na odhady počtu lidí na veřejných shromážděních. Řečníci na demonstraci dávali příchod uprchlíků do souvislosti s atentáty v Paříži a požadovali omezení imigrace.

    Podle německých politologů je zvýšení účasti na demonstraci přímý důsledek pátečního teroristického útoku v Paříži. Analytici už před zahájením akce očekávali, že se Pegida pokusí atentátů využít k posílení své obliby a k vyvolávání nálad proti běžencům.

  • 20:01
     

    Salah Abdeslam hledaný pro podezření z podílu na pátečních atentátech v Paříži je prý "úplně normální kluk". Na tiskové konferenci po svém dnešním propuštění z belgické vazby to uvedl jeho bratr Mohamed. Kde se nyní Salah nachází, prý ale neví. Třetí sourozenec, Brahim Abdeslam, spáchal v pátek sebevražedný atentát u restaurace na bulváru Voltaire.

Pro zobrazení celého článku přejděte na www.tyden.cz

Foto: ČTK , Ng Han Guan

Autor: ČTK





Čtěte dále

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Netanjahu přijal dohodu o příměří s Hamásem

Tisíce Izraelců protestovaly a požadovaly, aby premiér Benjamin Netanjahu přijal dohodu o příměří s radikálním palestinským...

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Koronavirus - miliony mrtvých, pokles HDP a pracovních míst, izolace, deprese

Vybrané informace a čísla o pandemii covidu-19 (Světová zdravotnická organizace před rokem, 5. května 2023 oznámila, že pandemie...

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Podle některých demokratických kongresmanů Izrael v Gaze porušuje americké zákony

Desítky zákonodárců z Demokratické strany amerického prezidenta Joa Bidena dali šéfovi Bílého domu najevo, že se domnívají, že...

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů, to vyvolalo kritiku

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom španělský tisk. Rozhodnutí...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi