Bývalý premiér Fillon a jeho manželka se dopustili zpronevěry

Ilustrační foto.

Za zpronevěru veřejných prostředků v pondělí francouzský soud uložil bývalému premiérovi Françoisi Fillonovi pětiletý trest vězení, z toho tři roky s podmínkou. Jeho manželka, kterou Fillon fiktivně zaměstnával, dostala jako komplic tříletý podmínečný trest. Kromě toho musí každý zaplatit pokutu 375 tisíc eur (přes deset milionů korun), informovaly tiskové agentury. Manželé se proti rozsudku odvolají, oznámil krátce po výroku soudu jejich advokát Antonin Levy, podle něhož je rozsudek nespravedlivý a měl by se konat nový proces.

Skandál kolem podvodnému fiktivního zaměstnávání manželky Penelope otřásl v roce 2017 šancemi konzervativce Fillona na úspěch v prezidentských volbách, což otevřelo cestu k vítězství centristickému kandidátovi Emmanuelu Macronovi.

Soud 66letého Fillona usvědčil, že zneužil veřejné prostředky k vyplácení odměn své ženě a dětem za práci, kterou nevykonaly. Čtyřiašedesátiletá Penelope Fillonová byla označena za komplice.

Rodina se podvodným zaměstnáváním podle francouzské justice od roku 1998 obohatila dohromady o více než milion eur (skoro 27 milionů korun).

Skandál propukl tři měsíce před prezidentskými volbami v roce 2017, kdy o podezřeních psala francouzská média. Fillon byl původně pokládán za favorita voleb, ale nakonec skončil až třetí.

Politik, který v letech 2007 až 2012 zastával funkci premiéra, po skandálu opustil francouzskou politiku.

Podporující manželka

Samotný soudní proces se konal od února do března a v centru pozornosti byla role Penelope Fillonové. Soud měl určit, zda se v jejím případě jednalo o aktivity související s tradiční rolí partnerky zvoleného politika, nebo o placenou práci. Podle obžaloby šlo o podvodné praktiky.

Fillonová u soudu vysvětlovala, jak se už před mnoha lety rozhodla podporovat kariéru svého manžela tím, že pracovala jako asistentka poslance. Její práce prý spočívala hlavně v reportování o místních záležitostech ve Fillonově volebním okrsku, vyřizování pošty, setkávání s občany a v přípravě projevů. To jí údajně umožnilo pružnou pracovní dobu a vychovávat pět dětí na venkovském sídle Fillonových. Podrobnosti příslušných pracovních smluv podle ní určoval manžel.

Obžaloba však poukazovala na neexistenci skutečných důkazů o její práci, včetně absence výkazů o dovolených. Její mzda dosahovala až devítinásobku té minimální.

Prokurátor Aurélien Létocart argumentoval tím, že "setkávání s voliči, vyprovázení dětí do školy, chození na nákupy nebo čtení pošty není zamýšleno jako placená práce".

Létocart dále poukázal na to, že Fillon měl "hluboký pocit beztrestnosti, jistoty, že jeho postavení každého odradí od toho, aby ho zažaloval". Přístup Fillona, který "učinil z bezúhonnosti svou obchodní značku", byl podle Létocarta cynický.

François Fillon trval na tom, že zaměstnání jeho ženy bylo skutečné a s poukazem na dělbu moci tvrdil, že justice nemůže zasahovat do toho, jak si zákonodárce zorganizuje práci ve své kanceláři.

Kauza francouzského expremiéra Françoise Fillona a jeho ženy Penelope

Penelope Fillonová léta pracovala v dolní komoře francouzského parlamentu pro svého muže a následně pro poslance Marka Joulauda jako asistentka, za což získala plat v celkové výši přes 830 tisíc eur (podle současného kurzu přes 22 milionů Kč). Podle obžaloby ve skutečnosti žádnou práci nevykonávala, což ale odmítají jak Fillonovi, tak i Joulaud, který rovněž usedl na lavici obžalovaných.

- Fillon, který vedl v letech 2007 až 2012 celkem tři vlády a předtím byl poradcem Nicolase Sarkozyho, jemuž pomáhal na cestě do prezidentského úřadu, vždy tvrdil, že celá kauza kolem zaměstnávání jeho manželky je "spiknutím levicových sil". Podle něj Penelope Fillonová práci pro něj skutečně vykonávala.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron podle agetury Reuters před několika dny vyzval justici, aby prověřila nařčení, že na vyšetřovatele Fillonova případu někdo vykonával nátlak. "Jakékoli pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti orgánů spravedlnosti je nutné rozptýlit," stálo v prohlášení Elysejského paláce.

- Vyšetřování manželů Fillonových začalo v roce 2017. Týdeník Le Canard enchaîné tehdy začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová léta získávala odměny za fiktivní práci. Skandál ovlivnil kampaň před prezidentskými volbami v roce 2017, v nichž se Fillon ucházel o křeslo hlavy státu jako kandidát umírněné pravice. V dubnu vypadl už v prvním kole, když skončil třetí za pozdějším vítězem Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou. Předtím byl dlouho favoritem.

- Soud se začal případem zabývat letos v únoru, dnes byl vynesen rozsudek, který uznal Fillonovy vinnými. Expremiérovi vyměřil trest vězení v délce pěti let, z toho tři roky podmíněně. Penelope dostala tříletou podmínku, oba také musejí zaplatit pokutu po 375 tisících eurech (přes deset milionů korun), Fillon navíc nesmí deset let kandidovat ve volbách.

- Fillon se narodil se 4. března 1954 v Le Mans, jeho matka byla významnou francouzskou historičkou. V roce 1972 vystudoval filozofii, v roce 1976 veřejné právo na univerzitě v Le Mans a ve studiu pokračoval i na Pařížské univerzitě Reného Descarta. Má diplom z práva a z politických věd.

- Je členem hlavní opoziční strany Republikáni (LR, dříve Svaz pro lidové hnutí, UMP). V politice začínal v polovině 70. let, v roce 1983 se stal starostou města Sablé-sur-Sarthe v západní Francii a byl jím až do roku 2001. V roce 1981 byl poprvé zvolen do parlamentu.

- V letech 1993 až 1995 byl ministrem pro vysoké školství a výzkum ve vládě Édouarda Balladura, pak byl dva roky ministrem informačních technologií a pošt ve vládě Alaina Juppého.

- V roce 2002 se stal ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Jeana-Pierra Raffarina; zasloužil se o prosazení reformy penzijního systému a zmírnil také dopady kratšího pracovního týdne zvýšením prostoru pro přesčasy.

- V roce 2004 se stal opět ministrem pro vysoké školství a výzkum, v následujícím roce však po nástupu Dominiqua Villepina do funkce premiéra o vládní křeslo přišel. Poté se stal poradcem Nicolase Sarkozyho a ve stejném roce byl také zvolen do Senátu.

- Vždy uhlazený elegán britského stylu, který se rád obléká do luxusních značek, působí podle komentátorů na veřejnosti uměřeně až suše.

- Fillon je ženatý od roku 1980, s Penelope mají pět dětí.

- Ve volném čase čte Chateaubrianda, je náruživým vyznavačem alpinismu a kondičního běhu. Od právnické praxe často utíkal k automobilovému závodění, už od dětství pravidelně navštěvoval 24hodinový závod v Le Mans. Sám o mnoho let později usedal za volant a závodil v soutěžích veteránů.

 

Foto: Pixabay.com/jackmac34

Autor: ČTK





Čtěte dále

Policie zatkla šest lidí v souvislosti s největší krádeží zlata v Kanadě

Policie zatkla šest lidí v souvislosti s největší krádeží zlata v Kanadě

Policie v Kanadě a ve Spojených státech zatkla šest lidí a po dalších třech pátrá v souvislosti s krádeží zlata a hotovosti v...

Fiala je po jednání v Kongresu optimistický ohledně americké pomoci Ukrajině

Fiala je po jednání v Kongresu optimistický ohledně americké pomoci Ukrajině

Premiér Petr Fiala je po úterních jednáních v americkém Kongresu mírně optimistický ohledně schválení balíku americké pomoci...

Při ruském útoku na Černihiv zemřelo nejméně 13 lidí, uvedl ukrajinský ministr

Při ruském útoku na Černihiv zemřelo nejméně 13 lidí, uvedl ukrajinský ministr

Nejméně 13 lidí zahynulo a dalších více než 60 bylo zraněno při dnešním ruském vzdušném úderu na severoukrajinské město Černihiv....

Kampaň Donalda Trumpa před listopadovými volbami opět provází nepodložená tvrzení podkopávající důvěru ve volební systém USA

Kampaň Donalda Trumpa před listopadovými volbami opět provází nepodložená tvrzení podkopávající důvěru ve volební systém USA

Kampaň amerického exprezidenta Donalda Trumpa před listopadovými volbami opět provází nepodložená tvrzení podkopávající důvěru ve...

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Nezapomenutelná dovolená na ostrově? To je Cres v Chorvatsku!

Po dlouhé zimě vyhlížíme jaro a začínáme plánovat letní dovolenou. Přinášíme vám tip, jak tu letošní mít co nejblíž domovu,...

Ilustrační foto

Ukrajina ukončila vyšetřování zbrojní zakázky, podnikatelskou družstevní záložnu (PDZ) z ničeho neviní

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek oznámila, že ukončila fázi vyšetřování korupce a podvodného jednání ve věci zbrojních...

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izrael získal kontrolu nad významnou čtvrtí Rimál v pásmu Gazy, uvedla armáda

Izraelská armáda oznámila, že její jednotky získaly kontrolu nad čtvrtí Rimál v Gaze, kde dříve objevila tunely, které používali...

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropský parlament odhlasoval změny v emisních opatřeních

Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z...

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu se připravují na novou digitální měnu

Banky v Hongkongu jsou teď v přední linii snah ujasnit si, jak bude vypadat digitální měna hongkongské centrální banky,...

Evropská komise chce zklidnit vztahy s čínou, za Tchaj-Wan se ovšem nadále staví

Evropská komise chce zklidnit vztahy s Čínou, za Tchaj-wan se ovšem nadále staví

Evropská unie by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, prohlásila šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der...

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Londýnští vojáci v noci trénovali na korunovační slavnost

Stovky vojáků v noci na dnešek v Londýně nacvičovaly vojenský průvod, který bude součástí ceremonií při korunovaci krále Karla...

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Hromadná otrava alkoholem v Indii má na svědomí již více než 27 obětí

Ve státě Bihár na východě Indie zemřelo od soboty kvůli otravě po požití pančovaného alkoholu nejméně 27 lidí. Informovala o tom...

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Chlapec v USA zazvonil na špatné adrese, muž z domu ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž...

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

"Za válku může Ukrajina i Rusko", kontroverzní výrok brazilského prezidenta vyvolal vlnu kritiky

Nedělní výrok brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev, vzbudil...

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Evropský velvyslanec napaden v Súdánu

Ve své rezidenci v Chartúmu, kde už několikátý den zuří boje mezi armádou a milicemi, byl napaden velvyslanec Evropské unie v...

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Rusko plánuje vojenské cvičení v blízkosti japonských ostrovů, Japonsko protestuje

Japonsko dnes podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičením, které Moskva hodlá v nadcházejících dnech provést v...

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Petr Fiala navštívil Filipíny, setkal se s prezidentem Ferdinandem Marcosem

Premiér Petr Fiala se dnes v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Prezident Filipín na společné...

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Švédsko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení

Ve Švédsku dnes začalo největší vojenské cvičení za více než 25 let. Manévry s názvem Aurora 23 mají otestovat schopnost reakce...

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Čínské značky v rusku ovládají trh s chytrými telefony

Podíl čínských značek na ruském trhu s chytrými telefony v letošním prvním čtvrtletí dosáhl více než 70 procent ve srovnání se...

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

V Íránu zavírají obchody, kde ženy nenosí hidžáb

Íránské úřady od soboty zavřely na 140 obchodů a dvě desítky restaurací kvůli tomu, že jejich zákaznice nedodržovaly islámský...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi