Havaroval autobus plný dětí, dvaadvacet z nich zahynulo

Autobus, na jehož palubě zemřelo 28 lidí, byl po nárazu zcela zdemolovaný.

Při nehodě belgického autobusu v jihošvýcarském kantonu Valais zahynulo v úterý večer 28 lidí, z toho 22 dětí. Dalších 24 dětí bylo zraněno. V Evropě jde od požáru v tunelu pod Mont Blankem, kde v březnu 1999 uhořelo 39 lidí, o nejhorší tragédii tohoto druhu. Autobus, ve kterém cestovalo 52 lidí, se vracel s asi dvanáctiletými dětmi do Belgie po lyžařském kurzu ve Val d'Anniviers.

Zranění tří cestujících označily úřady za obzvláště těžká, uvedl švýcarský zpravodajský portál nzz.ch. Dva z této trojice lékaři přepravili letecky do nemocnice v Lausanne, třetího pak na kliniku v Bernu.

Autobus vrazil do nouzového odstavného stanoviště. 

"Pro celou Belgii je to velmi tragický den," prohlásil belgický premiér Elio di Rupo, který zamířil na místo tragédie. Obdobně se vyjádřil i belgický ministr zahraničí Didier Reynders, který nehodu označil za "nepochopitelnou". Dodal, že úřady oběti stále ještě identifikují. 

"Tato tragédie změní celou Belgii," řekl podle agentury ATS belgický velvyslanec ve Švýcarsku Jan Luykx, který přijel na místo neštěstí. "Nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal. Závažnost té nehody je velmi obtížné strávit. Nyní se ovšem soustředím především na praktické záležitosti," dodal. 

Podle dostupných informací autobus, který vezl dvě školní třídy, ze zatím neznámých příčin nejprve najel v tunelu dálnice A9 u města Sierre (Siders) poblíž hranic s Itálií do boční zdi a pak čelně vrazil do betonového výklenku nouzového odstavného stanoviště. Při nehodě oba řidiči zahynuli. Policie, která havárii označila za "nebývalou", zahájila vyšetřování. Přední část vozu byla po nárazu zcela zničena, takže mnozí přeživší se bez pomoci záchranářů nedokázali z trosek sami vyprostit. 

Záchranáři, kteří byli přivoláni po deváté večer, pracovali na místě celou noc. Na vyprošťovacích pracích se podílelo asi 200 lidí, z toho bylo 15 lékařů, 100 zdravotníků, 30 policistů, 60 hasičů a tři psychologové. U nehody zasahovalo 12 sanitek a osm helikoptér, které převážely zraněné do nemocnic v Lausanne, Bernu a dalších městech v okolí.

Při nehodě autobusu ve švýcarském tunelu zemřelo 28 lidí.Šéf záchranářů v kantonu Valais Jean-Pierre Deslarzes označil zásah za psychicky mimořádně obtížný především kvůli tomu, že oběťmi byly děti. Někteří záchranáři museli podle něj bojovat se slzami v očích. 

Rodiče dětí, které pocházely z belgických vesnic Lommel a Heverlee, na bruselském vojenském letišti Melsbroek spolu s premiérem očekával král Albert II. Rodiče pak odletěli dvěma speciály do Ženevy. O rodiče na palubě pečují psychologové. Úřady také otevřely telefonní linku pomoci pro postižené rodiny.

Lyžařská výprava cestovala třemi autobusy, které mezi sebou podle všeho neměly žádný kontakt. Zbývající dva v pořádku dojely do Belgie. Belgická dopravní společnost Toptours, která cestu zajišťovala a která se specializuje na lyžařské zájezdy, má podle belgického ministra dopravy Melchiora Watheleta výbornou pověst. Oba řidiči, kteří při nárazu zahynuli, do Švýcarska přicestovali v pondělí, což podle Watheleta svědčí o tom, že byly dodrženy všechny bezpečnostní přestávky pro odpočinek. Firma Toptours podle DPA prozatím žádné prohlášení nevydala.

Vyšetřovatelé podle všeho prozatím neví, co bylo příčinou havárie. Některá média spekulují o vysoké rychlosti autobusu. V tunelu byla omezena rychlost na 100 kilometrů v hodině. Další informace k tragédii by měla přinést tisková konference, která je ve Švýcarsku naplánována na 16.30 SEČ. Zúčastnit by se jí měl i belgický premiér.

Ve švýcarském tunelu havaroval autobus plný dětí, nehodu nepřežilo 28 lidí.

Předseda kantonální vlády Jacques Melly na tiskové konferenci hovořil o "nesmírné tragédii", která všemi hluboce otřásla. Zároveň vyjádřil soustrast rodinám a poděkoval záchranářům za obtížný zásah. Mezi prvními rodinám kondoloval také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který také nabídl belgickým úřadům pomoc. Švýcarský federální parlament na ranním zasedání uctil památku obětí nehody minutou ticha, stejně se zachovali i poslanci Evropského parlamentu na zasedání ve Štrasburku.

Úterní neštěstí ve Švýcarsku je nejtragičtější nehodou autobusu v Evropě od dubna 2007, kdy ve středním Turecku po srážce autokaru s kamionem zahynulo 32 lidí, převážně dětí ve věku od sedmi do 14 let. 

 

Výběr větších silničních nehod v evropských tunelech

za posledních 20 let:

 

    18. března 1996 - V silničním tunelu u italského Palerma explodovala cisterna, do které narazil malý autobus. Oheň se rozšířil na dalších 19 aut - pět mrtvých a 26 zraněných.
    24. března 1999 - V tunelu pod Mont Blankem, spojujícím Francii a Itálii, uhořelo 39 lidí. Oheň se rozšířil z belgického nákladního auta na další vozy.
    29. května 1999 - Dvanáct lidí zahynulo při rozsáhlém požáru, který vypukl v tunelu pod rakouským pohořím Tauern. Požár zachvátil tunel, když se kamion naložený barvami srazil s protijedoucím vozem asi 600 metrů od severního vjezdu do tunelu.
    6. srpna 2001 - Pět obětí si vyžádala nehoda, při níž se čelně srazila dvě osobní auta, a následující požár zhruba uprostřed 8,3 kilometru dlouhého Gleinalmského tunelu na dálnici A9 severně od Štýrského Hradce v Rakousku.
    17. října 2001 - Pět lidí zahynulo při srážce kamionu s automobilem v husté mlze u vjezdu do tunelu Guldborg Sund mezi ostrovy Lolland a Falster u města Sakskoebing v jižním Dánsku.
    24. října 2001 - Asi kilometr od jižního ústí Gotthardského tunelu na jihovýchodě Švýcarska zahynulo při čelní srážce dvou kamionů a následném požáru 11 lidí.
    7. června 2003 - Místní linkový autobus havaroval kvůli mikrospánku řidiče u východotureckého města Erzincan, zahynulo 27 osob a 25 bylo zraněno. Noční autobus v plné rychlosti narazil do stěny tunelu.
    16. září 2006 - Srážka osobního automobilu s autobusem v dálničním tunelu Viamala na jihovýchodě Švýcarska si vyžádala devět obětí. Nehoda se stala v tunelu o délce 742 metrů poté, co jednomu autu podle vyšetřovatelů upadlo za jízdy kolo.
    13. března 2012 - Při nehodě belgického autobusu ve švýcarském kantonu Valais zemřelo 28 lidí, z toho 22 dětí. Dalších 24 dětí bylo zraněno. Autobus, v němž cestovalo 52 lidí, se podle policie vracel s dětmi do Belgie po lyžařském kurzu ve Val d'Anniviers.

 

Foto: ČTK/AP , Profimedia , SEBASTIEN FEVAL

Autor: ČTK





Čtěte dále

Vesmír se stává novým bojištěm pro významné miliardáře i soukromé firmy

Vesmír se stává novým bojištěm pro významné miliardáře i soukromé firmy

Zatímco od 60. let minulého století vedly souboj o dobývání kosmu Sovětský svaz a Spojené státy, nyní se aktéry vesmírných závodů...

Rusko chystá vojenské cvičení zaměřené na přípravu taktických jaderných zbraní

Rusko chystá vojenské cvičení zaměřené na přípravu taktických jaderných zbraní

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní, oznámilo dnes ruské ministerstvo...

Rafáh opouštějí první civilisté, Izrael čelí výzvám, aby ofenzivu nezačínal

Rafáh opouštějí první civilisté, Izrael čelí výzvám, aby ofenzivu nezačínal

Město Rafáh na jihu Pásma Gazy začali dnes ráno opouštět první palestinští civilisté. Izraelská armáda asi 100.000 z nich vyzvala...

Německo nebude mít na Putinově inauguraci zástupce, Francie ano, píše Reuters

Německo nebude mít na Putinově inauguraci zástupce, Francie ano, píše Reuters

Německo nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina, který v Kremlu zahájí další šestileté...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi