Cameronův syrský krach jako test americko-britského tandemu

Barack Obama (vlevo) a David Cameron.

Britský premiér David Cameron utrpěl minulý týden při hlasování o útoku proti Sýrii největší porážku ve své funkci. Kromě toho ale nechal ve štychu Spojené státy, které se nyní při případném úderu mohou opřít už jen o Francii. Výsledek hlasování Dolní sněmovny byl přirovnán k rozhodnutí odevzdat odznak zástupce světového šerifa. Jaký vliv může mít tato skutečnost na americko-britské "zvláštní vztahy" (special relationship)?

Zítra to bude 230 let, kdy Velká Británie podpisem Pařížské mírové smlouvy uznala nezávislost a svrchovanost své někdejší kolonie - Spojených států amerických. Minimálně od druhé světové války je postavní obou států opačné a teď se dokonce Spojené království musí červenat, že nepřišlo svému staršímu bratrovi (nebo Velkému bratrovi?) na pomoc, když to potřeboval.

Termín "special relationship" se užíval již dříve, ve větší míře jej ale začal za války užívat Winston Churchill. Když později jako vůdce opozice nastínil pozici Británie jako unikátní ve smyslu současné angažovanosti ve třech "kruzích" zahraniční politiky (Commonwealth, USA, Evropa), vztah se Spojenými státy umístil na druhé místo za tehdy ještě existující impérium.

Winston Churchill zahrnul vztah s USA do svého konceptu "tří kruhů"."Special relationship" v poválečném období je možné charakterizovat jeho asymetrií, jelikož USA v něm patřilo jasně silnější postavení, dále jeho odlišným vnímáním oběma stranami - ta britská mu přikládala větší důležitost - a v neposlední řadě také sérií sporů a nedorozumění. Přesto existuje dodnes.

Cameron se po utrpěném políčku snažil média přesvědčit, že se Američanům nemusí omlouvat, čímž vedle nich chtěl působit jako rovnocenný partner. Ministr zahraničí USA John Kerry si ale neodpustil dobře mířený šťouchanec, když uvedl, že nejstarším spojencem Spojených států je Francie.

Část britského tisku (The Sun) pak začala panikařit, že Francie přebírá britskou roli a že pozice Británie ve světě zase o něco zeslábne. Někteří označovali labouristy a jejich šéfa Eda Milibanda, kteří hlasovali proti zásahu, za proruské zrádce. Stejně se ale přitom rozhodli i někteří vládní poslanci.

Cameron utrpěl minulý týden ve sněmovně zatím největší porážku.Hlavní otázkou teď je, jak moc britské "ne" vztahům se Spojenými státy uškodí. Zajímat to musí především Londýn, který se na rozdíl od Američanů bez svého partnera neobejde. Celá šlamastyka navíc přichází ve chvíli, kdy Británie usiluje (alespoň navenek) o uvolnění vztahu s Evropskou unií coby "třetím kruhem" (což se Washingtonu, který chce mít v Evropě svého koně, také nelíbí). Pak už zbývají spíše jen formální vazby v rámci Commonwealthu.

Brity může utěšovat, že to není zdaleka poprvé, kdy se spolupráce obou zemí zkomplikovala. V poválečné historii lze vypozorovat několik časových úseků, kdy to mezi nimi skřípalo. Často v tom hrály roli vzájemné antipatie tehdejších vůdců.

Ke zřejmě nejvážnějšímu sporu došlo během Suezské krize v roce 1956.  Američané tehdy postup Británie, která v Egyptě zasáhla po znárodnění Suezského průplavu společně s Francií, odsoudili jako údajně typickou ukázku jejího imperialismu. Oba státy se musely potupně stáhnout a smířit s úpadkem svého velmocenského vlivu.

John Kennedy a Harold Macmillan.Kvůli tomuto fiasku skončil premiér Anthony Eden. Nahradil ho Harold Macmillan, který si dal za hlavní cíl vztahy s USA urovnat, což se mu postupem času podařilo. Zejména díky nástupu prezidenta Kennedyho, se kterým si dobře rozuměl.

I přesto se ale Spojené státy nedívaly příliš smířlivě na britské snahy o vytvoření Evropského sdružení volného obchodu (ESVO), které vnímaly jako ohrožení Evropského hospodářskoho společenství (EHS), jež mělo jejich dlouhodobou podporu, a dalším problémem byla otázka britsko-americké jaderné spolupráce.

Spojené státy Británii přislíbily po ukončení výroby raket Skybolt rakety Polaris, americké ministerstvo zahraničí však současně navrhovalo omezení britsko-americké spolupráce v této oblasti, což posléze proniklo na veřejnost. Přestože rakety nakonec Británii byly dle Nassauských dohod z roku 1962 odprodány, ve vztazích obou zemí vznikla další trhlina.

Ta se nezacelila ani za vlády labouristy Harolda Wilsona. Rámec pro jeho vztah s Lyndonem Johnsonem (se kterým se příliš nemuseli) a později s Richardem Nixonem tvořila především americká angažovanost v jihovýchodní Asii a vzrůstající ekonomické problémy Británie. Spojené státy požadovaly od Britů zachování přítomnosti východně od Suezu a jejich podporu pro americké operace ve Vietnamu. Wilson ale vojáky neposlal a jeho země se z oblasti stáhla. Oslabení vztahu s USA pak bylo jedním z faktorů vedoucích k podání druhé britské přihlášky do EHS v roce 1967.

Margaret Thatcherová a Ronald Reagan.Nový impuls dostal "special relationship" až za vlády Margaret Thatcherové. Její vřelý vztah s Ronaldem Reaganem je dobře znám a neuškodilo mu ani to, že USA Británii nepodpořily při válce o Falklandy v roce 1982 a o rok později ji neinformovaly při invazi na Grenadu.

Po Majorově intermezzu (tehdejší premiér se zase příliš nemusel s Georgem Bushem starším) navázal na Thatcherovou Tony Blair, jehož výpomoc Georgi Bushovi mladšímu při válkách v Iráku a Afghánistánu mají ještě všichni v živé paměti. S jeho předchůdcem Billem Clintonem si zase notoval ve vnitropolitických otázkách.

A jak je na tom Cameron s Obamou? Pokud bychom je měli srovnat s jejich předchůdci, jejich vztah patří spíše mezi ty lepší. Obama například za Cameronovy vlády vystoupil před britským parlamentem, což předtím učinil jen Reagan a Clinton.

Při společných setkáních oba působí uvolněně a nešetří vtipy. Když Cameron v březnu loňského roku přijel na návštěvu USA, oba státníci se například šli podívat na basketballový zápas. Při tiskové konferenci u Bílého domu pak Obama svému kolegovi z legrace připomněl, jak Britové sídlo amerických prezidentů při tzv. druhé americké válce za nezávislost v roce 1814 zapálili.

Tony Blair ztratil svou popularitu hlavně kvůli podpoře USA v Iráku."Zanechali tu silný dojem. Opravdu to tu rozsvítili," řekl Obama, na což mu Cameron odpověděl: "Tentokrát si to tu ale o něco lépe bráníte." Těžko říct, jestli by takto sršeli vtipem i nyní. Zlepšení přitom nelze očekávat, ani pokud by s Obamou v budoucnu spolupracoval šéf labouristů Miliband.

Britská opozice se na vojenském zásahu neshodla s vládou poprvé od zmiňované Suezské krize. Prvně od roku 1782 pak britský premiér prohrál hlasování související s nasazením vojenské síly. Podle ministra financí George Osborna teď nastane čas, kdy v Británii vypukne debata o tom, jakou roli má země na mezinárodním poli hrát.

Strategická a bezpečnostní koncepce z roku 2010 přitom nevyznívá pro Brity příliš optimisticky. Jejím leitmotivem je zeštíhlení prakticky všech součástí ozbrojených sil. Na druhou stranu, think tank Royal United Services publikoval v dubnu zprávu tvrdící, že Spojené královstí v současnosti opět posiluje své pozice východně od Suezu. V budoucnu prý budou Britové dokonce hrát prim na Blízkém východě, zatímco USA se budou více soustředit na asijsko-tichomořský region. To bylo ale ještě před hlasováním o Sýrii.

Vidíš Dave? Obama s Cameronem na basketu.

Foto: ČTK/AP/PA

Autor: Jan Brodníček





Čtěte dále

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Rusko v zemích NATO provádí nejen špionáž, sáhlo i k útokům

Výběr nepřátelských ruských aktivit ve vybraných zemích NATO (aliance dnes vyjádřila znepokojení nad nedávnými škodlivými...

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Biden: Protesty nesmí být násilné, pro nenávist a antisemitismus není místo

Americký prezident Joe Biden dnes v reakci na propalestinské protesty na amerických univerzitách uvedl, že je třeba zachovat...

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

EU není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky členských zemí EU jsou válečné kabinety, uvedl Fico

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů - v Rusku, Číně i na Slovensku

Spojené státy dnes na stovky osob a právnických subjektů uvalily nové sankce, které podle agentury Reuters souvisejí hlavně s...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi